WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Muszka1 wrote:Jestem tak szczęśliwa że chyba odlecę!!!
Dzieciątko ma 6 cm, idealną przeziernosc karkowa, wyraźną kosc nosową, prawidłowo zbudowane serce, prawidłowe przepływy przez zastawki, prawidłowo zbudowany mózg. ZERO nieprawidłowości 🥰🤰🏼
Dostałam skierowanie na łożyskowy czynnik wzrostowy IGF żeby wiarygodnie ocenić funkcję lozyska, czy nie muszę wziąć dodatkowo acardu. Zaraz lecę go pobierać, dzis dużo pobierania, i nifty i to
No i cóż - prawdopodobnie będzie dziewczynka 🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷
Super wieści 🥰🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 10:36
Muszka1 lubi tę wiadomość
-
zosiasamosia wrote:Cześć dziewczyny.
Właśnie otrzymałam wyniki pappy. (Krew pobrana w czwartek) czyli dość szybko.
Martwię się trochę o te wyniki. Niby ktoś miał dzwonić skonsultować jeśli będzie coś nie tak. Nie mogę znaleźć nic w necie.
Co to jest ryzyko podstawowe a ryzyko skorygowane?
Wyszła mi preeklampsja przed 37 tyg 1:68 więc chyba sporo?
Wolne bhcg wyszło 84,19
Papa 2,738
Może jesteście w stanie to rozszyfrować. Przepraszam za chaotyczny wpis ale jakoś niewiedza doprowadza mnie do zawału
Same wyniki to chyba niewiele powiedzą, teraz lekarz powinien wprowadzić je do jakiegoś programu wraz z wynikami usg i wtedy wyjdą te wszystkie ryzyka nie denerwuj się, na pewno wkrótce dostaniesz pełną informację
nika647 lubi tę wiadomość
-
Muszka1 wrote:Jestem tak szczęśliwa że chyba odlecę!!!
Dzieciątko ma 6 cm, idealną przeziernosc karkowa, wyraźną kosc nosową, prawidłowo zbudowane serce, prawidłowe przepływy przez zastawki, prawidłowo zbudowany mózg. ZERO nieprawidłowości 🥰🤰🏼
Dostałam skierowanie na łożyskowy czynnik wzrostowy IGF żeby wiarygodnie ocenić funkcję lozyska, czy nie muszę wziąć dodatkowo acardu. Zaraz lecę go pobierać, dzis dużo pobierania, i nifty i to
No i cóż - prawdopodobnie będzie dziewczynka 🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷
Gratulacje!!! ❤❤❤
👩'76+👨'73
👩IO,niedoczynnosc tarczycy
👨02'20 Cukrzyca I,Asthenoteratozoospermia,Morfo0%
*Invimed Wroclaw
III IVF 14.05.21szpital-Cytotec
*Gyncentrum Katowice
IV-VIII IVF 10.21-11.22, ❄6x5.1.1
11.01.23 FET 1x5.1.1;2dpt 6.96;7dpt 64.87;9dpt 126.3;12dpt 428.9;16dpt 2172;23dpt 11801;27dpt 27835 i ❤️;34dpt 1,09cm;47dpt 9+3 2.64,❤️174;10+6 4.47;
15.03 I prenatalne👍,5,6cm❤️164,corka?;20.03 NiftyPro-zdrowa corka;;20+5 polowkowe 390g❤️152,👍;;30+4 USG3 trym 1560g❤️150;35+3 2663g👍🙏;
39+3 10:34 3510, 55cm 10pkt ❤️❤️❤️❤️❤️ -
Muszka1 - wspaniale wieści❤️
