X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    A to nie jest tak, że w zależności od tego czy masz ten kod "b" oznaczający ciążę na zwolnieniu?
    Jak jest kod B na zwolnieniu to zawsze jest 100% płatne

• marlenak_me Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eh tak to jest z wypłątami na zwolnieniu, ja w pierwszym miesiącu, gdy mial zapłacić ZUS czekalam na wypłąte 17 dni, bo w szkole dostaje wypłąte z góry, a ZUS płaci za zwolnienie

720fbe94f2.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nawet jesliby nie bylo tego kodu b czyli powinnam dostac 80 prcent za te dni to nijak mi to nie pasuje bo to nie wychodzi 20zl:P

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1680 zł brutto-(13,71%) = 230,32 zł

1680 zł- to pensja brutto,

13,71%- to składki jakie musi ponieśc pracownik

1680zł -230,32 zł = 1449,67 zł brutto

1449,67zł  : 30 dni stała w zusie = 48,32 zł brutto

48,32 zł  za jeden dzień choroby

48,32 zł * 31 dni bo styczeń = 1497,92 zł brutto

1497,92 zł -(18%)= 269,62 zł

18% aby wyszło netto

1497,92-269,62 zł= 1228,30zł netto

WAŻNE: poczatkowo wyliczamy wszystko na podstawie stawek w brutto, dopiero na końcu wyliczamy ile będzie do ręki =)

U mnie wynagrodzenie cały czas jest przelewe przez pracodawce, chociaż juz mam je wyliczane przez ZUS, wiec i moja stawka się różni =)

Dla dziewczyn, które chcą sobie wykiczyc kasę z ZUS najbardziej jasny sposób jaki udało mi się znaleźć =)

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozjaka wrote:
    witam się w kiepskim nastroju.

ja do dzis nie dostałam wypłaty za marzec. wściekła jestem, bo mam w tym miesiącu mega opłaty a kasy brak. Pracodawca powinien mi wypłacić 500 zł i nie wiem na co czeka. A ponieważ biuro księgowe źle mi wypisało dru Z3 więc też przesuneli wypłatę.
    Tez dostałam dopiero jeden przelew od zusu. Na zwolnieniu jestem od 7 stycznia. Poprzednio przelew przyszedł koło 13, więc liczę, że teraz będzie podobnie. Za to następny miesiąc to będzie masakra, miałam błąd na zwolnieniu - zanim udało się odesłać, poprawić, to chyba z miesiąc opóźnienia wyszło :( Będzie chudy miesiąc, a to już by była pora żeby coś remontowo zacząć myśleć...

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • eM Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaB wrote:
    hm ja sie kompletnie nie zanm na tym
    ale tak lekarz ktory mi wypisywal l4 na te 3 tyg to ginekolog chyba byl tam ten kod b w kazdym razie wie ze w ciazy jestem:P
    bylo to zaledwie 3 tyg wiec placil pracodawca jeszcze, i mam kwote o 20zl nizsza wiec nawet nie podchodzi pod te 80 procent i niebardzo rozumiem, a moze to zwiazek z tym ze umowa na czas nieokreslony?
    A od 12 miesięcy masz niezmienną wysokość wypłaty? Jak miałaś urlop nic nie obcinali? Bo to jest średnia z 12m-cy i nie wszystko w nią wchodzi z tego co wiem, np prawa autorskie nie, nie wiem jak jest z dodatkami czy premiami. U mnie np l4 płatne niby 100% a mam 300zł mniej...

Co do ucisku na pęcherz to ja mam :D często myślę że za chwile się posikam a tu krople i koniec...

Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powyżej przykładowy sposób wyliczenia kasy na zwolnieniu chorobowym w ciąży wypłacanym przez ZUS =)

Z tego co się orientuje ZUS może przekazać kasę trochę później niz powinnyśmy dostać wypłatę, bo ma określony czas do wypłaty po otrzymaniu od pracodawcy naszego zwolnienia, a czasem na czas jego przekazania nie mamy wpływu i często opóźnienie sa niestety wynikiem pracodawcy...

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po świętach :-) u mnie nawał obowiązków i później praca sprawiły, że nie miałam jak się odezwać.
    Co do zwolnień to współczuję wszystkim, które muszą być od początku ciąży na zwolnieniu. Mimo, że mnie w 1 trymestrze strasznie wymęczyły mdłości to nie poszłam na zwolnienie. Teraz czuję się rewelacyjnie i głupia bym była idąc na zwolnienie lekarskie. Wiadomo praca, zakupy, gotowanie i sprzątanie dają czasami popalić ale nie przesadzajmy..ciąża to nie choroba i jeśli nie ma przeciwwskazań kobieta powinna być aktywna. Mąż pracuje dużo więcej ode mnie ale jednak mogę liczyć na pomoc z jego strony. Do tego praktycznie codziennie oboje mamy czas na sport. Najbardziej wkurzają mnie ci "zapracowani" faceci, którzy za wyczyn uważają pójście do pracy, a po niej mają mieć podane ciepłe kapcie, piwo w lodówce i obiad na stole. Ale jak to się mówi "widziały gały co brały" więc nie można mieć do siebie pretensji bo człowiek w pewnym wieku się nie zmieni :-)
    Co do aktywności przez święta "zrobiłam" 20 km na rowerze stacjonarnym i przeszłam 25 km więc u mnie było trochę ruchu :-) ale lekarz zalecił aby ćwiczyć mięśnie więc działam :-)

eM, 4me, easymum, Carolline lubią tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    Powyżej przykładowy sposób wyliczenia kasy na zwolnieniu chorobowym w ciąży wypłacanym przez ZUS =)

