X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2023, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedna kaczka, a może to jakiś lis albo inny drapieżnik? Chociaż lis by się na jednej nie zatrzymał...
    U mnie majówka bardzo marna, jestem chora i jutro będę się dobijać do lekarza, nie wiem czy nie skończy się antybiotykiem 🤧 Tak się cieszyłam że sezon jesienno-zimowy przetrwałam bez choroby to dopadło mnie w maju 😒

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 1 maja 2023, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pozdrawiam z Mazur :) jesteśmy od piątku i dziś już niestety wracamy bo jutro pracuję :) ale odpoczęłam bardzo, pogoda dopisała, jest słonecznie, choć wczoraj trochę wiało. Czas spędziliśmy aktywnie, dużo spacerów i łapania witaminy D :)

nika647, gdzie w górach jesteście? Kocham góry! I myślałam o tym żeby na przełomie lipca i sierpnia jechać do Kotliny Kłodzkiej, ale im dalej w zaawansowaniu ciąży tym bardziej zastanawiam się czy ma to sens ;) moja córka to jest piechur, ona średnio lubi się z hulajnogami i rowerami ale piesze wycieczki to jej konik, więc w górach daje radę. Dwa lata temu w wakacje byliśmy w Tatrach, wybieraliśmy takie szlaki gdzie dzieciaki na luzie dają radę iść same, ale to długie trasy, robiliśmy ponad 20 tys kroków dziennie i ona dawała radę więc moja jedyna obawa teraz to na ile ja będę w stanie wędrować :)

Muszka1, zdrówka dla Ciebie, niestety czasem antybiotyk niezbędny, lepiej wziąć niż bujać się z chorobą kilka tygodni.

Spuromix, nie wiedziałam nawet że może zdarzyć się coś takiego jak kradzież kaczki, masakra :/ ale dobrze że już kolejne dawki leków będziesz brała z domu, w domu najlepiej :)

Tkpom, jak mija Ci czas? I jak się czujesz psychicznie i fizycznie?

Kiarka, a Ciebie już wypuścili? Uspokoiły się te skurcze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2023, 10:50

Muszka1 lubi tę wiadomość

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2023, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My majówkę spędzamy na spokojnie, w tym roku bez wyjazdów, wczoraj byliśmy na urodzinkach a dziś idziemy na grila 🙂

Muszka dużo zdrówka dla Ciebie i dzidziusia obyś szybciutko wyzdrowiała ✊ ta pogoda teraz jest zdradliwa, raz słońce i ciepło potem pada a nagle wieczorem 0 stopni 🤷‍♀️

nika647 15 km po górach Wow podziwiam 😍 ja teraz nie mam żadnej kondyndycji 🙈

Spuromix dobrze że po antybiotyku wszystko ok i następne leczenie już w domku. Super ze mąż poczuł już ruchy małej, ja mega na to czekam aż mąż też poczuje ale jeszcze mu się nie udało 🙈

bebag mazury są piękne 😍😍 super ze odpoczęłaś i pogoda dopisała 😀

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 1 maja 2023, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makówka w łóżku chociaż mieliśmy jechać do Wrocławia z dziećmi. No nic nie wyszło tym razem.
    Czuję się fizycznie bardzo dobrze chociaż psychicznie siadam. Jak tylko coś poczuje mokrego zaraz zrywam się lecę sprawdzić czy to nie krew. Dnia mi die pogrzebu trumny krew itd. Masakra i ciągle słuchanie swojego ciała wczoraj mały urzędował mi bardzo nisko i już miałam leki żeby czasem jakiegoś naczynia nie zerwał.
    Mam książkę jestem żona szejka przypomniałam sobie ze kupiłam ją rok temu i leży w szafie. Ale już pół przeczytałam to pomaga na chwilę zapomnieć.

