WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Muszka1 wrote:Karola to też zależy jak duże jest dzieciątko, u mnie chyba 1,8 wyszło:) 2,2 to w normie
A jak sprawy z Twoim mężem, dogadaliście się?nika647 lubi tę wiadomość
-
Karola1688 wrote:Hej ja dziś tez po badaniu maluszek 66,2mm fhr 150 nosek widoczny. Pani doktor mówi ze wszystko prawidłowo. Niestety nie pochwaliło się co ma między nogami 😁. Pobrali dziś krew i 16 mam konsultacje z genetykiem . A powiedzcie jak wyszło u wasz przeziernosc karkowa bo u mnie 2,2 i trochę mnie to martwi.
U mnie przezierność była 1,3. W poprzedniej ciąży z córką miałam 1,5. -
Magda603 wrote:Pytanie do dziewczyn, które mają już dzieci. Też się tak boicie jak dacie sobie radę to wszystko ogarnąć? Ja się panicznie boję, że nie dam sobie z dwójką rady. Nie jestem cierpliwą osobą, dość łatwo się denerwuje. W poniedziałek mam prenatalne i strasznie mnie one stresują. Czy wszystko dobrze. W poprzedniej ciąży miałam to samo paniczny lęk czy dziecko będzie zdrowe. Zazdroszczę tym , które są juz po badaniu.jeszcze jakby było mało dopadło mnie przeziębienie, niby katar trochę ból gardła z lekkim stanem podgorączkowym ale czuję się fatalnie.
No i chyba też mnie bierze przeziębienie bo kicham strasznie... -
Magda603 wrote:Pytanie do dziewczyn, które mają już dzieci. Też się tak boicie jak dacie sobie radę to wszystko ogarnąć? Ja się panicznie boję, że nie dam sobie z dwójką rady. Nie jestem cierpliwą osobą, dość łatwo się denerwuje. W poniedziałek mam prenatalne i strasznie mnie one stresują. Czy wszystko dobrze. W poprzedniej ciąży miałam to samo paniczny lęk czy dziecko będzie zdrowe. Zazdroszczę tym , które są juz po badaniu.jeszcze jakby było mało dopadło mnie przeziębienie, niby katar trochę ból gardła z lekkim stanem podgorączkowym ale czuję się fatalnie.
Najbardziej się boję tych trudnych emocji, zazdrości ze strony córki, tego że może poczuć się źle z tym, że nie jest już jedyna i najważniejsza. Wiem że trzeba będzie poświęcac jej dużo czasu, dać dużo miłości, angażować w pomoc przy dziecku, żeby czuła się potrzebna i ważna. Będzie ciężko ale dzieciaki są mądre i kochane, będzie dobrze -
Karola1688 wrote:Hej ja dziś tez po badaniu maluszek 66,2mm fhr 150 nosek widoczny. Pani doktor mówi ze wszystko prawidłowo. Niestety nie pochwaliło się co ma między nogami 😁. Pobrali dziś krew i 16 mam konsultacje z genetykiem . A powiedzcie jak wyszło u wasz przeziernosc karkowa bo u mnie 2,2 i trochę mnie to martwi.
U mnie 0.8 mm -
Tkpom wrote:Na złe wieści chyba człowiek nigdy nie może być przygotowany. Fajnie ze są te wszystkie testy badania itd ale powinny też być stosowane jeśli są zalecenia. Usg extra że jest częściej ale te wszystkie nifty pappa itd to powinno być jedno skoro wyszło ok to po co na siłę szukać i dalej się stresować. Jeśli coś było nie tak to wtedy owszem lepiej sprawdzić dodatkowo. Ja 12 lat temu pomimo iż sytuację miałam ciężko bo zostałam sama z brzuchem jakoś tak lżej przechodziłam psychicznie niż teraz. Teraz czytając ta kobieta umarła podczas porodu tam dziecko umarło a tam uszkodzili itd to ja np wariuje i taki mam niepokój w sobie cały czas.
Ale mój mąż poszedł z wczorajszym usg do mojej poprzedniej lekarki i mówi że jak mogła się pomyśli aż o 4 tygodnie a ona ze każdy jest człowiekiem i że ona wcale nie mierzyła a ja jej podałam termin ostatniej miesiączki i ona sobie go nie wymyśliła. No nic widać że dobra decyzję podjęłam aby uciekać od niej.
