X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mówiłam w pracy ale też w rodzinie. Wiemy tylko ja i mąż. Chyba cały czas mam jakieś obawy czy aby wszystko się uda. Mam wrażenie że jak powiem i zacznę za szybko się cieszyć to wszystko znów stracę.

Teraz leżę i zwijam się z bólu. Strasznie rozbolał mnie brzuch na spacerze z psem.jakbym dostała okres roku. Ledwo doszłam do domu. Na papierze było trochę krwi więc jestem znowu przerażona. Chwilę jeszcze poleżę i sprawdzę czy dalej coś plamię.

age.png
  • Magda603 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2023, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poproszę żeby dopisać mnie na termin 15.09 i prawdopodobnie będzie synek.
    Dziewczyny czy Wy też macie taki apetyt? Ja mam zdecydowanie większy niż w pierwszej ciąży. Weszłam dzisiaj na wagę i szczena mi opadła, prawie +2 kg od początku ciąży. Już bylam pulpecik na początku ciąży ,a co to dopiero do września będzie:(

Muszka1, Umka lubią tę wiadomość

• strigo Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam już dzisiaj smsa że są wyniki z mojego wczorajszego pobrania krwi na PAPPA. Czekam na telefon z kliniki i wizyta z interpretacją 🙂
    Mam dobre przeczucia ☺️
    Przesyłam wam moje dobre myśli ❤️

Zosiasosia - może ten stres, dłuższy spacer i zmęczenie? Kontroluj sytuację i trzymaj się!! Trzymam kciuki, że będzie wszystko dobrze!

Muszka1, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

preg.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda603 wrote:
    Poproszę żeby dopisać mnie na termin 15.09 i prawdopodobnie będzie synek.
    Dziewczyny czy Wy też macie taki apetyt? Ja mam zdecydowanie większy niż w pierwszej ciąży. Weszłam dzisiaj na wagę i szczena mi opadła, prawie +2 kg od początku ciąży. Już bylam pulpecik na początku ciąży ,a co to dopiero do września będzie:(
    Ja też mam plus 2-3 kg, zależy jak dużo zjem poprzedniego dnia.
    Nie ma co wariować z wagą, będzie teraz rosła cały czas. Najważniejsze to nie doprowadzić do cukrzycy ciążowej. Jeść zdrowo i dać maluchowi to co najlepsze!
    Oglądałam ostatnio skąd się biorą kg w ciąży skoro dziecko waży w dniu porodu powiedzmy te 3kg.
    Rośnie biust +1/1.5kg
    Macica się powiększa +1.5kg
    Łożysko +1kg
    Wody płodowe +1kg
    Nabieramy tłuszczyku który ma być zapasem na czas karmienia piersią +4kg albo i więcej.
    To się wszystko zbiera przez całą ciążę.
    Więc luzujmy gumki, nie ma co się zadręczać jeśli nasz przyrost wagi jest prawidłowy dla naszego wzrostu i wagi wyjściowej ❤️

niezapominajk_aa, LILA_33, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

preg.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku ile stron zapisałyście 😄😁 ja też powiedziałam w pracy dość wcześnie, musiałam iść na L4 z powodu tego że u nas w biurze obsługujemy ludzi a ja rzygałam prawie 24 na dobe 🙈 później wróciłam na chwilę do pracy, popracowałam chwilę zdalnie, ale już szykowali na mnie zastępstwo, u mnie w pracy było tak że mogli przyjąć tą osobę na zastępstwo tylko jeśli ja będę już na L4 I tak od tego tygodnia już odpoczywamy z kropkiem w domu 😁 co do wakacji to my pewnie pojedziemy na chwile w góry, mieszkamy na Śląsku także wypad w góry to szybka wycieczka 😊 choć chciałabym pojechać nad morze no ale zobaczymy, bo to jednak kawałek do przejechania.
    Jeśli chodzi o apetyt to ja niestety dalej nie mam większego apetytu, dalej przeszkadza mi zapach np miesa ale już dużo lepiej jest niż na początku. U mnie waga od samego początku ciąży -5 kg ale już nie spada naszczęście, pewnie zachwile pójdzie w górę 🙂 i mam nadzieję że apetyt wróci na całego 😄