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Góry Sowie, niedaleko nas,powinnam napisać bardziej górki i pagórki🤪, ale, choć wczoraj czułam się super, to dzisiaj ciało domaga się odpoczynku. Dziś dmuchance z dzieciakami, lody, kawka, bardziej lajtowo. Piękna pogodę dziś mamy, jutro będą planszowki w domu😅
    Muszka - zdrowia!

bebag lubi tę wiadomość

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Mad.zia Znajoma

Wysłany: 2 maja 2023, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) mam pytanie.. może trochę głupie ale nie linczujcie mnie za to 🙈 jak byłam u lekarza 18+2 to powiedział ze kawał chłopaka mamy już bo wazy około 280g a my z mężem chudziutcy, malutcy 😂 i tak się zastanawiam co ma największy wpływ na tą wagę? Mam zwiększony apetyt w ciąży i bardzo często sięgam po słodycze… czy to w nich jest problem? Moja waga jeszcze nie drgnęła. A tu taki mały klocek już w brzuszku mieszka 😂

preg.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mad.zia wrote:
    Cześć dziewczyny :) mam pytanie.. może trochę głupie ale nie linczujcie mnie za to 🙈 jak byłam u lekarza 18+2 to powiedział ze kawał chłopaka mamy już bo wazy około 280g a my z mężem chudziutcy, malutcy 😂 i tak się zastanawiam co ma największy wpływ na tą wagę? Mam zwiększony apetyt w ciąży i bardzo często sięgam po słodycze… czy to w nich jest problem? Moja waga jeszcze nie drgnęła. A tu taki mały klocek już w brzuszku mieszka 😂
    Dzieci rosną po swojemu, skokowo, moje też zawsze byly trochę większe. To się dopiero będzie klarowalo na kolejnych pomiarach.

Mad.zia lubi tę wiadomość

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym dziecku wykształcają się narządy, to wszystko będzie wpływało na wagę. No i najmniejszy błąd pomiarowy zmienia wagę, bo ona jest wyliczana na podstawie pomiarów :)

Mad.zia lubi tę wiadomość

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Biedna kaczka, a może to jakiś lis albo inny drapieżnik? Chociaż lis by się na jednej nie zatrzymał...
    U mnie majówka bardzo marna, jestem chora i jutro będę się dobijać do lekarza, nie wiem czy nie skończy się antybiotykiem 🤧 Tak się cieszyłam że sezon jesienno-zimowy przetrwałam bez choroby to dopadło mnie w maju 😒

No niestety nie wygląda to na drapieżnika bo ktoś ewidentnie wlazł przez bramę z tyłu ogrodu zamknął ją za sobą ale skobelka już nie założył, taki nasz urok z mężem, ze on jest 10 razy sprawdzany czy jest zamknięty skobelek bo przy wiatrach nam bramę wyrywa....

Zdrówka życzę :) a ja chyba się wybiorę na wycieczkę z mężem i poszukamy pieluszek wielorazowych <3 się zafisiowałam i szukam teraz swojego ideału :D

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś obudziłam się z mdłościami i biegunką... Już wczoraj mnie pobolewal brzuch a w nocy delikatnie mdliło, ale rano już było słabo. Leżę w lozku, dopiero zjadłam kawałek bułki i trochę gorzkiej herbaty. Wzięłam Apap bo głowa do tego boli. Jest trochę lepiej. Mały trochę kopie, tętno ok. Pewnie wirus albo zatrucie. Wczoraj jadłam makaron w da Grasso. Dzieci z mężem pizzę i nic im jeszcze nie jest. Mam nadzieję że się nie rozkręci.
    Wiecie mozw czy można enterol w ciąży? Na ulotce jest napisane że nie jest przebadany i tyle

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj 7 dzien leżenia.
    Jeśli chodzi o wagę dziecka to mi kiedyś położna powiedziała że witaminy mają też na to wpływ bo mój poprzedni syn też był spory 3570g. Ile w tym prawdy nie wiem teraz biorę trochę mniej witaminek i waga tak nie szaleje maluszka. Ale mówię nie wiem ile e tym prawdy jest.

Ja się tak nudzę strasznie moi pojechali sobie na wycieczkę do zoo a ja gnije w domu. Ale no cóż nie będą dzieci cierpieć przez moje problemy z łożyskiem.

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I witam się w skończonym 24 tygodniu.

