X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy bierze któraś z Was już witaminy na drugi trymestr? Bierzecie te z dha?

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebag dobrze ze o tym mówisz, trzeba mega na siebie uważać i nie bagatelizować objawów ...

Ja biorę pregnę start nadal bo ma dobry skład, brakuje jej DHA więc omegamed pregna DHA łykam :) żelazo mam zbadane, jest w normie, nie muszę sobie dokładać - w 1 trymestrze w ciemno nie powinno się suplementować żelazem, tylko jeśli jest potrzeba. Magnez łykam bo też mam zbadany - niski
    Czy będę zmieniać witaminy w 2 trymestrze jeszcze nie wiem, zerknę na te tabele pana tabletki które mają dobry skład.
    Co do dha mega polecam te omegamed pregna (są w ross) - są z alg, nie ryb: nie odbija się po nich rybą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 22:31

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 06:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Bebag dobrze ze o tym mówisz, trzeba mega na siebie uważać i nie bagatelizować objawów ...

Ja biorę pregnę start nadal bo ma dobry skład, brakuje jej DHA więc omegamed pregna DHA łykam :) żelazo mam zbadane, jest w normie, nie muszę sobie dokładać - w 1 trymestrze w ciemno nie powinno się suplementować żelazem, tylko jeśli jest potrzeba. Magnez łykam bo też mam zbadany - niski
    Czy będę zmieniać witaminy w 2 trymestrze jeszcze nie wiem, zerknę na te tabele pana tabletki które mają dobry skład.
    Co do dha mega polecam te omegamed pregna (są w ross) - są z alg, nie ryb: nie odbija się po nich rybą

O właśnie! Ostatnio się zastanawiałam która z Was polecała takie po których się rybą nie odbija 😅 ja biorę jeszcze puerię uno, ale niedługo zmiana na duo i jak pomyślę że tam się bierze po dwie kapsułki dha i będą się tak dalej ciężko rybą odbijać to mi słabo 🙈

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natknęłam się na "płeć dziecka wg kalendarza chińskiego" z czystej ciekawości i dla śmiechu sprawdziłam co mi "przepowiada" czy dziewczyny, które znają już płeć mogłyby sprawdzić czy się u Was zgadza? 😅😅

Od razu zaznaczam, że nie zamierzam się tym sugerować czy nastawiać, jestem po prostu ciekawa 😅

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie spojrzałam na zalecenia od mojego gin i mam dha 600 od początku, a w poprzednich ciążach brałam od drugiego trymestru. Biorę na razie prenatal uno i mam jeszcze 1,5 opakowania (za dużo kupiłam) więc chyba wybiorę do końca tylko to rozpoczęte opakowanie i kupię już prenatal duo (tylko tam właśnie rybie dha i się odbija). Bo w innych witaminach jest mniej tego dha, przeważnie 200-250. A to jest jednak bardzo ważny składnik, dzieciakom też dajemy do tej pory.
    Co do chińskiego kalendarza to u moich dzieci się chyba to nie sprawdzilo

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry :)

No to zdam wam krótką relację z prenatalnych :) wczoraj już nie miałam siły wieczorem tutaj zaglądać :P

No więc tak na starcie jak zaczęło się badanie to lekarz stwierdził, że nic z tego nie będzie bo dzidzia jest za mała ale nic straconego za tydzień odbiorę wynik pappa to wtedy zrobimy badanie i w tym momencie jakby maluch to słyszał i stwierdził coś na zasadzie "stary nie pierdol patrz jaki duży jestem" i zaczął się przeciągać i prostować :D Doktorek się śmiał i stwierdził że mały jest uparciuch i robi wszystko żeby badanie zrobić :D

Maluch ma 4,7 cm serducho 162 ud/min wszystkie parametry ładne, nosek ładny, uszka już się ładnie rysują i wiedzieliśmy żołądek, nerki, oczka, usteczka :D a jakbyśmy się uparli to żeberka byśmy wszystkie policzyli :) Nogi ma długie rączki ładnie zaciśnięte w piąstki :) i uwielbia się bawić pępowiną :D

Termin mam na 18 września kolejne prenatalne w połowie maja :)

mąż zawiedziony bo płci nie poznaliśmy :D mam wrażenie że z kamienną twarzą udaje że go to nie wzruszyło dziecko to dziecko ale widzę że się cieszy i w jego oczach że się błyszczą jak mu mówię że się cieszę z tego USG że widzieliśmy to wszystko i w sumie dobrze zrobiłam że go zabrałam bo mąż w końcu dopuścił do siebie, że ten maluch jest i że w sumie nie mamy za wiele czasu bo rośnie jak szalony :D

lekarz stwierdził że test pappa to w sumie tylko formalność bo powinno wyjść wszystko ok więc mam się nie stresować :)

Muszka1, Nadziejka30, niezapominajk_aa, bebag, nika647, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!

Czy mogłabym do Was dołączyć??

