WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ann - współczuję cukrzycy, mam nadzieję że zostanie tylko kontrola glukometrem . Swoją drogą sporo tych cukrzycy ciążowych, chyba więcej z nas ma niż nie ma.
A powywoluje jeszcze parę dziewczyn z pierwszej strony, które też się dawno nie odzywały:
Juchacha
Sulcia
Acmyj
Strigo
Co u Was?
-
LILA_33 wrote:Ja tak myślałam żeby połowa/ koniec lipca już poprać rzeczy, poprasować a potem ładnie już poukładać w komodzie tylko jeszcze komode muszę ogarnąć 😊
Jak podrośnie to będę musiała zrobić dzieciakom trochę kupisz w pokoju i powyrzucać trochę gratów żeby zrobić małemu miejsce ale na początek na te małe ciuszki ma nadzieję że wystarcza te pudła😅 -
Cieszcie się że coś dostajecie u nas to zawsze my dawaliśmy rzeczy po naszych dzieciakach a często nawet dziękuję nie padło za nie. My od nikogo nic nie dostaliśmy zawsze wszystko sami musimy kupić.
Tak naprawdę to duża oszczędność.
Czy którejś z Was drętwiejące ręce?? Właściwie to dłonie?? -
Tkpom wrote:Cieszcie się że coś dostajecie u nas to zawsze my dawaliśmy rzeczy po naszych dzieciakach a często nawet dziękuję nie padło za nie. My od nikogo nic nie dostaliśmy zawsze wszystko sami musimy kupić.
Czy którejś z Was drętwiejące ręce?? Właściwie to dłonie??nika647 lubi tę wiadomość
-
Tkpom wrote:Cieszcie się że coś dostajecie u nas to zawsze my dawaliśmy rzeczy po naszych dzieciakach a często nawet dziękuję nie padło za nie. My od nikogo nic nie dostaliśmy zawsze wszystko sami musimy kupić.
Czy którejś z Was drętwiejące ręce?? Właściwie to dłonie?? -
Tkpom wrote:Czy którejś z Was drętwiejące ręce?? Właściwie to dłonie??
Ja też zamierzam zmieścić rzeczy bobasa na małej powierzchni. Podstawowe do szafeczki nocnej z dwoma szufladami z ikea, plus robię wolną jedną półkę w naszej szafie
Rzeczywiście jakąś plaga tych cukrzyc aż zaczynam się martwić o tą moją krzywą... no nic, zobaczę co wyjdzie na powtórce. -
Ja dostałam od bratowej kilka ciążowych leginsow, bluzek i sukienek. Także super, mega wygodne. Od wczoraj mam brzuch jakby ktoś napompował w nim balon 🙃 także leginsy ratują. Jeszcze jakieś ciuszki dostanę. I większość chce kupić z drugiej ręki. Wiadomo, jakieś fajne ciuszki też nowe zakupię ale chyba właśnie poczekam na wyprzedaże.
Mi na szczęście nic nie drętwieje, nawet skurczy już przez ostatnie dwie noce nie miałam. Także oby tak dalej.
Za tydzień urodziny. Będę musiała przygotować jakiegoś grilla dla rodzinki. Mam nadzieję że dalej będę czuła się dobrze.
Faktycznie mamy bardzo dużo cukrzycy w grupie. Nie wiedziałam że to takie częste u ciężarnych. Trzymam kciuki żeby igiełki nie były zbyt uciążliwe 😘 -
nika647 wrote:W pierwszej ciąży miałam przygotowana osobna komodę dla synka, wielka jak pół naszej szafy, w drugiej dla córki miałam już tylko dwie szuflady w naszej komodzie, a teraz mam zamiar upchnąć rzeczy dla małego do takich materiałowych pojemników z przegródkami z Ikei na dolną półkę przewijaka🤪 odkupiliśmy przewijak ikeoski z wkładką od babki która likwidowała restauracje obok nas.
Jak podrośnie to będę musiała zrobić dzieciakom trochę kupisz w pokoju i powyrzucać trochę gratów żeby zrobić małemu miejsce ale na początek na te małe ciuszki ma nadzieję że wystarcza te pudła😅
Trochę mnie pociesza to co mówisz, czyli nie musze mieć całej szafy, przewijaka z szufladami/ całej komody specjalnie dla bobasa zeby się zmieścić ... bo nadal mnie martwi jak my się ze wszystkim pomieścimy, nawet przez to przystopowałam z zakupami 😞 bo się martwię gdzie ja to schowam ... niby przewijak z komodą jakoś upchniemy, tam jest trochę miejsca w szufladach, pomyśleliśmy z mężem i część szafek w naszej sypialni się opróżni do kartonów bo są tam niepotrzebne szpeje typu książki,bibeloty,ze 2 stare laptopy męża, moje torebki itp 😅 ale boję się czy to wystarczy 🤯
Mnie od wczoraj mocno bolał brzuch, zerwałam dzis męża z pracy bo lekarz na szczęście dziś przyjmował i kazał podjechać do gabinetu.. szyjka długa, dzidzia w porządku, dostałam magnez, progesteron dopochwowy i leżycho .. jak nie przejdzie to mam w niedzielę z walizeczką pokazać się na oddziale.. mam nadzieję że tego uniknę jak się wyleżę i wezmę te leki 🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2023, 20:31
-
nika647 wrote:Miewam takie problemy, rzadko ale łapie mnie taki przykurcz dłoni która akurat pracuje, np przy kompie. Może to być objaw zespołu cieśni nadgarstka, w ciąży się ponoć to uaktywnia. Moja mama miała na to zabieg dwa lata temu
Ja mam tak jak nic nie robię zaczyna się wieczorem i cała noc mnie to męczy do tego stopnia że spać nie mogę. Nie wiem jak zareagować czy dzwonić do położnej czy do zwykłego lekarza -
A czy którąś z Was boli po nocy w pachwinach? To te spojenie łonowe się odzywa? Bo mi nic oprócz tego i to w sumie po nocy, czy dłuższym leżeniu i zawrotów głowy z rana nie dolega... No może jeszcze fakt że jestem ciągle głodna od wczoraj, ta dieta cukrzycowa mnie dobija.
