WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie z każdych pomiarów małej termin wychodzi w okolicach 18 września ale gin cały czas mówi że nastawiamy się na ten termin z miesiączki na 10 września i boje się że będzie chciała wywołać przedwcześnie
No u małej ewidentnie będzie po ojcu drobna ale z długimi nogami zobaczymy
-
Człowiek nie wchodzi 2 dni na forum, to potem pół godziny spędza na nadrabianiu 😜 No nie powiem, nie spodziewałam się, że dowiem się tu, że mam zgłaszać ciotkę i jeszcze ktoś będzie hodowlę znajomych sprawdzał 😂 Trochę się wkurzyłam, aż zapomniałam cukier zmierzyć 🤦♀️
A właśnie co do mierzenia i kłucia to nie bójcie się dziewczyny, to nie jest takie złe. Palce czasem bolą... miałam bardzo wysokie cukry i po najmniejszej przekąsce musiałam mierzyć, to czasem wychodziło 8 razy dziennie. Teraz zaczynam insulinę, to kolejne kłucie. Ale wytrzymałam z cukrzycą już 16 tygodni to i jeszcze kolejne kilkanaście wytrzymam 😊 Wczoraj mąż poprosił żebym mu też zmierzyła na czczo, bo teściowi zdiagnozowali cukrzycę i mąż się wystraszył, że tyle ludzi wokół to dziadostwo ma i dziadek miał a teraz jego ojciec. No i wyszło mu 115, dziś znowu mierzenie i 104... A ile przy tym 'płaczu' było, bo tak boi się krwi 🤦♀️ -
Jestem pielęgniarką, więc od dawna miałam styczność z tą chorobą i dobrze ją znałam. Dietetyk nie był mi potrzebny. Zanim poszłam do diabetologa trzymałam się zasad, mierzyłam już cukier i ketony. No i też nie jest tak, że trzeba się sztywno trzymać diety. Próbowałam co mogę a co nie, na początku zapisywałam każdy skomponowany posiłek i wynik po nim. I np mogę zjeść całe jabłko, za to łyk kawy wywala mi cukier, a u innych może być na odwrót 🙃 Najbardziej sprawdzają się zasady - brak nabiału na pierwsze śniadanie, owoce tylko do 18 oraz regularne posiłki i mała pozna kolacja. Resztę trzeba próbować. W 10tc wyniki mojej krzywej mnie przeraziły, bo miałam ponad 220, ale regularną dietą super wyrównałam cukry. Teraz po posiłkach mam zawsze idealne. Jedynie na czczo mi wzrastają, ale to teraz jest największy okres wzrostowy dzidziusia i na to już wpływu nie mam i wjeżdża mi 1j insuliny wieczorem.
-
Jak kiedyś próbowałam się ukuć babci glukometrem i strzelił mi w palca to mało nie zeszłam 🤣
Tak sobie myślę że muszę mieć strasznie niski próg bólu 🤣🤣
Jutro niby w końcu ma dojechać kokon, rożek i jakieś gratisy za opóźnienie dostawy od kobiety u której zamawiałam. Mam nadzieję że kurier wyrobi się do południa, bo od 16 będziemy wozić napoje na salę itd. a nie chciałabym czekać na te rzeczy jeszcze dłużej 🙈
Dziś byliśmy u teściowej, bo rodzina partnera przyjechała. Boże święty jak jego siostra mnie wkurzała, no miałam ochotę jej oczy wydrapać 🤣 pępek świata jakiego chyba nigdy nie spotkałyście 😆 jak będzie tak gwiazdorzyć na ślubie to chyba ją wyprosze 😆 -
Ja dzis jęczałam że się nie ukłuję to mąż wziął tego pena, jeszcze ustawił na 5 czyli najgłębsze ukłucie i zrobił na sobie pierwszy pomiar testowy 😅
Niezapominajka duże weselicho się szykuje??😁 jaką masz suknię? Piękny czas 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2023, 22:47
-
Muszka1 wrote:Ja dzis jęczałam że się nie ukłuję to mąż wziął tego pena, jeszcze ustawił na 5 czyli najgłębsze ukłucie i zrobił na sobie pierwszy pomiar testowy 😅
Niezapominajka duże weselicho się szykuje??😁 jaką masz suknię? Piękny czas 🥰
Nie nie, tylko najbliższa rodzina (30 osób) cywilny, obiad z kolacją i tańce 😅
I tak planowaliśmy ślub i tak, kościelni nie jesteśmy więc z góry był zakładany cywilny, a że i szkoda nam tyle pieniędzy na jedną noc i nie lubimy być w centrum uwagi to spontanicznie zdecydowaliśmy się na małe przyjęcie. Wolimy kasę trzymać na większe mieszkanko czy budowę domu 😅
Sukienkę różową 😅 bo każda biała prześwitywała i nie czułam się dobrze.
O coś w tym stylu 😅
https://zapodaj.net/fa5e4c623a77f.jpg.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2023, 23:02
Muszka1, Umka, nika647, Katia89, zosiasamosia, bebag, LILA_33 lubią tę wiadomość
-
Ahh ślub to piękne i wzruszające wydarzenie.
U nas 23 czerwca minie 5 lat od ślubu. Tak tak bo my najpierw mieliśmy dzieci potem stwierdziliśmy że w sumie z papierkiem jest łatwiej wszędzie coś załatwić. Wzięliśmy kościelny nasza córka śpiewałam nam halleluja ślubna polska wersję (była to niespodzianka) a synek miał tylko 6 miesiecy ze swoim chrzestnym przyniósł nam obrączki na poduszeczce.
