X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • ann2224 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę progesteron witaminę b , acard i witaminy femibiom to mi kazał lekarz brać. A co do bólów brzucha to też mam i mdłości do tego ale we wczśniejszych ciążach też tak miałam

event.png
  • ann2224 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i powiedziałam dzisiaj w pracy reakcją taka że mam sama podjąć decyzję co dla mnie ważniejsze praca czy ciąża i mogę w każdej chwili iść na l4. Taka prywatną opinia szefa.

event.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super! Jeden problem mniej :) ciesze się że to dobrze przyjęli bo jak wiemy nie w każdej pracy reagują tak samo.
    Ja powiem gdzieś na początku marca

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiasamosia wrote:
    Och super, cieszę się że Was tu mam, bo ja jestem w temacie witamin zielona. Zajrzę do rosmana po te dha :)

Naprawdę są super, mała kapsułka a co najważniejsze nie odbija się rybą, rewelacja. Plus dha z alg hodowanych w warunkach poza oceanami i morzami jest k tyle dobre, że nie zawiera metali ciężkich które np mogą być w rybach :( pregna dha ma akurat preparat standaryzowany, badany na zawartość związków szkodliwych, ale takie zwykłe dha nie dla ciężarnych już takich restrykcyjnych badań nie mają

age.png
  • JoRa Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2023, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej kolejny dzień przyklejona do WC będę najbardziej obrzyganą ciężarówka na grupie 😂 próbowałam się umówić na usg natomiast jak była moja kolej musiałam się rozłączyć bo mnie zemdlilo. Jutro kolejne podejście

• Lia. Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejo 😊 Ja z witamin ciążowych biorę prenatal uno, on też zawiera metylowany kwas foliowy, bo nie przyswajam zwykłego. Na szczęście wcześniej (całkiem przypadkowo) przyjmowałam femibion, więc nie miałam niedoborów :) U mnie w pracy wszyscy się zaraz dowiedzą, bo teraz jestem 2 tygodnie na zwolnieniu, a w piątek prawdopodobnie dostanę l4 do końca ciąży.
    JoRa współczuję 😔 Twój Dzidziuś się daje we znaki 😀 Ale ja dzisiaj też zaliczyłam pierwsze moje spotkanie z kibelkiem 🙈 Cały dzień było mi tak niedobrze po jednej kanapce, jakbym ich zjadła co najmniej z 10, bolał mnie żołądek, więc powiedziałam hej do toalety i od razu lepiej 😀 tylko właśnie nie wiem czy to są te mdłości, czy czymś się zatrułam 🙈 Zobaczymy jak się rozwinie, w sumie to dopiero początek 5 tygodnia.

⛈ PCO, kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - ⏸️, cb 💔
    listopad '22 - trzecia IUI - ⏸️, cb 💔
    styczeń '23 - ⏸️ -> poronienie 7+2 tc 💔 - zdrowa córeczka 🥺
    styczeń '24 - 1 ICSI: 22 komórki, 1 blastka 4BC - ❌
    luty '24 - 2 ICSI: 30 komórek, 1 blastka 4CB - ❌

Zmiana kliniki: Reprofit Ostrava
    październik '24 - 3 ICSI: 22 komórki, transfer 2 blastek 4BC i 1B - coś drgnęło 💔
    25.11.24: transfer mrożaczka 3BB ✨
    7 dpt ⏸️; beta 33; prog 19,78 🥹
    9 dpt beta 58,8
    14 dpt beta 533,2; prog 37,45
    16 dpt beta 2046, przyrost 273.5% 🚀😍
    22 dpt 🍬 z bijącym serduszkiem 🙏🏻
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiasamosia wrote:
    Spuromix pregne plus już bierzesz? Mi lekarz przez pierwszy trymestr kazał zostać na pregnie start. To masz z polecenia lekarza? Bo zastanawiam się jaka jest różnica

nieee jeszcze dokańczam pregnę start mam niecałe opakowanie, ale wiem że u nas w aptece się czeka na to cholerstwo więc jak tylko przy okazji było to kupiłam już plusika :)

wy sprawdzacie cycki czy bolą a ja stoję dęba jak mąż podchodzi i sprawdza czy dalej są fajne XD

age.png
  • JoRa Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lia u mnie niby 7 dzisiaj się zaczął ale mdlosci dopadły mnie po skończony 6 wcześniej nawet nie wiedziałam że jestem w ciąży.

