WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • marlenak_me Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka, mnie kiedyś niepotrzbnie po poronieniu trzymali przez tydzień, znajoma pielęgniarka poiwedziała, ze szpital dostaje więcej kasy za pacjenta, jeśli spędzi pow. 5 dni roboczych:/ a akurat było pusto na oddziale..

720fbe94f2.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 20:31

wnidtv73dpzdszlc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - co do tematu twardnień. Miałam ostatnio, przerobiłam info od różnych lekarzy, więc się podzielę wnioskami :) Wspólny mianownik porad był taki, żeby brać magnez, nie przejmować się niebolesnymi skurczami, jeśli nie ma ich więcej, niż 10 dziennie, lub jeśli nie są częściej, niż co 10 minut. Można wziąć 1-2 no-spy i położyć się na boku ze zgiętymi nogami pod kątem prostym, taka pozycja sprzyja relaksowi macicy ;) Ale generalnie na naszym etapie (18-19-20 tc) już macica ma prawo sobie ćwiczyć do porodu i to jest normalne, nie powinnyśmy się tym martwić, dopóki nie ma bólu albo nie występuje to zbyt często.

karolcia87, wiaraczynicuda, Kucykowa lubią tę wiadomość

• karolcia87 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://parenting.pl/portal/ciaza-tydzien-po-tygodniu
    na ten stronce jak wejdziesz w wybrany tydzień są dane też odnośnie wymiarów dziecka w poszczególnym okresie.. oczywiście wszystko uśrednione jakoś.
    kiedy masz wizytę u swojego lekarza? bo wiesz co lekarz to inny pomiar także spokojnie poczekaj aż do swojej pójdziesz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2015, 11:40

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

aniołek w niebie Mikołaj 12.2013
    Córka Aurelka 09.2015 <3
    klz9krhm9br6smg4.png
  • AniaM Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Jestem załamana:( miałam delikatne plamienie i poszłam dziś do lekarza (obcy, moja gin dopiero jutro wraca z urlopu). Dziecko w ogóle nie rośnie, przez ostatni miesiąc 2,5 cm. Teraz CRL 9,8 cm a BPD 3,04 cm. Termin porodu przesunął się z 12 na 30 września (!). W ogóle mam leżeć i odpoczywać, ale po L4 do swojej gin prowadzącej. Całą drogę do domu płakałam. Od czasu wyrostka już od kolejnego lekarza słyszę, że słabo rośnie, ale nikt nie potrafi mi powiedzieć czemu i co mogę zrobić aby było inaczej:( Dziewczyny, jak szybko rosną wasze dzieciaczki :/? Nie mogę znaleźć w necie norm odpowiednich dla naszego etapu ciąży, a jak wpisuję dane tutaj w ustawieniach to nie pokazują mi się na wykresie:/

Aha i z chłopca zrobiła się dziewczynka!
    o jejciu główka do góry moze to ten stres tak działa ale jak tu sie rozluźnić po takich wiadomościach. Kazdy z nas ma chyba zle przeczucia uwazam że powinnusmy swoje bąbelki widziec co 3 tyg na Usg ja teraz mam przerwe 4 tyg i sie strasznie stresuje ;/

f2w3dqk3snfrllcm.png

9aaed3c0a9.png
  • marlenak_me Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje bobo miało dokładnie 9,8 cm w 15tyg +4, ale przecież nie ma bardzo ostrych i zawężonych norm chyba, też mam wizyte dopiero za tydzień, a to będzie miesiąc po poprzedniej i nie wiem co tam słychać ehh

720fbe94f2.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

wnidtv73dpzdszlc.png
  • sweety Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się i ja początkiem 20 tygodnia ;)

ten kalendarz chiński pokrył mi się z synkiem natomiast teraz też wychodzi niby synek a na USG dziewczątko :)

kucykowa powodzenia na wizycie

morfologię i mocz też zawsze na czczo robię

a co do ruchów maleństwa to podobno (ja to tak z przymrużeniem oka traktuję) do tygodnia w którym się je wyczuje dodajemy 20 i wychodzi termin porodu :) w sumie w poprzedniej ciąży poczułam w 19 i młody urodził się w 39tc.teraz czuję od 17 ciekawe czy się sprawdzi ;)

twardnień nie mam to nie doradzę.za to spojenie łonowe boli ,wizyta za dwa dni to zapytam gina co o tym myśli

agatka życzę szybkiego powrotu do domku

jej,mogłaby się już pogoda zrobić bo nie mam jak kurtki zapiąć ..:/

f2w3gzu3wxvbpbcu.png
    córeczka <3

dqpranliv50t8na5.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

wnidtv73dpzdszlc.png
  • Lilla My Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wczorajszym intensywnym dniu też miałam wrażenie, że coś tam się w środku przelewa jak w końcu się położyłam. Nie potrafię tego opisać, ale bardzo bym chciała, żeby to już były ruchy dzidziusia.

Ogólnie wizyta teściowe znośna. Chociaż trochę mnie wkurzyła. Zapytała, po co właściwie chcemy wiedzieć, jaka płeć. Więc jak jej odpowiedziałam, że chcemy np. przygotować wyprawkę, to stwierdziła, że ona swojego syna ubierała w to, co akurat było w sklepach (tak, tak - 30 lat temu to faktycznie), a poza tym to takiemu dziecku wszystko jedno jak wygląda... Ręce mi opadły...