Umka trzymam mocno kciuki za wizytę ✊ czekam na wieści 🍀🍀

Tkpom też myślę tak jak dziewczyny napisały że to pewnie po szczepieniu, też miałam takie wysokie

zosiasamosia mam nadzieję że to nic poważnego, odpoczywaj teraz 😘 oby przeszło ✊

Umka, strigo lubią tę wiadomość

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Noc przespana. Brzuch dalej pobolewa ale już zdecydowanie mniej. Mam nadzieję, że to tylko dzieciątko robi sobie więcej miejsca.
    Magda gratulacje! U mnie też waga raz +1kg raz +3 kg więc różnie. Też jestem z tych większych kobiet i mam nadzieję że nie przytyję zbyt wiele.

Kupiłam Aspargin. Na początku spróbuję 2x1 zobaczymy efekty.

Jeffcia lubi tę wiadomość

age.png
  • Jeffcia Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wynik Różyczki 1553 🙈 ale to przez to podobno że przechodziłam jako dziecko i jeszcze szczepili później, więc dużo, ale lekarz nic nie mówił że coś nie tak.
    Ja raczej chciałabym poprostu odpocząć na wakacje. Mieszkam blisko morza więc na pewno będziemy więcej jeździć i spacerować. Trochę pewnie u Mamy na działce posiedze. W 1 ciąży wyjeżdżałam na urlop w 2 trymestrze bo tak najbezpieczniej i najlepsze samopoczucie. Więc jazdę zniosłam dobrze.

Niedoczynność tarczycy od 2014r.
    Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
    3cs
    16.09.19 - pozytywny test:)
    Maksymilian 👶 28.05.2020
    Pozytywny test II 13.01.2023
    preg.png[/
  • bebag Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiasamosia, mam nadzieję że już wszystko będzie ok. Może spróbuj trochę odpuścić, więcej poleżakować? Wiem że nie łatwo odpuścić aktywne życie, ale to jest jednak specyficzny stan i czasem trzeba :)

ja trzymam wagę z którą wystartowałam, może z -1kg ale to na bank przez fatalne samopoczucie na początku. No i nadal mam tak że niektórych rzeczy nie mogę nawet oglądać bo mi niedobrze. Bardzo słabo wchodzi mi mięso, ale staram się jeść ze względu na żelazo. No ale są tez takie rzeczy które jem z wielkim apetytem :D makaron ze szpinakiem, placki ziemniaczane, pizza - omnomnomnom :D Cieszę się że na razie waga stoi bo w poprzedniej ciąży mimo że jadłam normalnie przytyłam 18kg! Jestem wysoka i serio, czułam się jak słoń :D wolałabym teraz mniejszy przyrost wagi :D

Umka, trzymam kciuki za Twoje usg :)

Umka lubi tę wiadomość

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, zwracam się z ogromną prośbą bo brakuje mi jeszcze kilku odpowiedzi, czy byłybyście tak dobre i poświęciły 5 minut na wypełnienie ankiety, potrzebnej mi do magisterki? 😅 Ankieta jest anonimowa, pytań jest tylko 15. Wykorzystam to tylko i wyłącznie do opracowania badań których i tak nikt nie przeczyta później 🤣 oprócz promotora 😅

Z góry bardzo dziękuję! ☺️

Link: https://forms.gle/e3waZDzeKfZ7vQy49

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 08:27

Muszka1, LILA_33, Umka, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

age.png

Wysłany: 15 marca 2023, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do samopoczucia, u mnie zamiast lepiej to gorzej. Mam wrażenie że senna jestem bardziej niż na początku. Mięso może nie istnieć, choć raz na jakiś czas coś skubne, ale bez szału. Słodycze i przekąski odstawione, warzywa też nie wchodzą. To co mleczne, chleb wszelkiego rodzaju 🙈 owoce, i lody owocowe, sorbety, wodne lody to teraz żyćko. Jak skusze się na coś innego to za chwilę boli mnie żołądek, zbiera mi się na wymioty i tyle 🤷🏽‍♀️ strasznie to męczące.

