WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
nika647 wrote:Mad.zia a teraz napisz więcej o sobie, o ciąży, jak przebiega do tej pory, jak badania, czy robiłaś prenatalne? No i czy wiesz już co w brzuszku mieszka?🙂
Chętnie wam opowiem moja historię…
A wiec mam 28 lat mąż 30 i wkoncu nadszedł czas na decyzje o dziecku wiec od początku 2022 roku zaczęliśmy starania. Przyszedł maj patrzę test pozytywy ucieszeni i uradowani ze w sumie to szybko poszło dzwonie do lekarza się umówić na wizytę a tam słyszę ze dopiero gdzieś w 7 tyg najlepiej zebym przyszła.. No okej skoro szybciej się nie da.. zrobiłam jeszcze tez test z bety i wtedy wyszła jakoś 205 No i tyle więcej nie robiłam i cieszyłam się ze jestem w ciąży. Polecieliśmy na początku czerwca do Mediolanu na pare dni i wszystko pięknie ładnie ale zaczął mnie pobolewac brzuch a jak wróciłam to ból był tak silny ze nie mogła wytrzymać ale lekarz mi przez tel ze to macica się rozciąga itd.. No wiec minęły jakieś 2 tyg w bólu aż zaczęła się pokazywać krew wiec znowu spanikowana dzownilam i kazał zrobić betę a beta po takim długim czasie tylko 800 .. No i za 2 dni mnie przyjął na wizytę i zderzenie miałam z rzeczywistością jak
Mi powiedział ze to ciąża pozamaciczna i w tym momencie mam się jechać spakować do domu i na cito do szpitala bo jajowod może w każdej chwili pęknąć.. miałam robioną laparoskopię lewego jajowodu i puste jajo płodowe. Psychicznie potrzebowałam trochę żeby dojść do siebie a wiadomości od rodziny i znajomych ze ta koleżanka w ciąży a tu kuzynka w ciąży nie pomagały
Ale wzięłam się w końcu w garść a mąż był dla mnie ogromnym wsparciem. I po 3 miesiącach po operacji zaczęliśmy dalej działać ale te cykle były tak rozregulowane ze nie potrafiłam poznać kiedy dni płodne. Ale wkoncu przyszedł styczeń i jakoś z głupot zrobiłam test owulacyjny szybciej niż zawsze i patrzę a tam jak w zegarku w 14 dzień owulacja 😇 No i tak 16 stycznia w dzień moich urodzin miała przyjść miesiączka ale zrobiłam rano betę i wyszła ciąża! Najpiękniejszy prezent ale ile jeszcze stresu czy w dobrym miejscu… czy serce zabije.. czy wszystko w porzadku ale to chyba każda przeżywa.
Jestem po prenatalnych ale czekam jeszcze na wyniki z pappy bo lekarz był na urlopie, ale według usg było wszystko prawidłowo a lekarz nawet powiedział ze widzi tam jakiś „dzyndzelek” 😂 ale ze to jeszcze za wcześnie na mówienie o płci i następna wizyta 27 kwietnia i wtedy poznamy płeć 😇nika647, bebag, ann2224, Umka lubią tę wiadomość
-
Mad.zia - swoje już przeszłaś, mam nadzieję że już będzie wszystko do końca ok🙂
-
Po wizycie 😊 Widzieliśmy cudne kopiące nóżki, machające rączki, wszystko jest jak najbardziej OK mała ma ok 200g🩷 Wzięli mi cytologię. Szyjka ma ponad 3 cm także nic się nie skraca na skurcze magnez.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2023, 21:57
bebag, zosiasamosia, LILA_33, niezapominajk_aa, nika647, Kiarka, Umka lubią tę wiadomość
-
cześć Madzia, super że dołączyłaś!
Po takich przeżyciach już musi być dobrze. Fajnie że mamy kadrową w grupie 🥰
odebrałam wyniki z porannego pobierania krwi. Wszystko z moczu i krwi w porządku. Nie mogę doczekać się jutrzejszej wizyty 🥰 wizyta na 15 także zleci szybko.
