WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Też sprawdziłam ten kalendarz 😅 i pokazuje mi dziewczynkę, lekarz narazie mówił że prawdopodobnie dziewczynka, zobaczymy czy tak zostanie czy się zmieni 😀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2023, 13:28
Muszka1, niezapominajk_aa, Umka lubią tę wiadomość
-
To my z Mężem mamy przeczucie,że dziewczynka 🌷🌸🌷
Choć siotra z moją mamą czują, że chłopak. Nam bez różnicy będę zachwycona i jednym i drugim,chociaż z imieniem męskim mamy problem,bo mężowi prawie żadne się nie podoba...🙈😄I procedura
11.'22
1. Transfer nieudany ❌️
01.'23
2. Transfer ❄️ udany🩷
01.10. córeczka 3700g 61cm💗
II procedura
09.'24
❄️
10.'24
Transfer -Cb
III procedura
11.'24
❄️❄️
12.'24
7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
28dpt mamy serduszko -
dziewczyny z włosami w ciąży jest tak, że nie wypadają przez hormony... Normalnie zmieniają się i wypadają i rosną nowe ale w ciąży nie wypadają tylko rosną i to samo jest z tym nadmiernym wypadaniem po ciąży... nie wypadają nadmiernie ale przez to że przez czas ciąży nie wypadały to nam się nagle wydaje że wypada ich masa a tak naprawdę wypada ich tyle co przed ciążą....
taka ciekawostka jak chcecie to mogę wam poszukać więcej szczegółów na ten temat. W sumie super głęboko się nie zapuszczałam ale jest to potwierdzone był nawet podany hormon który za to odpowiada ale zapomniałamstrigo lubi tę wiadomość
-
Spuromix wrote:dziewczyny z włosami w ciąży jest tak, że nie wypadają przez hormony... Normalnie zmieniają się i wypadają i rosną nowe ale w ciąży nie wypadają tylko rosną i to samo jest z tym nadmiernym wypadaniem po ciąży... nie wypadają nadmiernie ale przez to że przez czas ciąży nie wypadały to nam się nagle wydaje że wypada ich masa a tak naprawdę wypada ich tyle co przed ciążą....
taka ciekawostka jak chcecie to mogę wam poszukać więcej szczegółów na ten temat. W sumie super głęboko się nie zapuszczałam ale jest to potwierdzone był nawet podany hormon który za to odpowiada ale zapomniałam -
Z tymi przesądami tak różnie bywa chociaż mi mówili też żr obstawiają wyglądam i obstawiają chłopaka i niby tak ma być. To tak jak mówią że jak się zgagę ma to dzidziuś będzie miał włosy i mi przy poprzedniej 2 tak wyszło zgaga po byle czym i dzieci z bujnymi włosami 😁
-
ann2224 wrote:Z tymi przesądami tak różnie bywa chociaż mi mówili też żr obstawiają wyglądam i obstawiają chłopaka i niby tak ma być. To tak jak mówią że jak się zgagę ma to dzidziuś będzie miał włosy i mi przy poprzedniej 2 tak wyszło zgaga po byle czym i dzieci z bujnymi włosami 😁
-
Melduję się po prenatalnych maluszek zdrowy nie bardzo współpracowal z lekarzem. Nogi zacisniete i przez 40 minut nie pokazał kim jest. Ręka jedna ok natomiast druga nie do zbadania bo miało zarzucone za głowę i przez 40 minut nie zmieniło pozycji. Lekarz stwierdził że będzie uparciuchem jak się urodzi oby nie bo mój mąż jest taki uparty że czasami ciężko z nim wytrzymać 🤣🤣 Z obliczeń wyszło że to 14tydzien i 5 dzień także znowu inaczej 😱. No nic ważne że zdrowe maleństwo. Krew pobrana na pappa konsultacja dopiero 13 marca z wynikami u genetyka.
ann2224, nika647, strigo, niezapominajk_aa, bebag, LILA_33, Nadziejka30 lubią tę wiadomość
-
Tkpom wrote:Melduję się po prenatalnych maluszek zdrowy nie bardzo współpracowal z lekarzem. Nogi zacisniete i przez 40 minut nie pokazał kim jest. Ręka jedna ok natomiast druga nie do zbadania bo miało zarzucone za głowę i przez 40 minut nie zmieniło pozycji. Lekarz stwierdził że będzie uparciuchem jak się urodzi oby nie bo mój mąż jest taki uparty że czasami ciężko z nim wytrzymać 🤣🤣 Z obliczeń wyszło że to 14tydzien i 5 dzień także znowu inaczej 😱. No nic ważne że zdrowe maleństwo. Krew pobrana na pappa konsultacja dopiero 13 marca z wynikami u genetyka.
