X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    Rzeczywiście fajne się wydają te koszule 😅

A polecicie jakieś biustonosze? 😅

Ps. Muszę się pochwalić, moja praca magisterska przeszła antyplagiat, promotor ocenił na 5! Głowa lżejsza! 😁 Jeszcze tylko (aż) obrona... 🙃
    Biustonosze, takie do karmienia mam z esotiq, kupiłam sobie już teraz, tylko są już dość ciasne w obwodzie i niexwiem czy ponoszę do końca ciąży. Gdybym wzięła większe to z kolei po ciąży byłyby za luźne. Ale do karmienia je uwielbiam to szczególnie te miekkie miseczki,aha fiszbiny więc podtrzymują biust ale miseczka jest elastyczna i się ładnie dopasowuje. Jak znacie rozmiar to można coś upolować też na finalesale.pl

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:

Ps. Muszę się pochwalić, moja praca magisterska przeszła antyplagiat, promotor ocenił na 5! Głowa lżejsza! 😁 Jeszcze tylko (aż) obrona... 🙃
    Obrona to już pikuś, parę minut wstydu jak to mówią 😜 Zazdroszczę bardzo, moja obrona odeszła na dalszy plan, gdy przyszły problemy, ale już przestałam się tym przejmować. Najwyżej obronie się w innym terminie 🤷‍♀️ Może mały jak już się urodzi to będzie grzeczny i wtedy da mamie dokończyć pracę 😉

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka wrote:
    Obrona to już pikuś, parę minut wstydu jak to mówią 😜 Zazdroszczę bardzo, moja obrona odeszła na dalszy plan, gdy przyszły problemy, ale już przestałam się tym przejmować. Najwyżej obronie się w innym terminie 🤷‍♀️ Może mały jak już się urodzi to będzie grzeczny i wtedy da mamie dokończyć pracę 😉

No pewnie, ja też bym pewnie odłożyła na później gdyby coś się działo. Nie ucieknie 🙂
    Oj tak! Na licencjacie ledwo co wydukałam z siebie, ciekawe jak będzie teraz 🤣

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też wrzuciłam zielona do koszyka i nie wiem jaka jeszcze może czerwona.
    Do biustonosza można dokupić takie przedłużki żeby obwód był większy o rozmiar. Co do samych biustonoszy nie pomogę bo ja mam cyce jak donice więc jest mega problem.
    Moja przyjaciółka nosiła z h&m te półsztywne tylko ona ma miskę c.

Dzisiaj powiedziałam mężowi że chce iść na usg 4d żeby wrazie czego mieć chociaż zdjęcie to się odwrócił i wyszedł.

age.png

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Do biustonosza można dokupić takie przedłużki żeby obwód był większy o rozmiar. Co do samych biustonoszy nie pomogę bo ja mam cyce jak donice więc jest mega problem.

Dzisiaj powiedziałam mężowi że chce iść na usg 4d żeby wrazie czego mieć chociaż zdjęcie to się odwrócił i wyszedł.

Jeny, strasznie współczuję zachowania męża. Kurcze, ja rozumiem, że to ciężka sytuacja, ale przecież nie tylko dla niego. Nie wymyśliłaś sobie leżenia "bo tak"... Dbasz o siebie i Wasze dziecko do cholery. Chyba nie chce Was stracić? Oby doszedł go głos rozsądku bo takim zachowaniem Tobie w ogóle nie pomaga.

Umka lubi tę wiadomość

age.png
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:

Super, gratuluję świetnej oceny! Powiem Ci, że dla mnie najgorsze było pisanie tej pracy, przed obroną był stres,owszem, ale to już tak na dobrą sprawę kropka nad i. Odpowiesz na 2, 3 pytania które na pewno będą dla Ciebie proste, bo będą tyczyły się Twojej pracy i tyle. Będzie dobrze. Kiedy masz obronę? :)

A jeśli chodzi o biustonosze to ja kupuje z Esotiq. Z rozmiaru b przeszłam na D 🙈 ale są super wygodne i mają też do karmienia, też już kupiłam jeden.

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:

Może mąż musi sobie jakoś sam z tym poradzić i jest mu zbyt ciężko żeby jeszcze wspierać Ciebie. Wiele facetów nie daje rady psychicznie gdy coś się dzieje. Mam nadzieję, że dojdziecie do porozumienia i że masz kogoś kto teraz będzie Cie wspierał.

