WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny czy bierze któraś z Was już witaminy na drugi trymestr? Bierzecie te z dha?
-
Bebag dobrze ze o tym mówisz, trzeba mega na siebie uważać i nie bagatelizować objawów ...
Ja biorę pregnę start nadal bo ma dobry skład, brakuje jej DHA więc omegamed pregna DHA łykam żelazo mam zbadane, jest w normie, nie muszę sobie dokładać - w 1 trymestrze w ciemno nie powinno się suplementować żelazem, tylko jeśli jest potrzeba. Magnez łykam bo też mam zbadany - niski
Czy będę zmieniać witaminy w 2 trymestrze jeszcze nie wiem, zerknę na te tabele pana tabletki które mają dobry skład.
Co do dha mega polecam te omegamed pregna (są w ross) - są z alg, nie ryb: nie odbija się po nich rybąWiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 22:31
nika647 lubi tę wiadomość
-
Muszka1 wrote:Bebag dobrze ze o tym mówisz, trzeba mega na siebie uważać i nie bagatelizować objawów ...
Ja biorę pregnę start nadal bo ma dobry skład, brakuje jej DHA więc omegamed pregna DHA łykam żelazo mam zbadane, jest w normie, nie muszę sobie dokładać - w 1 trymestrze w ciemno nie powinno się suplementować żelazem, tylko jeśli jest potrzeba. Magnez łykam bo też mam zbadany - niski
Czy będę zmieniać witaminy w 2 trymestrze jeszcze nie wiem, zerknę na te tabele pana tabletki które mają dobry skład.
Co do dha mega polecam te omegamed pregna (są w ross) - są z alg, nie ryb: nie odbija się po nich rybą
O właśnie! Ostatnio się zastanawiałam która z Was polecała takie po których się rybą nie odbija 😅 ja biorę jeszcze puerię uno, ale niedługo zmiana na duo i jak pomyślę że tam się bierze po dwie kapsułki dha i będą się tak dalej ciężko rybą odbijać to mi słabo 🙈 -
Natknęłam się na "płeć dziecka wg kalendarza chińskiego" z czystej ciekawości i dla śmiechu sprawdziłam co mi "przepowiada" czy dziewczyny, które znają już płeć mogłyby sprawdzić czy się u Was zgadza? 😅😅
Od razu zaznaczam, że nie zamierzam się tym sugerować czy nastawiać, jestem po prostu ciekawa 😅 -
No właśnie spojrzałam na zalecenia od mojego gin i mam dha 600 od początku, a w poprzednich ciążach brałam od drugiego trymestru. Biorę na razie prenatal uno i mam jeszcze 1,5 opakowania (za dużo kupiłam) więc chyba wybiorę do końca tylko to rozpoczęte opakowanie i kupię już prenatal duo (tylko tam właśnie rybie dha i się odbija). Bo w innych witaminach jest mniej tego dha, przeważnie 200-250. A to jest jednak bardzo ważny składnik, dzieciakom też dajemy do tej pory.
