X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Konwalia_ Koleżanka

Wysłany: 7 marca 2023, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny.
    W poniedziałek mam badanie prenatalne 1 trymestru.
    Trzeba się do niego jakoś specjalnie przygotowywać (pić, nie pić? Jeść, nie jeść?) Jak ono wyglądało? Byłyście same czy z partnerami?

nika647 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam z mężem, przed zjadłam śniadanie więc dzidzia się trochę wierciła i machała rączkami nóżkami 😅 w sumie siusiu też zrobiłam przed, jak weszłam do gabinetu to sie dowiedziałam że nie powinnam ale nie zaszkodziło to jakości badania. Przede wszystkim parę głębokich wdechów żeby Ci ciśnienia wysokie nie wyszły przy pomiarach. Resztę ogarnie już lekarz :)

nika647, Konwalia_ lubią tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalia - nie musisz się przygotowywać, jedynie tak jak pisze Muszka - zrelaksować, starać być spokojna🙂

Konwalia_ lubi tę wiadomość

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Konwalia - nie musisz się przygotowywać, jedynie tak jak pisze Muszka - zrelaksować, starać być spokojna🙂
    Nika a Ty dzwoniłaś o ponowne przeliczenie ryzyka? W moim wypadku miałam policzone na podstawie USG, jak mi doszedł ten PlGF to zadzwoniłam i bez problemu wyliczyli mi ponownie i wysłali mailem :)

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wrzucam zdjęcie po treningu, poranny brzuszek. Wieczorami dwa razy większy😅
    Muszka - nie dzwoniłam bo nie wyliczy na podstawie nie swojego pomiaru, od swojego lekarza wiem jak by to wyglądało, bo też tam pracuje. Gdyby ryzyko wyszło średnie a nie niskie to zalecenia dalszego postępowania byłyby inne ( nifty) i wtedy ponowne wyliczenieczy rozważenie wyniku o inne pomiary tętna miałoby moze sens, ale ryzyka są niskie i w zaleceniach nie mam dalszego postępowania. Jak zrobimy echo serca i wykluczymy wadę to w zasadzie mamy i wykluczona trisomie 13 i problemy z sercem w ogóle, więc to chyba najlepsza opcją.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2023, 16:48

Muszka1, niezapominajk_aa, bebag, Nadziejka30, LILA_33, Umka lubią tę wiadomość

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Jeffcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas śnieg, na Pomorzu, i tak przyszło mi do głowy czy ktoś jest też z Pomorza?
    Siedzę w robocie i myślę że już jutro mam te usg prenatalne i się trochę stresuje. Wynik Pappy już mam, więc oby było ok i powiem już wszystkim.
    JAK będę się lepiej czuć to też muszę zacząć ćwiczyć, brakuje mi biegania i ćwiczeń. Mam wymagające studia, praca, małe dziecko, czasami mam taki zjazd energetyczny że najchętniej bym wszystko rzuciła w diabły. Oby w drugim trymestrze wróciły siły 💪 a Wy jak się czujecie?
    W ogóle powiem wam że kobieta kobietę powinna zrozumieć, chodzi mi o tą siostrę po stracie. Ale nieraz zauważyłam z życia to kobieta kobiecie najwięcej robi przykrości, taka jakaś przypadłość. Jedna chce jak nalepiej a druga strona i tak tego nie rozumie, taki fenomen. Mam nadzieję że z czasem wszystko się ułoży i nie będzie już smutków z siostrą. Sama mam siostrę i jakoś najlepszego kontaktu nie mam, więc rozumiem.

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

Niedoczynność tarczycy od 2014r.
    Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
    3cs
    16.09.19 - pozytywny test:)
    Maksymilian 👶 28.05.2020
    Pozytywny test II 13.01.2023
    preg.png[/
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeffcia wrote:
    U nas śnieg, na Pomorzu, i tak przyszło mi do głowy czy ktoś jest też z Pomorza?
    Siedzę w robocie i myślę że już jutro mam te usg prenatalne i się trochę stresuje. Wynik Pappy już mam, więc oby było ok i powiem już wszystkim.
    JAK będę się lepiej czuć to też muszę zacząć ćwiczyć, brakuje mi biegania i ćwiczeń. Mam wymagające studia, praca, małe dziecko, czasami mam taki zjazd energetyczny że najchętniej bym wszystko rzuciła w diabły. Oby w drugim trymestrze wróciły siły 💪 a Wy jak się czujecie?
    W ogóle powiem wam że kobieta kobietę powinna zrozumieć, chodzi mi o tą siostrę po stracie. Ale nieraz zauważyłam z życia to kobieta kobiecie najwięcej robi przykrości, taka jakaś przypadłość. Jedna chce jak nalepiej a druga strona i tak tego nie rozumie, taki fenomen. Mam nadzieję że z czasem wszystko się ułoży i nie będzie już smutków z siostrą. Sama mam siostrę i jakoś najlepszego kontaktu nie mam, więc rozumiem.

