WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    Hmmm w sumie moja apteka ma taką wielką gablotę z kosmetykami ziaji, przejdę się dziś i rzucę okiem co tam mają. A te kosmetyki na AZS mogą być używane w ciąży? Ten cethapil też dostanę w aptece? Najgorzej u mnie z boczkami, ramionami i twarzą. Na początku zwalałam to na kaloryfery, ale teraz jak już jest ciepło, kaloryfery pod dawna pozakręcane, a jest coraz gorzej...

Dżuls - cetaphil kupisz w aptece. Dobry jest jeszcze atoperal. Też mam bardzo suchą skórę, nigdy takiej nie miałam...

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry =)

Zapowiada sie chyba i u mnie piękny, słoneczny dzień =)
    Tak czytam Was o tych witaminach i u mnie np. Gin z kolei cały czas mowi ze mam je brać... do tego jeszcze łyka żelazo plus witaminę D3 ... z witamin aktualnie mam femibion natal plus 2 - ponoć dobry skład, bez zbędnych dodatków...
    Biorę zgodnie z zaleceniami codziennie w sumie od 7 tygodnia ciąży...

ps. Powodzenia na dzisiejszych wizytach - chociaż nie kojarzę, czy któraś się dziś wybiera =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę tylko minimum witamin - DHA, magnez, kwas foliowy, jod, wit D. Czyli MamaDHA Premium. Zwykłe witaminy włączę jeśli wyniki będą wskazywac, że trzeba. Na razie jest ok, wyniki mi odrobinę spadły, ale nie ma jeszcze tragedii (hemoglobina z 12,8 na 12,4; hematokryt z 38 na 37 - w ciągu 2 miesięcy).

A skórę mam tak suchą, że szok - zawsze miałam raczej cerę tłustą, właściwie się nawet balsamowac nie musiałam. A teraz ręce mam tak przesuszone, że mini ranki mi powstały. Musze poszukać czegoś fajnego.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:

ps. Powodzenia na dzisiejszych wizytach - chociaż nie kojarzę, czy któraś się dziś wybiera =)
    Ja mam dziś wieczorem połówkowe :3

monaaa85, aldonaa, przyszła mama, Gusiak, kasig, Dżuls, easymum lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • aldonaa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 16:32

la_lenka lubi tę wiadomość

l22nhdge5b933eoh.png
  • przyszła mama Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    Dzień dobry =)

Tak czytam Was o tych witaminach i u mnie np. Gin z kolei cały czas mowi ze mam je brać... do tego jeszcze łyka żelazo plus witaminę D3 ... z witamin aktualnie mam femibion natal plus 2 - ponoć dobry skład, bez zbędnych dodatków...

też biorę femibion:) Nie zgadzam się z opiniami, że branie witamin w ciąży jest równoznaczne z urodzeniem dużego dziecka. Uważam, że nie ma reguły. w Gronie moich znajomych i rodziny jest sporo maluszków- wszystkie mamy brały witaminy w ciąży a dzieciaczki 3-3,5 kg.

Ja mam dzisiaj wizytę na 18:15 :)
    Nie mogę się już doczekać, ale i tak się stresuje jak co wizytę :)
    Dziś zaczęliśmy 22 tydzień :)

Gusiak lubi tę wiadomość

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • przyszła mama Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    Dzień dobry =)

też biorę femibion:) Nie zgadzam się z opiniami, że branie witamin w ciąży jest równoznaczne z urodzeniem dużego dziecka. Uważam, że nie ma reguły. w Gronie moich znajomych i rodziny jest sporo maluszków- wszystkie mamy brały witaminy w ciąży a dzieciaczki 3-3,5 kg.

Ja mam dzisiaj wizytę na 18:15 :)
    Nie mogę się już doczekać, ale i tak się stresuje jak co wizytę :)
    Dziś zaczęliśmy 22 tydzień :)

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Ja biorę Pregna Plus (EPA, DHA, Żelazo, Cynk, Wit B6, Kwas foliowy, D3, B12) zgodnie z zaleceniem mojej Gin czyli jedną tabletkę na dwa dni. I jak mnie podbrzusze ciągnie to Magne B6 (dwie rano i dwie wieczorem) :) Koło 30 tygodnia ciąży włączę sobie większą dawkę DHA :)

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • Czarna_88 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się z rana :-)
    Słońce pięknie świeci więc na pewno przesiedzę całe popołudnie u rodziców na ogródku i na słoneczku :-)
    Co do witamin ja tylko biorę dalej kwas foliowy i żurawinę raz dziennie (wieczne problemy z pęcherzem :/) po witaminach miałam wymioty i większe mdłości :-( ale wyniki z krwi mam super wiec jest ok ;-)
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty :-)

Z Miłości Stworzeni
    ♡Kacper♡ Naszą Miłością Jest ♡
    zrz6p07wp0k766o1.png
    ♡Naszą Miłością Pozostaną♡
    3.10.2013r [*]Michałek[*] <3
    30.01.2014[*]Moja Bratanica <3
    26.06.2014[*] <3
  • Gusiak Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Ja mam dziś wieczorem połówkowe :3

To tym bardziej trzymam kciuki podwojnie =)

Jesli chodzi o suche dłonie to ponoć swietny jest Eveline serum do rąk waniliowe... ja niestety nie mogę używać, jak przed ciążą uwielbiałam zapach wanili i ogólnie wszystkie słodkie zapachy tak teraz w ciąży sa za ciezki i mnie męczą...