Co do chińskiego kalendarza to u moich dzieci się chyba to nie sprawdzilo -
dzień dobry
No to zdam wam krótką relację z prenatalnych wczoraj już nie miałam siły wieczorem tutaj zaglądać
No więc tak na starcie jak zaczęło się badanie to lekarz stwierdził, że nic z tego nie będzie bo dzidzia jest za mała ale nic straconego za tydzień odbiorę wynik pappa to wtedy zrobimy badanie i w tym momencie jakby maluch to słyszał i stwierdził coś na zasadzie "stary nie pierdol patrz jaki duży jestem" i zaczął się przeciągać i prostować Doktorek się śmiał i stwierdził że mały jest uparciuch i robi wszystko żeby badanie zrobić
Maluch ma 4,7 cm serducho 162 ud/min wszystkie parametry ładne, nosek ładny, uszka już się ładnie rysują i wiedzieliśmy żołądek, nerki, oczka, usteczka a jakbyśmy się uparli to żeberka byśmy wszystkie policzyli Nogi ma długie rączki ładnie zaciśnięte w piąstki i uwielbia się bawić pępowiną
Termin mam na 18 września kolejne prenatalne w połowie maja
mąż zawiedziony bo płci nie poznaliśmy mam wrażenie że z kamienną twarzą udaje że go to nie wzruszyło dziecko to dziecko ale widzę że się cieszy i w jego oczach że się błyszczą jak mu mówię że się cieszę z tego USG że widzieliśmy to wszystko i w sumie dobrze zrobiłam że go zabrałam bo mąż w końcu dopuścił do siebie, że ten maluch jest i że w sumie nie mamy za wiele czasu bo rośnie jak szalony
lekarz stwierdził że test pappa to w sumie tylko formalność bo powinno wyjść wszystko ok więc mam się nie stresowaćMuszka1, Nadziejka30, niezapominajk_aa, bebag, nika647, Umka lubią tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny!
Czy mogłabym do Was dołączyć??
Wczoraj miałam wizytę i moje maleństwo dobrze się rozwija, bardzo mnie to uspokoiło i zachęciło do dołączenia do Was. Termin z OM wychodzi mi na 30.09😊
Muszę sobie ustawić suwaczek,by było łatwiej widać,na jakim jestestesmy etapie ciąży 😊🤗
Dziś mam 9t6d,choć z wczorajszego usg malucha miał już 3,2cm i wychodziło,że 10t1d😊
U nas starania ponad 2 lata, udało się dzięki klinice pierwsza procedura,drugi transfer 🤗
Głównie udzielałam się na wątku IVF,ale Część z Was już kojarzę i chętnie przysiądę 😊
Jak coś to w wiadomości prywatnej mogę podać informacje o sobie,kiedy następna wizyta itp.😊
Miłego dnia!Muszka1, niezapominajk_aa, bebag, LILA_33, nika647, Umka lubią tę wiadomość
I procedura
11.'22
1. Transfer nieudany ❌️
01.'23
2. Transfer ❄️ udany🩷
01.10. córeczka 3700g 61cm💗
II procedura
09.'24
❄️
10.'24
Transfer -Cb
III procedura
11.'24
❄️❄️
12.'24
7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
28dpt mamy serduszko -
nika647 wrote:Dziewczyny czy bierze któraś z Was już witaminy na drugi trymestr? Bierzecie te z dha?
ja już biorę, miałam brać pregna plus ale po konsultacjach z lekarzem doszliśmy do wniosku że pregna plus jest taka sobie i polecił mi vita-miner prenatal+DHA i łykam go już miesiąc.
U mnie żelazo jest w normie i doktorek powiedział, że jak wiem że moja dieta nie będzie mega bogata w żelazo to spokojnie tą dawkę w witaminach mogę zażywać.
Muszka1, nika647 lubią tę wiadomość
-
niezapominajk_aa wrote:O właśnie! Ostatnio się zastanawiałam która z Was polecała takie po których się rybą nie odbija 😅 ja biorę jeszcze puerię uno, ale niedługo zmiana na duo i jak pomyślę że tam się bierze po dwie kapsułki dha i będą się tak dalej ciężko rybą odbijać to mi słabo 🙈
Tak, Mi po wszelkich DHA z ryb się odbija jeszcze 6h po zażyciu kapsułki (z posiłkiem, jak zaleca producent!!) Tylko po tej z alg mam spokój i nic się nie dzieje 😆 także bardzo polecam
Zalecenia są chyba 400/600 dziennie Dha w zależności od spożycia ryb- ja mam zerowe bo w ciazy jak zjem rybę to odbijanie i zgaga do końca dnia 😅 więc biorę zwykle 2/3 kapsułki dziennie (400/600mg) na pewno będę szukać witamin które dha nie mają skoro suplementuje je osobno, albo kupię te witaminy prenatalne z omegamed które mają w składzie dha algowe😅 tylko muszę zerknąć na resztę składu czy jest zadowalająca 😊 dostałam próbki pregna plus,tam jest niby tylko 200mg dha z ryb dołączone ale już po takiej ilości czułam tą rybę 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2023, 08:20
niezapominajk_aa lubi tę wiadomość
-
Nadziejka30 wrote:Cześć Dziewczyny!
