WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jestem fanką olejowania, balsamy mnie nie przekonały,mam dość suchą skórę na ciele i balsamy dają efekt na chwilę a oleje się super wchłaniają. Smaruje brzuch od testu i tak samo w poprzednich ciążach. Na brzuchu zero rozstępów. Za to w 1 ciąży nie smarowalam piersi bo bałam się że podraznie sutki i przyspieszę poród🙈 no i na piersiach po nawale pokarmu pojawiły mi się rozstepy. W drugiej olejowalam już całe ciało i nic nowego się nie pojawiło. Więc wierzę że jednak to olejowania ma sens. Trzeba się napewno porządnie nawadniać też! Ale może być tak że hormony wezmą górę i i tak skóra się zmieni i pomimo dbania i olejowania coś się pojawi
Moja mama ma masakryczne rozstępy po dwóch ciążach, czymś tam się smarowała z doskoku i napewno mało piła, bo dobrej pory nie wyrobiła nawyku.
Teraz używam olejku go omega go z phlov i oliwki z mamas babydream z Rossmann.
Zarejestrujcie się w rossne to dostaniecie ja za grosz! Uwielbiam jej zapach🙂
Aha i polecam picie kolagenu - trzeba tylko znalezc preparat bezpieczny w ciąży, np z nobblehealth, żeby nie miał nic więcej niż kolagen plus Wit c
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 16:52
strigo lubi tę wiadomość
-
Tkpom wrote:A jak te olejki co używasz bardzo tłuste są? Albo inaczej zapytam nie masz potem takiej skóry klejącej? Używałam kiedyś olejek z kokosem nie pamiętam jakiej firmy ale miała uczucie że jestem tłusta i brudna po nim i wróciłam do balsamów.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 17:53
-
Karola1688 wrote:Hej mam pytanie do dziewczyn które maja już wyliczenia pappa, wiem ze bez wyliczeń nic nie wywnioskuje ale moje wolne bhcg 50,72UI/L a pappa 2,99 UI/L a jakie były wasze ?
Myślę że chodzi o to że poziom bhcg i pappa zależy od dziecka, natomiast ilosc l krwi od kobiety - wagi i dlatego te wartości będą różne dla różnych kobiet -
Hej, byłam dzisiaj na usg prenatalnym, wszystko jest na szczęście ok🙂
Ale dziwna sprawa - wykonałam wcześniej w innym labie pappe i b-hcg, i na tym wyniku - poza wartosciami, jest napisane że interpretacja wyników w teście prisca. I jak lekarz to zobaczył to powiedział że to się nie nadaje bo metoda prisca nie jest zatwierdzona przez fmf i że muszę je jeszcze raz wykonać w innym labie😒 spotkała się któraś z Was z czymś takim? Myślałam że on sobie może wziąć te wyniki i wprowadzić do jakiegokolwiek testu, czy to możliwe że w innym labie wyjdą inne wartości? U Was na wyniku jest taka adnotacja?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 18:13
Umka lubi tę wiadomość
-
martini92 wrote:Hej, byłam dzisiaj na usg prenatalnym, wszystko jest na szczęście ok🙂
Ale dziwna sprawa - wykonałam wcześniej w innym labie pappe i b-hcg, i na tym wyniku - poza wartosciami, jest napisane że interpretacja wyników w teście prisca. I jak lekarz to zobaczył to powiedział że to się nie nadaje bo metoda prisca nie jest zatwierdzona przez fmf i że muszę je jeszcze raz wykonać w innym labie😒 spotkała się któraś z Was z czymś takim? Myślałam że on sobie może wziąć te wyniki i wprowadzić do jakiegokolwiek testu, czy to możliwe że w innym labie wyjdą inne wartości? U Was na wyniku jest taka adnotacja?
Edit: super że USG jest ok🙂 od tego powinnam zacząć❤️🤪Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 18:29
-
martini92 wrote:Hej, byłam dzisiaj na usg prenatalnym, wszystko jest na szczęście ok🙂
Ale dziwna sprawa - wykonałam wcześniej w innym labie pappe i b-hcg, i na tym wyniku - poza wartosciami, jest napisane że interpretacja wyników w teście prisca. I jak lekarz to zobaczył to powiedział że to się nie nadaje bo metoda prisca nie jest zatwierdzona przez fmf i że muszę je jeszcze raz wykonać w innym labie😒 spotkała się któraś z Was z czymś takim? Myślałam że on sobie może wziąć te wyniki i wprowadzić do jakiegokolwiek testu, czy to możliwe że w innym labie wyjdą inne wartości? U Was na wyniku jest taka adnotacja?
Inne obniżają wykrywalność.
Zobacz sobie na stronie diagnostyki, robią wszystkimi metodami jakie są różnice w cenach,delphia 270zl, kryptor 355, Roche 135 (u mnie chyba robią właśnie tym kryptor, bo śpiewają sobie za to właśnie koło 400zl). Nawet nie wiedzialam.ze są różne metody
Na twoim miejscu zrobiłabym jakąś reklamacje w laboratorium że zrobili ci metoda która jest nieuznawana, jeśli poniosłas koszty!Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 18:48
martini92 lubi tę wiadomość
-
martini92 wrote:Właśnie też doktor powiedział ze by to zareklamował, ale nie wiem czy mam podstawy. Sama sobie jeszcze poczytam.