Wczoraj miałam wizytę i moje maleństwo dobrze się rozwija, bardzo mnie to uspokoiło i zachęciło do dołączenia do Was. Termin z OM wychodzi mi na 30.09😊
    Muszę sobie ustawić suwaczek,by było łatwiej widać,na jakim jestestesmy etapie ciąży 😊🤗
    Dziś mam 9t6d,choć z wczorajszego usg malucha miał już 3,2cm i wychodziło,że 10t1d😊

U nas starania ponad 2 lata, udało się dzięki klinice pierwsza procedura,drugi transfer 🤗
    Głównie udzielałam się na wątku IVF,ale Część z Was już kojarzę i chętnie przysiądę 😊

Jak coś to w wiadomości prywatnej mogę podać informacje o sobie,kiedy następna wizyta itp.😊
    Miłego dnia!

Muszka1, niezapominajk_aa, bebag, LILA_33, nika647, Umka lubią tę wiadomość

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Dziewczyny czy bierze któraś z Was już witaminy na drugi trymestr? Bierzecie te z dha?

ja już biorę, miałam brać pregna plus ale po konsultacjach z lekarzem doszliśmy do wniosku że pregna plus jest taka sobie i polecił mi vita-miner prenatal+DHA i łykam go już miesiąc.

U mnie żelazo jest w normie i doktorek powiedział, że jak wiem że moja dieta nie będzie mega bogata w żelazo to spokojnie tą dawkę w witaminach mogę zażywać.

Muszka1, nika647 lubią tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    O właśnie! Ostatnio się zastanawiałam która z Was polecała takie po których się rybą nie odbija 😅 ja biorę jeszcze puerię uno, ale niedługo zmiana na duo i jak pomyślę że tam się bierze po dwie kapsułki dha i będą się tak dalej ciężko rybą odbijać to mi słabo 🙈

Tak, Mi po wszelkich DHA z ryb się odbija jeszcze 6h po zażyciu kapsułki (z posiłkiem, jak zaleca producent!!) Tylko po tej z alg mam spokój i nic się nie dzieje 😆 także bardzo polecam
    Zalecenia są chyba 400/600 dziennie Dha w zależności od spożycia ryb- ja mam zerowe bo w ciazy jak zjem rybę to odbijanie i zgaga do końca dnia 😅 więc biorę zwykle 2/3 kapsułki dziennie (400/600mg) na pewno będę szukać witamin które dha nie mają skoro suplementuje je osobno, albo kupię te witaminy prenatalne z omegamed które mają w składzie dha algowe😅 tylko muszę zerknąć na resztę składu czy jest zadowalająca 😊 dostałam próbki pregna plus,tam jest niby tylko 200mg dha z ryb dołączone ale już po takiej ilości czułam tą rybę 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2023, 08:20

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka30 wrote:
    Cześć Dziewczyny!

Wczoraj miałam wizytę i moje maleństwo dobrze się rozwija, bardzo mnie to uspokoiło i zachęciło do dołączenia do Was. Termin z OM wychodzi mi na 30.09😊
    Muszę sobie ustawić suwaczek,by było łatwiej widać,na jakim jestestesmy etapie ciąży 😊🤗
    Dziś mam 9t6d,choć z wczorajszego usg malucha miał już 3,2cm i wychodziło,że 10t1d😊

U nas starania ponad 2 lata, udało się dzięki klinice pierwsza procedura,drugi transfer 🤗
    Głównie udzielałam się na wątku IVF,ale Część z Was już kojarzę i chętnie przysiądę 😊

Jak coś to w wiadomości prywatnej mogę podać informacje o sobie,kiedy następna wizyta itp.😊
    Miłego dnia!

siadaj rozgość się i czuj się jak u siebie :D dobrze trafiłaś tutaj będzie ci miło i wygodnie :D gratulacje :D

Nadziejka30 lubi tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka30 wrote:
    Cześć Dziewczyny!

Miłego dnia!

Witamy serdecznie 🤩 zapisuję Cię zatem na 30.09!

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:

No to zdam wam krótką relację z prenatalnych :) wczoraj już nie miałam siły wieczorem tutaj zaglądać :P

No więc tak na starcie jak zaczęło się badanie to lekarz stwierdził, że nic z tego nie będzie bo dzidzia jest za mała ale nic straconego za tydzień odbiorę wynik pappa to wtedy zrobimy badanie i w tym momencie jakby maluch to słyszał i stwierdził coś na zasadzie "stary nie pierdol patrz jaki duży jestem" i zaczął się przeciągać i prostować :D Doktorek się śmiał i stwierdził że mały jest uparciuch i robi wszystko żeby badanie zrobić :D

