X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do wózka mam taką płaska plus otulacz bądź kocyk zależy od pogody. Tam już widzę dziecko cały czas więc nie zdąży założyć sobie nic na głowę.

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Płaska poduszka może być pod główkę jeśli dziecko będzie lezalo w wozku w takim śpiworki na szelkach. W zwykłym śpiworku czy w rozku będzie niepotrzebna. To chyba takie nasze przyzwyczajenie i jakąś estetyczna potrzeba żeby w tym łóżeczku czy wózku coś leżało oprócz prześcieradła.

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    No właśnie jak to jest bo na NFZ przysługuje 4 usg właśnie takie z pomiarami. Ja miałam to pierwsze potem prenatalne pierwsze i drugie więc powinna mi dać na trzecie teraz i wtedy byłyby te 4 co przysługują.

Ale nie dała nic ostatnio hmm...
    Wiadomo ja chodzę jeszcze prywatnie sprawdzać z racji tych naczyn no ale skoro przysługują to powinna zrobić. Ona wogolea ta na NFZ nie chciała dalej prowadzić mojej ciąży bo się nie zna na tej przypadłości i boi się konsekwencji jak coś zawali.
    Mój lekarz mówił chyba ze 3 są na NFZ , no to ja miałam już 2, na początku potem jakoś pomiędzy i a ii prenatalnym no i nie wiem czy to teraz będę mieć płatne czy nie. Ale potem pod koniec ciąży, gdzieś po 35 tyg, pamiętam że dziecko było mierzone już na każdej wizycie bo to ważne czy przyrasta, więc do 40tyg może się trochę tych pomiarow uzbierać.

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do wózka nie dawałam na początku żadnych poduszek, do łóżeczka też nie, tak naprawdę jak masz śpiworek to do łóżeczka wystarczy prześcieradło i komplet gotowy ;) ale pościel na później też się przyda :)

niezapominajk_aa baw się jutro dobrze! Pięknego dnia! :)

Będę robiła usg 3 trymestru, lekarka na połówkowym powiedziała że zaprasza więc zrobię bez względu na to czy dostanę skierowanie na NFZ. Ciążę prowadzę prywatnie ale ze względu na wiek 35+ miałam usg I trymestru i połówkowe robione na NFZ, wiec może i III trym uda się tak zrobić :)

Hormony mi szaleją, wczoraj przepłakałam pół dnia bez powodu. Oglądałam z córką koncert z piosenkami z disneya i też szlochalam jak głupia. Teraz zaczęłam oglądać top guna i już mi się wyć chce na tych romantycznych piosenkach 😁 RATUNKU! 😁

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie na jakimś forum na fb czytałam że IIItrymestr jest płatny. Chociaż moim zdaniem nie powinien byc skoro należy się usg co trymestr na NFZ. No nic ja miałam teraz u profesora dokładne pomiary podejzewam że kolejne to już w szpitalu teraz będę miała chyba że pójdę prywatnie.

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję ☺️
    No ja właśnie kupiłam tak na zaś, w razie co. Czy użyje nie wiem, ale jest to taka dość cienka pościel. Od teścia dostaliśmy taką normalną jak dla nas, i w taką na pewno nie opatule maleństwa bo bym w życiu spać się nie położyła tylko czuwała 🤣
    Zakładam że u nas mała będzie najpierw w rożku, później w śpiworku. A w razie zimnej zimy dorzucę może tą kołderkę, ale zwolenniczką ogólnie nie jestem, właśnie żeby się nie przykryła. A poduszkę dostałam gratis, bo nie zamawiałam, ale że się opóźniła w dostawie to dorzuciła. Tak samo jak drugi komplet, ale średnio mi się widzi kolorystyka, też wrzucę, może któraś z Was będzie chciała 😅