U was też upodobania zapachowe się zmieniły? =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• Czarna_88 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    .

U was też upodobania zapachowe się zmieniły? =)

Oj tak i to bardzo też zawsze używałam balsam waniliowy piękny zapach ... a teraz stoi schowany w szafce bo juz mi się nie podoba hehe i moje stare perfumy też poszły w odstawkę i teraz używam takie bardzo łagodne :-)

Z Miłości Stworzeni
    zrz6p07wp0k766o1.png
    26.06.2014[*] <3
  • aldonaa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 16:32

przyszła mama lubi tę wiadomość

l22nhdge5b933eoh.png
  • Czarna_88 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na suche dłonie polecam w domu zrobić sobie mały zabieg kosmetyczny ;-)
    miseczka ciepłej wody, wcisnąć połowę cytryny i wlać do tego sobie 1/3 oliwy z oliwek. I tak sobie dłonie pomoczyć tak ok 15-20 min a później posmarować sobie dłonie mocniej kremem nawilżającym owinąć sobie folią i ręcznikiem i tak posiedzieć też około 20 min . :-)

Z Miłości Stworzeni
    zrz6p07wp0k766o1.png
    26.06.2014[*] <3
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na razie z zapachami normalnie. Tak jak nie lubiłam "jedzeniowych" tak nie lubię nadal, perfumy mam te same i nadal są dla mnie ok.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • snoopy_etka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mi lekarz polecił właśnie MamaDHA Premium, mówiąc, że są to witaminy, które zapobiegają wysokiej masie urodzeniowej dziecka. Poza tym dodał, że jeśli nie jadam ryb przynajmniej 2-3 razy w tygodniu to mogę dodatkowo pić tran dla kobiet w ciąży, bo DHA jest strasznie ważne dla rozwoju mózgu dzieciaczka.

• Gusiak Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie właśnie też zmieniło się ze słodkich na łagodne, wręcz takie świeże =)
    Balsamy i kremy odstawione na półkę...część perfum tez musialam odłożyć, bo zwyczajnie mnie męczyly kiedy ich uzywalam...
    Swoją drogą ciekawe czy po ciąży to wszystko wróci do normy ;D

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się właśnie też tak wydaje, że DHA jest na tyle istotne, że warto brać. A jednak ryby jem może raz na tydzień, albo i rzadziej. Przewertowałam składy tych wszystkich zestawów i MamaDHA wydało mi się najsensowniejsze - jest tylko to co trudno dostarczyć z pokarmem. Całą resztę witamin staram się dostarczać z jedzeniem.

Aa, jeszcze zapomniałam napisać, że powtórzony mocz mi wyszedł idealnie, ani śladu białka i ketonów - jednak mocz musi być prawdziwie poranny, bo inaczej różne kwiatki mogą wychodzić. :P

Ursa lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam, że dzięki samym witaminom dziecko nie utyje - tzn. nie będzie grube (a noworodek może być grubszy, nadmiernie otłuszczony - to zazwyczaj się zdarza w przebiegu chorób takich, jak nieleczona cukrzyca ciążowa, i zazwyczaj objawem takiego tycia jest większy obwód brzuszka niż główki). Jeśli natomiast dziecko genetycznie ma być duże (nie grube), jeśli potrzebuje tych witamin żeby rosnąć, to niech sobie rośnie. Gorzej, gdyby dziecko miało być spore, a nie urosło przez niedobory witaminowe.
    Do tego wychodzę z założenia, że organizm dziecka sam reguluje ile ze mnie wyssać ;) witamin dostarczam sobie, i jeśli ktoś ma cierpieć na ich nadmiar, to w pierwszym rzędzie ja, potem długo, długo nikt, a dopiero przy dużym nadmiarze ucierpiałoby dziecko (oczywiście jak chodzi o te składniki, których nadmiaru nie wysikam). A skoro ja mam idealną morfologię na witaminkach, to chyba nie ma się czym martwić.

snoopy_etka, przyszła mama, aldonaa lubią tę wiadomość

• snoopy_etka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do dużych dzieci, to moja bratowa w styczniu urodziła chłopca ok. 4 kg z dodatkowym bonusem w postaci dwóch zębów :D Normalnie Kubuś był gwiazdą na oddziale... Lekarze stwierdzili, że zęby płodowe są właśnie od nadmiaru witamin oraz śmieciowego jedzenia, bo ma w sobie dużo składników modyfikowanych i stąd ząbki, które zaraz trzeba było wyrwać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna_88 wrote:
    Oj tak i to bardzo też zawsze używałam balsam waniliowy piękny zapach ... a teraz stoi schowany w szafce bo juz mi się nie podoba hehe i moje stare perfumy też poszły w odstawkę i teraz używam takie bardzo łagodne :-)
    Haha ja w piatek sie spieszylam, psiknelam ulubionym perfumem i szybko musialam sie przebierac tak mnie cofalo a pies jak na debilke sie gapil :D

Carolline lubi tę wiadomość

‹‹ 806 807 808 809 810 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