Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja używam podkładu mineralnego Affinitone Maybelline, jest super-polecam. Co do L4- jestem na nim od początku ciąży, w I trymestrze b. żle się czułam więc było to dla mnie oczywiste. A mąż bardzo mi pomaga w sprzątaniu /robi prawie wszystko/, więc mnie zostaje tylko gotowane /włąsnie robie rosól/ i nigdy złego słowa nie powiedział na to, że du,żo odpoczywam. Przecież to w naszym wsp,ólnym interesie:)
-
Ja tam póki co nie nastawiam się na żadne ruchy... jak dostane porządnego kopniaka to będę wiedziała, ze to moje małe... a poki co nie wiem czy to maleństwo bombluje, czy to moje jelitka... pewnie w kolejnych ciałach jest to łatwiej wykryć, bo wiemy na co się nastawiać
-
marlenak_me wrote:Ja używam podkładu mineralnego Affinitone Maybelline, jest super-polecam. Co do L4- jestem na nim od początku ciąży, w I trymestrze b. żle się czułam więc było to dla mnie oczywiste. A mąż bardzo mi pomaga w sprzątaniu /robi prawie wszystko/, więc mnie zostaje tylko gotowane /włąsnie robie rosól/ i nigdy złego słowa nie powiedział na to, że du,żo odpoczywam. Przecież to w naszym wsp,ólnym interesie:)
W calosci popieram... i uważam, ze mąż nie powinien absolutnie zarzucać kobiecie, ze czegoś tam nie robi czy coś... tylko my tak naprawdę wiemy jak się czujemy i to, ze musimy odpoczywać jest w naszym wspólnym interesie... Dokładnie tak -
Lilla My wrote:Też się dzisiaj czujecie tak do kitu? Ja mam straszną niemoc, coś mnie brzuch ciągnie i mi słabo. Myślałam, że do domu ze sklepu nie wrócę. A w ogóle to dzisiaj mija tydzień, odkąd jestem na zwolnieniu i nie wiem, jak wytrwam do końca, bo już mi się nudzi
dziewczyny powiedzcie l4 jest płatne w ciazy sto procent? -
nick nieaktualny
-
marlenak_me wrote:L4 jest płątne 100% czasem tylko czekasz dłużej na wypłatę, ja mam nawet trochę wyższą niż zazwyczaj bo biorą średnią z ost. 12 mcy i wchodzi mi 13-tka do średniej:)
-
nick nieaktualnyzwolnienie od ginekologa jest płatne 100%, od innego lekarza standardowo 80%, więc zależy kto wystawia.
i nie zawsze po 33 dniach płaci Zus zasiłek chorobowy. Jeśli w zakładzie pracy jest bodajże więcej niż 20 pracowników (coś koło tego) to zasiłek chorobowy nadal wypłata pracodawca (ja dostaje w terminie dawnej wypłaty), ale pracodawca odlicza sobie to od jego wpłat do Zus, także pracodawca tak, czy tak żadnych kosztów z tego tytułu nie ponosiponiżej 20 (jakoś tak;)) pracowników zasiłek po 33 dniach zwolnienia w czasie roku płaci Zus (wypłaty mogą się opóźnić)
Mam mamę w Zusie;p -
PannaB ZUS wylicza przekazywana dla Ciebie wypłatę na podstawie stawek dziennych... stawka dzienna liczona jest przez ilość dni w danym miesiącu, troszkę to skomplikowane ale w skrócie wygląda to tak, ze jeśli w miesiącu jest więc niż 30 dni to będziemy dostawać troszkę większą kasę, za to za np. Luty kasy bylo troszkę mniej
Jesli chcesz mogę postarać się do rozpisać dokładniej -
Agatka, super, że jesteście już w domku
teraz się oszczędzaj i odpoczywaj
Moja mama jest po 50 i też do lekarza chodziła - raz w miesiącu w każdej ciąży.
To czy zwolnienie jest płatne w 100% zależy od kodu, a nie od lekarza, który je wystawia. Jeśli jest B, to jest 100% -
nick nieaktualnywitam się w kiepskim nastroju.
ja do dzis nie dostałam wypłaty za marzec. wściekła jestem, bo mam w tym miesiącu mega opłaty a kasy brak. Pracodawca powinien mi wypłacić 500 zł i nie wiem na co czeka. A ponieważ biuro księgowe źle mi wypisało dru Z3 więc też przesuneli wypłatę. -
Dziewczyny, czy Wy też odczuwacie takie parcie na pęcherz? Kurczę, u mnie to objaw ciąży (obowiązkowo zawsze raz - póki co
- w nocy), ale dzisiaj to mogę w ciągu godziny toaletę odwiedzić nawet dwa razy. Nic mnie nie boli, nie piecze, hm... już sama nie wiem, czy to normalne, czy mam coś z pęcherzem?
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
Gusiak wrote:PannaB ZUS wylicza przekazywana dla Ciebie wypłatę na podstawie stawek dziennych... stawka dzienna liczona jest przez ilość dni w danym miesiącu, troszkę to skomplikowane ale w skrócie wygląda to tak, ze jeśli w miesiącu jest więc niż 30 dni to będziemy dostawać troszkę większą kasę, za to za np. Luty kasy bylo troszkę mniej
Jesli chcesz mogę postarać się do rozpisać dokładniej
hm ja sie kompletnie nie zanm na tym
ale tak lekarz ktory mi wypisywal l4 na te 3 tyg to ginekolog chyba byl tam ten kod b w kazdym razie wie ze w ciazy jestem:P
bylo to zaledwie 3 tyg wiec placil pracodawca jeszcze, i mam kwote o 20zl nizsza wiec nawet nie podchodzi pod te 80 procent i niebardzo rozumiem, a moze to zwiazek z tym ze umowa na czas nieokreslony?