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym zakryciem to też nie jest do końca tak. Moja najstarsza córka miała takiego kolorowego pieska przytulankę i musiała mieć na swoim nosie jego zielone ucho. Jak spadło zaraz się budziła i spala tak od 3 miesiąca życia aż do 7 roku życia. Mojej przyjaciółki syn znowu spał z pieluchami na buzi i żyje. Mojej siostry koleżanki synek zmarł w wieku 2,5 miesiąca właśnie na śmierć łóżeczkową co się okazało miła wadę serduszka nie wykryta dopiero na sekcji wyszło. Także nie ma reguły. Trzeba poprostu nauczyć się swojego dziecka.
    Tak samo jest z zawijaniem w kokon moja "koleżanka" z sali właśnie tak krepowala dziecko w taki kokonki bo tak robią położne a mój syn się darł w niebogłosy i dopiero jak go odpakowałam z tego kokonu to spał spokojnie.

age.png

Wysłany: 9 czerwca 2023, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Z tym zakryciem to też nie jest do końca tak. Moja najstarsza córka miała takiego kolorowego pieska przytulankę i musiała mieć na swoim nosie jego zielone ucho. Jak spadło zaraz się budziła i spala tak od 3 miesiąca życia aż do 7 roku życia. Mojej przyjaciółki syn znowu spał z pieluchami na buzi i żyje. Mojej siostry koleżanki synek zmarł w wieku 2,5 miesiąca właśnie na śmierć łóżeczkową co się okazało miła wadę serduszka nie wykryta dopiero na sekcji wyszło. Także nie ma reguły. Trzeba poprostu nauczyć się swojego dziecka.
    Tak samo jest z zawijaniem w kokon moja "koleżanka" z sali właśnie tak krepowala dziecko w taki kokonki bo tak robią położne a mój syn się darł w niebogłosy i dopiero jak go odpakowałam z tego kokonu to spał spokojnie.

Kokon to taka duża poducha z wgłębieniem, że tak powiem, że kładziesz maleństwo i po bokach jest zabezpieczone, chyba mówisz o takim elastycznym otulaczu 😅

age.png

Wysłany: 9 czerwca 2023, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje łupy 😅

https://zapodaj.net/682394cf84da9.jpg.html - kokon 😅

https://zapodaj.net/aaa98b7f9bc35.jpg.html

https://zapodaj.net/e51194a5d27da.jpg.html

Otulacz mi się kojarzy tylko z tym 😅 https://zapodaj.net/987f9e5d5b224.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2023, 20:52

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    Kokon to taka duża poducha z wgłębieniem, że tak powiem, że kładziesz maleństwo i po bokach jest zabezpieczone, chyba mówisz o takim elastycznym otulaczu 😅
    Chodziło mi że zawijają dziecko w taki kokon z którego motyl wychodzi 😁 niby dziecko czuję się jak w mamy brzuszku ale mój syn to furii dostawał jak go zawijały wirlec położne wychodziły a ja odwijalam i bloga cisza nastawała na sali.

O znalazłam o co mi chodziło tylko one to pieluszka robiły
    https://miziu.pl/products/otulacz-zawijany-dla-noworodka-z-opaska?variant=31912318173228&sfdr_ptcid=37275_434_592212736&sfdr_hash=e8bb35b2bc7a2960017d000e67411ca1&gclid=CjwKCAjwm4ukBhAuEiwA0zQxk6kpP3NpcFdVaIgxzv-BjspKsAvGSWNE-zWnLnFUbskNyr35XNeh8BoC0ZcQAvD_BwE

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2023, 21:06

age.png

Wysłany: 9 czerwca 2023, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Chodziło mi że zawijają dziecko w taki kokon z którego motyl wychodzi 😁 niby dziecko czuję się jak w mamy brzuszku ale mój syn to furii dostawał jak go zawijały wirlec położne wychodziły a ja odwijalam i bloga cisza nastawała na sali.