Zgadzam się, że trzeba filtrować wiadomości, żeby się nie stresować (dlatego nie oglądam Wiadomości, Faktów itp 🤪) Natomiast logując się na to forum, każda z nas musi się liczyć z pozyskaniem dużej ilości informacji (z tego powodu jestem na tym forum). To czy ktoś robi Nifty czy Sanco to jest jego sprawa, a informując o tym, dzieli się wiedzą. Poza tym każda ma swoje powody dlaczego robi te badania, o których nie musi tu pisać. Pisanie po co to robić skoro wszystko jest w normie nie prowadzi do konstruktywnej rozmowy. Nie krytykujmy, szanujmy się i swoje decyzje zwłaszcza, że będzie ich jeszcze więcej.
Tkpom - przez błąd lekarza jesteś w trudnej sytuacji. Może warto zapytać się dziewczyn na tym forum o radę? Może ktoś był w podobnej sytuacji lub zna taki przypadek i coś podpowie 🙂
Gratuluję wszystkim dziewczynom udanych badań prenatalnych! Trzymam kciuki za resztę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 05:23
niezapominajk_aa, Muszka1, Umka lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny w kolejnym dniu!
Dziś mam wizytę na 11 u mojego prowadzącego, odbieram wyniki badań krwi tych podstawowych i mam nadzieję że to tętno dzidziusia to był jednorazowy wyskok i będzie już ok.
Co do wszelkich dodatkowych badań to myślę że spokój nie ma ceny i jeśli tylko możemy sobie pozwolic na taki wydatek to pewnie. Dla mnie to jednak trochę duża kwota, oszczędności pożera inflacja i kredyty, wiec jeśli nie będzie wskazań to nic dodatkowego nie będę robić. Dwójka dzieci w domu pochłania każda złotówkę 🤪, a tu jeszcze trzecie w drodze, my nic nie mamy, wszystko musimy kupić od nowa🙈 muszę też liczyć się z tym że nie popracuje już za dużo, ogólnie w branży jest kryzys (budownictwo), ja prowadzę działalność więc zasiłek nie największy, trzeba rozsądnie planować wydatki. No ale jeśli z pappy wyszłoby coś nie tak, to napewno wolałabym zrobić jakieś nieinwazyjne badanie typu nipt niz amnio.niezapominajk_aa lubi tę wiadomość
-
W ogóle generalnie to jest super, że diagnostyka tak bardzo idzie do przodu. Szkoda że to nadal tyle kosztuje i jeśli chce się diagnozować na NFZ to w przypadku słabych wyników pappa, na NFZ można zrobić tylko amniopunkcję a nie nieinwazyjne testy z krwi. Kompletnie tego nie rozumiem, bo przecież to tez jest droga procedura medyczna, do tego obciążona większym ryzykiem. Ale taki mamy klimat w naszym kraju.
Ja jeszcze ponad tydzień muszę czekać na usg I trymestru ale czas leci jak szalony pracuję zdalnie i jeszcze nikt u mnie w pracy nie wie, ale po usg już zamierzam powiedzieć, niech szykują zastępstwo planowałam pracować co najmniej do końca drugiego trymestru ale w związku z problemami żylnymi, nie wiem czy to będzie możliwe, zwłaszcza że moja praca to 8h przed komputerem.
Ja się nie boję ogarniania z dwójką dzieci, z zerówkowiczką jest już naprawdę łatwo. Boję się jak ja ogarnę w ogóle, wydaje mi się że wszystko pozapominałam i że nie dam rady już tak wstawać w nocy i karmić i przewijać bobasanika647 lubi tę wiadomość
-
U mnie w 13+0 bo tak miałam badania wyszło 2 i lekarz mowil że jest w porzadkuWiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 09:47
-
Witam się w 12 tygodniu
Bebag - ja planuję pracować do końca czerwca, może jeszcze w lipcu (w lipcu chcę na pewno wyjechać na urlop jeśli stan i lekarz pozwolą na lot samolotem)
ale jak wyjdzie to czas pokaże Szef dopytuje kiedy chcę poinformować wszystkich w biurze, żeby mógł już powoli wystawiać ogłoszenie na moje miejsce.
