X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy bierze któraś z Was już witaminy na drugi trymestr? Bierzecie te z dha?

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebag dobrze ze o tym mówisz, trzeba mega na siebie uważać i nie bagatelizować objawów ...

Ja biorę pregnę start nadal bo ma dobry skład, brakuje jej DHA więc omegamed pregna DHA łykam :) żelazo mam zbadane, jest w normie, nie muszę sobie dokładać - w 1 trymestrze w ciemno nie powinno się suplementować żelazem, tylko jeśli jest potrzeba. Magnez łykam bo też mam zbadany - niski
    Czy będę zmieniać witaminy w 2 trymestrze jeszcze nie wiem, zerknę na te tabele pana tabletki które mają dobry skład.
    Co do dha mega polecam te omegamed pregna (są w ross) - są z alg, nie ryb: nie odbija się po nich rybą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 22:31

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 06:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Bebag dobrze ze o tym mówisz, trzeba mega na siebie uważać i nie bagatelizować objawów ...

Ja biorę pregnę start nadal bo ma dobry skład, brakuje jej DHA więc omegamed pregna DHA łykam :) żelazo mam zbadane, jest w normie, nie muszę sobie dokładać - w 1 trymestrze w ciemno nie powinno się suplementować żelazem, tylko jeśli jest potrzeba. Magnez łykam bo też mam zbadany - niski
    Czy będę zmieniać witaminy w 2 trymestrze jeszcze nie wiem, zerknę na te tabele pana tabletki które mają dobry skład.
    Co do dha mega polecam te omegamed pregna (są w ross) - są z alg, nie ryb: nie odbija się po nich rybą

O właśnie! Ostatnio się zastanawiałam która z Was polecała takie po których się rybą nie odbija 😅 ja biorę jeszcze puerię uno, ale niedługo zmiana na duo i jak pomyślę że tam się bierze po dwie kapsułki dha i będą się tak dalej ciężko rybą odbijać to mi słabo 🙈

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natknęłam się na "płeć dziecka wg kalendarza chińskiego" z czystej ciekawości i dla śmiechu sprawdziłam co mi "przepowiada" czy dziewczyny, które znają już płeć mogłyby sprawdzić czy się u Was zgadza? 😅😅

Od razu zaznaczam, że nie zamierzam się tym sugerować czy nastawiać, jestem po prostu ciekawa 😅

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie spojrzałam na zalecenia od mojego gin i mam dha 600 od początku, a w poprzednich ciążach brałam od drugiego trymestru. Biorę na razie prenatal uno i mam jeszcze 1,5 opakowania (za dużo kupiłam) więc chyba wybiorę do końca tylko to rozpoczęte opakowanie i kupię już prenatal duo (tylko tam właśnie rybie dha i się odbija). Bo w innych witaminach jest mniej tego dha, przeważnie 200-250. A to jest jednak bardzo ważny składnik, dzieciakom też dajemy do tej pory.
    Co do chińskiego kalendarza to u moich dzieci się chyba to nie sprawdzilo

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry :)

No to zdam wam krótką relację z prenatalnych :) wczoraj już nie miałam siły wieczorem tutaj zaglądać :P

No więc tak na starcie jak zaczęło się badanie to lekarz stwierdził, że nic z tego nie będzie bo dzidzia jest za mała ale nic straconego za tydzień odbiorę wynik pappa to wtedy zrobimy badanie i w tym momencie jakby maluch to słyszał i stwierdził coś na zasadzie "stary nie pierdol patrz jaki duży jestem" i zaczął się przeciągać i prostować :D Doktorek się śmiał i stwierdził że mały jest uparciuch i robi wszystko żeby badanie zrobić :D

Maluch ma 4,7 cm serducho 162 ud/min wszystkie parametry ładne, nosek ładny, uszka już się ładnie rysują i wiedzieliśmy żołądek, nerki, oczka, usteczka :D a jakbyśmy się uparli to żeberka byśmy wszystkie policzyli :) Nogi ma długie rączki ładnie zaciśnięte w piąstki :) i uwielbia się bawić pępowiną :D

Termin mam na 18 września kolejne prenatalne w połowie maja :)

mąż zawiedziony bo płci nie poznaliśmy :D mam wrażenie że z kamienną twarzą udaje że go to nie wzruszyło dziecko to dziecko ale widzę że się cieszy i w jego oczach że się błyszczą jak mu mówię że się cieszę z tego USG że widzieliśmy to wszystko i w sumie dobrze zrobiłam że go zabrałam bo mąż w końcu dopuścił do siebie, że ten maluch jest i że w sumie nie mamy za wiele czasu bo rośnie jak szalony :D

lekarz stwierdził że test pappa to w sumie tylko formalność bo powinno wyjść wszystko ok więc mam się nie stresować :)

Muszka1, Nadziejka30, niezapominajk_aa, bebag, nika647, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!

Czy mogłabym do Was dołączyć??

