X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • ann2224 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę progesteron witaminę b , acard i witaminy femibiom to mi kazał lekarz brać. A co do bólów brzucha to też mam i mdłości do tego ale we wczśniejszych ciążach też tak miałam

event.png
  • ann2224 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i powiedziałam dzisiaj w pracy reakcją taka że mam sama podjąć decyzję co dla mnie ważniejsze praca czy ciąża i mogę w każdej chwili iść na l4. Taka prywatną opinia szefa.

event.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super! Jeden problem mniej :) ciesze się że to dobrze przyjęli bo jak wiemy nie w każdej pracy reagują tak samo.
    Ja powiem gdzieś na początku marca

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiasamosia wrote:
    Och super, cieszę się że Was tu mam, bo ja jestem w temacie witamin zielona. Zajrzę do rosmana po te dha :)

Naprawdę są super, mała kapsułka a co najważniejsze nie odbija się rybą, rewelacja. Plus dha z alg hodowanych w warunkach poza oceanami i morzami jest k tyle dobre, że nie zawiera metali ciężkich które np mogą być w rybach :( pregna dha ma akurat preparat standaryzowany, badany na zawartość związków szkodliwych, ale takie zwykłe dha nie dla ciężarnych już takich restrykcyjnych badań nie mają

age.png
  • JoRa Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2023, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej kolejny dzień przyklejona do WC będę najbardziej obrzyganą ciężarówka na grupie 😂 próbowałam się umówić na usg natomiast jak była moja kolej musiałam się rozłączyć bo mnie zemdlilo. Jutro kolejne podejście

• Lia. Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejo 😊 Ja z witamin ciążowych biorę prenatal uno, on też zawiera metylowany kwas foliowy, bo nie przyswajam zwykłego. Na szczęście wcześniej (całkiem przypadkowo) przyjmowałam femibion, więc nie miałam niedoborów :) U mnie w pracy wszyscy się zaraz dowiedzą, bo teraz jestem 2 tygodnie na zwolnieniu, a w piątek prawdopodobnie dostanę l4 do końca ciąży.
    JoRa współczuję 😔 Twój Dzidziuś się daje we znaki 😀 Ale ja dzisiaj też zaliczyłam pierwsze moje spotkanie z kibelkiem 🙈 Cały dzień było mi tak niedobrze po jednej kanapce, jakbym ich zjadła co najmniej z 10, bolał mnie żołądek, więc powiedziałam hej do toalety i od razu lepiej 😀 tylko właśnie nie wiem czy to są te mdłości, czy czymś się zatrułam 🙈 Zobaczymy jak się rozwinie, w sumie to dopiero początek 5 tygodnia.

⛈️ kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, wysoka homocysteina
    Ja 28, mąż 38 🎂

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔
    listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
    styczeń '23 - poronienie 7+2 tc 💔, zdrowa córeczka 🥺
    styczeń '24 - 1 ICSI w DE: 22 komórki, 1 blastka 4BC - ❌
    luty '24 - 2 ICSI w DE: 30 komórek, 1 blastka 4CB - ❌
    październik '24 - 3 ICSI Reprofit Ostrava: 22 komórki, transfer 2 blastek 4BC i 1B - coś drgnęło 💔

25.11.24: transfer mrożaczka 3BB ✨
    7dpt ⏸️, beta 32 🥹; 9 dpt 58,8; 14 dpt 533,2; 16 dpt 2046, przyrost 273.5% 🚀😍
    22 dpt 5+6 tc: 0,21 cm 🍬 z bijącym serduszkiem 💗
    03.01: 1,7 cm misia z rączkami i nóżkami 🐻
    16.01: 3,08 cm ruszającej się kruszynki 🩷
    30.01: 5,53 cm dziecka 🌈
    06.02: I prenatalne + NIPT, 7,3 cm zdrowego chłopca 🩵

preg.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiasamosia wrote:
    Spuromix pregne plus już bierzesz? Mi lekarz przez pierwszy trymestr kazał zostać na pregnie start. To masz z polecenia lekarza? Bo zastanawiam się jaka jest różnica

nieee jeszcze dokańczam pregnę start mam niecałe opakowanie, ale wiem że u nas w aptece się czeka na to cholerstwo więc jak tylko przy okazji było to kupiłam już plusika :)

wy sprawdzacie cycki czy bolą a ja stoję dęba jak mąż podchodzi i sprawdza czy dalej są fajne XD

age.png
  • JoRa Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lia u mnie niby 7 dzisiaj się zaczął ale mdlosci dopadły mnie po skończony 6 wcześniej nawet nie wiedziałam że jestem w ciąży.

