X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno próbuj prosić lekarza po weekendzie żeby podstawił Ci do danych wynik z tym drugim tętnem- może się okazać że te statystyki diametralnie się zmienią i będzie po stresie 🥰

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika dobry pomysł by zadzownic po weekendzie do tej lekarki i może spróbować by na podstawie ostatniego tętna zrobiła statystykę...mogę domyślać się ile kosztuje to Cię nerwów....ale póki co Twój stres nic w tym nie pomoże..trzymaj się Kochana❤️🌷
    Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze 😘😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2023, 22:24

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko
  • Sulcia Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2023, 05:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ann2224 wrote:
    Mi przyszły wyniki trisomua 21 wynik podstawowy na podstawie wieku matki 1:144 skorygowane czyli z wynikami USG i krwi to 1:1120. Trisomia 13 podstawowa 1:1107 skorygowana to 1: 2772 a trisomia 18 podstawa 1:353 i skorygowana 1:715 tydzień 12+5 co myślicie
    Jesteśmy w tym samym wieku. Gdybym robiła pappę, to pewnie u mnie byłoby podobnie, a może nawet gorzej. Zrobiłam od razu Sanco i dzięki temu uniknęłam stresu… Rozważ zrobienie Nifty lub Sanco, bo te wyniki nie dadzą Ci spokoju do końca ciąży.

Muszka1, Umka lubią tę wiadomość

• nika647 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Wczoraj sobie to trochę przemyślałam i to co powiedział mi mój lekarz i postanowiłam nie skupiać się tu na wadach genetycznych bo ogólnie nie ma podstaw tylko sprawdzamy to serduszko i tyle. Na nifty czy sanco jest czas w zasadzie do końca ciazy. Podstawienie niższego tętna obniżyłoby prawdopodobnie ryzyko około 10-krotnie.
    Ogólnie wyczytałam że w uzasadnionych przypadkach nawet gorsze wyniki (wyższe ryzyka) uznaje się za niskie i trzeba to interpretować zawsze indywidualnie do pacjentki.
    Wyczytałam też że pacjentki czasem przychodziły na pappe i USG już wynikami nifty czy sanco które były super, a w USG albo biochemii Wyszły jakieś nieprawidłowaoaci i wysokie ryzyka i lekarze i tak kierowali na amnio, w ogole nie biorąc wyników z nifty pod uwagę 🤔 dziwne to. Lepiej jednak robić w odwrotnej kolejności , tj najpierw pappe potem nifty. Jeśli się planuje oczywiście albo jest potrzeba.
    Dziś jedziEmy dzieciakami na basen to się trochę zrelaksuje🤪
    Miłego dnia🙂

bebag, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miłej soboty nam wszystkim:) ja szykuje małą imprezkę, przyjeżdżają moje przyjaciółki, jesteśmy umówione na wino i oglądanie filmu z wesela. To się zdziwią jak przyniosę piccolo i zdjęcie małej 😆 Wiem że będzie kupa radości 🥰

bebag, niezapominajk_aa, nika647, Nadziejka30, LILA_33, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Wczoraj sobie to trochę przemyślałam i to co powiedział mi mój lekarz i postanowiłam nie skupiać się tu na wadach genetycznych bo ogólnie nie ma podstaw tylko sprawdzamy to serduszko i tyle. Na nifty czy sanco jest czas w zasadzie do końca ciazy. Podstawienie niższego tętna obniżyłoby prawdopodobnie ryzyko około 10-krotnie.
    Ogólnie wyczytałam że w uzasadnionych przypadkach nawet gorsze wyniki (wyższe ryzyka) uznaje się za niskie i trzeba to interpretować zawsze indywidualnie do pacjentki.
    Wyczytałam też że pacjentki czasem przychodziły na pappe i USG już wynikami nifty czy sanco które były super, a w USG albo biochemii Wyszły jakieś nieprawidłowaoaci i wysokie ryzyka i lekarze i tak kierowali na amnio, w ogole nie biorąc wyników z nifty pod uwagę 🤔 dziwne to. Lepiej jednak robić w odwrotnej kolejności , tj najpierw pappe potem nifty. Jeśli się planuje oczywiście albo jest potrzeba.
    Dziś jedziEmy dzieciakami na basen to się trochę zrelaksuje🤪
    Miłego dnia🙂

Życzę ci spokoju :) ja wiem że ryzyko jest ale też weź pod uwagę że to tylko ryzyko.... Będzie dobrze maluch ma się dobrze rozwija się ładnie więc nie ma co się martwić na zapas...

Patrzcie jakie wielkie było ryzyko na początku że stracimy ciążę, to ryzyko spadało z tygodnia na tydzień i mimo że ono dalej jest to jednak się tym już tak bardzo nie zamartwiamy ;)

miłego dnia :)

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Jak minęła sobota?
    My poszaleliśmy wczoraj trochę na basenie z dziećmi, na kolację wpadła pizza, dzień udany. Za moment zbieramy się na spacer, choć trochę prószy śniegiem, brrr 😅
    Gdzie ta wiosna?