Ja, ale u mnie w mieście nie pada 😅
    Jednak pada 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2023, 10:55

age.png

Wysłany: 7 marca 2023, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracam z aktualizacją, bo wszystko potoczyło się całkowicie inaczej niż planowałam. Pisałam dziś z siostrą, bo przeżywała historię małej chorej dziewczynki, od słowa do słowa przeszło na kogoś z rodziny jej męża że jest w ciąży, ona że miała proroczy sen o mnie i czy to jest sprawa o której chcemy porozmawiać. Napisałam że wolelibyśmy porozmawiać, a ona że lepiej tak, jeśli potwierdzam bo mają czas żeby to przetrawić. Pogratulowała i powiedziała że osobiście też to zrobią, ale na razie muszą się oswoić. Przepytała o wszystko i jakoś na razie rozmowa się klei. Napisała że tęskni za swoją malutką, ale wie że czasu nie cofnie i życie toczy się dalej.

Wydaje się że nie jest najgorzej, póki co.

bebag, nika647, Nadziejka30, LILA_33, Umka lubią tę wiadomość

age.png

Wysłany: 7 marca 2023, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    724a6223e329.jpg
    Wrzucam zdjęcie po treningu, poranny brzuszek. Wieczorami dwa razy większy😅
    Muszka - nie dzwoniłam bo nie wyliczy na podstawie nie swojego pomiaru, od swojego lekarza wiem jak by to wyglądało, bo też tam pracuje. Gdyby ryzyko wyszło średnie a nie niskie to zalecenia dalszego postępowania byłyby inne ( nifty) i wtedy ponowne wyliczenieczy rozważenie wyniku o inne pomiary tętna miałoby moze sens, ale ryzyka są niskie i w zaleceniach nie mam dalszego postępowania. Jak zrobimy echo serca i wykluczymy wadę to w zasadzie mamy i wykluczona trisomie 13 i problemy z sercem w ogóle, więc to chyba najlepsza opcją.

Wiem, że gdzieś było, ale pewnie się nie dokopie, jak się wrzuca zdjęcia? 😅

strigo lubi tę wiadomość

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa będzie dobrze w takim razie :) siostra na pewno oswoi się z sytuacją. Ja mam podobnie, wolę często dostać jakąś informację „na piśmie” niż twarzą w twarz, bo moje reakcje w stresie są czasem tak głupie i nieprzemyślane, że wolę mieć czas na oswojenie.

nika647, super brzuszek! I gratuluję zacięcia, ja w ogóle nie mam siły. Wiem że to się trochę samo nakręca czyli pewnie jakbym zaczęła ćwiczyć to i energii byłoby więcej, ale poczekam do drugiego trymestru i też się trochę ruszę :)

Powiem Wam, że ja chyba najbardziej nie mogę doczekać się jak powiem w pracy, mam nadzieję że za tydzień złapię szefa i pogadamy. Dużo mamy strasznie roboty, cały czas przy biurku, staram się robić przerwy ze względu na żylaki ale łatwo się zasiedzieć. A jak powiem to czuję że będę bardziej usprawiedliwiona żeby wyrwać się wcześniej albo zrobić przerwę w ciągu dnia.

niezapominajk_aa, nika647, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Konwalia_ Koleżanka

Wysłany: 7 marca 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Byłam z mężem, przed zjadłam śniadanie więc dzidzia się trochę wierciła i machała rączkami nóżkami 😅 w sumie siusiu też zrobiłam przed, jak weszłam do gabinetu to sie dowiedziałam że nie powinnam ale nie zaszkodziło to jakości badania. Przede wszystkim parę głębokich wdechów żeby Ci ciśnienia wysokie nie wyszły przy pomiarach. Resztę ogarnie już lekarz :)

Dobrze powiedziane. U mnie niestety efekt w gabinecie jest odwrotny i ciśnienie wysokie. Natomiast w domu wszystko jak należy, ani razu wynik nie był wysoki. Nie wiem jak sobie z tym radzić.
    Chyba muszę się nastawić i wyluzować.
    Dzięki za odpowiedzi.
    U mnie brzuszek dopiero się pojawia. Mój mąż chyba dopiero teraz uwierzył, że w środku jest dzidziol.