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż to raczej myśli że sobie wymyślam i wkrecam. Nie bierze wogole na poważnie sytuacji bo przecież urodziłam i donosiłam poprzednie dzieci więc co ja histeryzuje.

No nic podejzewam że wkoncu moja mama go postawi do pionu jak zobaczy jego zachowaniem.

Jak myślicie wypada mieć koszule czerwona na oddziale? Nie chce jasnej bo zaraz będzie uwalona krwią. Już mam nauczkę przy poprzedniej kupiłam sobie szare i to był strzał w kolano co chwilę musiałam zmieniać i prac.

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mąż nie był z Tobą na wizycie u profesora? Nie słyszał, że jest poważnie?

Ja teraz mam różową koszulę i nie wyróżniam się wcale, bo każda kobieta ma tu kolorki jakieś 😉

Muszka1 lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Mój mąż to raczej myśli że sobie wymyślam i wkrecam. Nie bierze wogole na poważnie sytuacji bo przecież urodziłam i donosiłam poprzednie dzieci więc co ja histeryzuje.

No nic podejzewam że wkoncu moja mama go postawi do pionu jak zobaczy jego zachowaniem.

Jak myślicie wypada mieć koszule czerwona na oddziale? Nie chce jasnej bo zaraz będzie uwalona krwią. Już mam nauczkę przy poprzedniej kupiłam sobie szare i to był strzał w kolano co chwilę musiałam zmieniać i prac.
    No pewnie, ja sobie wezmę chyba ta zielona i czerwona właśnie🙂

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • strigo Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:

to już tylko formalność ;)
    ach jak miło powspominać stare dzieje i obronę :D

preg.png

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katia89 wrote:
    Super, gratuluję świetnej oceny! Powiem Ci, że dla mnie najgorsze było pisanie tej pracy, przed obroną był stres,owszem, ale to już tak na dobrą sprawę kropka nad i. Odpowiesz na 2, 3 pytania które na pewno będą dla Ciebie proste, bo będą tyczyły się Twojej pracy i tyle. Będzie dobrze. Kiedy masz obronę? :)

A jeśli chodzi o biustonosze to ja kupuje z Esotiq. Z rozmiaru b przeszłam na D 🙈 ale są super wygodne i mają też do karmienia, też już kupiłam jeden.

Dziękuję ☺️ co do pytań to jest na pewno łatwiej niż na licencjacie bo tylko 1 pytanie wylosowane spośród trzech od promotora, (licencjat miał jedno spośród 20 + 2 do pracy) ale mam tak fajnego, że już nam podał i mamy z nim omówić 😁 i dwa do pracy. Pytania łatwe, ale mi stres zabiera mowę 😆
    Jeszcze nie wiem, między 19.06 a 9.07. wstępnie wybraliśmy 23go czerwca ale czy dziekanat na to pójdzie to się okaże 😅

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie był no musiał niby jechać do pracy na awarie. Była moja mama ze mną a siostra z dzieciakami moimi została.

To zamawiam zielona i czerwona jeszcze tylko mniejsze bo ta XXL to duża ale chciałam luźne do porodu mieć a że plany się zmieniły to nie muszę mieć takiej bardzo luźnej.
    Mam na ścianie kartkę przyklejona i stawiam kreseczki jak więzień ale trzeba sobie czas jakoś urozmaicać.

Mały w brzuchu dokazuje strasznie dzisiaj a najlepiej jakby leżał grzecznie żeby czasami nie zerwał tych naczyń.

age.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:

To mąż nie wie, że ciąża ciąży nierówna?
    Jedna bezproblemowa, a kolejna może być ciężka dla Ciebie.
    Walnij go w łeb kijem od szczotki czy coś...
    Mojemu bym chyba powiedziała, że niech spier*** jak ma takie kocopoły mi opowiadać i fochy strzelać.
    Nie umie sobie poradzić z emocjami? OK! Ma prawo , ale nie może wyładowywać tego na Tobie!!! Jest mnóstwo opcji jak sobie pomóc, zaczynając od wizyty u psychologa.

Muszka1, Umka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przywalę mu jak już będę mogła chodzić i robić gwałtowniejsze ruchy 🤣
    A tak poważnie jest tu ktoś z Torunia??

strigo, Kiarka, nika647, LILA_33, bebag lubią tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to może niech z Tobą jedzie na kolejną wizytę i posłucha czym to grozi. Albo niech sam spróbuję leżeć nieruchomo poza wycieczkami do WC, chociaż przez parę dni, zobaczysz czy taki mądry, czy tak dobrze mu się leży. A co dopiero 4 miesiące. Brak słów.

