WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    A to nie jest tak, że w zależności od tego czy masz ten kod "b" oznaczający ciążę na zwolnieniu?
    Jak jest kod B na zwolnieniu to zawsze jest 100% płatne

• marlenak_me Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eh tak to jest z wypłątami na zwolnieniu, ja w pierwszym miesiącu, gdy mial zapłacić ZUS czekalam na wypłąte 17 dni, bo w szkole dostaje wypłąte z góry, a ZUS płaci za zwolnienie

720fbe94f2.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nawet jesliby nie bylo tego kodu b czyli powinnam dostac 80 prcent za te dni to nijak mi to nie pasuje bo to nie wychodzi 20zl:P

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1680 zł brutto-(13,71%) = 230,32 zł

1680 zł- to pensja brutto,

13,71%- to składki jakie musi ponieśc pracownik

1680zł -230,32 zł = 1449,67 zł brutto

1449,67zł  : 30 dni stała w zusie = 48,32 zł brutto

48,32 zł  za jeden dzień choroby

48,32 zł * 31 dni bo styczeń = 1497,92 zł brutto

1497,92 zł -(18%)= 269,62 zł

18% aby wyszło netto

1497,92-269,62 zł= 1228,30zł netto

WAŻNE: poczatkowo wyliczamy wszystko na podstawie stawek w brutto, dopiero na końcu wyliczamy ile będzie do ręki =)

U mnie wynagrodzenie cały czas jest przelewe przez pracodawce, chociaż juz mam je wyliczane przez ZUS, wiec i moja stawka się różni =)

Dla dziewczyn, które chcą sobie wykiczyc kasę z ZUS najbardziej jasny sposób jaki udało mi się znaleźć =)

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozjaka wrote:
    witam się w kiepskim nastroju.

ja do dzis nie dostałam wypłaty za marzec. wściekła jestem, bo mam w tym miesiącu mega opłaty a kasy brak. Pracodawca powinien mi wypłacić 500 zł i nie wiem na co czeka. A ponieważ biuro księgowe źle mi wypisało dru Z3 więc też przesuneli wypłatę.
    Tez dostałam dopiero jeden przelew od zusu. Na zwolnieniu jestem od 7 stycznia. Poprzednio przelew przyszedł koło 13, więc liczę, że teraz będzie podobnie. Za to następny miesiąc to będzie masakra, miałam błąd na zwolnieniu - zanim udało się odesłać, poprawić, to chyba z miesiąc opóźnienia wyszło :( Będzie chudy miesiąc, a to już by była pora żeby coś remontowo zacząć myśleć...

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • eM Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaB wrote:
    hm ja sie kompletnie nie zanm na tym
    ale tak lekarz ktory mi wypisywal l4 na te 3 tyg to ginekolog chyba byl tam ten kod b w kazdym razie wie ze w ciazy jestem:P
    bylo to zaledwie 3 tyg wiec placil pracodawca jeszcze, i mam kwote o 20zl nizsza wiec nawet nie podchodzi pod te 80 procent i niebardzo rozumiem, a moze to zwiazek z tym ze umowa na czas nieokreslony?
    A od 12 miesięcy masz niezmienną wysokość wypłaty? Jak miałaś urlop nic nie obcinali? Bo to jest średnia z 12m-cy i nie wszystko w nią wchodzi z tego co wiem, np prawa autorskie nie, nie wiem jak jest z dodatkami czy premiami. U mnie np l4 płatne niby 100% a mam 300zł mniej...

Co do ucisku na pęcherz to ja mam :D często myślę że za chwile się posikam a tu krople i koniec...

Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powyżej przykładowy sposób wyliczenia kasy na zwolnieniu chorobowym w ciąży wypłacanym przez ZUS =)

Z tego co się orientuje ZUS może przekazać kasę trochę później niz powinnyśmy dostać wypłatę, bo ma określony czas do wypłaty po otrzymaniu od pracodawcy naszego zwolnienia, a czasem na czas jego przekazania nie mamy wpływu i często opóźnienie sa niestety wynikiem pracodawcy...

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po świętach :-) u mnie nawał obowiązków i później praca sprawiły, że nie miałam jak się odezwać.
    Co do zwolnień to współczuję wszystkim, które muszą być od początku ciąży na zwolnieniu. Mimo, że mnie w 1 trymestrze strasznie wymęczyły mdłości to nie poszłam na zwolnienie. Teraz czuję się rewelacyjnie i głupia bym była idąc na zwolnienie lekarskie. Wiadomo praca, zakupy, gotowanie i sprzątanie dają czasami popalić ale nie przesadzajmy..ciąża to nie choroba i jeśli nie ma przeciwwskazań kobieta powinna być aktywna. Mąż pracuje dużo więcej ode mnie ale jednak mogę liczyć na pomoc z jego strony. Do tego praktycznie codziennie oboje mamy czas na sport. Najbardziej wkurzają mnie ci "zapracowani" faceci, którzy za wyczyn uważają pójście do pracy, a po niej mają mieć podane ciepłe kapcie, piwo w lodówce i obiad na stole. Ale jak to się mówi "widziały gały co brały" więc nie można mieć do siebie pretensji bo człowiek w pewnym wieku się nie zmieni :-)
    Co do aktywności przez święta "zrobiłam" 20 km na rowerze stacjonarnym i przeszłam 25 km więc u mnie było trochę ruchu :-) ale lekarz zalecił aby ćwiczyć mięśnie więc działam :-)

eM, 4me, easymum, Carolline lubią tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    Powyżej przykładowy sposób wyliczenia kasy na zwolnieniu chorobowym w ciąży wypłacanym przez ZUS =)