LILA_33, bebag lubią tę wiadomość

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj w pracy bo mi 3 osoby nie przyszły na zmianę i trzeba bylo ratować sytuację. A tak to pojechaliśmy kupić pralkosuszarke bo się uparłam na czarną a stara i tak się już psuła. Reszta dnia na kanapie bo boli mnie w prawym boku po ostatnim usg.

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Hej dziewczyny!
    Jak minęła sobota?
    My poszaleliśmy wczoraj trochę na basenie z dziećmi, na kolację wpadła pizza, dzień udany. Za moment zbieramy się na spacer, choć trochę prószy śniegiem, brrr 😅
    Gdzie ta wiosna?

U nas tez nasypalo trochę śniegu 🙈 a przez kilka dni było tak miło, słońce i cieplutko 😍 tęsknię już za wiosną
    My wczoraj w sumie odpoczywali w domu i układaliśmy puzzle 😀 a dziś idę na spotkanie z koleżankami 😀 także powiekzzy się grono osób które dowiedzą się o ciąży 😅

nika647, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • bebag Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas młoda mocno przeziębiona więc musielismy przełożyć jej urodzinowe spotkanie rodzinne i siedzimy w domu z nadzieją, że do jutra nastąpi jakieś cudowne uzdrowienie i będzie mogła iść do przedszkola. Może się dziś wybierzemy na jakiś spacer, jeśli powietrze będzie w niezłym stanie. A tak to na luzie, oprałam się trochę w końcu :D i moja noga boli zdecydowanie mniej :)
    Bardzo bardzo czekam już na wiosnę i słońce :)

nika647, Nadziejka30, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u nas sobota też w miarę leniwie, dziś mieliśmy iść na dłuższy spacer, ale u nas sypie śnieg,a mnie dopadły ciążowe mdłości,więc dziś tylko kanapa i czytamy z Mezem książki 😊
    Miłej niedzieli i zdrówka dla Was oraz waszych rodzinek ❤️

Też czekam już bardzo na wiosnę 🌷❤️🌷🌸

nika647, Umka lubią tę wiadomość

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też lodowato ... spacer skończył sie tym że wylądowaliśmy w knajpce na obiedzie i grzańcu (bezalkoholowym 😂)
    Ma ktoś jeszcze jakieś prenatalne w tym tygodniu? Ja mam w piątek wizytę u mojego gina i czekam na wynik badania nifty 😊 Powiedziałam dziś kuzynce która urodziła córeczkę we wrześniu, ma dla nas 3 kartony bobaskowych ciuchów 🙈 Będę miała co sortować i przebierać 😅

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśmy też tylko zrobili kółko po rynku, kupiłam mąke na ciasteczka, upiekliśmy z dziećmi pieguski😋
    Nadzieja - współczuję tych mdłości, 10-ty tydzień jest najgorszy, potem będzie już trochę lżej, mam nadzieję.
    Mnie jeszcze czasem trochę zemdli ale już nie tak strasznie. Planuje zresztą schodzić powoli z xonvea, zejść na 1 tabletkę wieczorem
    Zmusilam się dziś do treningu, bo miałam lenia w tym tygodniu i potem byłam taka dumna z siebie że się udało🤪
    Muszka - fajnie, że macie od kogo wziąć ciuszki, to duże odciążenie🙂 ja wszystko posprzedawalam i porozdwawalam i teraz już chyba do mnie nie wrócą, musimy kupować🙈

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś dopadła panika ciuchowa bo przysięgam, przez 2 dni mój brzuch urósł :O jeszcze w czwartek normalnie dżinsy dopinałam, zero spiny, a wczoraj wieczorem jakaś masakra, siedziałam w rozpiętych :D więc zrobiłam jakieś zakupy na sinsay, muszę też iść do piwnicy bo wydaje mi się że może zachomikowałam w jakimś kartonie ciuchy z pierwszej ciąży :D choć nie wiem czy się w nie zmieszczę ;)

Ja tez porozdawałam ciuszki i takich małych w ogóle nie mam, ale może ktoś z rodziny/znajomych będzie miał coś do oddania. Chętnie bym tym razem nie kupowała za dużo ;)

Ja mam teraz lepsze i gorsze dni, czasami jeszcze wymiotuję ale coraz częściej zdarzają się też dni ze zdecydowanie lepszym samopoczuciem :)

Prenatalne u mnie za tydzień w poniedziałek :) zaczynam mieć trochę stresa, pewnie pójdę na nie bez męża a u nas w rodzinie to on zachowuje większy spokój w kryzysowych sytuacjach ;) ale jakoś dam radę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2023, 18:32

age.png
  • Jeffcia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, a u mnie weekend w miarę ok, czasami mnie zemdli, czasami jestem trochę bez sił, nieraz zmiany nastroju dają znać, raz jestem zła, czasem płaczę od tak, a nieraz jestem oaza spokoju hehe. Mi urosl brzuch mocno też, już nie mogę się doczekać aż powiem wszystkim po przenatalnych i zacznę nie chować brzucha. Prenatalne usg z wynikami pappa mam w środę, więc jeszcze te 3 dni. Dziś powiedzielismy teściom żeby przypadkiem ktoś im nie powiedział przed nami,bo wiele osób się domyśla. Synkowi już też mówię i kupiłam książeczkę żeby go oswajac z sytuacja 🤗 czy ktoś też idzie teraz w środę na prenatalne?

nika647, LILA_33 lubią tę wiadomość

Niedoczynność tarczycy od 2014r.
    Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
    3cs
    16.09.19 - pozytywny test:)
    Maksymilian 👶 28.05.2020
    Pozytywny test II 13.01.2023
    preg.png[/
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:)
    U mnie typowy weekend czyli pieseł i budowa.
    Na ogarnięcie domu niestety zabrakło czasu i energii.