nika647 lubi tę wiadomość
-
Tkpom wrote:Ja mam tak jak nic nie robię zaczyna się wieczorem i cała noc mnie to męczy do tego stopnia że spać nie mogę. Nie wiem jak zareagować czy dzwonić do położnej czy do zwykłego lekarza
-
niezapominajk_aa wrote:A czy którąś z Was boli po nocy w pachwinach? To te spojenie łonowe się odzywa? Bo mi nic oprócz tego i to w sumie po nocy, czy dłuższym leżeniu i zawrotów głowy z rana nie dolega... No może jeszcze fakt że jestem ciągle głodna od wczoraj, ta dieta cukrzycowa mnie dobija.
-
Warto skoczyć do fizjo urogine.. mnie tak bolało swego czasu krocze ze nie mogłam się przekręcić z boku na bok, rozmasowała mnie pani, otejpowała, pomogło 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2023, 21:57
niezapominajk_aa, nika647 lubią tę wiadomość
-
nika647 wrote:W pierwszej ciąży miałam przygotowana osobna komodę dla synka, wielka jak pół naszej szafy, w drugiej dla córki miałam już tylko dwie szuflady w naszej komodzie, a teraz mam zamiar upchnąć rzeczy dla małego do takich materiałowych pojemników z przegródkami z Ikei na dolną półkę przewijaka🤪 odkupiliśmy przewijak ikeoski z wkładką od babki która likwidowała restauracje obok nas.
Jak podrośnie to będę musiała zrobić dzieciakom trochę kupisz w pokoju i powyrzucać trochę gratów żeby zrobić małemu miejsce ale na początek na te małe ciuszki ma nadzieję że wystarcza te pudła😅
Też chcę kupić ten przewijak z ikei z dolną półką 😀 może to dobry pomysł, w sumie tych ciuszków nie ma aż tak dużo 😅 -
Ja też wybrałam się do netto i kupiłam ręczniczek, u nas jest z pandą 😊
Tkpom mi nie drętwieją ręce, natomiast ostatnio miałam dziwna sytuację jak leżałam na lewym boku to zdrętwiała mi nogą a bardziej udo na którym leżałam i to tak bardzo 🤷♀️
Ja mam coraz częściej twardnienia brzucha,przynajmniej kilka na dzień po 30 sek. może ciut więcej. Czy to już jest normalne w tym czasie ? Mam magnez 3 dziennie, luteinę też dostałam ostatnio, wizyta za tydzień dopieroUmka, niezapominajk_aa lubią tę wiadomość
-
No wkurza mnie już to dretwienie. Dłoń mam wtedy taka zapadnięta jak stara babcia i odstające żyły. I nie boli tylko właśnie hmm rwie? Nie wiem nawet jak to określić nie mogę ruszać i mrowki mi chodzą. Pulsuje tak jakoś. I to już obie dłonie.
W poniedzialek zadzwonię do lekarza bo i tak pewnie do fizjo potrzebne skierowanie będzie.nika647 lubi tę wiadomość
-
Tkpom - do fizjo nie trzeba skierowania, oni chyba tylko prywatnie przyjmują. Ale do lekarza się umów bo może to pochodzić też od żył, lepiej sprawdzic.
Niezapominajka - tak jak pisze muszka fizjoterapeutka posprawdza ci stan mięśni dna miednicy, więzadel, pewnie są już nadmiernie napięte. Mi poleciła taki tip na te bóle żeby wziąć wiązkę patyczków do szaszłyków i ostukiwac pachwiny wzdłuż z góry na dół i to spojenie na dole. Głupio to masakrycznie wygląda 😎🙈 ale naprawdę pomaga.
Ja jestem aktywna w sumie od początku, trenuje, praktykuje jogę. W sumie więcej u mnie jogi, rozciągania w tej ciąży niż wzmacniania ale to właśnie dlatego że jestem nadmiernie pospinana. Ale i. Tak te bóle mam. Pomagają mi pozycję jogowe takie jak malasana, pozycja gołębia, pozycja dziecka (skłon), pozycja kolankowo- łokciowa albo pozycja topniejącego serca. Jeśli nie znacie tych nazw to wygooglujcie, napewno znajdziecie grafiki albo zdjęcia jak to wygląda. Te pozycje odciążające są ważne, czyli te w których pupa idzie wyżej niż klatka piersiowa i tak pobyć w nich kilka razy dziennie po kilka minut. Np w kolankowo- łokciowej z poduszka pod buzia albo nawet poczytać książkę w tej pozycji, żeby pobyć dłużej. No ale nie dla każdego będzie to komfortowe.niezapominajk_aa, LILA_33 lubią tę wiadomość