Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
.ona. wrote:Lady - a na samym początku ciąży miałaś glukozę na czczo? Czy też tak wysoką?
Nigdy nie miałam glukozy mierzonej glukometrem, zawsze jakiś tam poziom glukozy w moczu. Pierwszy raz miałam mierzoną glukozę naczczo tą maszyną. Sama kobieta sie zdziwiła i pytała się mnie czy skarze się na cukier, odpowiedziałam jej że nie, potem co 10 min się mnie pytały czy wszystko ze mną ok. A ja sobie w przychodni jak gdyby nic haftowałam -
Zdjęcia z dzisiaj
praktycznie połowa 23 tyg
Różnica na zdjęciach pomiędzy 21, a 23 tyg mała ale w realu ja czuję i widzę ten brzuch
W ciuchach faktycznie mało co widać
Dzisiaj mam wizytę na NFZ i ciekawa jestem co tam słychać u mojego małego bokseraLady Savage, la_lenka, Dżuls, Paulinek, Gusiak, karolcia87, chabasse, Wonderland, agatka196, Sigma, adzia, Kasiarzynka lubią tę wiadomość
-
Dżuls wrote:Dziwne, ale czasem lekarze badają tylko na czczo i 2h po, a wazny jest też wynik po 1h. Będąc już na diecie cukry mierzy się właśnie głównie 1h po posiłku. Ogólnie to przecież jest tak, że czasem tylko jeden z trzech wyników powoduje rozpoznanie cukrzycy ciężarnych, więc powinno się chyba jednak zlecać 3 pobrania.
Lady, nie chcę straszyć, ale cukier na czczo 114 jest bardzo wysoki, cukrzycowe mamy mają nieprzekraczalną normę do 90. A mocz robiłaś?
Przy takim porannym cukrze często też są ketony w moczu, a słyszałam, że bywają one groźniejsze dla dziecka niż sam cukier.
tak mocz i morfologię też robiłam. -
Dominka92 wrote:Dzien dobry
Chcialam zapytac dziewczyny, ktore pisza magisterke albo licencjat i bronia sie w lipcu.. Czy u Was na uczelni tez weszlo jakies niby rozporzadzenie,ze prace trzeba miec juz dopiete do konca maja? Bo nie wiem,czy moj promotor tak straszy czy faktycznie tak jest i czy mozliwe zeby na jednej uczelni byla taka zmiana ^^
Na poczatku bylo ze prace maja byc dopiete chwile przed obrona a nie ponad miesiac przed
nie u mnie na UAM nie ma takiego wymogu. Licencjat np oddałam na 2 dni przed jego obroną. -
la_lenka wrote:Lady, może właśnie znalazłaś przyczynę dla którego Twój termin tak przyspiesza, bo dzidziuś duży - przy cukrzycy ciążowej dzieci są tradycyjnie większe.
-
nick nieaktualnyO mamo!! Mi dzisiaj wszystko doskwiera
Wczoraj jadlam ziemniory z koperkiem a dzisiaj juz 4razy tron odwiedzilam chociqz nie powiem lepiej siedziec niz kleczec nad nad nim
znowu mam hemoroida dlaczego tak sie dzieje niewiem
Pozatym głodna jestem a nie chce mi sie jeść chyba wcisne w siebie kanapke mam nadzieje ze jej nie wypluje
Lady ja mialam ujemna glukoze w moczu -
Kucykowa wrote:http://zapodaj.net/9aafd62174bda.jpg.html
A to myKurcze niektórym z nas ciąża faktycznie służy
Ja ostatnio na twarzy wyglądałam jak pizza..właśnie mi to całe dziadostwo schodzi.
Kucykowa, Carolline lubią tę wiadomość
-
Lady Savage wrote:Nigdy nie miałam glukozy mierzonej glukometrem, zawsze jakiś tam poziom glukozy w moczu. Pierwszy raz miałam mierzoną glukozę naczczo tą maszyną. Sama kobieta sie zdziwiła i pytała się mnie czy skarze się na cukier, odpowiedziałam jej że nie, potem co 10 min się mnie pytały czy wszystko ze mną ok. A ja sobie w przychodni jak gdyby nic haftowałam
Sigma lubi tę wiadomość
-
Lady Savage wrote:Nigdy nie miałam glukozy mierzonej glukometrem, zawsze jakiś tam poziom glukozy w moczu. Pierwszy raz miałam mierzoną glukozę naczczo tą maszyną.
Lady, ja nie miałam glukozy mierzonej glukometrem, pobrali mi normalnie krew z żyły. Pierwsze badanie jak tylko dowiedziałam się o ciąży, to miałam zrobić oprócz moczu i morfologii właśnie glukozę na czczo z krwi.
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
Dominka92 wrote:Dzien dobry
Chcialam zapytac dziewczyny, ktore pisza magisterke albo licencjat i bronia sie w lipcu.. Czy u Was na uczelni tez weszlo jakies niby rozporzadzenie,ze prace trzeba miec juz dopiete do konca maja? Bo nie wiem,czy moj promotor tak straszy czy faktycznie tak jest i czy mozliwe zeby na jednej uczelni byla taka zmiana ^^
Na poczatku bylo ze prace maja byc dopiete chwile przed obrona a nie ponad miesiac przed
Dokładnie u mnie musi być złożona praca do 15 czerwca a 9 lipca mam obronę. Witam się i ja z rana mąż śniadanie robii trzymam kciuki za wszystkie wizyty dzisiejsze
-
Anitka201 wrote:Tego się boję u siebie bo młody szybko rośnie. Do tej pory miałam 2 razy pobieraną krew i badaną glukozę na czczo (to było na początku ciąży). Najpierw mi wyszło 90, a po miesiącu 76. Wtedy było ok ale ciekawa jestem co mi pokaże test z obciążeniem glukozy.
Nie masz się co bać. Nie zawsze szybszy przyrost wagi u dziecka jest spowodowany cukrem. U nas też niby zawsze młody był dużo większy, na mecie ważył 3,5 kg, cukier miałam ok. Te pomiary wagi to wiesz... takie pi razy drzwi
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
nick nieaktualnyDominka92 wrote:Dzien dobry
ja mam obronę 23 czerwca więc pracę muszę oddać do dziekanatu do 23 maja. natomiast moj siąsiad na pańswtowej uczelni może oddać pracę na tydzień przed obroną. więc chyba nie ma unormowanych przepisów.
muszę się pochwalić, że dzisiaj zamówiłam wózek. ten o którym pisałam, czyli adamex barletta. miejscowy sklep zaproponował mi dobrą cenę i ulgę na inne produkty na podstawie paragonu. więc jestem mega zadowolona. -
.ona. może faktycznie masz rację ale ja chodzę do 2 lekarzy i zarówno 1 jak i 2 wylicza mi podobnie. Tak też było w badaniach 12 tyg. Wtedy dziecko było o 1,5 tyg "starsze" wg pomiarów usg.
Może taka moja urodazobaczymy jak to będzie przy porodzie bo tak jak u Ciebie 3,5 kg dziecko to norma ale ostatnio znajoma urodziła 5 kg kolosa..
-
Jedna z przyczyn cukru w moczu jest właśnie nierozpoznana cukrzyca. Owszem, w ciąży może się pojawiać cukier, ale powinno być dokładnie sprawdzone czy jest to stan "normalny" dla danej pacjentki, a nie pierwszy wskaźnik cukrzycy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 09:21
-
nick nieaktualny