Jeśli chodzi o cycki to nic a nic ale brzuch jakiś taki twardy dzisiaj mam i pobolewa.

Laura321 lubi tę wiadomość

• Sulcia Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia 2023, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1688 wrote:
    A myslalyscie może o zakupie detektora płodu ? Ostatnio to ponoć bardzo modne tylko ja się martwię ze jak nie znajdę tętna to będę jeszcze bardziej panikować 🤷‍♀️
    Miałam w poprzedniej ciąży detektor tętna i bardzo polecam! Niejednokrotnie mnie uspokoił. Tętno udawało mi się znaleźć za każdym razem. Czasami to trochę dłużej trwało, ale mimo wszystko był to jeden z lepszych zakupów. Oczywiście nie sprawdzałam tętna codziennie, tylko wtedy kiedy nie czułam ruchów dziecka albo jak np. miałam awaryjne hamowanie samochodem (totalna panika).
    W tej ciąży też będę używać detektora. 😊

• Sulcia Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia 2023, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do prenatalnych, to mam już umówione na 21.02. Jak dzwoniłam tydzień temu to był już problem z terminami na NFZ…

• ann2224 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sulcia wrote:
    Co do prenatalnych, to mam już umówione na 21.02. Jak dzwoniłam tydzień temu to był już problem z terminami na NFZ…
    Janam podobny termin dzisiaj dzwonki łam ja prenatalne to wizyta na 22 NFZ

event.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy żeby umówić się na prenatalne na NFZ trzeba mieć specjalne skierowanie ? Czy po prostu każdej kobiecie w ciąży przysługuje w odpowiednim tygodniu ? I tu drugie pytanie, po którym tygodniu SKONCZONYM można na takie badanie się wybrać??

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Dziewczyny, a czy żeby umówić się na prenatalne na NFZ trzeba mieć specjalne skierowanie ? Czy po prostu każdej kobiecie w ciąży przysługuje w odpowiednim tygodniu ? I tu drugie pytanie, po którym tygodniu SKONCZONYM można na takie badanie się wybrać??

Z tego co wiem, prenatalne refundowane są w określonych przypadkach:
    Ukończony 35 rż.,
    Obciążenia genetyczne występujące w rodzinie, wcześniejsze urodzenie dziecka z wadą rozwojową lub genetyczną i nie wiem czy coś jeszcze się kwalifikuje 🤔

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W internecie piszą, że między 11 a 13+6 tc. Te pierwsze. Ale czy chodzi o 10+ileś dni, czy 11+ to szczerze, sama mam wątpliwości. Ale ginekolodzy na pewno nam je rozwieją 😅

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O_o wy już na prenatalne się umawiacie a ja czekam jak na zbawienie żeby iść we wtorek zobaczyć serduszko :P

age.png
  • Karola1688 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niby na prenatalnych będę w 12t4d i to niby najlepszy czas tak stwierdziła pani doktor wykonuje to badanie wiec chyba się zna 🤷‍♀️ chociaż to 7 lutego się okaże czy są potrzebne. A tak poza tym jak się czujecie ?

preg.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    O_o wy już na prenatalne się umawiacie a ja czekam jak na zbawienie żeby iść we wtorek zobaczyć serduszko :P

Ja mam też w przyszlym tygodniu, na pewno zapytam lekarza, bo już mi mówił że potem usg robi się już co 3 tygodnie to akurat będzie mi wypadać jakoś koło 12 tygodnia. Wtedy też się robi te badania pappa? Dziewczyny co mają niedawno urodzone dzieci niech się wypowiedzą 😂

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no dobra a ja tak z innej beczki....
    jak to teraz u was wygląda z bzykami?
    niby ochota jest i wg ale jak ma przyjść co do czego to zaczynam jak i ja tak i mąż troszkę cykać że może się coś stać z maluchem bo przecież to są skurcze i wg

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem tak obsrana że na razie nie było nic... Plus w większości na wieczór jestem nieprzytomna, biorę ten progesteron dopochwowy i to też zapewnia średnie wrażenia tam na dole... ale przecież nie da się tak całą ciążę 😂 chyba zapytamy lekarza na następnej wizycie czy daje zielone światło

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja z tych nerwów zapomniałam zapytać a teraz dopiero się okazało że po 9 latach starań chyba się uzależniliśmy od seksu XD
    zawsze było kiedy ile i jak chcemy a teraz się cykamy jakkolwiek XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2023, 09:56

age.png
‹‹ 14 15 16 17 18 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