Maluch ma 4,7 cm serducho 162 ud/min wszystkie parametry ładne, nosek ładny, uszka już się ładnie rysują i wiedzieliśmy żołądek, nerki, oczka, usteczka :D a jakbyśmy się uparli to żeberka byśmy wszystkie policzyli :) Nogi ma długie rączki ładnie zaciśnięte w piąstki :) i uwielbia się bawić pępowiną :D

mąż zawiedziony bo płci nie poznaliśmy :D mam wrażenie że z kamienną twarzą udaje że go to nie wzruszyło dziecko to dziecko ale widzę że się cieszy i w jego oczach że się błyszczą jak mu mówię że się cieszę z tego USG że widzieliśmy to wszystko i w sumie dobrze zrobiłam że go zabrałam bo mąż w końcu dopuścił do siebie, że ten maluch jest i że w sumie nie mamy za wiele czasu bo rośnie jak szalony :D

lekarz stwierdził że test pappa to w sumie tylko formalność bo powinno wyjść wszystko ok więc mam się nie stresować :)
    Cudownie 🥰 u mnie przy przełożeniu przez brzuch stwierdził ze nie ma szans tak nic ocenić ale przezpochwowo już udało się pięknie wykonać całe badanie 😇
    Moj mąż też był bardzo w emocjach, jak i ja ...
    Dopisuję Cię wiec kochana na 18.09!

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję za miłe przywitanie ❤️🎈

Jeśli chodzi o witaminy to ja piki co biorę pueria uno,a w drugim trymestrze planuje też je brać tylko,że duo 😊

I z żelazem zgadzam się,lepiej sprawdzić najpierw czy jest sens go brania. Przyznam,że zawsze z nim miałam problem, suplementowalam jakiś czas,bo miałam spore niedobory i teraz w ciąży jestem w szoku,bo i ferrytyna i żelazo mam naprawdę ładne 😊

Muszka1, nika647 lubią tę wiadomość

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    28dpt mamy serduszko
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed ciąża musiałam pić feroplex taka miałam anemię i niedobory... o dziwo w ciazy żelazo ferrytyna idealne, morfologia super 😅
    Nadziejka dołączasz do grona mam- świeżaczek czy masz już dzieci?

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:

Czyli same dobre wieści,może przy następnej wizycie uda się zobaczyć kogo nosić pod serduszkiem czy chłopca czy dziewczynkę 😁 ważne,że maluch ma charakterek i nie musisz ponownie jechać na badania 😊❤️gratuluję 😘na pewno pappa to tylko formalność 😊

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    28dpt mamy serduszko
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Ja przed ciąża musiałam pić feroplex taka miałam anemię i niedobory... o dziwo w ciazy żelazo ferrytyna idealne, morfologia super 😅
    Nadziejka dołączasz do grona mam- świeżaczek czy masz już dzieci?
    Dołączam jako swiezaczek, to moja pierwsza ciąża 😁🤰

Muszka1, niezapominajk_aa, LILA_33, Umka lubią tę wiadomość

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    28dpt mamy serduszko
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak zapisuj :D zaklepuję 18! i koniec kropka w tym dniu będę rodzić :D

Dziewczyny podsyłam wam link do YT od kobiety która ma specyficzne, dla niektórych pewnie kontrowersyjne podejście do życia, ciąży i porodu ale w sumie mi ona bardzo odpowiada, sporo się dowiedziałam, sporo bramek w głowie mi otwarła i polecam wam obejrzeć sobie filmiki z kategorii ciąża i macierzyństwo :)

tak jak mówię pewnie nie każdemu podpasuje ale pewnie wiele z was uzna że jednak warto posłuchać :)

https://www.youtube.com/@AgaKirchner/playlists

Muszka1, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:

Ja biore teraz pueria duo :)

nika647 lubi tę wiadomość

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz żeby was nadrobić troszkę

co do smarowania......
    ja już niestety pierwsze ciążowe rozstępy mam na piersiach, zrobiły się w sumie jakieś 2 tygodnie temu i w sumie są dosyć głębokie i siwe, od początku smaruję ciało oliwką z bambino na zmianę z balsamem nivea i tak jak już tutaj było pisane.... jak masz tendencje do rozstępów to czym byście nie smarowały to one i tak wyjdą, ale można je później ciut załagodzić i używać później specjalnych kremów na rozstępy (mi bardzo pomógł na rozstępy wieku młodzieńczego jak dojrzewałam) nazwy już nie pamiętam.

co do imion z mężem w sumie bardzo szybko i sprawnie wybraliśmy imię dla dziewczynki będzie Tomira ale niestety dla chłopaczka mamy problem ale będę szła w kierunku Mieczysław lub Władysław :) Mężowi też się podobają ale on jednak próbuje mnie namówić na Dobromir :)

Zdjęcia wam niestety nie wstawię bo telefon mam z PRL-u jeszcze taki z klawiaturą XD a skanera też nie mam więc wybaczcie.... ale mam śliczną fotkę 3D jak maleństwo trzyma pępowinkę :)

chyba tyle z nadrabiania ostatnich stron :)

Umka lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ten vitaminer prenatal jest fajny, bo ma bogaty skład ( biotyna, cynk) tylko mało dha, bo nie powiem żebym często jadła tłuste ryby więc chyba muszę mieć jednak te 600. Ale może kupię zwykły vitaminer a dha dołożę inne🤔

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
‹‹ 106 107 108 109 110 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