Popijam winko 0% i nawet nie czuję różnicy. Taki przyjemny wieczór po pracy i budowie. Już tak chciałabym popchnąć te prace do przodu. Ale nie idzie to tak szybko jakby się chciało. -
Muszka1 wrote:Dziewczyny czy macie jakieś sposoby na hemoroidy? Lekarz zalecił procto glyvenol, stosuje już parę dni ale bez szału... Zaparć nie mam,także nie w tym problem. Macie coś sprawdzonego? Czy was ta "przyjemnosc" na razie omija?
Proctoglyvenol jest dość delikatny, ale jako jedyny ma wprost na ulotce napisane że dopuszczalny jest w ciąży. Możesz robić nasiadowki z kory dębu, albo się podmywać. Ale to też dużo nie da. Jeśli u Ciebie problem nie jest związany z zaparciami to jest pewnie z bezpośrednio z żyłami więc może lepszy byłby jakiś preparat doustny z heparyna. Ale to już musi lekarz ( gastrolog, proctolog)
A po ciąży polecam czopki proctis M, są skuteczniejsze, nie wiem czy można w ciąży🤷Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2023, 08:32
-
No właśnie przed ciążą nigdy mi się to nie zdarzało 😒 Mój pierwszy taki nieprzyjemny przypadek. Na razie lekarz zalecił ten procto glyvenol więc próbuje, jak do następnej wizyty nie będzie nic lepiej to będę myśleć co z tym fantem zrobić. Gdzie się taką kore dębu kupuje? I że tak powiem zapytam wprost, w tym roztworze się trzeba zamoczyć? Czy on ma parować? 🤣
-
Muszka1 wrote:No właśnie przed ciążą nigdy mi się to nie zdarzało 😒 Mój pierwszy taki nieprzyjemny przypadek. Na razie lekarz zalecił ten procto glyvenol więc próbuje, jak do następnej wizyty nie będzie nic lepiej to będę myśleć co z tym fantem zrobić. Gdzie się taką kore dębu kupuje? I że tak powiem zapytam wprost, w tym roztworze się trzeba zamoczyć? Czy on ma parować? 🤣
Muszka1 lubi tę wiadomość
-
O tak, nasiadówki z kory dębu mi pomogły. Trzeba moczyć dupke, nie może być gorące, ale też nie zimne, od zimna było mi jeszcze gorzej. Po zaparciach miałam hemoroidy, ale teraz po szpitalu jak mi lekami rozruszali jelita to nie ma mowy o zaparciach 😅
A dzisiaj czuję się już lepiej, temperatura wczoraj już cały dzień w normie, zatoki puszczają, a i psychicznie też jest poprawa. Wczoraj trochę popłakałam z tego braku sił, aż pytałam męża czy nie ma nas dość i czy może sobie w końcu nie pójdzie, bo od początku ciąży musi wszystko robić sam w domu, na budowie, a do tego ze mną na tyle badań jeździć i nawet często musiał mi pomagać żebym mogła się wykąpać gdy nie miałam sił od wymiotów itp. 😥 A on tylko się przytulił, pogłaskał brzuszek i powiedział, że kocha nas najbardziej na świecie ❤️🥺nika647, LILA_33, Umka lubią tę wiadomość
-
Muszka1 wrote:No właśnie przed ciążą nigdy mi się to nie zdarzało 😒 Mój pierwszy taki nieprzyjemny przypadek. Na razie lekarz zalecił ten procto glyvenol więc próbuje, jak do następnej wizyty nie będzie nic lepiej to będę myśleć co z tym fantem zrobić. Gdzie się taką kore dębu kupuje? I że tak powiem zapytam wprost, w tym roztworze się trzeba zamoczyć? Czy on ma parować? 🤣
Ja miałam już takie problemy przed ciążą. 15 lat temu nawet miałam usuwane żylaki operacyjnie. Teraz w ciąży znowu męczą mnie strasznie zaparcia i pojawiają się hemoroidy. Ja po prostu czekam i same schodzą. Nie stosuje nic. Będę dziś pytać lekarza co mogę brać na lepsze wypróżnianie. Nie chcę nic brać na własną rękę.