Pizza - mogłaby być codziennie 🤣 ale domowa, bo takie zamówione nie wchodzą zbytnio. Nie wiem w czym problem 🤷🏽‍♀️😅

I jeszcze wkurza mnie, że zjem trochę, jestem najedzona, za chwilę głodna, znowu trochę zjem, znowu się najem i znowu głodna. Ja wiem, że mniejsze porcje ale częściej to lepiej, ale to jest tak męczące 🙈 nie mogę się doczekać aż minie, o ile minie 😅

Nadziejka30 lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka - ankieta wypełniona! Z tym jedzeniem to chyba będzie tak do końca ciąży już, bo macica będzie uciskac na arzady, żołądek i ten będzie przykurczony, a zapotrzebowanie na kcal większe więc jedzenie małymi porcjami i często trzeba chyba oswoić😅 zresztą po ciąży, przy maluchu też będą takie dni że kanapkę będziemy jeść na raty🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 08:36

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wypełniłam.😁
    Dla rozrywki podrzucam wam link na YT o najdziwniejszych przesądach ciążowych- ja się uśmiałam 🤣

https://youtu.be/G4SuGEXJAS4

Mi też ciągle mówią że skoro mam takie zgagi to dziecko będzie miało bujną czuprynę bo to wlosy łaskoczą mnie w żołądek😅 Tak jakby dziecko swobodnie dryfowało w brzuchu pomiędzy różnymi narządami i jego wlosy gdzieś się plątały koło żołądka mamy wywołując zgagę 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 08:44

niezapominajk_aa, Umka lubią tę wiadomość

age.png

Wysłany: 15 marca 2023, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Ja tez wypełniłam.😁
    Dla rozrywki podrzucam wam link na YT o najdziwniejszych przesądach ciążowych- ja się uśmiałam 🤣

https://youtu.be/G4SuGEXJAS4

Mi też ciągle mówią że skoro mam takie zgagi to dziecko będzie miało bujną czuprynę bo to wlosy łaskoczą mnie w żołądek😅 Tak jakby dziecko swobodnie dryfowało w brzuchu pomiędzy różnymi narządami i jego wlosy gdzieś się plątały koło żołądka mamy wywołując zgagę 😅

Bardzo dziękuję! ☺️

Hahahha, obejrzę po pracy 😅

age.png

Wysłany: 15 marca 2023, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Niezapominajka - ankieta wypełniona! Z tym jedzeniem to chyba będzie tak do końca ciąży już, bo macica będzie uciskac na arzady, żołądek i ten będzie przykurczony, a zapotrzebowanie na kcal większe więc jedzenie małymi porcjami i często trzeba chyba oswoić😅 zresztą po ciąży, przy maluchu też będą takie dni że kanapkę będziemy jeść na raty🙈

Bardzo dziękuję! ☺️

No pewnie tak 😅 muszę się przyzwyczaić 😅

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa, ja też wypełniłam - ciekawy temat. Z tego co wiem pandemia i izolacja od rówieśników odcisnęły ogromne piętno na psychice i zachowaniach młodzieży :(

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    Hej dziewczyny, zwracam się z ogromną prośbą bo brakuje mi jeszcze kilku odpowiedzi, czy byłybyście tak dobre i poświęciły 5 minut na wypełnienie ankiety, potrzebnej mi do magisterki? 😅 Ankieta jest anonimowa, pytań jest tylko 15. Wykorzystam to tylko i wyłącznie do opracowania badań których i tak nikt nie przeczyta później 🤣 oprócz promotora 😅

Z góry bardzo dziękuję! ☺️

Link: https://forms.gle/e3waZDzeKfZ7vQy49

Wypełnione! Choć nie wiem czy powinnam bo mam wrażenie że odnosi się ta ankieta do mieszkańców miast a ja ze wsi jestem ale wypełniłam obserwując co się u nas na wsi dzieje ;)

Gdzie ta poprawa w 2 trymestrze? miało być jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki i z rozpoczęciem 14 tygodnia miały się skończyć wszystkie dolegliwości a u mnie z dnia na dzień jest coraz gorzej XD