-
Nie, powiedział że mam iść do brussa albo invicty, że ram robią wg standardu fmf. Ale też weszłam teraz na stronę diagnostyki i faktycznie jest do wyboru papp-a zwykła (nie opisana jaką metodą), a poniżej pappa wg fmf i jeszcze kilka do wyboru o których Ty pisałaś. Więc myślę że najpierw do nich podbiję i powiem że chce dopłacić do tej wg fmf.
-
martini92 wrote:Nie, powiedział że mam iść do brussa albo invicty, że ram robią wg standardu fmf. Ale też weszłam teraz na stronę diagnostyki i faktycznie jest do wyboru papp-a zwykła (nie opisana jaką metodą), a poniżej pappa wg fmf i jeszcze kilka do wyboru o których Ty pisałaś. Więc myślę że najpierw do nich podbiję i powiem że chce dopłacić do tej wg fmf.
-
Melduje się po poinformowaniu rodziny 😅
Mamy płakały, rodzeństwo się cieszyło (póki co tylko narzeczonego) do mojej siostry jedziemy w innym terminie. Teścia reakcja najlepsza:
My: będziesz dziadkiem
On: tak, u kogo? 🤣LILA_33, Muszka1, bebag, nika647, Sulcia, strigo, Umka lubią tę wiadomość
-
niezapominajk_aa wrote:Melduje się po poinformowaniu rodziny 😅
Mamy płakały, rodzeństwo się cieszyło (póki co tylko narzeczonego) do mojej siostry jedziemy w innym terminie. Teścia reakcja najlepsza:
My: będziesz dziadkiem
On: tak, u kogo? 🤣
Panowie i ich ogarnięcie 🤣 Mojemu teściowi jak pokazaliśmy wczoraj to zdjęcie w 3d to się patrzy na nas wmurowany i mówi "co, który to jest miesiąc, piąty?" 🤣 nie wierzyli ze w 12 tygodniu można uzyskać taki obraz 😅nika647, niezapominajk_aa, Umka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny piszę ku przestrodze, żebyście nie ignorowały bólu nóg i w ogóle jeśli coś Was niepokoi to konsultowały się z lekarzami. Moja „kontuzja” okazała się zakrzepicą, na szczęście tylko żyły powierzchownej, ale z ryzykiem rozwoju na głęboką. Dostałam heparynę i nakaz noszenia pończoch uciskowych. Trzeba to wyleczyć jak najszybciej i dbać żeby się nie powtórzyło. Co ciekawe - moja ginekolog postawila właściwą diagnozę, oglądając tylko moją nogę później potwierdziło usg, flebolog i chirurg :]
My w niedzielę powiemy rodzinie męża, bo w mojej już wszyscy wiedzą co się szykujenika647 lubi tę wiadomość
-
Muszka1 wrote:Panowie i ich ogarnięcie 🤣 Mojemu teściowi jak pokazaliśmy wczoraj to zdjęcie w 3d to się patrzy na nas wmurowany i mówi "co, który to jest miesiąc, piąty?" 🤣 nie wierzyli ze w 12 tygodniu można uzyskać taki obraz 😅
Tu akurat się nie dziwię bo ja też jestem w szoku że na tym etapie można taką super fotkę strzelićMuszka1 lubi tę wiadomość
-
bebag wrote:Dziewczyny piszę ku przestrodze, żebyście nie ignorowały bólu nóg i w ogóle jeśli coś Was niepokoi to konsultowały się z lekarzami. Moja „kontuzja” okazała się zakrzepicą, na szczęście tylko żyły powierzchownej, ale z ryzykiem rozwoju na głęboką. Dostałam heparynę i nakaz noszenia pończoch uciskowych. Trzeba to wyleczyć jak najszybciej i dbać żeby się nie powtórzyło. Co ciekawe - moja ginekolog postawila właściwą diagnozę, oglądając tylko moją nogę później potwierdziło usg, flebolog i chirurg :]
My w niedzielę powiemy rodzinie męża, bo w mojej już wszyscy wiedzą co się szykuje
Zakrzepica w 10 tygodniu??? Miałaś jakieś stwierdzone problemy z krzepnięciem? Żylaki? Jestem przerażona 🫨 -
Muszka1, miałam żylaki od dawna, nie jakieś bardzo duże więc skutecznie odkładałam zrobienie coś z nimi „na później”. No i mam spore obciążenie genetyczne, moi rodzice z żylakami, starsza siostra też. Z resztą ona w drugiej ciąży miała zakrzepicę i to w tej poważniejszej odmianie.
Nie chcę absolutnie straszyć, tylko pamiętajcie, żeby nie ignorować nietypowych objawów - będzie dobrze ja już się wzielam w garść i do przodunika647, Muszka1, Umka lubią tę wiadomość