Umka lubi tę wiadomość

preg.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    Wiem, że gdzieś było, ale pewnie się nie dokopie, jak się wrzuca zdjęcia? 😅
    Wpisz w google "zapodaj na forum" tam ładujesz zdjęcie, wybierasz rozmiar 500x500 klikasz Aladuj i kopiujesz link ostatni czyli bbcode

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalia_ wrote:
    Dobrze powiedziane. U mnie niestety efekt w gabinecie jest odwrotny i ciśnienie wysokie. Natomiast w domu wszystko jak należy, ani razu wynik nie był wysoki. Nie wiem jak sobie z tym radzić.
    Chyba muszę się nastawić i wyluzować.
    Dzięki za odpowiedzi.
    U mnie brzuszek dopiero się pojawia. Mój mąż chyba dopiero teraz uwierzył, że w środku jest dzidziol.
    To prawda, nie da się nad tymi nerwami zapanować, ale można trochę sobie pomoc: nie pij przed kawy, nie jedz słodkiego wypij melisę, u mnie na ostatniej wizycie pomogło bo tętno dziecka było już tylko 150. A na prenatalnych 180, a moje 120 ( spoczynkowe, bez stresu to 70-80).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2023, 12:15

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • strigo Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z pomorza - trójmiasto :) u mnie sypie za oknem śnieg :D

preg.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzwonili dzień przed żebym była z pełnym pęcherzem.

Jadłam normalnie bo wizytę miałam dopiero na 18.20

Jutro już kolejna wizyta i znowu zaczynam być nerwus.

age.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś też się bardzo stresowałam :) a teraz idę na luzaku bardziej, ale skupiona na celu wizyty. Ciśnienie u położnej zawsze mam perfekcyjne :) Choć ostatnio już myślałam, że będzie dużo wyższe, bo się troszkę spóźniłam, ledwo zaparkowałam i biegiem do rejestracji, ale 3 głębokie wdechy i wszystko ok :)

preg.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika Ty to jesteś fit larwa 😁😍

Niezapominajka cieszę się,że udało się popisać z siostrą. Teraz mają czas oswoić się z sytuacją. 😊🥰 Mam nadzieję, że będzie cieszyć się Waszyn szczęściem ❤️😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2023, 12:43

niezapominajk_aa, nika647, bebag lubią tę wiadomość

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko

Wysłany: 7 marca 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak 😅

Póki co nienajgorzej, zwłaszcza że miałam swoje nadprogramowe kilogramy przed ciążą przez IO. No cóż, modelką nie będę, ale nie ważne 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2023, 13:42

strigo, LILA_33, nika647, bebag, Nadziejka30, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 ale figurka 😍 brzuszek już ładnie widoczny 🙂 podziwiam Cie z tymi treningami ja to aktualnie cały czas bym spała, m taką niemoc w sobie, nic niechce mi się robić 🤦🏻‍♀️

U mnie juz brzuszek też pomału widać, w obcisłych rzeczach już bez dwóch zdań wystaje 😁

niezapominajk_aa dobrze to się tak potoczyło, siostra będzie miała czas na oswojenie się a Ty pewnie też się lepiej czujesz że już to masz za sobą 🙂

Jeffcia kciuki za jutrzejsze usg ✊✊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2023, 13:01

niezapominajk_aa, Jeffcia lubią tę wiadomość

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • strigo Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pięknie wyglądacie dziewczyny :)
    ja to jakaś nieforemna jestem :p
    Jak spuszczę powietrze to jakiś tam brzuch na dole widać powoli. A w sumie oby jak najdłużej zostało takie małe :D

niezapominajk_aa, nika647 lubią tę wiadomość

preg.png
‹‹ 112 113 114 115 116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