-
Muszka1 wrote:No ja na razie tym glyvenolem się ratuje skoro mogę ale nasiadówke też zrobię czyli spokojnie mogę nalac do miski i cały tyłek w tym zamoczyć, tak? 🤣 w sensie usiąść w tej misce i ile siedzieć? 😅
Muszka1 lubi tę wiadomość
-
@Mad.zia powiedz proszę czy tata pracujący u zagranicznego pracodawcy na kontrakcie na coś może liczyć w związku z narodzinami dziecka? Bo na nic w sumie nie liczymy, poza przychylnym okiem, że jak wróci z kontraktu (nie wiem kiedy) to nie pojedzie aż na początku listopada.
Chętnie zadam prywatnie pytanie żeby tutaj nie ciągnąć wątku -
Zapisałam się właśnie na połówkowe 🥰 27 kwietnia, czyli będzie 21+2.
I mi powiedzieli że muszę mieć skierowanie kolejne. Wcześniej dziewczyny pisały że nie trzeba. Także sprawdźcie u siebie żeby nie było problemów i nerwów.
Jeszcze 3h do wizyty. Ale już stresik łapie powoli.LILA_33 lubi tę wiadomość
-
zosiasamosia wrote:Zapisałam się właśnie na połówkowe 🥰 27 kwietnia, czyli będzie 21+2.
I mi powiedzieli że muszę mieć skierowanie kolejne. Wcześniej dziewczyny pisały że nie trzeba. Także sprawdźcie u siebie żeby nie było problemów i nerwów.
Jeszcze 3h do wizyty. Ale już stresik łapie powoli.
Trzymam kciuki za wizytę❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2023, 12:22
-
strigo wrote:@Mad.zia powiedz proszę czy tata pracujący u zagranicznego pracodawcy na kontrakcie na coś może liczyć w związku z narodzinami dziecka? Bo na nic w sumie nie liczymy, poza przychylnym okiem, że jak wróci z kontraktu (nie wiem kiedy) to nie pojedzie aż na początku listopada.
Chętnie zadam prywatnie pytanie żeby tutaj nie ciągnąć wątku -
Mad.zia wrote:Hej, przyznam szczerze ze nie wiem jak wyglądają przepisy dot. Narodzin dziecka w innych krajach bo wiadomo ze co kraj to obyczaj a tymbardziej jak jest na kontrakcie u nas jest kodeks pracy który reguluje wszystkie te przepisy a w innych państwach mysle ze tez coś takiego powinno być.. ale tutaj niestety nie pomogę.
Spoczko, rozumiem, że to jest skomplikowany temat
Będziemy się orientować bliżej terminu -
Ja już po wizycie. Kręciła się kobitka że nawet serduszka było ciężko posłuchać dłużej. Leży sobie na brzuszku. Waży 230g także już spora.
Miałam dziś robioną cytologię. Dostałam skierowanie na prenatalne i kolejne morfologie, mocz i odczyn Coombsa.
Prenatalne 27.04 a kolejna wizyta 10.05 dopiero, bo wcześniej wypada majówka. A mój lekarz tylko w środę przyjmujenika647, Muszka1, LILA_33, bebag, Umka, niezapominajk_aa lubią tę wiadomość
-
Wydaje mi się ze jeżeli pracuje za granicą u zagranicznego pracodawcy to ma wtedy prawa takie jakie są w tym danym kraju a nie w Polsce. Ale najlepiej się dowiedzieć u tego właśnie pracodawcy w kadrach jak jest to u nich i co mu przysługuje w związku z narodzinami dziecka.