X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Acmvj Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2023, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja trochę się zmobilizowałam i jesteśmy już szczęśliwymi posiadaczami łóżeczka i wózka, ale ubranek jeszcze żadnych nie kupiłam.
    @nika wymądrzanie jest wtedy jak narzucasz "na chama" innym swoje zdanie. Twoje rady zawsze są z taktem i poparte albo własnym doświadczeniem albo wynikami badań naukowych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2023, 10:48

nika647, LILA_33 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Kaśik Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie zgaga zaatakowała jakiś tydzień temu i najlepiej poradził sobie rumianek... Wcześniej nie mogłam znieśc jego zapachu a teraz piję jak dobrą kawusię ;)

202308311770.png

2018 - początek starań
    2020- start klinika; histerolaparoskopia
    2021 - IUI 💚 -> 💔 7tc. /2021 - IUI ❌/2021 - IUI ❌ /2021 -IUI ❌
    2021 - start procedura --> 1x 4.1.1 i 6 komórek
    2022 - transfer 💚 --> 11tc.💔 (trisomia 22)
    2022- zapładniamy pozostałe komórki --> 1x 4.1.1. --> przebadany zarodek --> transfer 🍀
    7 dpt 💚JEST DRUGA KRESKA!
    7+1 - bijące serduszko
    9+1 - 2,44cm Bobo
    13+0 - prenatalne - 6,5 cm zdrowego Bobo - Synuś 💙
    20+2 - połówkowe - 364g 💙
    29+2 - prenatalne - 1420 💙
    31.08 - 💙H . 💙 13:22, 3540g., 53cm💙
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acmvj wrote:
    Ja trochę się zmobilizowałam i jesteśmy już szczęśliwymi posiadaczami łóżeczka i wózka, ale ubranek jeszcze żadnych nie kupiłam.
    @nika wymądrzanie jest wtedy jak narzucasz "na chama" innym swoje zdanie. Twoje rady zawsze są z taktem i poparte albo własnym doświadczeniem albo wynikami badań naukowych.

To prawie tak jak my :D z tym że ja mam jeszcze pościele i kocyki i dwa bodziaki z krótkim rękawem 56 i z długim 62 XD

age.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się chyba spodziewam sporego bobasa...
    Ale daję sobie czas i niczego nie kupuję :D
    Wykupiłam za to wczoraj dostęp do kursu na 18 miesięcy :) więc to już jest fest inwestycja :D

@Acmvj jest to niełatwe ;) ale zauważyłam, że jak mówię - Znam płeć, ale powiemy dopiero jak mąż wróci - zamyka wszystkim usta i nikt nie drąży :)

PS. W trójmieście piękna zima :D
    Śniegu jak na święta :D tylko niekoniecznie te...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2023, 11:30

preg.png
  • Papatkiiii Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecicie witaminy na drugi trymestr z kwasem foliowym metylowanym ?:-)

👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
    👨 '93 wszystko ok 👍
    👱‍♀️ '13 naturalsik
    I stymulacja pazdziernik 2021
    💉 Gonal 150 , Mensinorm,Fostimon , Encorton .
    🥚 - 6 . Wszystkie zdegradowały , transfer sie nie odbył 😪
    II stymulacja grudzień 2021
    💉 Gonal 150 , Mensinorm, Fostimon, Encorton .
    🥚 10 zapłodnionych
    3 x 4AA❄️❄️❄️

18.02.22 transfer ❄️(Acard,Encorton,Utrogestan,Neoparin )

5dpt cień ⏸️6dpt beta5.75 prog. 14.79.8 dpt beta 6.84
    (inne labo) .Prog 11.10dpt 5.54 biochem:-(

21.04. transfer ❄️
    5dpt cień ⏸️
    Beta 5dpt 1.25
    Beta 6dpt 0.44

11.01.23 transfer 😍😍
    4dpt ⏸️
    5dpt beta 23,09 mIU/ml , progesteron 8,39 ng/ml.
    7dpt beta 72,25 mIU/ml , Progesteron 29,92 ng/ml
    12dpt beta 798,3 mIU/ml ,progesteron 12,27 ng/ml
    27dpt mamy ❤️

preg.png
  • ann2224 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w ten piękny wiosenny śnieżny dzień 🙈wczoraj byłam na wizycie to moje małe szczęście waży 196 gram no i dalej nic mu nie odpadło i zostaje chłopcem. W porównaniu do 2 poprzednich dzieci to jest bardzo flegmatyczne trzeba je popychać żeby pozycję zmieniło. Ale na szczęście ciąża przebiega prawidłowo i z maluszkiem też wszystko ok. Co do przybierania na wadze to u mnie tylko na + cały czas do przodu aż się boje co będzie dalej.