Synek <3
    atdc2n0ax1cd3lcr.png
    Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! :)
  • sweety Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiarzynka trzymam kciuki żebyś jutro usłyszała dobre wiadomości.czasem dzieciaczki zwalniają na chwilę z rośnięciem a potem nadrabiają ze zdwojoną siłą

f2w3gzu3wxvbpbcu.png
    córeczka <3

dqpranliv50t8na5.png
  • Lilla My Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    marlenak, norm niby nie ma, a jednak każdy (z dwóch:P) do którego idę zwraca uwagę na to samo - że dziecka za mało przybywa:/ . I to mnie stresuje, te uwagi. Sama nie zwróciłabym pewnie jakiejś większej uwagi na te wymiary.

Myślę, że najważniejsze, że w ogóle rośnie - może po prostu potrzebuje więcej czasu. A poza tym w wielu poradnikach podkreśla się, że w 2. trymestrze każde dziecko rośnie w swoim tempie i już nie powinnyśmy nawet porównywać wymiarów z USG.

Synek <3
    atdc2n0ax1cd3lcr.png
    Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! :)
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka mi ostatnio nie mierzyła dziecka także ciężko mi powiedzieć jak z wymiarami. Na razie spróbuj się nie stresować i zobaczysz co jutro Ci gin powie. A te plamienie skąd?

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

wnidtv73dpzdszlc.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na ostatniej wizycie tydzień temu tez nie poznałam wymiarów dzidziusia.. bo ginka powiedziała, że już się nie mierzy crl tylko wagę i obwód główki. Ewentualnie na połówkowym poznam szczegóły, a to dopiero 30 kwietnia..hmm..
    Kasiarzynka.. może rzeczywiście troszkę zwolnił Twój dzidziul ze względu na ten wyrostek.. ale mam nadzieję, że się odbije i nadrobi wszyściutko. Trzymam mocno kciuki za Twoją następną wizytę..

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam Wam wczoraj powiedziec moj przedziwny sen ale zapomnialam to tak w skrócie:
    Bylam na studiach i patrze na brzuch dzidzia mnie kopie ale tak kopala ze czesci ciala dobrze bylo widac wrecz wychodzily przez skore no i tak wychodzily ze dzidzia cala wyszla mi przez ta skore i trzymalam w rekach zakrwawione omaziowane dziecko ktore sie dalej tak wiercilo a ja przerazona nie wiedzialam co robic... bylam podlaczona z ta dzidziona taka rurka co sie odczepila to szybko ja przypomocowalam... sen mega dziwny troche przerazajacy...

Na koniec wtym moich rekach dzidzia juz byla czystal ladna i miala spodenki hehe i zagladnelam co ma pod spodenkami a tam may siusiak i jajeczka i sie cieszylam ze mam synka :)

• Gusiak Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry =)

ale żeście już od rana naskrobaly... troszkę się zeszło, żeby to nadrobić =)
    Mnie też się wydaje, ze nie ma co się stresować teraz wzrostem dziecka... najważniejsze, ze stabilnie i miarowo bije serduszko... ponoć każde dziecko właśnie rośnie w swoim tempie no i przecież jedne w 40 tyg maia 60cm, a inne 52... i to jest jak najbardziej normalne... także nic sie nie martw, na pewno wszystko jest dobrze =))

Co do badań ja zawsze chodze na czczo ... =)

ps. Powodzenia na dzisiejszych wizytach =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa.. ja jeszcze chciałam tylko powiedzieć, że nie mogę edytować nic w tabelce z pierwszej strony..:( poproszę więc kierowniczkę o zaznaczenie mnie na niebiesko i wpisanie w opis usg 250 g z dn. 02.04.15..
    Dziękuję..:)

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey :) u nas kocioł przez te święta :) :) ale dobre info jest takie, że na 100 % będzie dziewczynka :) :) wahaliśmy się pomiędzy Amelką a Natalka, ale stanęło ( he he bynajmniej na razie) na Natalce :) mała ślicznie ziewała na usg i się wierciła..no i w przeciwieństwie do naszego synka nie zasłania twarzy...bo młody na KAŻDYM usg miał zakrytą buźkę rączkami...ustaliliśmy też, że w weekend majowy zaczniemy szykować młodej pokoik :) :)

Kasiarzynka....mi przy synku też mówiono, że jest mały, wolno rośnie i co ?? jako wcześniak urodził się z taką wagą jaka często mają dzieci donoszone w terminie - uszy do góry, choć wiem, że to niełatwe...ale na pewno musisz być silna dla maleństwa..

Agataka196 to niestety nasz za....... tzn "uroczy" NFZ...mnie też w szpitalu trzymali o 2 dni dłużej bo albo trzymają systemem 5 dób roboczych, albo 8 i w zależności od tego dostają więcej kasy ( inaczej leżą tylko babki po porodzie na 3 dobę są wypisywane) ot taka poroniona polityka :(

Kasiarzynka, Misi@, sweety, agatka196, easymum lubią tę wiadomość

• 4me Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka mam nadzieje, ze bedzie ok. Trzymam za to mocno kciuki. I blagam nie rob tego bledu i nie porownuj rozmiaru swego dzieciatka z naszymi w podobnym wieku. Teraz juz naprawde kazdy bobas rosnie we wlasnym tempie.

Kasiarzynka, alutka lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
‹‹ 690 691 692 693 694 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