Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
1680 zł brutto-(13,71%) = 230,32 zł
1680 zł- to pensja brutto,
13,71%- to składki jakie musi ponieśc pracownik
1680zł -230,32 zł = 1449,67 zł brutto
1449,67zł : 30 dni stała w zusie = 48,32 zł brutto
48,32 zł za jeden dzień choroby
48,32 zł * 31 dni bo styczeń = 1497,92 zł brutto
1497,92 zł -(18%)= 269,62 zł
18% aby wyszło netto
1497,92-269,62 zł= 1228,30zł netto
WAŻNE: poczatkowo wyliczamy wszystko na podstawie stawek w brutto, dopiero na końcu wyliczamy ile będzie do ręki
U mnie wynagrodzenie cały czas jest przelewe przez pracodawce, chociaż juz mam je wyliczane przez ZUS, wiec i moja stawka się różni
Dla dziewczyn, które chcą sobie wykiczyc kasę z ZUS najbardziej jasny sposób jaki udało mi się znaleźć
Kasiarzynka lubi tę wiadomość
-
Mozjaka wrote:witam się w kiepskim nastroju.
ja do dzis nie dostałam wypłaty za marzec. wściekła jestem, bo mam w tym miesiącu mega opłaty a kasy brak. Pracodawca powinien mi wypłacić 500 zł i nie wiem na co czeka. A ponieważ biuro księgowe źle mi wypisało dru Z3 więc też przesuneli wypłatę.Będzie chudy miesiąc, a to już by była pora żeby coś remontowo zacząć myśleć...
-
PannaB wrote:hm ja sie kompletnie nie zanm na tym
ale tak lekarz ktory mi wypisywal l4 na te 3 tyg to ginekolog chyba byl tam ten kod b w kazdym razie wie ze w ciazy jestem:P
bylo to zaledwie 3 tyg wiec placil pracodawca jeszcze, i mam kwote o 20zl nizsza wiec nawet nie podchodzi pod te 80 procent i niebardzo rozumiem, a moze to zwiazek z tym ze umowa na czas nieokreslony?
Co do ucisku na pęcherz to ja mamczęsto myślę że za chwile się posikam a tu krople i koniec...
Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
Powyżej przykładowy sposób wyliczenia kasy na zwolnieniu chorobowym w ciąży wypłacanym przez ZUS
Z tego co się orientuje ZUS może przekazać kasę trochę później niz powinnyśmy dostać wypłatę, bo ma określony czas do wypłaty po otrzymaniu od pracodawcy naszego zwolnienia, a czasem na czas jego przekazania nie mamy wpływu i często opóźnienie sa niestety wynikiem pracodawcy... -
Witam się po świętach
u mnie nawał obowiązków i później praca sprawiły, że nie miałam jak się odezwać.
Co do zwolnień to współczuję wszystkim, które muszą być od początku ciąży na zwolnieniu. Mimo, że mnie w 1 trymestrze strasznie wymęczyły mdłości to nie poszłam na zwolnienie. Teraz czuję się rewelacyjnie i głupia bym była idąc na zwolnienie lekarskie. Wiadomo praca, zakupy, gotowanie i sprzątanie dają czasami popalić ale nie przesadzajmy..ciąża to nie choroba i jeśli nie ma przeciwwskazań kobieta powinna być aktywna. Mąż pracuje dużo więcej ode mnie ale jednak mogę liczyć na pomoc z jego strony. Do tego praktycznie codziennie oboje mamy czas na sport. Najbardziej wkurzają mnie ci "zapracowani" faceci, którzy za wyczyn uważają pójście do pracy, a po niej mają mieć podane ciepłe kapcie, piwo w lodówce i obiad na stole. Ale jak to się mówi "widziały gały co brały" więc nie można mieć do siebie pretensji bo człowiek w pewnym wieku się nie zmieni
Co do aktywności przez święta "zrobiłam" 20 km na rowerze stacjonarnym i przeszłam 25 km więc u mnie było trochę ruchuale lekarz zalecił aby ćwiczyć mięśnie więc działam
eM, 4me, easymum, Carolline lubią tę wiadomość
-
Gusiak wrote:Powyżej przykładowy sposób wyliczenia kasy na zwolnieniu chorobowym w ciąży wypłacanym przez ZUS
Z tego co się orientuje ZUS może przekazać kasę trochę później niz powinnyśmy dostać wypłatę, bo ma określony czas do wypłaty po otrzymaniu od pracodawcy naszego zwolnienia, a czasem na czas jego przekazania nie mamy wpływu i często opóźnienie sa niestety wynikiem pracodawcy... -
.ona. wrote:Dziewczyny, czy Wy też odczuwacie takie parcie na pęcherz? Kurczę, u mnie to objaw ciąży (obowiązkowo zawsze raz - póki co
- w nocy), ale dzisiaj to mogę w ciągu godziny toaletę odwiedzić nawet dwa razy. Nic mnie nie boli, nie piecze, hm... już sama nie wiem, czy to normalne, czy mam coś z pęcherzem?
Też mam ucisk na pęcherz i to różny w zależności od dnia. Czasami sobie myślę, że dziecko po prostu rozpycha się w stronę pęcherza i wtedy jest gorzej. I mam tak jak eM - wydaje mi się, że już się nic tam nie zmieści, a tu co najwyżej kilka kropli... Zwłaszcza w nocy, chociaż ostatnie dwie przespałam bez wstawaniaSynek
Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! -
nick nieaktualny
-
Mozjaka wrote:gusiak przy tych obliczeniach wychodzi, że mimo 100% zwolnienia też dostanę mniej. ważne żeby w ogóle zapłacili.
la_lenka dobiłaś mnie tą informacją. i to ma być państwo prorodzinne?
Wyliczyla właśnie sobie jeszcze raz... jak dojdziesz do liczenia stawki dziennej i pomnożysz ja przez ilość dni w miesiącu odejmj od tej kwoty podatek tj. 18% i wtedy powinna wyjść kasa jaka dostaniesz na rękę... mam nadzieje, ze teraz wszystko wyjdzie w porzadku
tj. Np. 2950 -18% i wynik będzie tym razem co dostaniesz na rękę
mnie wyliczenie za luty się zgadza -
Kasiarzynka wrote:Gusiak, dzięki za info - przynajmniej policzyłam sobie jak to będzie wyglądało. I załamałam się, zwłaszczaa jak później wyliczyłam 80% z całości:/
Wylicz sobie jeszcze raz, bo był tan mały błąd
ojjjjj.... 80 % jak sobie wyliczylam tez wygląda baaaardzo marnie... jakoś przetrwamy -
Mozjaka wrote:gusiak przy tych obliczeniach wychodzi, że mimo 100% zwolnienia też dostanę mniej. ważne żeby w ogóle zapłacili.
la_lenka dobiłaś mnie tą informacją. i to ma być państwo prorodzinne?
No i też dostaje trochę mniej, bo przed ciążą byłam na długim zwolnieniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2016, 20:30
-
nick nieaktualny
-
Gusiak wrote:PannaB jak będziesz na zwolnieniu chorobowym w ciąży to powinnaś dostawać 100%, a nie 80
80 lub 60 to będziemy dostawać po porodzie jak maleństwa będą już z Nami -
nick nieaktualny