Nie mogę się doczekać badania 13 marca !! Ciekawy czy nasze będzie leniwiec (jak mama - o losie jak to brzmi "mama") -
Was dołączyć. Jestem w 12+5 tyg. Termin porodu mam na 10.09, więc jeśli mogę prosić o dopisanie mnie do listy - będę wdzięczna . Jest to moja druga ciąża - pierwszy syn ma obecnie 11-lat. Początek ciąży przechodziłam dość ciężko, miałam często mdłości, wymioty, a przede wszystkim towarzyszyła mi duża senność. Gdy nie wiedziałam jeszcze, że jestem w ciąży, potrafiłam przespać całe dnie, zanim zorientowałam się w końcu, z czego wynika takie samopoczucie . Obecnie te nieprzyjemne dolegliwości minęły, stałam się w końcu bardziej "żywa". Jestem po badaniach prenatalnych i miałam robiony test PAPPA - czekam na jego wyniki. Badania prenatalne - w opinii lekarza - nie wykazały niczego niepokojącego. Ponadto, lekarz przeprowadzający USG powiedział, że w jego opinii - jest to chłopczyk, choć jeszcze za wcześnie, by to stwierdzić z większym prawdopodobieństwem. Więc zobaczymy. To chyba tyle na początek, pozdrawiam wszystkie Mamy
Do usłyszenia, a raczej napisania .nika647, bebag, strigo, zosiasamosia, Nadziejka30, Umka lubią tę wiadomość
-
Otrzymałam właśnie wyniki z obliczonymi ryzykami i jest tak jak się obawiałam czyli ogólnie ryzyko niskie (trisomie 21 i 18) ale trisomie 13 już 1:1159 (podstawowe 1:2360, więc wzrosło). Konsultowałam już to z moim lekarzem i twierdzi ze to przez to wysokie tętno bo wszystkie inne parametry powinny obniżyć ryzyko...no i mam teraz dylemat czy robić nifty albo sanco czy dać spokój. Gdyby wpisać tętno z ostatniej wizyty (155) to napewno ryzyko by spadło ... Rozmowa z lekarzem trochę mnie uspokoiła ale jednak niepokój z tyłu głowy jest. W poprzednich ciążach ryzyka były poniżej 1:20000. Mam dostać skierowanie na echo serca płodu, może poczekam na to badanie, jeśli te terminy nie będą odległe... Liczyłam jednak na lepsze wieści... Ehhh😑
-
Muszka1 wrote:Nie mogą Ci przeliczyć z tętnem 155 jakie jest ryzyko? Czy to tak nie działa?
Liczyłam na to że tak można, ale musiałabym się o to zwrócić do lekarki która robiła badanie. Zadzwonię tam w poniedziałek i jeszcze z nią skonsultuje ten wynik. Ogólnie wszystkie parametry są super, biochemia też, tylko to tętno było poza norma, ale to już wystarczyło żeby wynik był na granicy ryzyka niskiego ze srednim. Pewnie do tego wiek, bo ryzyka podstawowe miałam już dość wysokie. Z tętnem 155 ryzyko wyszłoby pewnie bardzo niskie. Ale czytałam że nawet stres może zafałszować te wyniki. Do poniedziałku przemyśle czy robić jakiś test typu nipt czy nie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2023, 19:40
-
Nika a może usg 4d by rozwiało wątpliwości czy robić niffty?? Na 4d będzie widać czy są jakieś wady przecież tam już jest piękny obraz.
Ja się zastanawiam czy nie iść do jeszcze jednego lekarza prywatnie na usg. Wkurza mnie ze co lekarz to inny tydzień wychodzi. -
Mi przyszły wyniki trisomua 21 wynik podstawowy na podstawie wieku matki 1:144 skorygowane czyli z wynikami USG i krwi to 1:1120. Trisomia 13 podstawowa 1:1107 skorygowana to 1: 2772 a trisomia 18 podstawa 1:353 i skorygowana 1:715 tydzień 12+5 co myślicie
-
ann2224 wrote:Mi przyszły wyniki trisomua 21 wynik podstawowy na podstawie wieku matki 1:144 skorygowane czyli z wynikami USG i krwi to 1:1120. Trisomia 13 podstawowa 1:1107 skorygowana to 1: 2772 a trisomia 18 podstawa 1:353 i skorygowana 1:715 tydzień 12+5 co myślicie
-
ann2224 wrote:38
Tak sobie myślę teraz że jednak w pewnym wieku to badanie jest rzeczywiście trochę bez sensu, tzn ocenianie ryzyk bo one i tak wychodzą dość duze.
Najlepiej chyba jak też zadzwonisz do lekarza który wykonywał USG i wyliczał ryzyka, powie Ci co jego zdaniem powinnaś zrobić. Choć pewnie usłyszysz tak jak ja że skoro wynik cię niepokoi to najlepiej zrobić nifty😑ann2224, Muszka1, Umka lubią tę wiadomość
-
Tkpom wrote:Nika a może usg 4d by rozwiało wątpliwości czy robić niffty?? Na 4d będzie widać czy są jakieś wady przecież tam już jest piękny obraz.
Ja się zastanawiam czy nie iść do jeszcze jednego lekarza prywatnie na usg. Wkurza mnie ze co lekarz to inny tydzień wychodzi.
Obawiam się że USG nic tu więcej nie powie, przynajmniej nie teraz. Może na Późniejszym etapie już tak, bo wtedy wady typowe dla tych trisomii widać lepiej. Zrobimy to echo serca, zobaczymy czy to tętno to był jednorazowy wyskok pod wpływem stresu czy może coś częstszego. Najgorsze że w trakcie takich badań ja jestem kłębkiem nerwów a to się tak odbija na dziecku że szok.Muszka1 lubi tę wiadomość
-
nika647, nie martw się, na pewno ten skok tętna pogorszył wynik. Ale nie martw się też o tętno, ja miałam w poprzedniej ciąży taką sytuację, że na jakimś kontrolnym usg wyszły młodej jakieś skoki/zaniki tętna. Okazało się, że to były w ogóle jakieś błędy pomiarowe. Choć wiem że łatwo mówić żebyś się nie martwiła, ale na spokojnie, zrób to echo, skonsultuj się może z lekarką która robiła usg 1 trym. Zobaczysz, że wszystko będzie w porządku. Odpocznij w weekend
nika647 lubi tę wiadomość
-
Dzięki bebag❤️ muszę się zresetować, choć trochę trudno z prosseco bez %😜
bebag lubi tę wiadomość