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej. Mnie wypuścili w końcu ze szpitala. Skurcze ustały. Czasem delikatnie coś poczuję, ale takie coś już może się pojawiać do 10 razy na dobę, więc żeby nie występowało i nie nasiliło się znowu to mam dużo leżeć i luteinę i magnez mam brać cały czas. We czwartek połówkowe mamy, więc wtedy też kontrola szyjki (akurat w szpitalu był doktor, który też będzie robił połówkowe).

Co do wagi dzidziusia to chyba wiele czynników ma wpływ. Ja i mąż raczej drobni, do 17 tc wymiotowałam cały czas, a maluch rósł szybciutko. W 15 tc miał 103g a w 19 już 279g. Cukrzyca może powodować dużą wagę urodzeniową, jednak cukry staram się utrzymywać w normie. W szpitalu trochę skakały, bo wiecie jaka tam jest dieta 🙄
    A też słyszałam o takich przypadkach, gdzie dziecko było malutkie całą ciąże a na końcówce zaczęło przybierać i dobiło prawie do 3kg 😉

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    No niestety nie wygląda to na drapieżnika bo ktoś ewidentnie wlazł przez bramę z tyłu ogrodu zamknął ją za sobą ale skobelka już nie założył, taki nasz urok z mężem, ze on jest 10 razy sprawdzany czy jest zamknięty skobelek bo przy wiatrach nam bramę wyrywa....

Zdrówka życzę :) a ja chyba się wybiorę na wycieczkę z mężem i poszukamy pieluszek wielorazowych <3 się zafisiowałam i szukam teraz swojego ideału :D

No ludzka bezczelność nie zna granic, tak wejść i komuś kaczkę z podwórka zajumać?? Btw u nas wkoło domu są kamery, bardzo polecam!
    Byłam dziś u lekarza, antybiotyku nie trzeba, test na wirusy (grypa covid) ujemny, mam regenerować się pod kołderką 😉 Mała za to daje dziś takiego czadu, że prawie jestem pewna gdy docisnęłam dłoń do brzucha że czułam ją nie tylko od środka ale też od zewnątrz 😅 co by było dziwne patrzac na to że łożysko mam na przedniej ścianie i jeszcze trochę zapasowej tkanki na brzuchu 😅

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamery też polecam założyliśmy jak nam buchnęli kilka lat temu labradorka szczeniaka z ogrodu. To był moment wyszłam tylkofo piekarni obok a pies zabezpieczony w ogrodzie był i dupa wracam furtka otwarta a psa brak.

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brak słów 😒 Kradzież kaczki, kradzież psa ... tylko kamery i niech się policji spowiadają!!

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 maja 2023, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamy kamery ale akurat tego miejsca mi nie chwyciło ;/ a żeby objąć całe podwórko to musiała bym ich mieć z 50.... dramat.... no nic rozglądam się teraz za jakimś kaczorkiem i dokupię kaczce towarzysza bo co mam zrobić?

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 3 maja 2023, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupujecie laktator? Ja kiedyś używalam Tommy tippe i był fajny ale po tylu latach może coś się zmieniło i są lepsze???
    Co kupujecie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2023, 10:49

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2023, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Kupujecie laktator? Ja kiedyś używalam Tommy tippe i był fajny ale po tylu latach może coś się zmieniło i są lepsze???
    Co kupujecie?
    Laktator musi być dobrany do piersi, więc jak Masz sprawdzony to chyba lepiej nie kombinować. Ja mam aventa, ręczny i do okazjonalnego ściągania był ok.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 3 maja 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja swój oddałam ale używałam go 5 lat temu i tak się zastanawiam czy nie ma czegoś może lepszego od tego czasu.
    Ogólnie to chce karmić normalnie piersią ale wiadomo wcześniaka nie pozwolą jeśli będzie w inkubatorze a jeśli to będzie możliwe chce aby dostał odrazu moje mleko
    Naczytałam się troszkę o wcześniakach i jeśli się nic nie wydarzy złego po drodze to chce być gotowa w szpitalu bo nikt mi nie przywiezie niczego na już do Torunia. Przy starszych dzieciach miałam tyle pokarmu że spokojnie mogłam trojaczki nakarmić i odciągałam i mrozilam pokarm.

age.png
‹‹ 189 190 191 192 193 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