Zosiasamosia - te wartości nie wiele powiedzą bo trzeba je przeliczyć na inną jednostkę i dopiero wtedy wiadomo czy są w normach czy nie. A to robi się poprzez wprowadzenie do programu i dodatkowe informacje, ponadto ocenia się całość razem z uSG i dopiero wylicza ryzyka. Musisz się uzbroić w cierpliwość, wiem że to trudne. Ja w pierwszych ciążach próbowałam to sobie sama przeliczać na jednostkę Mom, np poprzez proporcje, a mojemu lekarzowi i tak wyszły zupełnie inne w programie, dlatego to bez sensu. A ryzyko preeklampsji wysokie więc pewne dostaniesz akard jak dziewczyny. W kazdym razie pamiętaj że ryzyko 1:68 oznacza że 1 kobieta będzie mieć ten problem a 68 - nie, z wynikami takie jak twojeWiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 11:21
-
IGF pobrany, dziewczyny które już robiły badanie - ile czekałyście na wynik? Podobno jest to bardzo ważne badanie a na całe miasto 100 tys mieszkańców tylko jeden ośrodek je robi 😑🙄
Mam też nowy TP: wg USG 9.09 🥰🩷 z OM 12.09. Chyba się dopisze na 9.09 na 1 stronie, podoba mi się ta data. Czy kogoś jeszcze dopisać? Jak tak to priv 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 12:51
-
Muszka1 wrote:IGF pobrany, dziewczyny które już robiły badanie - ile czekałyście na wynik? Podobno jest to bardzo ważne badanie a na całe miasto 100 tys mieszkańców tylko jeden ośrodek je robi 😑🙄
Mam też nowy TP: wg USG 9.09 🥰🩷 z OM 12.09. Chyba się dopisze na 9.09 na 1 stronie, podoba mi się ta data. Czy kogoś jeszcze dopisać? Jak tak to priv 😊 -
Muszka1 wrote:O to sporo starszy! Nam o 3 dni wyszła starsza i lekarz mówi żebym się raczej tym sugerowała:)
-
Muszka1 wrote:Nika a znasz już płeć? Chłopak będzie? 😁
-
Super wieści dziewczyny! Gratuluje
Nika ja już dostalam wyniki razem z tymi ryzykami. Mam wszystko podane w dwóch jednostkach.
Ryzyka trisomii widzę że niskie 21 1:3500,inne 1:20000 więc tu wyczytałam że wszystko ok.
No nic. Muszę poczekać do 08.03 na wizytę u mojego lekarza. Pocieszam się faktem że telefon milczy a mówił lekarz że jeśli coś wyjdzie nie tak to będzie dzwonilnika647 lubi tę wiadomość
-
zosiasamosia wrote:Super wieści dziewczyny! Gratuluje
Nika ja już dostalam wyniki razem z tymi ryzykami. Mam wszystko podane w dwóch jednostkach.
Ryzyka trisomii widzę że niskie 21 1:3500,inne 1:20000 więc tu wyczytałam że wszystko ok.
No nic. Muszę poczekać do 08.03 na wizytę u mojego lekarza. Pocieszam się faktem że telefon milczy a mówił lekarz że jeśli coś wyjdzie nie tak to będzie dzwonil
Bardzo ważne są też przepływy w tt. macicznych - jednym słowem ryzyko po USG może Ci się zrobić o wiele wiele mniejsze. Jeśli masz możliwość zapytaj lekarza lub sama sobie zrob badanie PIGF - łożyskowy ludzki czynnik wzrostu. Jest to badanie pomagające stwierdzić ryzyko preeklampsji. Może wynik przyjdzie szybciej niż będziesz mieć USG I okaże się że wcale nie jest tak źle:)
https://diag.pl/sklep/badania/plgf-lozyskowy-ludzki-czynnik-wzrostu/
-
zosiasamosia wrote:Super wieści dziewczyny! Gratuluje
No nic. Muszę poczekać do 08.03 na wizytę u mojego lekarza. Pocieszam się faktem że telefon milczy a mówił lekarz że jeśli coś wyjdzie nie tak to będzie dzwonil -
Nika pobierałam krew na USG prenatalnym w czwartek i dziś rano przyszedł już mail. Informowano mnie że do 2 tygodni a tu niecały tydzień czekałam
