WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki. Właśnie robię irygację, inhalacje i woda morska i nawet zatoki puszczają. Teraz tylko ból głowy, ale to jakoś wytrzymam. Zadzwonię później do swojej doktorki co mam zrobić. Miałam nadzieję, że już wymioty i mdłości będą za mną, a teraz boję się, że będę musiała wrócić do tabletek 😪 Ale najgorzej to czuję się psychicznie, od początku ciąży cały czas czuję się beznadziejnie i ciągle coś dolega. Tak liczyłam, że ten drugi trymestr będzie lepszy, a na razie to nie jest ani trochę lepiej. Dzisiaj to już płaczę ze zmęczenia ☹️
-
Kiarka wrote:Dzięki. Właśnie robię irygację, inhalacje i woda morska i nawet zatoki puszczają. Teraz tylko ból głowy, ale to jakoś wytrzymam. Zadzwonię później do swojej doktorki co mam zrobić. Miałam nadzieję, że już wymioty i mdłości będą za mną, a teraz boję się, że będę musiała wrócić do tabletek 😪 Ale najgorzej to czuję się psychicznie, od początku ciąży cały czas czuję się beznadziejnie i ciągle coś dolega. Tak liczyłam, że ten drugi trymestr będzie lepszy, a na razie to nie jest ani trochę lepiej. Dzisiaj to już płaczę ze zmęczenia ☹️
rób sobie cipły okład na zatoki i możesz jeszcze wymiotować tym bardziej teraz jak z zatok będzie ci spływać wszystko w gardło...
Trzymaj się cieplutko
a ja jutro idę do gin w sprawie wyników, położna kazała się nie stresować nawet biorąc najgorszą opcję pod uwagę to teraz się to leczy i mam być spokojna na pewno dostanę skierowanie na potwierdzenie bo często zdarzają się pomyłki ważne jest żeby mąż zrobił badania no i zobaczymy co dalej.... martwię się mimo pocieszenia od położnej bo mam wrażenie że nerwami jakie teraz miałam zaszkodziłam kluseczce.... ehhhh.... byle do jutra....
Kiarka lubi tę wiadomość
-
Kiarka - myślę że to osłabienie jest z infekcji, ja jeszcze tydzień temu też się tak czułam i wymiotowałam przez kaszel a teraz już jest lepiej, póki co nie kaszle i nie smarkam i wymiotów też nie mam. Odpocznij, daj sobie czas a napewno ten drugi trymestr da Ci jeszcze nacieszyć ciąża 🙂 może trzeci tez będzie łaskawszy
Kiarka lubi tę wiadomość
-
Spuromix wrote:rób sobie cipły okład na zatoki i możesz jeszcze wymiotować tym bardziej teraz jak z zatok będzie ci spływać wszystko w gardło...
Trzymaj się cieplutko
a ja jutro idę do gin w sprawie wyników, położna kazała się nie stresować nawet biorąc najgorszą opcję pod uwagę to teraz się to leczy i mam być spokojna na pewno dostanę skierowanie na potwierdzenie bo często zdarzają się pomyłki ważne jest żeby mąż zrobił badania no i zobaczymy co dalej.... martwię się mimo pocieszenia od położnej bo mam wrażenie że nerwami jakie teraz miałam zaszkodziłam kluseczce.... ehhhh.... byle do jutra....
Dziękuję za wsparcie. Czuję, że teraz tego najbardziej potrzebuję ❤️
Mówisz o tych badaniach na kiłe? Ostatnie wasze posty tak przeleciałam tylko żeby szybko nadrobić. Jejku w ciąży to same stresujące rzeczy, a masz rację, że ten stres nie pomaga i może nam tylko zaszkodzić. No ale jak tu się nie stresować 😔 Trzymam mocno kciuki żeby było dobrze ❤️ I jak położna mówi, że nawet z najgorszą opcją nie jest źle to musisz się tego trzymać. -
tak dokładnie... Dramat no ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.... trzeba to posprzątać i tyle.... mąż mnie pociesza i mówi że zawsze mogło być gorzej.... mamy jeszcze inne choroby nieuleczalne....