Wczoraj miałam wizytę i moje maleństwo dobrze się rozwija, bardzo mnie to uspokoiło i zachęciło do dołączenia do Was. Termin z OM wychodzi mi na 30.09😊
Muszę sobie ustawić suwaczek,by było łatwiej widać,na jakim jestestesmy etapie ciąży 😊🤗
Dziś mam 9t6d,choć z wczorajszego usg malucha miał już 3,2cm i wychodziło,że 10t1d😊
U nas starania ponad 2 lata, udało się dzięki klinice pierwsza procedura,drugi transfer 🤗
Głównie udzielałam się na wątku IVF,ale Część z Was już kojarzę i chętnie przysiądę 😊
Jak coś to w wiadomości prywatnej mogę podać informacje o sobie,kiedy następna wizyta itp.😊
Miłego dnia!
siadaj rozgość się i czuj się jak u siebie dobrze trafiłaś tutaj będzie ci miło i wygodnie gratulacje
Nadziejka30 lubi tę wiadomość
-
Nadziejka30 wrote:Cześć Dziewczyny!
Miłego dnia!
Witamy serdecznie 🤩 zapisuję Cię zatem na 30.09!Nadziejka30 lubi tę wiadomość
-
Spuromix wrote:dzień dobry
No to zdam wam krótką relację z prenatalnych wczoraj już nie miałam siły wieczorem tutaj zaglądać
No więc tak na starcie jak zaczęło się badanie to lekarz stwierdził, że nic z tego nie będzie bo dzidzia jest za mała ale nic straconego za tydzień odbiorę wynik pappa to wtedy zrobimy badanie i w tym momencie jakby maluch to słyszał i stwierdził coś na zasadzie "stary nie pierdol patrz jaki duży jestem" i zaczął się przeciągać i prostować Doktorek się śmiał i stwierdził że mały jest uparciuch i robi wszystko żeby badanie zrobić
Maluch ma 4,7 cm serducho 162 ud/min wszystkie parametry ładne, nosek ładny, uszka już się ładnie rysują i wiedzieliśmy żołądek, nerki, oczka, usteczka a jakbyśmy się uparli to żeberka byśmy wszystkie policzyli Nogi ma długie rączki ładnie zaciśnięte w piąstki i uwielbia się bawić pępowiną
mąż zawiedziony bo płci nie poznaliśmy mam wrażenie że z kamienną twarzą udaje że go to nie wzruszyło dziecko to dziecko ale widzę że się cieszy i w jego oczach że się błyszczą jak mu mówię że się cieszę z tego USG że widzieliśmy to wszystko i w sumie dobrze zrobiłam że go zabrałam bo mąż w końcu dopuścił do siebie, że ten maluch jest i że w sumie nie mamy za wiele czasu bo rośnie jak szalony
lekarz stwierdził że test pappa to w sumie tylko formalność bo powinno wyjść wszystko ok więc mam się nie stresować
Moj mąż też był bardzo w emocjach, jak i ja ...