Co do robienia / nierobienia badań dodatkowych jak pisała jedna z Was - każdy ma swoje powody czy robić czy nie robić. I zgadzam się też, że spokój nie ma ceny.
Co do przyjścia na świat drugiego dziecka - nie mam pojęcia jak się ogarnę z jednym, gdzie jestem prawdziwym leniwcem i śpiochem! O ewentualnym drugim nawet nie chcę jeszcze myśleć!
Mamy mały sukces!! Imiona dla córki i syna wybrane Mąż się zgodził z moją propozycją dla syna, z zastrzeżeniem, że jeśli spodoba się nam coś jeszcze do końca ciąży to będziemy dyskutować W związku z wyborem imion już mi wszystko jedno czy będzie chłopak czy dziewczyna
Z USG prenatalnym czekam jeszcze 11 dni!! Ale też to szybko zleciało, chwilę temu liczyłam, że jeszcze ponad 2 tygodnie.LILA_33, nika647, Umka lubią tę wiadomość
-
strigo wrote:Witam się w 12 tygodniu
Bebag - ja planuję pracować do końca czerwca, może jeszcze w lipcu (w lipcu chcę na pewno wyjechać na urlop jeśli stan i lekarz pozwolą na lot samolotem)
ale jak wyjdzie to czas pokaże Szef dopytuje kiedy chcę poinformować wszystkich w biurze, żeby mógł już powoli wystawiać ogłoszenie na moje miejsce.
Co do robienia / nierobienia badań dodatkowych jak pisała jedna z Was - każdy ma swoje powody czy robić czy nie robić. I zgadzam się też, że spokój nie ma ceny.
Co do przyjścia na świat drugiego dziecka - nie mam pojęcia jak się ogarnę z jednym, gdzie jestem prawdziwym leniwcem i śpiochem! O ewentualnym drugim nawet nie chcę jeszcze myśleć!
Mamy mały sukces!! Imiona dla córki i syna wybrane Mąż się zgodził z moją propozycją dla syna, z zastrzeżeniem, że jeśli spodoba się nam coś jeszcze do końca ciąży to będziemy dyskutować W związku z wyborem imion już mi wszystko jedno czy będzie chłopak czy dziewczyna
Z USG prenatalnym czekam jeszcze 11 dni!! Ale też to szybko zleciało, chwilę temu liczyłam, że jeszcze ponad 2 tygodnie.
Ooo imiona już wybrane 😍 super 😍 my dyskutowaliśmy wcześniej z mężem I dla chłopca bylibyśmy zgodni tak z imieniem dla córki to chyba będzie długa batalia 😅 a lekarz powiedział że może to być dziewczynka także będzie ciekawie 😅 -
LILA_33 wrote:Ooo imiona już wybrane 😍 super 😍 my dyskutowaliśmy wcześniej z mężem I dla chłopca bylibyśmy zgodni tak z imieniem dla córki to chyba będzie długa batalia 😅 a lekarz powiedział że może to być dziewczynka także będzie ciekawie 😅
Także czas pokaże co z nas wyjdzieLILA_33 lubi tę wiadomość
-
Strigo piękne imiona 😍
Katia89 mega to leci 🥰 mi przesunął się termin o 1 dzień więc jutro zaczynam 15 tydzień 🙈 a ja dalej nie mogę w to uwierzyć 🥰
Dziewczyny a kiedy planujecie zacząć kompletować wyprawkę? To jest nasze pierwsze dziecko nawet nie wiem ile czego się kupuje ani w jakich rozmiarach 😅 chyba muszę coś więcej poczytać 🙈 -
Ja na pewno jeszcze nie 😉 Myślę że po Wielkanocy coś zaczniemy z mężem myśleć, odmalowywać pokoje, gromadzić rzeczy jak już będą nowe szafy. Ale na pewno jakąś listę będę tworzyć
Dla chłopców mieliśmy więcej imion, dla dziewczynki która prawdopodobnie będzie trudniej 😬 Mężowi się podoba Łucja, mi Maria, Antosia, Eliza, Gabriela... będziemy się głowić jak przyjdzie potwierdzenie z nifty 🤣