niezapominajk_aa, LILA_33, nika647, Jeffcia lubią tę wiadomość

event.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z wagą w sumie dziwne rzeczy.
    Przed ciążą te 63-64 kg, a teraz jem normalnie, nie opycham się, słodycze też wpadają i waga rano bez śniadania i po siku to codziennie max 64,9 :)

Na wizycie jak jestem i wchodzę na wagę u położnej, po śniadaniu i w pełnym ubraniu to mam 66,5-66,7 kg :)
    Mega się cieszę, że nie przybieram :D tylko stabilnie jest póki co, na przybieranie jeszcze mam czas ;)

preg.png
  • Acmvj Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2023, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim marzeniem jest nie dobić do 70, bo póki co mam 60,5, wydaje mi się, że to marzenia ściętej głowy trochę:)
    Moja mama zrobiła mi wielkie nadzieje, bo ona ze mną bardzo mało przytyła w ciąży ze mną to ekstremalnie mało, bo 8 kg, ale to przez to, że to była bardzo trudna ciąża. Z moim bratem jakoś 10kg, ale to był spacerek przy tym co ze mną przeszła.
    Coś czuję, że od stycznia trzeba będzie po prostu zintensyfikować treningi i ściśle przestrzegać kalorii, żeby wrócić do formy.

Katia89 lubi tę wiadomość

preg.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acmvj wrote:
    Moim marzeniem jest nie dobić do 70, bo póki co mam 60,5, wydaje mi się, że to marzenia ściętej głowy trochę:)
    Moja mama zrobiła mi wielkie nadzieje, bo ona ze mną bardzo mało przytyła w ciąży ze mną to ekstremalnie mało, bo 8 kg, ale to przez to, że to była bardzo trudna ciąża. Z moim bratem jakoś 10kg, ale to był spacerek przy tym co ze mną przeszła.
    Coś czuję, że od stycznia trzeba będzie po prostu zintensyfikować treningi i ściśle przestrzegać kalorii, żeby wrócić do formy.
    Myślę, że nie ma co się fiksować na punkcie wagi ;)
    Racjonalnie podchodzić do tematu. Nie objadać się ponad normę.
    Dbać o malucha i swoje zdrowie i będzie dobrze :)
    Jeśli nie ma wskazań do jakiejś ścisłej diety oczywiście!
    Mówię tylko o tych spokojnych ciążach bez dodatkowych elementów typu cukrzyca, zakrzepica i co tam jeszcze może wystąpić.

U mnie patrząc na geny - mama szczupła bardzo 3 porody, siostry również po 2 porody. Ja jestem "Największa" :) ale trzymam się tego, że po porodzie będzie tyle zajęć, że nawet nie zauważę kiedy waga spadnie :)

preg.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:) witam się w kolejnym tygodniu:)
    Co do wagi to ja już chyba boję się na nią wejść. Po tych wszystkich zawirowaniach tarczycowych poronieniach itd. ciążę zaczęłam przy 89kg. Teraz już 93. Więc chyba przekroczę te magiczne 100kg 🙈 szaleństwo.
    Niestety ostatnio zgaga nie daje spokoju i o dziwo pojawiają się mdłości których wcześniej nie miałam. Jedyne co w dalszym ciągu jem bez problemu to pizza. Więc tym sobie na pewno nie pomagam. Słodyczy już nie ruszam, nawet nie za bardzo wchodzą.

U mnie dalej nikt nic nie wie, nie kupiłam jeszcze nic dla bobasa. Chyba zostanie wszystko na czas kiedy pójdę już na wolne.
    Chciałam pracować do końca kwietnia ale chyba jeśli zdrowie pozwoli to dopracuje do czerwca. Zawsze to trochę więcej do przyszłej wypłaty macierzyńskiego.

age.png
  • Sulcia Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2023, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatkiiii wrote:
    Polecicie witaminy na drugi trymestr z kwasem foliowym metylowanym ?:-)
    Polecam Prenatal Classic plus do tego Prenatal DHA. Poprzednią ciążę brałam ten zestaw aż do końca karmienia piersią. Miałam wszystkie wyniki w normie, a włosy po porodzie nie wypadały mi wcale 🙂
    Poniżej link do opinii Pana Tabletki:
    https://pantabletka.pl/prenatal-analiza-serii-i-opinia/

Mnie wczoraj wieczorem pierwszy raz zaatakowała zgaga. Muszę spróbować rumianek - dzięki @Kaśik!