Co do mnie to dzisiejsze połówkowe wyszły idealnie, mamy zdrową, prawie 400 gramową córeczkę 😊
    Jedyne co to muszę nadal często kontrolować szyjkę czy mi się nie skraca No i nie przemęczać się.

Kiarka, nika647, zosiasamosia, niezapominajk_aa, strigo, LILA_33, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    No to może niech z Tobą jedzie na kolejną wizytę i posłucha czym to grozi. Albo niech sam spróbuję leżeć nieruchomo poza wycieczkami do WC, chociaż przez parę dni, zobaczysz czy taki mądry, czy tak dobrze mu się leży. A co dopiero 4 miesiące. Brak słów.

Co do mnie to dzisiejsze połówkowe wyszły idealnie, mamy zdrową, prawie 400 gramową córeczkę 😊
    Jedyne co to muszę nadal często kontrolować szyjkę czy mi się nie skraca No i nie przemęczać się.
    Super muszka! A z tą szyjka to wygoogluj sobie pozycję odciążające w ciąży - głównie kolankowa łokciowa i mozesz w nich w ciągu dnia trochę poodpoczywac. Szczególnie jak już dziecko będzie większe i będzie bardziej uciskać na szyjkę i całe dno miednicy.

Muszka1, Umka lubią tę wiadomość

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • ann2224 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dobrze że na tych wizytach wszystko w miarę ok. Współczuję leżącym ja w 2 ciąży leżałam 5 tygodni i miałam dosyć a co dopiero 4 miesiące. Co do podejść mężów to tu różnie bywa mój był przy porodach i jak to stwierdził to nic trudnego raz dwa mi poszło . Szkoda że to nie jego bolało.
    Malamw tym tygodniu 2 wizyty u swojego lekarza i na prenetalnych pomiędzy nimi było 3 dni różnicy a wagowo to jakaś przepaść jeden mówi że mały ma 360 g a drugi że prawie 500 ciekawe z czego to wynika bo wielkości pomiarów się pokrywają

event.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ann2224 wrote:
    Dziewczyny dobrze że na tych wizytach wszystko w miarę ok. Współczuję leżącym ja w 2 ciąży leżałam 5 tygodni i miałam dosyć a co dopiero 4 miesiące. Co do podejść mężów to tu różnie bywa mój był przy porodach i jak to stwierdził to nic trudnego raz dwa mi poszło . Szkoda że to nie jego bolało.
    Malamw tym tygodniu 2 wizyty u swojego lekarza i na prenetalnych pomiędzy nimi było 3 dni różnicy a wagowo to jakaś przepaść jeden mówi że mały ma 360 g a drugi że prawie 500 ciekawe z czego to wynika bo wielkości pomiarów się pokrywają
    Inna jakość USG, inaczej lekarz złapie wymiar i powstaje spory błąd pomiarowy, nie pamiętam jaki jest na tym etapie ciąży ale coś mi się kojarzy że koło 20%. A ta waga zależy od kilku wymiarów ( obwód brzuszka głowy i chyba długość kości udowej). A który jesteś tydzień? U mnie w 20+1 było 300gr i to był jakiś 25centyl czyli niewiele, ale obstawiam że moja ciąża jest jednak te 3dni młodsza
    Edit: teraz doczytałam że pomiary się pokrywały w obu USG, nie wiem, może inny wzór w kalkulatorze wagi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2023, 19:04

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę Wam powiedzieć że po ostatniej wizycie u fizjo i bardziej świadomej pracy z mięśniami MDM, mam nadmiernie napięte więc rozluzniam i zdecydowanie mniej stawiał mi się brzuch. W ogóle jakoś mniej boleśnie, dlatego o tym nie myślałam. Dziś byłam ponownie na wizycie, rozluznialysmy więzadła spojenia i mięsień gruszkowaty, ale tym razem bez tejpow. Zobaczymy jak będzie teraz. Oprócz mniejszego stawiania się brzucha łatwiej było mi się też wypróżnić i wysiusiać do końca. Bo przez napięte mięśnie miałam problem z opróżnieniem pęcherza i takie uczucie jakby był nadaj pełny , a pewnie to z kolei powoduje napinanie się brzucha tez

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2023, 19:13

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
‹‹ 187 188 189 190 191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