Ja też prowadzę swoją działalność na zwolnienie nie idę bo się mi to nie opłaca... ale za to macierzyński i wychowawczy będę ciągła do oporu :P mąż się śmieje że z jednego urlopu wrócę i pójdę na drugi bo jak już otworzyliśmy produkcję to trzeba to teraz ciągnąć co by nie zapomnieć jak to się robi :P

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idę do moich kochanych specjalistek po poradę :D

kupiłam glukometr sprawdzam i mam ot takie wyniki:

przed śniadaniem 86mg/dl 1 h po śniadaniu 143mg/dl

i jak na moje to chyba za wysoko co?

age.png

Wysłany: 15 marca 2023, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    Wypełnione! Choć nie wiem czy powinnam bo mam wrażenie że odnosi się ta ankieta do mieszkańców miast a ja ze wsi jestem ale wypełniłam obserwując co się u nas na wsi dzieje ;)

Gdzie ta poprawa w 2 trymestrze? miało być jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki i z rozpoczęciem 14 tygodnia miały się skończyć wszystkie dolegliwości a u mnie z dnia na dzień jest coraz gorzej XD

Ja też prowadzę swoją działalność na zwolnienie nie idę bo się mi to nie opłaca... ale za to macierzyński i wychowawczy będę ciągła do oporu :P mąż się śmieje że z jednego urlopu wrócę i pójdę na drugi bo jak już otworzyliśmy produkcję to trzeba to teraz ciągnąć co by nie zapomnieć jak to się robi :P

Dziękuję ☺️
    Ankieta nie jest skierowana konkretnie do mieszkańców miast czy wsi. Jeśli w którymś pytaniu jest takie "odczucie" to wynika ono jedynie z przeoczenia dodania jakiejś możliwości odpowiedzi. W każdym bądź razie, oprócz mnie i promotora nikt już tego czytać nie będzie, nie jest ta ankieta robiona w celach wybitnie naukowych 😅 ot, zwykła magisterka. Także nie przejmować się, a jak z czymś się któraś z Was nie zgadza to naprawdę może ją olać 😅

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    idę do moich kochanych specjalistek po poradę :D

kupiłam glukometr sprawdzam i mam ot takie wyniki:

przed śniadaniem 86mg/dl 1 h po śniadaniu 143mg/dl

i jak na moje to chyba za wysoko co?
    Chyba po 2h powinno spaść poniżej 120 więc moim zdaniem jest ok. Sprawdź po 2h

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Kaśik Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka zgaga to długie włosy mówisz?

Mnie od trzech dni tak męczy właśnie zgaga, że chyba Bobo będzie miał czuprynę jak Wodecki ;)

Aktualnie przeszedł mi apetyt na cokolwiek, chodzę i szukam czegoś do zjedzenia i nic mi nie podchodzi :( a wcześniej to raczej byłam smakosz i jak coś mi zasmakowało to wsuwałam bez opamiętania

I również czuję częściej zmęczenie i już bez popołudniowej drzemki nie da rady

PS. Dotarła do mnie poducha z linku, który tu któraś wkleiła (sorki zapomniałam która) i jestem mega zadowolona!!! Już żałuję, że nie zdecydowałam się wcześniej :)

202308311770.png

2018 - początek starań
    2020- start klinika; histerolaparoskopia
    2021 - IUI 💚 -> 💔 7tc. /2021 - IUI ❌/2021 - IUI ❌ /2021 -IUI ❌
    2021 - start procedura --> 1x 4.1.1 i 6 komórek
    2022 - transfer 💚 --> 11tc.💔 (trisomia 22)
    2022- zapładniamy pozostałe komórki --> 1x 4.1.1. --> przebadany zarodek --> transfer 🍀
    7 dpt 💚JEST DRUGA KRESKA!
    7+1 - bijące serduszko
    9+1 - 2,44cm Bobo
    13+0 - prenatalne - 6,5 cm zdrowego Bobo - Synuś 💙
    20+2 - połówkowe - 364g 💙
    29+2 - prenatalne - 1420 💙
    31.08 - 💙H . 💙 13:22, 3540g., 53cm💙
‹‹ 127 128 129 130 131 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