O znalazłam o co mi chodziło tylko one to pieluszka robiły
    https://miziu.pl/products/otulacz-zawijany-dla-noworodka-z-opaska?variant=31912318173228&sfdr_ptcid=37275_434_592212736&sfdr_hash=e8bb35b2bc7a2960017d000e67411ca1&gclid=CjwKCAjwm4ukBhAuEiwA0zQxk6kpP3NpcFdVaIgxzv-BjspKsAvGSWNE-zWnLnFUbskNyr35XNeh8BoC0ZcQAvD_BwE

No no, to otulacze właśnie 😅 też mi się to nie podoba.

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2023, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    Tak, jutro 😁

Przyszedł mi kokon, rożek i pościel dla malutkiej ☺️ jak trochę dziś odsapne to wrzucę zdjęcia, jak nie to już po weekendzie 😅

Trzymam kciuki za jutro 🤍 napewno będzie pięknie!

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2023, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam żadnych wskazań co do usg 3 trymestru, bardziej te badania robie dla siebie ale pytałam lekarza mówił że zaleca 😊 u mnie dwa pierwsze były na nfz ale 3 badania mam już płatne

age.png

09/2020 💔

• LILA_33 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2023, 00:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    Moje łupy 😅

https://zapodaj.net/682394cf84da9.jpg.html - kokon 😅

https://zapodaj.net/aaa98b7f9bc35.jpg.html

https://zapodaj.net/e51194a5d27da.jpg.html

Otulacz mi się kojarzy tylko z tym 😅 https://zapodaj.net/987f9e5d5b224.jpg.html

Sliczne 😍 mega ten wzór w króliczki 😍 ja jeszcze nie kupiłam rożka, muszę wskoncu się na jakis zdecydować

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

age.png

09/2020 💔

• nika647 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2023, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka śliczne te rzeczy! Muslin jest piękny. Ja dla dzieci żałowałam kasy na rzeczy z muślinu, za to kupiłam córce pościel dla lalek, prześliczna i lalkom dluzej posłuzy🙈🤪

Co do ciasnego otulania to znajomi stosowali tą metodę na kolki u córeczki, nic nie pomagało a ciasne zawinięcie w kocyk, pieluszkę ponoć od razu. Ja kupiłam takie gotowe ciasne otulacze na zameczek jak byłam w pierwszej ciąży i ani razu nie użyłam. Syn tego nie potrzebował. I najlepiej spalo mu się z rączkami uniesionymi do góry.

Kupiłam jeszcze jeden rożek na vinted. Jest ogólnie dość cienki, ale ma talia kieszonkę - miejsce na usztywniacz - to taka opcja dla moich dzieci jak będę chciały małego potrzymać na kolankach. A napewno będę chcieli🤪

W sumie większość rzeczy już mam, zostały mi do kupienia jakieś pieluszki tetrowe lub flanelowe, może wezmę gdzieś takie z muślinu. Przescieradelka do wózka, wanienka, jakiś ręczniczek z kapturkiem dodatkowy, bo dwa chyba po dzieciach mam. No i kosmetyki, cala wyprawka higieniczna do szpitala dla siebie i dziecka.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l

Wysłany: 10 czerwca 2023, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, no ten wzór skradł mi serducho 😅 a udało mi się dorwać w promocyjnej cenie u babeczki, więc się zdecydowałam na muślin 😅
    Gdyby któraś chciała to polecam - MamaNiko na Facebooku. Ceny już ma wyższe, ale może trafią się znowu promocje. Jakość wydaje się okej, świetny kontakt i ogromny wybór wzorów i kolorów 😄

Dziękuję za wszystkie kciuki, przydadzą się! 😄 Aaaa no i zapomniałam, dziś są też moje urodziny, więc dodatkowo przestawiam się o rok do przodu 😅 #26🥳

Ps. Taka ze mnie dobra przyszła żona, że chłop będzie miał jedną datę do zapamiętania 🤣

A tak serio, to tak trafiło mu wolne i tak restauracja miała wolną salę, a że decyzja spontaniczna to wyszło jak wyszło 😆

