X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak zmieniając temat to mam najlepszy sh pod słońcem :-) wczoraj kupiłam 2 pary leginsów ciążowych z h&m mama (nówki z metką). Za 2 pary zapłaciłam łącznie 9 zł :-)

Sigma, magdalenkaihelenka, easymum, 4me, Gusiak, karolcia87 lubią tę wiadomość

• .ona. Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady - nie wiem jaką Ty masz torebkę, ale do mojej taka teczka by się nie zmieściła. Do mojej mieszczą się podstawowe dokumenty w małym etui, portfel i klucze. Ramię by mi chyba odpadło jakbym miała tyle papierów dodatkowo jeszcze nosić. Już nie wspomnę o skrzywieniu kręgosłupa ;). A niby w ciązy nie należy tyle dźwigać... Bez urazy, uważam, że to trochę przesada.

Koalka, Paulinek, Anitka201 lubią tę wiadomość

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    U mnie to chyba niestety jest zimno.... co prawda robi się w kąciku ust, ale to takie zgrubienie i juz widzę, ze pojawił się biały bąbelek, a to raczej nic dobrego nie wróży i nie mam pojęcia czym to teraz atakować...
    Wcześniej od razu w ruch poszedłby zovirax, ale czy w ciąży możemy używać takich rzeczy tego właśnie nie wiem...
    może któraś miala podobne dolegliwości i udało Jej się czymś to pokonać?

Zoviraxu bym nie używała. Pastą do zębów można potraktować, dodatkowo w cieple sobie siedzieć, sok z malin, miód z cytryną itd.
    Ja w poprzedniej ciąży miałam ok. 30 tygodnia i tak właśnie z zimnem miałam postępować. Przede wszystkim trzeba przeczekać.

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Akurat bez kapci da się bez problemu przeżyć w szpitalu - ja trafiłam na operację z zagrożeniem życia prosto z ulicy. Dali nawet koszulę i jakoś się wszystko odbyło. Jednak jest parę rzeczy warto ze sobą mieć - na co dzień dla mnie to był dowód, a teraz również karta ciąży. Biore ze sobą mnóstwo klamotow niby nieobowiazkowych grzebień, lusterko, tablet itp. - nie rozumiem w imię czego nie miałabym mieć akurat czegoś co w razie jakiegoś problemu mogłoby się rzeczywiście przydać. :)

mi lekarz na pierwszej wizycie powiedziała, ze od teraz karta porodu to mój drugi dowód osbisty i należy ją mieć zawsze przy sobie, tak jak mówisz nigdy nie wiadomo kiedy moze sie przydac. Ja trafiłam do szpitala w 18 tyg. przypadkiem i na szczescie karte mialam przy sobie wiec obylo sie bez zamieszania.

• przyszła mama Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 masz racje :) każda z nas ma inne podejście do noszenia wyników badan czy kart ciąży ze sobą, tak samo jak wcześniej do tego kiedy zacząć kupować wyprawkę dla maluszka:) cieszmy się, że za plus minus 4 miesiące będziemy mieć swoje maleństwa w ramionach:) Pod tym względem chyba wszystkie mamy jednakowe zdanie, że czekamy z utęsknieniem na ten upragniony moment kiedy ten mały człowiek spojrzy na nas małymi oczkami i rozkocha w sobie na zabój:)

Anitka201 lubi tę wiadomość

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • snoopy_etka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Bogu moja teczuszka jest grubości zeszytu 32-kartkowego, bo chodzenie z tak wielka tekturą byłoby uciążliwe ;/ Same wyniki badań prawie nic nie ważą, a to naprawdę zależy od szpitala - u mnie np. za każdym razem chcieli ostatnie usg i morfologię. Uważam więc, że każda z nas wie, czego potrzebuje przy sobie i miejmy nadzieję, że mimo noszenia - nigdy nie będzie nam nagle potrzebne :)

przyszła mama, easymum, Sigma, Lady Savage lubią tę wiadomość

• easymum Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany, dziewczyny, o co ten spór? Każdy nosi przy sobie co uważa.
    Ja mam teczkę formatu A5 a w niej kartę ciąży, ostatnie wyniki i to nie tylko morfo, ale też tarczycę i pozostałe istotne. Ja np mam niedomykalność zastawki aortalnej - ta wiadomość jest istotna np przy podawaniu znieczulenia. Więc jeśli trafię do szpitala i będę nieprzytomna, to tej informacji nie ma w karcie ciąży, ale świeże usg serca już jest. Zresztą, trzym te papiery w jednym miejscu, jak zacznę rozdzielać, to coś pogubię. Poza tym często zmieniam torebkę i też łatwiej przerzucić komplecik niż wydzielać, co akurat będzie potrzebne. A torebki lubię spore, shopper u mnie króluje, to takie marne A5 i tak znika w czeluściach ;)

snoopy_etka lubi tę wiadomość

gg64rl68s121551a.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona kazda z nas ma swoje poglady i doswiadczenia, teraz nie mam wyjscia i dziecko musi byc z nami w pokoju. Ale wolalabym osobno.