Z tego co się orientuje ZUS może przekazać kasę trochę później niz powinnyśmy dostać wypłatę, bo ma określony czas do wypłaty po otrzymaniu od pracodawcy naszego zwolnienia, a czasem na czas jego przekazania nie mamy wpływu i często opóźnienie sa niestety wynikiem pracodawcy...
    Zależy kiedy pracodawca dostarczy do zusu zwolnienie lekarskie. My pilnujemy aby zwolnienie trafiło do zusu od 5 do 7 dni po dostarczeniu przez pracownika

• Lilla My Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Dziewczyny, czy Wy też odczuwacie takie parcie na pęcherz? Kurczę, u mnie to objaw ciąży (obowiązkowo zawsze raz - póki co ;) - w nocy), ale dzisiaj to mogę w ciągu godziny toaletę odwiedzić nawet dwa razy. Nic mnie nie boli, nie piecze, hm... już sama nie wiem, czy to normalne, czy mam coś z pęcherzem? :/

Też mam ucisk na pęcherz i to różny w zależności od dnia. Czasami sobie myślę, że dziecko po prostu rozpycha się w stronę pęcherza i wtedy jest gorzej. I mam tak jak eM - wydaje mi się, że już się nic tam nie zmieści, a tu co najwyżej kilka kropli... Zwłaszcza w nocy, chociaż ostatnie dwie przespałam bez wstawania :)

Synek <3
    atdc2n0ax1cd3lcr.png
    Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiak przy tych obliczeniach wychodzi, że mimo 100% zwolnienia też dostanę mniej. ważne żeby w ogóle zapłacili.

la_lenka dobiłaś mnie tą informacją. i to ma być państwo prorodzinne?

• PannaB Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz za te 3 tyg to pal szesc ale sobie mysle ze co bedzie jak pojde na l4 calkiem od czerwca?wtedy tez bede miec 80 procent za calosc?

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaB jak będziesz na zwolnieniu chorobowym w ciąży to powinnaś dostawać 100%, a nie 80 =)
    80 lub 60 to będziemy dostawać po porodzie jak maleństwa będą już z Nami =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 17:54

wnidtv73dpzdszlc.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozjaka wrote:
    gusiak przy tych obliczeniach wychodzi, że mimo 100% zwolnienia też dostanę mniej. ważne żeby w ogóle zapłacili.

Wyliczyla właśnie sobie jeszcze raz... jak dojdziesz do liczenia stawki dziennej i pomnożysz ja przez ilość dni w miesiącu odejmj od tej kwoty podatek tj. 18% i wtedy powinna wyjść kasa jaka dostaniesz na rękę... mam nadzieje, ze teraz wszystko wyjdzie w porzadku =)

tj. Np. 2950 -18% i wynik będzie tym razem co dostaniesz na rękę =)

mnie wyliczenie za luty się zgadza =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• Gusiak Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Gusiak, dzięki za info - przynajmniej policzyłam sobie jak to będzie wyglądało. I załamałam się, zwłaszczaa jak później wyliczyłam 80% z całości:/

Wylicz sobie jeszcze raz, bo był tan mały błąd =)
    ojjjjj.... 80 % jak sobie wyliczylam tez wygląda baaaardzo marnie... jakoś przetrwamy =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozjaka wrote:

Zus ma 30 dni na wypłatę, ale... od momentu jak pracodawca dostarczy zwolnienie. I tu bywa różnie.

No i też dostaje trochę mniej, bo przed ciążą byłam na długim zwolnieniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2016, 20:30

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak zajrzałam do umowy i w umowie podstawe mam 70 miększą niż myślałam. Po ponowny przeliczeniem wszystko się zgadza.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    PannaB jak będziesz na zwolnieniu chorobowym w ciąży to powinnaś dostawać 100%, a nie 80 =)
    80 lub 60 to będziemy dostawać po porodzie jak maleństwa będą już z Nami =)
    Raczej po porodzie będziemy dostawały albo 100% albo 80% zależy jaki okres macierzyńskiego wybierzemy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po porodzie - jak wybierzesz od razu pół roku macierzyńskiego 100%, ale jeśli potem zdecydujesz, że jeszcze chcesz pół roku to dostajesz przez ten czas 60%

jeśli zdecydujesz od razu, że wybierasz roczny macierzyński dostajesz przez cały czas 80%

‹‹ 699 700 701 702 703 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