Były emocje...nika647, niezapominajk_aa, LILA_33, Kiarka, Katia89 lubią tę wiadomość
-
Jejusiu ile stron zapisałyscie 🙈 przepraszam jeśli do wszystkiego się nie odniosę.
Witam się w 29 tygodniu 🤍 kiedy to przeleciało 🙈 u mnie malutka narazie leży nogami w dół ale jeszcze ma chwilę czasu żeby się odwrócić.
Usg 3 trymestru mam , ostatnio się zapisywałam 22 czerwca, to już nie długo, zastanawiam się tylko czy robić dodatkowo usg 4d takie kolorowe, choć znając małą przykryje się cała i buzi nie zobaczymy 🤣
niezapominajk_aa śliczna sukienka, rozumiem że ślub już w ten weekend ? 👰♀️🤵🥳
A co do konwersji to jeśli będziecie chciały messenger to ja też jestem za 👍
-
LILA_33 wrote:Jejusiu ile stron zapisałyscie 🙈 przepraszam jeśli do wszystkiego się nie odniosę.
Witam się w 29 tygodniu 🤍 kiedy to przeleciało 🙈 u mnie malutka narazie leży nogami w dół ale jeszcze ma chwilę czasu żeby się odwrócić.
Usg 3 trymestru mam , ostatnio się zapisywałam 22 czerwca, to już nie długo, zastanawiam się tylko czy robić dodatkowo usg 4d takie kolorowe, choć znając małą przykryje się cała i buzi nie zobaczymy 🤣
niezapominajk_aa śliczna sukienka, rozumiem że ślub już w ten weekend ? 👰♀️🤵🥳
A co do konwersji to jeśli będziecie chciały messenger to ja też jestem za 👍
Tak, jutro 😁
Przyszedł mi kokon, rożek i pościel dla malutkiej ☺️ jak trochę dziś odsapne to wrzucę zdjęcia, jak nie to już po weekendzie 😅
LILA_33 lubi tę wiadomość
-
To trzecie usg prenatalne to robicie tak po prostu czy jak macie wskazania? Pytam bo mało słyszałam żeby ktoś ze znajomych robił, doktorka też nic mi o tym nie mówiła i w klinice gdzie robiłam wcześniejsze też tylko mówili o pierwszych i połówkowych
-
Ja robię dla siebie, żeby się upewnić ze wszystko jest w porządku. Na pewno skupimy się na serduszku i innych ważnych pomiarach. Nie mam żadnych wskazań, po prostu dla własnego spokoju 😊 ja umówiona jestem dopiero na 7 lipca, chyba nie za późno, wcześniej się nie dało a poza tym sama nie pojadę autem już tak daleko więc mąż też musi mieć możliwość wzięcia wolnego w pracy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2023, 15:22
-
niezapominajk_aa wrote:Tak, jutro 😁
Przyszedł mi kokon, rożek i pościel dla malutkiej ☺️ jak trochę dziś odsapne to wrzucę zdjęcia, jak nie to już po weekendzie 😅
Trzymam kciuki za jutrzejszy ważny dzień! ❤️ Życzę Wam pięknej pogody i udanego świętowania 🥰
niezapominajk_aa lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny bo tak się zastanawiam po co ta pościel, to znaczy kupujecie poduszki, kołdry i to będzie w łóżeczku? Bo mój mąż strasznie chce kupić a ja sarkam na niego że to nie potrzebne bo będzie spiworek 😅 a może jednak potrzebne?? Do wózka czy coś?
-
USG - robiłam w każdym trymestrze w poprzednich ciążach, też bez wskazań, myślę że są czasem wady, problemy które mogą się ujawnić dopiero w 3trym. Teraz też robię, mam za tydzień. Choć robiłam echo serca i serduszko sprawdzone to myślę że warto zrobić jeszcze to ostatnie usg. No i ja prowadzę ciąże na NFZ więc do tej pory pomiary wagi malucha miałam tylko na USG I i II trym, na echo serca i może na 1 wiz. Generalnie na zwykłych wizytach nie mam. Wiec u mnie to też kluczowe żeby sprawdzic jak mały przyrasta.
Co do pościeli to na początek myślę że jest to właśnie przescieradelka, śpiworek lub rożek i tyle. Do wózka podobnie. Albo większy kocyk żeby owinąć dziecko jak chłodniej. A kołderki i podusie to jak dziecko podrośnie i wiemy że nie narzuca sobie kołderki na buzie. No i podusie plaskie. Ja kupiłam poduszkę i kołderkę już też ale to dlatego że wzięłam jeden duży komplet na vinted u 1 kobietki z marki jukki -
O dzięki za wyczerpującą odpowiedź 🥰 a czy do wózka kupuje się podusię? Bo widzę poduszki typu motylek i poduszki takie płaskie z uszkami, na nich pisze " do wózka" i zastanawiam się czy to już dla takich maluszków się daje?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2023, 18:00
-
No właśnie jak to jest bo na NFZ przysługuje 4 usg właśnie takie z pomiarami. Ja miałam to pierwsze potem prenatalne pierwsze i drugie więc powinna mi dać na trzecie teraz i wtedy byłyby te 4 co przysługują.
Ale nie dała nic ostatnio hmm...
Wiadomo ja chodzę jeszcze prywatnie sprawdzać z racji tych naczyn no ale skoro przysługują to powinna zrobić. Ona wogolea ta na NFZ nie chciała dalej prowadzić mojej ciąży bo się nie zna na tej przypadłości i boi się konsekwencji jak coś zawali.