Wczoraj miałam wizytę i moje maleństwo dobrze się rozwija, bardzo mnie to uspokoiło i zachęciło do dołączenia do Was. Termin z OM wychodzi mi na 30.09😊
    Muszę sobie ustawić suwaczek,by było łatwiej widać,na jakim jestestesmy etapie ciąży 😊🤗
    Dziś mam 9t6d,choć z wczorajszego usg malucha miał już 3,2cm i wychodziło,że 10t1d😊

U nas starania ponad 2 lata, udało się dzięki klinice pierwsza procedura,drugi transfer 🤗
    Głównie udzielałam się na wątku IVF,ale Część z Was już kojarzę i chętnie przysiądę 😊

Jak coś to w wiadomości prywatnej mogę podać informacje o sobie,kiedy następna wizyta itp.😊
    Miłego dnia!

Muszka1, niezapominajk_aa, bebag, LILA_33, nika647, Umka lubią tę wiadomość

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Dziewczyny czy bierze któraś z Was już witaminy na drugi trymestr? Bierzecie te z dha?

ja już biorę, miałam brać pregna plus ale po konsultacjach z lekarzem doszliśmy do wniosku że pregna plus jest taka sobie i polecił mi vita-miner prenatal+DHA i łykam go już miesiąc.

U mnie żelazo jest w normie i doktorek powiedział, że jak wiem że moja dieta nie będzie mega bogata w żelazo to spokojnie tą dawkę w witaminach mogę zażywać.

Muszka1, nika647 lubią tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    O właśnie! Ostatnio się zastanawiałam która z Was polecała takie po których się rybą nie odbija 😅 ja biorę jeszcze puerię uno, ale niedługo zmiana na duo i jak pomyślę że tam się bierze po dwie kapsułki dha i będą się tak dalej ciężko rybą odbijać to mi słabo 🙈

Tak, Mi po wszelkich DHA z ryb się odbija jeszcze 6h po zażyciu kapsułki (z posiłkiem, jak zaleca producent!!) Tylko po tej z alg mam spokój i nic się nie dzieje 😆 także bardzo polecam
    Zalecenia są chyba 400/600 dziennie Dha w zależności od spożycia ryb- ja mam zerowe bo w ciazy jak zjem rybę to odbijanie i zgaga do końca dnia 😅 więc biorę zwykle 2/3 kapsułki dziennie (400/600mg) na pewno będę szukać witamin które dha nie mają skoro suplementuje je osobno, albo kupię te witaminy prenatalne z omegamed które mają w składzie dha algowe😅 tylko muszę zerknąć na resztę składu czy jest zadowalająca 😊 dostałam próbki pregna plus,tam jest niby tylko 200mg dha z ryb dołączone ale już po takiej ilości czułam tą rybę 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2023, 08:20

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka30 wrote:
    Cześć Dziewczyny!

Wczoraj miałam wizytę i moje maleństwo dobrze się rozwija, bardzo mnie to uspokoiło i zachęciło do dołączenia do Was. Termin z OM wychodzi mi na 30.09😊
    Muszę sobie ustawić suwaczek,by było łatwiej widać,na jakim jestestesmy etapie ciąży 😊🤗
    Dziś mam 9t6d,choć z wczorajszego usg malucha miał już 3,2cm i wychodziło,że 10t1d😊

U nas starania ponad 2 lata, udało się dzięki klinice pierwsza procedura,drugi transfer 🤗
    Głównie udzielałam się na wątku IVF,ale Część z Was już kojarzę i chętnie przysiądę 😊

Jak coś to w wiadomości prywatnej mogę podać informacje o sobie,kiedy następna wizyta itp.😊
    Miłego dnia!

siadaj rozgość się i czuj się jak u siebie :D dobrze trafiłaś tutaj będzie ci miło i wygodnie :D gratulacje :D

Nadziejka30 lubi tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka30 wrote:
    Cześć Dziewczyny!

Miłego dnia!

Witamy serdecznie 🤩 zapisuję Cię zatem na 30.09!

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:

No to zdam wam krótką relację z prenatalnych :) wczoraj już nie miałam siły wieczorem tutaj zaglądać :P

No więc tak na starcie jak zaczęło się badanie to lekarz stwierdził, że nic z tego nie będzie bo dzidzia jest za mała ale nic straconego za tydzień odbiorę wynik pappa to wtedy zrobimy badanie i w tym momencie jakby maluch to słyszał i stwierdził coś na zasadzie "stary nie pierdol patrz jaki duży jestem" i zaczął się przeciągać i prostować :D Doktorek się śmiał i stwierdził że mały jest uparciuch i robi wszystko żeby badanie zrobić :D