Dopisuję Cię wiec kochana na 18.09! -
Bardzo dziękuję za miłe przywitanie ❤️🎈
Jeśli chodzi o witaminy to ja piki co biorę pueria uno,a w drugim trymestrze planuje też je brać tylko,że duo 😊
I z żelazem zgadzam się,lepiej sprawdzić najpierw czy jest sens go brania. Przyznam,że zawsze z nim miałam problem, suplementowalam jakiś czas,bo miałam spore niedobory i teraz w ciąży jestem w szoku,bo i ferrytyna i żelazo mam naprawdę ładne 😊Muszka1, nika647 lubią tę wiadomość
I procedura
11.'22
1. Transfer nieudany ❌️
01.'23
2. Transfer ❄️ udany🩷
II procedura
09.'24
❄️
10.'24
Transfer -Cb
III procedura
11.'24
❄️❄️
12.'24
28dpt mamy serduszko -
Spuromix wrote:dzień dobry
lekarz stwierdził że test pappa to w sumie tylko formalność bo powinno wyjść wszystko ok więc mam się nie stresowaćI procedura
11.'22
1. Transfer nieudany ❌️
01.'23
2. Transfer ❄️ udany🩷
II procedura
09.'24
❄️
10.'24
Transfer -Cb
III procedura
11.'24
❄️❄️
12.'24
28dpt mamy serduszko -
Muszka1 wrote:Ja przed ciąża musiałam pić feroplex taka miałam anemię i niedobory... o dziwo w ciazy żelazo ferrytyna idealne, morfologia super 😅
Nadziejka dołączasz do grona mam- świeżaczek czy masz już dzieci?Muszka1, niezapominajk_aa, LILA_33, Umka lubią tę wiadomość
I procedura
11.'22
1. Transfer nieudany ❌️
01.'23
2. Transfer ❄️ udany🩷
II procedura
09.'24
❄️
10.'24
Transfer -Cb
III procedura
11.'24
❄️❄️
12.'24
28dpt mamy serduszko -
tak zapisuj zaklepuję 18! i koniec kropka w tym dniu będę rodzić
Dziewczyny podsyłam wam link do YT od kobiety która ma specyficzne, dla niektórych pewnie kontrowersyjne podejście do życia, ciąży i porodu ale w sumie mi ona bardzo odpowiada, sporo się dowiedziałam, sporo bramek w głowie mi otwarła i polecam wam obejrzeć sobie filmiki z kategorii ciąża i macierzyństwo
tak jak mówię pewnie nie każdemu podpasuje ale pewnie wiele z was uzna że jednak warto posłuchać
https://www.youtube.com/@AgaKirchner/playlists
Muszka1, Umka lubią tę wiadomość
-
nika647 wrote:Dziewczyny czy bierze któraś z Was już witaminy na drugi trymestr? Bierzecie te z dha?
Ja biore teraz pueria duonika647 lubi tę wiadomość
-
A teraz żeby was nadrobić troszkę
co do smarowania......
ja już niestety pierwsze ciążowe rozstępy mam na piersiach, zrobiły się w sumie jakieś 2 tygodnie temu i w sumie są dosyć głębokie i siwe, od początku smaruję ciało oliwką z bambino na zmianę z balsamem nivea i tak jak już tutaj było pisane.... jak masz tendencje do rozstępów to czym byście nie smarowały to one i tak wyjdą, ale można je później ciut załagodzić i używać później specjalnych kremów na rozstępy (mi bardzo pomógł na rozstępy wieku młodzieńczego jak dojrzewałam) nazwy już nie pamiętam.
co do imion z mężem w sumie bardzo szybko i sprawnie wybraliśmy imię dla dziewczynki będzie Tomira ale niestety dla chłopaczka mamy problem ale będę szła w kierunku Mieczysław lub Władysław Mężowi też się podobają ale on jednak próbuje mnie namówić na Dobromir
Zdjęcia wam niestety nie wstawię bo telefon mam z PRL-u jeszcze taki z klawiaturą a skanera też nie mam więc wybaczcie.... ale mam śliczną fotkę 3D jak maleństwo trzyma pępowinkę
chyba tyle z nadrabiania ostatnich stron
Umka lubi tę wiadomość
-
No właśnie ten vitaminer prenatal jest fajny, bo ma bogaty skład ( biotyna, cynk) tylko mało dha, bo nie powiem żebym często jadła tłuste ryby więc chyba muszę mieć jednak te 600. Ale może kupię zwykły vitaminer a dha dołożę inne🤔