teraz najważniejsze jest żeby nie przeszło to na maluszka choć podobno maluszek też profilaktycznie będzie leczony po urodzeniu.... teraz w ciąży też dostanę antybiotyk nawet jeśli się nie potwierdzi to profilaktyka nie zaszkodzi podobno... -
Kiarka wrote:Cześć dziewczyny, u mnie ostatnie dni to koszmar ☹️ Odstawiłam Xonvee, 2 dni było dobrze a potem zaczęły się mdłości a we czwartek takie wymioty, że schudłam nagle 2kg. Niestety nie mogłam sobie sama poradzić, odwodniłam się i trafiłam do szpitala. Tam od razu postawili mnie na nogi kroplówkami, a potem już tylko tabletki. Wyszłam wczoraj, tak się cieszyłam, że w końcu w domu a tu znowu coś. Wychodziłam ze szpitala przed południem z małym katarem, a w domu po kilku godzinach zawalone zatoki i temperatura 38,2 ☹️ Wzięłam paracetamol plus okłady i kąpiele i zaraz gorączka spadła do 37, ale boję się co będzie dzisiaj. No i najgorsze jest to, że mdłości wracają ☹️
Kiarka lubi tę wiadomość
I procedura
11.'22
1. Transfer nieudany ❌️
01.'23
2. Transfer ❄️ udany🩷
01.10. córeczka 3700g 61cm💗
II procedura
09.'24
❄️
10.'24
Transfer -Cb
III procedura
11.'24
❄️❄️
12.'24
7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
28dpt mamy serduszko -
Spuromix wrote:tak dokładnie... Dramat no ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.... trzeba to posprzątać i tyle.... mąż mnie pociesza i mówi że zawsze mogło być gorzej.... mamy jeszcze inne choroby nieuleczalne....
teraz najważniejsze jest żeby nie przeszło to na maluszka choć podobno maluszek też profilaktycznie będzie leczony po urodzeniu.... teraz w ciąży też dostanę antybiotyk nawet jeśli się nie potwierdzi to profilaktyka nie zaszkodzi podobno... -
Hej, ja po wizycie. Na nfz to się za wiele nie dowiedziałam, tylko tyle że wszystko ok, Bobo nisko, główka w dole. Ok 16 tydz. Dał mi skierowanie na prenatalne, a mam na 10 maja. Dostałam też skierowanie na krzywa cukrową, więc aż się boję. Miałam już wcześniej zrobić, ale po świętach zrobię 🤓 w ogóle wiecie może jak to jest, żeby zwalniać się z pracy na czas badań itd? Robiła któras tak może w pracy?
Co do wyników badań, tej kiły itd Spuromix powiem Ci ze ost moja fryzjerka opowiadała mi że jej córce wyszły właśnie wyniki której pozytywne, że aż robili jakieś dokładne i koniec końców wyszło że było ok, a badania zafałszował covid, bo jakoś wcześniej przechodziła. Nie wiem czy pocieszy to, ale może faktycznie jakiś błąd w labo. 3mam kciuki żeby wszystko było dobrze 👍Niedoczynność tarczycy od 2014r.
Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
3cs
16.09.19 - pozytywny test:)
Maksymilian 👶 28.05.2020
Pozytywny test II 13.01.2023
[/ -
Jeffcia wrote:Hej, ja po wizycie. Na nfz to się za wiele nie dowiedziałam, tylko tyle że wszystko ok, Bobo nisko, główka w dole. Ok 16 tydz. Dał mi skierowanie na prenatalne, a mam na 10 maja. Dostałam też skierowanie na krzywa cukrową, więc aż się boję. Miałam już wcześniej zrobić, ale po świętach zrobię 🤓 w ogóle wiecie może jak to jest, żeby zwalniać się z pracy na czas badań itd? Robiła któras tak może w pracy?
Co do wyników badań, tej kiły itd Spuromix powiem Ci ze ost moja fryzjerka opowiadała mi że jej córce wyszły właśnie wyniki której pozytywne, że aż robili jakieś dokładne i koniec końców wyszło że było ok, a badania zafałszował covid, bo jakoś wcześniej przechodziła. Nie wiem czy pocieszy to, ale może faktycznie jakiś błąd w labo. 3mam kciuki żeby wszystko było dobrze 👍
Nie wiem jak jest w większych firmach i miastach, ale u mnie np. po prostu mówię Szefowi że potrzebuje się spóźnić do pracy bo mam badania i nie robi problemów. Zresztą, bez ciąży też nie robił jeśli któraś musiała wyskoczyć do lekarza/coś załatwić. Rozliczam to normalnie jak godziny pracy, bo nawet przecież ma w obowiązku wypuszczenie pracownicy w ciąży na badania 🙂
Umka lubi tę wiadomość
-
Nie znam się na przepisać dotyczących pracownicy w ciąży, ale tak mi się przypomniało że miałam tu napisać: w kwietniu mialy wejść zmiany w kodeksie pracy, dotyczące urlopów macierzyńskich i rodzicielskich i ponoć będzie trzeba zgłosić się do urlopu max 21 dni po porodzie żeby mieć naliczone 81,5 % podstawy wymiaru zasiłku, w przeciwnym razie będzie 70%. Tyle ostatnio wyczytałam, ale nie wiem kiedy ostatecznie wejda te zmiany i w jakim kształcie. Maja też wydłużyć urlop rodzicielski o 8tyg. Czyli po zmianach będzie łącznie ok. 14miesiecy
Umka lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny teoretycznie jestem tu nowa ale praktycznie z wami od 1 postu 😂. Cichutko sobie czytam codziennie posty (już się przyzwyczaiłam ze muszę poczytac).