Dopadł mnie też problem z wypróżnieniem. Nie pomaga siemię lniane, jabłka, ciepła woda z cytryną na czczo, a nawet laktuloza… Co może jeszcze pomoc?

• LILA_33 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 😊 u mnie pogoda na zmianę śnieg pada a potem świeci mega słońce 🤪 istne szaleństwo 🙈

U mnie waga też ruszyła do przodu choć o początku dalej -3 kg do wagi sprzed ciąży ale nie dziwota przez te wymioty.. to teraz przytyłam 2 kilo, także zaczyna rosnąć.
    Apetyt w końcu powrócił, częściej robię się godna 🙈 i ogólnie mam taka ochotę na słodkie że normalnie nie umiem się po hamować ale staram się jakoś ograniczać

Co do wyprawki to ja narazie zakupiłam kilka ubranek, 3 szt body, 2 pajacyki i 2 pary spodenek 😊 narazie w rozmiarze 62, z tymi mniejszymi poczekam chyba do końca bo lekarz sie śmieje że dzidzia ma długie nogi 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2023, 16:17

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sulcia wrote:
    Polecam Prenatal Classic plus do tego Prenatal DHA. Poprzednią ciążę brałam ten zestaw aż do końca karmienia piersią. Miałam wszystkie wyniki w normie, a włosy po porodzie nie wypadały mi wcale 🙂
    Poniżej link do opinii Pana Tabletki:
    https://pantabletka.pl/prenatal-analiza-serii-i-opinia/

Mnie wczoraj wieczorem pierwszy raz zaatakowała zgaga. Muszę spróbować rumianek - dzięki @Kaśik!

Dopadł mnie też problem z wypróżnieniem. Nie pomaga siemię lniane, jabłka, ciepła woda z cytryną na czczo, a nawet laktuloza… Co może jeszcze pomoc?
    Mi pomaga owsianka, kiwi i ruch. Do owsianki jakieś śliwki suszone, albo koktajl z tych produktów i namoczonych płatków owsianych. Z takich nietypowych sposobów to jeszcze zauwazylam że po wypiciu Wit c 0,5gr rozpuszczonej w wodzie z miodem albo calcium tez biegnę na kibelek.

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zgage lody wodne!!! A tak to kupuje Rennie i cukierki miętowe.
    Ja z wyprawki mam listę zrobiona 🤣🤣🤣i podpaski poporodowe
    U nas miał nie wiedzieć nikt a mój mąż gorszy niż stara baba rozpowiedział wszystkim ze będzie chłopiec

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z Trójmiasta gdzie zamierzacie rodzic?? Który szpital bierzecie pod uwage?
    Ja wcześniej rodziłam na Zaspie ale ma coraz gorsze opinie

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie kupiłam tylko i aż wózek, chociaż jeszcze nie przyszedł, jest w drodze. Mam nadzieję że kurier nie zrobi numeru i nie zostawi jutro punkcie odbioru. Czasem tak robią jak nie chce im się wnosić wielkiego pudła na 3 piętro. Potem mówią W Dzwonili i nikogo nie było😎

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • strigo Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Dziewczyny z Trójmiasta gdzie zamierzacie rodzic?? Który szpital bierzecie pod uwage?
    Ja wcześniej rodziłam na Zaspie ale ma coraz gorsze opinie
    PKC w Gdyni mam najbliżej, albo w Gdańsku w Uniwersyteckim.
    Myślałam o Zaspie na początku, ale właśnie ma coraz gorsze opinie...

preg.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Ja na razie kupiłam tylko i aż wózek, chociaż jeszcze nie przyszedł, jest w drodze. Mam nadzieję że kurier nie zrobi numeru i nie zostawi jutro punkcie odbioru. Czasem tak robią jak nie chce im się wnosić wielkiego pudła na 3 piętro. Potem mówią W Dzwonili i nikogo nie było😎
    Ja kupiłam nowe lakiery hybrydowe i właśnie dziś odbiorę :D
    Kurs dla rodziców online.
    I spodnie ciążówki.
    To tyle z wyprawki :D

preg.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko... a ja nie mam jeszcze nic a nic 😮

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja też nic oprócz ubrań ciążowych nie mam. Mimo, że waga na minusie, to już się nie mieszczę w żadne normalne spodnie a nawet leginsy 🙈 Ostatnio zamówiłam sobie też już bluzki ciążowe, niedługo zaczynamy 5 miesiąc to już można się pokazywać z brzuszkiem, tylko żeby pogoda bardziej dopisała 😜

age.png
‹‹ 154 155 156 157 158 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