Życzę Wam miłego dnia ❤️

Kiarka, nika647, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2023, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja chyba nie mam po co iść na te trzecie prenatalne. Prowadzę ciążę prywatnie u zastępcy ordynatora z perinatologii i na każdej wizycie mam dokładne pomiary i sprawdzanie budowy narządów. Jak poszłam na połówkowe to myślałam, że będzie coś więcej a tam było całkiem podobnie tylko na jeszcze lepszym sprzęcie, robiła mi je szefowa mojej doktorki prowadzącej 😜
    Ja w końcu zbieram pomału wyprawkę. Myśleliśmy, że wydamy fortunę jak zobaczyliśmy na początku ceny, ale udało się dużo rzeczy kupić taniej albo dostać. Łóżeczko używane za 120zl i dokupimy tylko nowy materac, a kuzynka dorwała we Wrocławiu wózek za darmo i jedzie z nim do nas przez pół Polski 😃 Jestem ciekawa co to będzie, bo jak patrzyliśmy na używane to ludzie dużo chcieli kasy, to już woleliśmy dołożyć i mieć nowy taki jaki chcemy. A tu ktoś oddawał za darmo, podobno w super stanie.

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2023, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka wrote:
    No to ja chyba nie mam po co iść na te trzecie prenatalne. Prowadzę ciążę prywatnie u zastępcy ordynatora z perinatologii i na każdej wizycie mam dokładne pomiary i sprawdzanie budowy narządów. Jak poszłam na połówkowe to myślałam, że będzie coś więcej a tam było całkiem podobnie tylko na jeszcze lepszym sprzęcie, robiła mi je szefowa mojej doktorki prowadzącej 😜
    Ja w końcu zbieram pomału wyprawkę. Myśleliśmy, że wydamy fortunę jak zobaczyliśmy na początku ceny, ale udało się dużo rzeczy kupić taniej albo dostać. Łóżeczko używane za 120zl i dokupimy tylko nowy materac, a kuzynka dorwała we Wrocławiu wózek za darmo i jedzie z nim do nas przez pół Polski 😃 Jestem ciekawa co to będzie, bo jak patrzyliśmy na używane to ludzie dużo chcieli kasy, to już woleliśmy dołożyć i mieć nowy taki jaki chcemy. A tu ktoś oddawał za darmo, podobno w super stanie.
    No właśnie, jak się prywatnie prowadzi ciąże to jest zupełnie inaczej.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2023, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    Dziękuję, no ten wzór skradł mi serducho 😅 a udało mi się dorwać w promocyjnej cenie u babeczki, więc się zdecydowałam na muślin 😅
    Gdyby któraś chciała to polecam - MamaNiko na Facebooku. Ceny już ma wyższe, ale może trafią się znowu promocje. Jakość wydaje się okej, świetny kontakt i ogromny wybór wzorów i kolorów 😄

Dziękuję za wszystkie kciuki, przydadzą się! 😄 Aaaa no i zapomniałam, dziś są też moje urodziny, więc dodatkowo przestawiam się o rok do przodu 😅 #26🥳

Ps. Taka ze mnie dobra przyszła żona, że chłop będzie miał jedną datę do zapamiętania 🤣

A tak serio, to tak trafiło mu wolne i tak restauracja miała wolną salę, a że decyzja spontaniczna to wyszło jak wyszło 😆

Życzę Wam miłego dnia ❤️
    W takim razie Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Jaka Ty jesteś młodziutka❤️ i trzymamy kciuki za dzisiejszy Wielki Dzień😘

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l

Wysłany: 10 czerwca 2023, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka wrote:

U mnie też prywatnie, tj. przez luxmed i też zawsze wszystko sprawdza rzetelnie. Jak ja się cieszę że się do niego przeniosłam, bo od koleżanki jestem na bieżąco z tym u którego byłam pierwszy raz. Dramat.

age.png
‹‹ 225 226 227 228 229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