Ogólnie jestem w 16 tygodniu a termin mam na 26.09.
Jednak jako osoba pracująca w kadrach mogę wkoncu coś napisać od siebie na temat urlopów macierzyńskich i zmian w kodeksie pracy. A mianowicie to ze trzeba złożyć wniosek do 21 dni po porodzie żeby mieć płatne te Ok 80% to jest ciagle. A z nowości to zostaje wydłużony urlop rodzicielski o 9 tygodni tylko i wyłącznie dla ojca dziecka, czyli standardowo jest 20 tygodni macierzyńskiego + 32 tyg rodzicielskiego i z reguły tą całość biorą mamusie ale teraz będzie jeszcze dodatkowe 9 tyg rodzicielskiego dla ojca, które przepadną jeśli z nich nie skorzysta. Do tego urlop ojcowski teraz jest do wykrzywianie przez ojca w ciągu 24 miesięcy a zostanie to skrócone do 1 roku.
Pamiętajcie ze dla ojca są tez 2 dni urlopu okolicznościowego na narodziny dziecka, do tego może korzystać w ciągu roku z 2 dni/16 godzin opieki nad dzieckiem do 14 roku życia- pod warunkiem ze matka z tego nie korzysta (a póki mamusie zostają w domu na macierzyńskim to szkoda żeby te dni przepadły..
Jeśli mialybyscie jakieś pytania odnoście takich spraw to piszcie śmiało postaram się pomoc.
A No i te zmiany w kodeksie pracy wchodzą w życie z dniem 26 kwietnia 2023 r.nika647, Muszka1, bebag, Kiarka, LILA_33, Kaśik, ann2224, Umka lubią tę wiadomość
-
Mad.zia - fajnie że napisałaś 🙂 ja od stycznia szukam info o tych zmianach w KP i nic rzetelnego nie mogłam znaleźć. No i na żadnym portalu nie piszą że te dodatkowe 9tyg to dla tylko ojca🤷 a wszędzie ze wydluzaja urlop rodzicielski, chyba liczy się tylko klikalnosc. szkoda, większość ojców i tak z tego nie skorzysta, chyba że moznaby było jednocześnie😜
Muszka1, GrubAsia lubią tę wiadomość
-
Mad.zia witamy! jak miło mieć tu taką osobę 😊 czy chcesz zeby dopisać Cię do naszego kalendarza?
A czy tacie przysługuje jakaś płatna opieka po urodzeniu się dziecka ? Czy np na opieke na żonę po cesarce? Czy raczej tylko urlop rodzicielski podejrzewam że bezpłatny??+ urlop okolicznościowy?
Na szczęście mój mąż jest bardzo oszczędny w braniu urlopów także zbiera sobie na wrzesień żeby posiedzieć z 2/3 tygodnie z nami w domu ale zastanawiam się czy jest coś takiego 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2023, 18:22
-
Muszka - urlop ojcowski 2tyg, płatny jak chorobowe chyba, czyli 80%
I opieka na żonę też jeśli dostaniesz zwolnienie lub zaświadczenie lekarskie, ale tu są chyba jakieś limity, Mad.zia pomóż😄Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2023, 18:24
Muszka1 lubi tę wiadomość
-
Wklejam wam tutaj najważniejsze zmiany, info z rzetelnego źródła.
Tak to jest nazwane 9 tyg dodatkowe dla rodzica bo jeżeli to ojciec korzysta z całego rodzicielskiego to te 9 tyg przypada tylko dla matki i na odwrót. Z urlopu rodzicielskiego będą mogli jednocześnie korzystać oboje pracownicy-rodzice dziecka.
🔴 Katalog zmian związanych z równowagą pomiędzy życiem zawodowym a prywatnym:
☑️ Zwolnienie od pracy z powodu siły wyższej przysługiwać będzie w pilnych sprawach rodzinnych spowodowanych chorobą lub wypadkiem – w wymiarze 2 dni albo 16 godzin w roku kalendarzowym. Pracownik zachowa prawo do 50% wynagrodzenia
☑️ Urlop opiekuńczy – bezpłatny, 5 dni: ma na celu zapewnienie osobistej opieki lub wsparcia osobie będącej krewnym (syn, córka, matka, ojciec lub małżonek/małżonka) lub pozostającej we wspólnym gospodarstwie domowym
☑️ Elastyczna organizacja pracy: dostosowywanie przez pracownika jego organizacji pracy do indywidualnych potrzeb poprzez elastyczne rozkłady czasu pracy (ruchomy czas pracy, indywidualny czas pracy, system skróconego tygodnia pracy, pracy weekendowej i przerywany czas pracy), pracę w niepełnym wymiarze czasu pracy.