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    A kto powiedział, ze A4? :P
    Moja teczuszka jest o połowę mniejsza, z przegródkami, bardzo poręczna i kompaktowa. Dużo wygodniej mi mieć to, niż pamiętać o przekładaniu samej karty ciąży w tą i nazad.
    Dodatkowo - grupa krwi choćby wytatuowana na czole - bez oficjalnego druczka nikt tego nie uzna. Czyli wpis do karty można też se schować w buty.
    Ja miałam wypis ze szpitala (tego samego dodam) gdzie była wpisana grupa krwi i nikt nawet nie chciał na to patrzeć, robili badanie po raz kolejny.
    Zgadzam sie. Ja mam oryginalny druk zlozony na 4 i przypiety do karty ciazy ;) taki moj ginek sprytny :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2015, 15:29

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Nie mam ;p ale sarkazm nie jest tutaj na miejscu, po pierwsze tej lasce co to rodziła w 27 tyg wcale nie było do śmiechu, i mnie zapewniam Ciebie, też nie było by do śmiechu, po 2 w szpitalu w razie czego są ciuchy szpitalne, a torbę doniesie mi chłopak, i swoją drogą już ją zaczynam przygotowywać, by się nie obudzić nogami w nocniku. A jak będziesz tak lekceważąco do tego podchodzić, to Ci się noga może podwinąć. Umiar. Nie przesadzajmy w obie strony.

Lady Ty musisz czasem wyluzowac serio... Nie bierz wszystkiego tak do siebie- jak nastolatka w podstawowce no i nie strasz nas tu, ze nam sie noga powinie...
    Umiar jak sama napisalas, we wszystkim sie nam wszystkim przyda :)

diatomka, Koalka, Paulinek, Anitka201, .ona., kapturnica lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady, zapewniam, że jeśli mi (lub komukolwiek innemu) przydarzy się coś niefajnego w ciąży (jak piszesz o "podwinięciu nogi", zupełnie jakby to od nas zależało), to nie będzie na to miało wpływu ani noszenie wszystkiego w torebce, ani nie noszenie.
    Po prostu czasem się zdarzają różne sytuacje. Nie ma żadnego związku przyczynowo-skutkowego (mówię o tym, bo napisałaś tak, jakby "noga miała mi się podwinąć" przez to, że nie noszę w torebce teczki ;) a zaręczam, że przedwczesny poród opisywanej dziewczyny nie był spowodowany brakiem dokumentów na zakupach :P). Luz kochana, nie ma co się tak spinać.
    Dla mnie nie ma żadnego "sporu", po prostu napisałam rano, że zapomniałam karty ciąży, bo wsadziłam ją do teczki z dokumentami akurat, żeby wszystko było razem, no i klops, bo zapomniałam całości. Zwykle noszę kartę przy sobie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2015, 15:36

kapturnica lubi tę wiadomość

• PannaB Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    PannaB na zajady ponoć dobre jest łykanie wit. B albo po prostu wzbogacenie diety o ta witaminę... warto spróbować... =)
    uzyje masci witaminowej i popatrze co ma witamine B:)

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Zoviraxu bym nie używała. Pastą do zębów można potraktować, dodatkowo w cieple sobie siedzieć, sok z malin, miód z cytryną itd.
    Ja w poprzedniej ciąży miałam ok. 30 tygodnia i tak właśnie z zimnem miałam postępować. Przede wszystkim trzeba przeczekać.

Póki co właśnie staram się to przeczekać, dziękuję za podpowiedzi spróbuję zaraz może mieszkanki miodu z cytryna =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 19:44

Sigma, Paulinek, agatka196, Mozjaka, kapturnica lubią tę wiadomość

8pdp47e.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooooo nieeeee internet to zło. Z nudow weszlam i poczytalam o lozysku przodujacym- masakra juz zlapalam film ://///

Dziewczyny, ktore maja ten sam problem co ja- nie robcie tego błędu ;)

sweety, sweety, easymum lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    Ja od dziś zaczynam nosić przy sobie książeczkę ciąży. Co do reszty, to teczkę z badaniami mam już tak grubą, że nie wyobrażam sobie noszenia jej przy sobie non stop, a ta lista co Lady dostała w szkole rodzenia, to na moje oko dotyczy rzeczy do wzięcia ze sobą już do porodu. Oprócz tego wydaje mi się, że gdyby coś się działo, to takie badania jak morfologia i mocz sprzed kilku dni i tak już są nieaktualne, bo za szybko tam się wszystko zmienia. Reszta, czyli grupa krwi, choroby zakaźne itd i tak mam wpisane w kartę ciąży i dodatkowo oryginały badań wsadzone do środka, tak mi to pogrupował mój ginekolog.
    Zastanawiałam się jedynie nad taką bransoletką na rękę informującą o cukrzycy, bo niestety zdarzają mi się dziwne i nagłe epizody baaaardzo złego samopoczucia związane z cukrami.
    Ja mysle, ze ta bransoletka to dobry pomysl...

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdecydowanie dobry, tylko szukałabym chyba takiej, która mówi wyraźnie o cukrzycy ciążowej (chyba, że w ogóle jesteś diabetykiem), bo z tego co kojarzę, to jednak ciążowa różni się od zwykłej cukrzycy. Ale na pewno Ty dużo lepiej ogarniasz co i jak w tym temacie :)

• Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 20:38

wnidtv73dpzdszlc.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 19:44

8pdp47e.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka dziwne to wszystko a lekarz beznadziejny.

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
‹‹ 905 906 907 908 909 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