Jeśli chodzi o cycki to nic a nic ale brzuch jakiś taki twardy dzisiaj mam i pobolewa.

Laura321 lubi tę wiadomość

• Sulcia Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia 2023, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1688 wrote:
    A myslalyscie może o zakupie detektora płodu ? Ostatnio to ponoć bardzo modne tylko ja się martwię ze jak nie znajdę tętna to będę jeszcze bardziej panikować 🤷‍♀️
    Miałam w poprzedniej ciąży detektor tętna i bardzo polecam! Niejednokrotnie mnie uspokoił. Tętno udawało mi się znaleźć za każdym razem. Czasami to trochę dłużej trwało, ale mimo wszystko był to jeden z lepszych zakupów. Oczywiście nie sprawdzałam tętna codziennie, tylko wtedy kiedy nie czułam ruchów dziecka albo jak np. miałam awaryjne hamowanie samochodem (totalna panika).
    W tej ciąży też będę używać detektora. 😊

• Sulcia Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia 2023, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do prenatalnych, to mam już umówione na 21.02. Jak dzwoniłam tydzień temu to był już problem z terminami na NFZ…

• ann2224 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sulcia wrote:
    Co do prenatalnych, to mam już umówione na 21.02. Jak dzwoniłam tydzień temu to był już problem z terminami na NFZ…
    Janam podobny termin dzisiaj dzwonki łam ja prenatalne to wizyta na 22 NFZ

event.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy żeby umówić się na prenatalne na NFZ trzeba mieć specjalne skierowanie ? Czy po prostu każdej kobiecie w ciąży przysługuje w odpowiednim tygodniu ? I tu drugie pytanie, po którym tygodniu SKONCZONYM można na takie badanie się wybrać??

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Dziewczyny, a czy żeby umówić się na prenatalne na NFZ trzeba mieć specjalne skierowanie ? Czy po prostu każdej kobiecie w ciąży przysługuje w odpowiednim tygodniu ? I tu drugie pytanie, po którym tygodniu SKONCZONYM można na takie badanie się wybrać??

Z tego co wiem, prenatalne refundowane są w określonych przypadkach:
    Ukończony 35 rż.,
    Obciążenia genetyczne występujące w rodzinie, wcześniejsze urodzenie dziecka z wadą rozwojową lub genetyczną i nie wiem czy coś jeszcze się kwalifikuje 🤔

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W internecie piszą, że między 11 a 13+6 tc. Te pierwsze. Ale czy chodzi o 10+ileś dni, czy 11+ to szczerze, sama mam wątpliwości. Ale ginekolodzy na pewno nam je rozwieją 😅

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O_o wy już na prenatalne się umawiacie a ja czekam jak na zbawienie żeby iść we wtorek zobaczyć serduszko :P

age.png
  • Karola1688 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niby na prenatalnych będę w 12t4d i to niby najlepszy czas tak stwierdziła pani doktor wykonuje to badanie wiec chyba się zna 🤷‍♀️ chociaż to 7 lutego się okaże czy są potrzebne. A tak poza tym jak się czujecie ?

preg.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    O_o wy już na prenatalne się umawiacie a ja czekam jak na zbawienie żeby iść we wtorek zobaczyć serduszko :P

Ja mam też w przyszlym tygodniu, na pewno zapytam lekarza, bo już mi mówił że potem usg robi się już co 3 tygodnie to akurat będzie mi wypadać jakoś koło 12 tygodnia. Wtedy też się robi te badania pappa? Dziewczyny co mają niedawno urodzone dzieci niech się wypowiedzą 😂

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no dobra a ja tak z innej beczki....
    jak to teraz u was wygląda z bzykami?
    niby ochota jest i wg ale jak ma przyjść co do czego to zaczynam jak i ja tak i mąż troszkę cykać że może się coś stać z maluchem bo przecież to są skurcze i wg

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem tak obsrana że na razie nie było nic... Plus w większości na wieczór jestem nieprzytomna, biorę ten progesteron dopochwowy i to też zapewnia średnie wrażenia tam na dole... ale przecież nie da się tak całą ciążę 😂 chyba zapytamy lekarza na następnej wizycie czy daje zielone światło

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja z tych nerwów zapomniałam zapytać a teraz dopiero się okazało że po 9 latach starań chyba się uzależniliśmy od seksu XD
    zawsze było kiedy ile i jak chcemy a teraz się cykamy jakkolwiek XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2023, 09:56

age.png
‹‹ 14 15 16 17 18 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