☑️ Dwie, dodatkowe przerwy wliczane do czasu pracy: pracownik będzie miał prawo do drugiej przerwy trwającej co najmniej 15 minut, jeśli dobowy wymiar jego czasu pracy jest dłuższy, niż 9 godzin pracy; prawo do trzeciej przerwy trwającej co najmniej 15 minut otrzyma, jeżeli jego dobowy wymiar czasu pracy będzie dłuższy, niż 16 godzin.
☑️ Pracownicy nabędą indywidualne prawo do urlopu rodzicielskiego. W ramach urlopu rodzicielskiego zostanie wprowadzona nieprzenoszalna jego część, w wymiarze do 9 tygodni, dla każdego z rodziców, a także 70-procentowy zasiłek macierzyński za cały okres urlopu rodzicielskiego dla obojga rodziców. Od momentu złożenia wniosku o urlop macierzyński lub rodzicielski stosunek pracy będzie podlegał ochronie!
☑️ 8 lat – pracujący rodzice dziecka w tym wieku będą mogli nie zgodzić się na pracę w nadgodzinach lub delegacje. Będą mogli wnioskować o pracę zdalną.bebag, nika647, Umka lubią tę wiadomość
-
Tak jasne możesz mnie dopisac dzięki!
Już wam pisze jak to jest w praktyce:
- urlop ojcowski 14 dni od razu lub 2 x po 7 dni -100% płatny
- urlop okolicznościowy na narodziny dziecka 2 dni - 100% płatne
- 2 dni lub 16 godz(w ciągu roku) opieki do 14 roku życia - 100% płatne
- zwolnienie do opieki nad żoną po porodzie 14 dni - zasiłek 80% płatny
- zasiłek opiekuńczy nad zdrowym dzieckiem do 8 lat - 80% płatne
- zasiłek opiek nad chorym dzieckiem - 80% płatne
- Macierzyński + rodzicielski (wniosek złożony do 21 dni po porodzie 80%platny przez cały okres trwania)
- wniosek złożony po terminie:
Macierzyński 100% płatny, rodzicielski 60%
A od 26 kwietnia rodzicielski 70%
bebag, nika647, Umka lubią tę wiadomość
-
Cześć Mad.zia, fajnie mieć taką ekspertkę na forum! Dla mnie ten urlop dla drugiego rodzica to super wiadomość! Czyli jak wezmę urlop rodzicielski w pełnym wymiarze (52 tyg.) to mój mąż będzie miał jeszcze dodatkowe 9? Super! A czy musi być zachowana ciągłość? Czy mogę jeszcze zanim mąż wykorzysta swoją cześć wykorzystać moje zaległe urlopy wypoczynkowe?
Muszka1, urlop ojcowski przysługuje tacie już teraz i to są dwa tygodnie 100% płatne mój mąż przy pierwszym dziecku, wykorzystał dwa tygodnie z tego urlopu + dwa z wypoczynkowego i był z nami cały miesiąc w domu super to był czas
-
Tak, będzie mógł wykorzystać 9 tyg albo a tym samym czasie co ty będziesz albo na to jest czas do ukończenia przez dziecko 6 roku życia. Twoje zaległe urlopy nie mają nic wspólnego z korzystaniem przez niego z urlopu rodzicielskiego
Po 52 tyg robisz badania kontrolne i od razu wybierasz cały zaległy urlop w zależności ile dam dni masz a możesz bieżący tez sobie dodać wtedy zamist wrócić po roku do pracy nie ma cię troszkę dłużej sama już chomikuje mój urlop żeby mieć go jak najwiecej na powrót do pracy 😎bebag, nika647 lubią tę wiadomość
-
Świetna wiadomość! Zmiany na lepsze w polskim prawie choć i tak chyba nie mamy co narzekać, mam menadżera z Francji i jak mu powiedziałam że wrócę do pracy na początku 2025 roku to mało z krzesła nie spadł - w szoku był jaki u nas dobrobyt urlopowy
Też właśnie chomikuje urlop. Bardzo chciałabym żeby młoda poszła do żłobka dopiero jak skończy 1,5 roku i widzę że to może będzie realne nawet bez brania urlopu wychowawczegonika647, Mad.zia lubią tę wiadomość
-
Mad.zia a teraz napisz więcej o sobie, o ciąży, jak przebiega do tej pory, jak badania, czy robiłaś prenatalne? No i czy wiesz już co w brzuszku mieszka?🙂