Muszka za sprawdzenie preeklampsji doplacalam 120 zł
Wyszło z nich właśnie duże ryzyko:
Preeklampsja przed 34tygodniem 1:248
Preeklampsja przed 37tygodniem 1:68
Zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tyg 1:154
-
Zosia czyli zbadano Ci to PIGF? Czy za wyliczenie ryzyka z tych pappa i hcg tyle dopłaciłaś? Warto się dowiedzieć w sumie, ja dziś za pigf zapłaciłam 240 zł, wynik jest 5-7 dni więc na to się dłużej czeka. Warto dopytać tak czy siak ryzyko może Ci się zmniejszyć po USG. Na pewno będziesz pod baczną kontrolą, acard i te sprawy. Bo ważne żeby acard przy ryzyku preeklampsji brać między 12-16 tygodniem, podobno wtedy najwięcej tych połączeń naczyniowych łożyska się tworzy. Więc jesteś w odpowiednim czasie że jeszcze można coś podziałać
-
Muszka1 wrote:IGF pobrany, dziewczyny które już robiły badanie - ile czekałyście na wynik? Podobno jest to bardzo ważne badanie a na całe miasto 100 tys mieszkańców tylko jeden ośrodek je robi 😑🙄
Mam też nowy TP: wg USG 9.09 🥰🩷 z OM 12.09. Chyba się dopisze na 9.09 na 1 stronie, podoba mi się ta data. Czy kogoś jeszcze dopisać? Jak tak to priv 😊
Kurcze ja nie wiem ile sie czeka na wynik bo robilam to razem z pappa i czekałam na usg. Ale tez wykonywałam to badanie, mi chyba wyszło złe bo podwyższyło mi to te ryzyka. Mój wynik to 6 🤦🏻♀️
Jestem ewidentnie zmartwiona tymi ryzykami. Zobaczymy co jeszcze powie mój lekarz a kontrola za tydzień dopieroWiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 14:32
-
Muszka1 wrote:Zosia czyli zbadano Ci to PIGF? Czy za wyliczenie ryzyka z tych pappa i hcg tyle dopłaciłaś? Warto się dowiedzieć w sumie, ja dziś za pigf zapłaciłam 240 zł, wynik jest 5-7 dni więc na to się dłużej czeka. Warto dopytać tak czy siak ryzyko może Ci się zmniejszyć po USG. Na pewno będziesz pod baczną kontrolą, acard i te sprawy. Bo ważne żeby acard przy ryzyku preeklampsji brać między 12-16 tygodniem, podobno wtedy najwięcej tych połączeń naczyniowych łożyska się tworzy. Więc jesteś w odpowiednim czasie że jeszcze można coś podziałać
Prenatalne USG + papa i ryzyka miałam na NFZ.
U mnie cennik jest taki:
PLGF ŁOŻYSKOWY LUDZKI CZYNNIK WZROSTU - 120zł
BADANIE PRENATALNE I TRYMESTR CIĄŻY ( USG+TEST PAPP-a WRAZ Z KALKULACJĄ RYZYKA) –500 PLN
Ja doplacalam te 120 zł bo to nie podchodzi pod NFZ
W czwartek miałam USG i pomiary i pobrana krew. A dziś dostałam wyniki wraz z ryzykami
Lekarz mówił właśnie że jeśli wyjdzie preeklampsja to zwiększa mi dawkę acardu. Aktualnie biorę 75mg a trzeba wtedy brać 150mg -
Oooo to już wszystko rozumiem I plgf też zmierzony czyli wszystkie badania masz jak należy... dobrze że to wyszło na tym etapie gdzie bardzo dużo można jeszcze zrobić właśnie przez zażywanie acardu, odpowiednie kontrole u lekarzy, pomiary ciśnienia krwi itp. Najgorzej by było nie wiedzieć..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 15:25