Maluch ma 4,7 cm serducho 162 ud/min wszystkie parametry ładne, nosek ładny, uszka już się ładnie rysują i wiedzieliśmy żołądek, nerki, oczka, usteczka :D a jakbyśmy się uparli to żeberka byśmy wszystkie policzyli :) Nogi ma długie rączki ładnie zaciśnięte w piąstki :) i uwielbia się bawić pępowiną :D

mąż zawiedziony bo płci nie poznaliśmy :D mam wrażenie że z kamienną twarzą udaje że go to nie wzruszyło dziecko to dziecko ale widzę że się cieszy i w jego oczach że się błyszczą jak mu mówię że się cieszę z tego USG że widzieliśmy to wszystko i w sumie dobrze zrobiłam że go zabrałam bo mąż w końcu dopuścił do siebie, że ten maluch jest i że w sumie nie mamy za wiele czasu bo rośnie jak szalony :D

lekarz stwierdził że test pappa to w sumie tylko formalność bo powinno wyjść wszystko ok więc mam się nie stresować :)
    Cudownie 🥰 u mnie przy przełożeniu przez brzuch stwierdził ze nie ma szans tak nic ocenić ale przezpochwowo już udało się pięknie wykonać całe badanie 😇
    Moj mąż też był bardzo w emocjach, jak i ja ...
    Dopisuję Cię wiec kochana na 18.09!

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję za miłe przywitanie ❤️🎈

Jeśli chodzi o witaminy to ja piki co biorę pueria uno,a w drugim trymestrze planuje też je brać tylko,że duo 😊

I z żelazem zgadzam się,lepiej sprawdzić najpierw czy jest sens go brania. Przyznam,że zawsze z nim miałam problem, suplementowalam jakiś czas,bo miałam spore niedobory i teraz w ciąży jestem w szoku,bo i ferrytyna i żelazo mam naprawdę ładne 😊

Muszka1, nika647 lubią tę wiadomość

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    28dpt mamy serduszko
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed ciąża musiałam pić feroplex taka miałam anemię i niedobory... o dziwo w ciazy żelazo ferrytyna idealne, morfologia super 😅
    Nadziejka dołączasz do grona mam- świeżaczek czy masz już dzieci?

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:

Czyli same dobre wieści,może przy następnej wizycie uda się zobaczyć kogo nosić pod serduszkiem czy chłopca czy dziewczynkę 😁 ważne,że maluch ma charakterek i nie musisz ponownie jechać na badania 😊❤️gratuluję 😘na pewno pappa to tylko formalność 😊

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    28dpt mamy serduszko
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Ja przed ciąża musiałam pić feroplex taka miałam anemię i niedobory... o dziwo w ciazy żelazo ferrytyna idealne, morfologia super 😅
    Nadziejka dołączasz do grona mam- świeżaczek czy masz już dzieci?
    Dołączam jako swiezaczek, to moja pierwsza ciąża 😁🤰

Muszka1, niezapominajk_aa, LILA_33, Umka lubią tę wiadomość

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    28dpt mamy serduszko
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak zapisuj :D zaklepuję 18! i koniec kropka w tym dniu będę rodzić :D

Dziewczyny podsyłam wam link do YT od kobiety która ma specyficzne, dla niektórych pewnie kontrowersyjne podejście do życia, ciąży i porodu ale w sumie mi ona bardzo odpowiada, sporo się dowiedziałam, sporo bramek w głowie mi otwarła i polecam wam obejrzeć sobie filmiki z kategorii ciąża i macierzyństwo :)

tak jak mówię pewnie nie każdemu podpasuje ale pewnie wiele z was uzna że jednak warto posłuchać :)

https://www.youtube.com/@AgaKirchner/playlists

Muszka1, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:

Ja biore teraz pueria duo :)

nika647 lubi tę wiadomość

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz żeby was nadrobić troszkę

co do smarowania......
    ja już niestety pierwsze ciążowe rozstępy mam na piersiach, zrobiły się w sumie jakieś 2 tygodnie temu i w sumie są dosyć głębokie i siwe, od początku smaruję ciało oliwką z bambino na zmianę z balsamem nivea i tak jak już tutaj było pisane.... jak masz tendencje do rozstępów to czym byście nie smarowały to one i tak wyjdą, ale można je później ciut załagodzić i używać później specjalnych kremów na rozstępy (mi bardzo pomógł na rozstępy wieku młodzieńczego jak dojrzewałam) nazwy już nie pamiętam.

co do imion z mężem w sumie bardzo szybko i sprawnie wybraliśmy imię dla dziewczynki będzie Tomira ale niestety dla chłopaczka mamy problem ale będę szła w kierunku Mieczysław lub Władysław :) Mężowi też się podobają ale on jednak próbuje mnie namówić na Dobromir :)

Zdjęcia wam niestety nie wstawię bo telefon mam z PRL-u jeszcze taki z klawiaturą XD a skanera też nie mam więc wybaczcie.... ale mam śliczną fotkę 3D jak maleństwo trzyma pępowinkę :)

chyba tyle z nadrabiania ostatnich stron :)

Umka lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ten vitaminer prenatal jest fajny, bo ma bogaty skład ( biotyna, cynk) tylko mało dha, bo nie powiem żebym często jadła tłuste ryby więc chyba muszę mieć jednak te 600. Ale może kupię zwykły vitaminer a dha dołożę inne🤔

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
‹‹ 106 107 108 109 110 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