Z tego co się orientuje ZUS może przekazać kasę trochę później niz powinnyśmy dostać wypłatę, bo ma określony czas do wypłaty po otrzymaniu od pracodawcy naszego zwolnienia, a czasem na czas jego przekazania nie mamy wpływu i często opóźnienie sa niestety wynikiem pracodawcy...
    Zależy kiedy pracodawca dostarczy do zusu zwolnienie lekarskie. My pilnujemy aby zwolnienie trafiło do zusu od 5 do 7 dni po dostarczeniu przez pracownika

• Lilla My Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Dziewczyny, czy Wy też odczuwacie takie parcie na pęcherz? Kurczę, u mnie to objaw ciąży (obowiązkowo zawsze raz - póki co ;) - w nocy), ale dzisiaj to mogę w ciągu godziny toaletę odwiedzić nawet dwa razy. Nic mnie nie boli, nie piecze, hm... już sama nie wiem, czy to normalne, czy mam coś z pęcherzem? :/

Też mam ucisk na pęcherz i to różny w zależności od dnia. Czasami sobie myślę, że dziecko po prostu rozpycha się w stronę pęcherza i wtedy jest gorzej. I mam tak jak eM - wydaje mi się, że już się nic tam nie zmieści, a tu co najwyżej kilka kropli... Zwłaszcza w nocy, chociaż ostatnie dwie przespałam bez wstawania :)

Synek <3
    atdc2n0ax1cd3lcr.png
    Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiak przy tych obliczeniach wychodzi, że mimo 100% zwolnienia też dostanę mniej. ważne żeby w ogóle zapłacili.

la_lenka dobiłaś mnie tą informacją. i to ma być państwo prorodzinne?

• PannaB Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz za te 3 tyg to pal szesc ale sobie mysle ze co bedzie jak pojde na l4 calkiem od czerwca?wtedy tez bede miec 80 procent za calosc?

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaB jak będziesz na zwolnieniu chorobowym w ciąży to powinnaś dostawać 100%, a nie 80 =)
    80 lub 60 to będziemy dostawać po porodzie jak maleństwa będą już z Nami =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 17:54

wnidtv73dpzdszlc.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozjaka wrote:
    gusiak przy tych obliczeniach wychodzi, że mimo 100% zwolnienia też dostanę mniej. ważne żeby w ogóle zapłacili.

Wyliczyla właśnie sobie jeszcze raz... jak dojdziesz do liczenia stawki dziennej i pomnożysz ja przez ilość dni w miesiącu odejmj od tej kwoty podatek tj. 18% i wtedy powinna wyjść kasa jaka dostaniesz na rękę... mam nadzieje, ze teraz wszystko wyjdzie w porzadku =)

tj. Np. 2950 -18% i wynik będzie tym razem co dostaniesz na rękę =)

mnie wyliczenie za luty się zgadza =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• Gusiak Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Gusiak, dzięki za info - przynajmniej policzyłam sobie jak to będzie wyglądało. I załamałam się, zwłaszczaa jak później wyliczyłam 80% z całości:/

Wylicz sobie jeszcze raz, bo był tan mały błąd =)
    ojjjjj.... 80 % jak sobie wyliczylam tez wygląda baaaardzo marnie... jakoś przetrwamy =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozjaka wrote:

Zus ma 30 dni na wypłatę, ale... od momentu jak pracodawca dostarczy zwolnienie. I tu bywa różnie.

No i też dostaje trochę mniej, bo przed ciążą byłam na długim zwolnieniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2016, 20:30

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak zajrzałam do umowy i w umowie podstawe mam 70 miększą niż myślałam. Po ponowny przeliczeniem wszystko się zgadza.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    PannaB jak będziesz na zwolnieniu chorobowym w ciąży to powinnaś dostawać 100%, a nie 80 =)
    80 lub 60 to będziemy dostawać po porodzie jak maleństwa będą już z Nami =)
    Raczej po porodzie będziemy dostawały albo 100% albo 80% zależy jaki okres macierzyńskiego wybierzemy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po porodzie - jak wybierzesz od razu pół roku macierzyńskiego 100%, ale jeśli potem zdecydujesz, że jeszcze chcesz pół roku to dostajesz przez ten czas 60%

jeśli zdecydujesz od razu, że wybierasz roczny macierzyński dostajesz przez cały czas 80%

‹‹ 699 700 701 702 703 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