U mnie dalej jeszcze nikt nie wie, nie wiem kiedy zaczniemy mówić. Może na święta.

W środę mam wizytę u lekarza, mam nadzieję że dostanę jakieś fajne zdjęcie, które będę mogła wrzucić do kartki oznajmiającego powiększenie rodzinki.

Przez ostatnie dni dokucza mi ból brzucha, takie rozciąganie. Chyba Kropek się urządza na całego.

age.png
  • Kaśik Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I u mnie leniwy weekend...
    Ale właśnie zmęczenie znowu do mnie wróciło i to ze zdwojoną siłą. Wczoraj miałam drzemkę, która trwała łącznie prawie 4h - czułam się jak naćpana :D

Mimo, że z rana czuję większą energię to popołudniu podwójnie jestem zmęczona

U mnie z ubraniami od początku było kiepsko, dzinsy od razu poszły w odstawkę... W poprzednim tyg. kupiłam sobie w C&A dżinsy ciążowe i jest o niebo lepiej :)

202308311770.png

2018 - początek starań
    2020- start klinika; histerolaparoskopia
    2021 - IUI 💚 -> 💔 7tc. /2021 - IUI ❌/2021 - IUI ❌ /2021 -IUI ❌
    2021 - start procedura --> 1x 4.1.1 i 6 komórek
    2022 - transfer 💚 --> 11tc.💔 (trisomia 22)
    2022- zapładniamy pozostałe komórki --> 1x 4.1.1. --> przebadany zarodek --> transfer 🍀
    7 dpt 💚JEST DRUGA KRESKA!
    7+1 - bijące serduszko
    9+1 - 2,44cm Bobo
    13+0 - prenatalne - 6,5 cm zdrowego Bobo - Synuś 💙
    20+2 - połówkowe - 364g 💙
    29+2 - prenatalne - 1420 💙
    31.08 - 💙H . 💙 13:22, 3540g., 53cm💙
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u mnie również dość leniwie. Większość weekendu przespałam albo przeleżałam na kanapie. Nadrobiłam odrobinę do magisterki i przesłałam do promotora, czekam na wyrok 😅
    Od wczoraj też dokucza mi rozciąganie w brzuchu. Co do ubrań ciążowych, też już się rozglądam. Chciałabym już wejść w leginsy, ale nie wiem skąd zamówić żeby jeszcze były w miarę ocieplane i nie prześwitywały. Sieciówki? A może któraś z Was kupowała z tomilegins i może się wypowiedzieć na temat ich jakości? 🙂

Pisałam też z siostrą, chciałam się z nią umówić na jakiś konkretny dzień. Ciężko nam idzie, chyba się domyśla dlatego unika spotkania. Napisałam że potrzebujemy z nią porozmawiać, zapytała czy "chcemy się czymś pochwalić 😏" ta minka trochę mnie zmartwiła... Nie wiem, może lepiej będzie do niej zadzwonić, a spotkać się jak już przetrawi te wieści.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2023, 21:48

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:

Pisałam też z siostrą, chciałam się z nią umówić na jakiś konkretny dzień. Ciężko nam idzie, chyba się domyśla dlatego unika spotkania. Napisałam że potrzebujemy z nią porozmawiać, zapytała czy "chcemy się czymś pochwalić 😏" ta minka trochę mnie zmartwiła... Nie wiem, może lepiej będzie do niej zadzwonić, a spotkać się jak już przetrawi te wieści.

Co jest z nią,czemu miałaby tak reagować? Co tu do "trawienia", wszak tylko się cieszyć... Plus pamiętaj że w żaden sposób nie jesteś odpowiedzialna za uczucia i emocje innych, jak sama nie umie z czymś sobie poradzić to nie jest Twój problem. Może rodzice/dziadkowie jej coś wypaplali?

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2023, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Co jest z nią,czemu miałaby tak reagować? Co tu do "trawienia", wszak tylko się cieszyć... Plus pamiętaj że w żaden sposób nie jesteś odpowiedzialna za uczucia i emocje innych, jak sama nie umie z czymś sobie poradzić to nie jest Twój problem. Może rodzice/dziadkowie jej coś wypaplali?

Moja siostra rok temu straciła maleństwo w 21 tc. do tej pory ciężko jej poruszać takie tematy. Jak to mówi "nie potrafi się pogodzić z tym, że innych życie biegnie, a ich stanęło w miejscu"

Nie, nie miał kto. Mama rozumie jej sytuację i obiecała że nie powie póki sami nie powiemy.

age.png
‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