WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Tkpom wrote:Czy którejś z Was drętwiejące ręce?? Właściwie to dłonie??
Bardzo częstą przypadłością w ciąży jest zespół cieśni nadgarstka - dochodzi do obrzęku tkanek i ucisku na nerw pośrodkowy. Zazwyczaj po ciąży ustępuje samoistnie i nie wymaga żadnych interwencji zabiegowych. Także nie ma powodu do niepokoju
-
Sylv91 wrote:Bardzo częstą przypadłością w ciąży jest zespół cieśni nadgarstka - dochodzi do obrzęku tkanek i ucisku na nerw pośrodkowy. Zazwyczaj po ciąży ustępuje samoistnie i nie wymaga żadnych interwencji zabiegowych. Także nie ma powodu do niepokoju
-
Ja też mam .. smaruję, masuję, zarówno balsamy na rozstepy jak i olej ze słodkich migdalow na noc - i tak wyszły. Pocieszam sie ze jakby nie smarowanie to pewnie byłoby ich 3x tyle 😅 Ja niestety mam tendencję do tworzenia rozstępów - jest jak jest, życie, więcej raczej nje zrobisz 😮💨
-
Mi rozstępy wyskoczyły tylko na piersiach na początku, na szczęście na brzuszku jeszcze nie mam, ale jeszcze 2 miesiące także zobaczymy
-
Właśnie przeczytałam że kolejna kobieta w ciąży zmarła masakra co się dzieje. Ogólnie po przeczytaniu artykułu mam wrażenie że albo łożysko jej się odkleiło albo miała tą przypadłość co ja tylko nie wykrytą. Straszne ja normalnie po takich artykułach programach np w Uwaga tvn strasznie panikuje
-
Hej dziewczyny, czy wszystkie tu jesteście zdecydowane już co do imienia dziecka? Powiem wam ze nie możemy się zdecydować.. Miłosz czy Filip? Jak już zaczynam do brzuszka mówić Miłosz to bardziej mi się podoba Filip a jak zaczynam mówić Filip to bardziej mi się podoba Miłosz 🤣 mąż powidzial ze on wysiada z tej karuzeli bo na jakiś czas jest Miłosz a za chwile zmieniam zdanie na Filip i tak w kółko 😂 nie mówiąc ze już każdy mnie się pyta jakie imie, jeszcze nie macie ? Ehh szczególnie teściowa która co spotkanie to pyta bo ona nie wie jak ma się zwracać do wnusia..
-
Też nie wybraliśmy jeszcze imienia i też wszyscy pytają 🙈 ale przecież jest jeszcze sporo czasu z pierwszą córką od razu wiedzieliśmy jak będzie miała na imię, teraz nie mamy pojęcia
Dla mnie póki co ciąża jest łaskawa, nie mam rozstępów, ale generalnie chyba nie mam tendencji. Smaruję się oliwką z Rossmanna ale myślę właśnie, że dużo niestety zależy od organizmu.
Ja jestem od kilku dni sama z córką, mamy fajny babski czas ale przyznam że jestem już dość zmęczona, dobrze że mąż dziś wraca. Powiem Wam że podziwiam wszystkie samodzielne mamy, poza zmęczeniem fizycznym ciężko jest mieć całą odpowiedzialność za dziecko na swoich barkach.
Co do wyprawki to ja nadal w lesie ale chyba wezmę się za poszukiwania wózka w końcu i choć kilka ciuszków ogarnę
Pod koniec lipca wybieramy się na wakacje i chciałabym do tego czasu mieć już podstawę i ubraniową i kosmetyczną -
Wyłapałam kolejne promki, więc daje cynk może akurat którejś się przyda 😅 biedronka od jutra 1+1 na pieluchy jednorazowe, Lidl od środy ta sama promka 😅
Apropo, pytanie zwłaszcza do mam które przerobiły już pampersy - polecacie jakieś konkretne? I w jakiej ilości na początek? Czy jest sens kupić np. z 3 różnych firm i sprawdzać po kolei? Dużo mam na fb chwali złote dady, lupilu i pampers premium care, macie o nich jakieś zdanie? Albo właśnie jakieś innej marki? 😅Umka lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, pozdrawiam z nad morza🙂
Co do pampersów to myślę że kupić na początek jedne i te jedne testować. Jeśli coś się pojawi na pupci to dopiero zmieniać markę. I czesto jest tak że mamy zmieniają marki.pieluszek bo odparzaja a wycierają pupę chusteczkami nawilżanymi🙈 a one są moim zdaniem znacznie gorsze. -
U nas zdecydowanie będą firmy pampers. Używałam przy wszystkich dzieciakach i się najlepiej sprawdzały te z Lidla to dla mnie porażka totalna ciekna, ofoarzaja i na krótko starczają.
Ja dzisiaj coś słabo się czuję i nie wiem właściwie nawet jak opisać to. Mąż mnie pyta ale co ci jest a ja hmm no nie wiem mam jakiś niepokój w sobie, jest mi tak jakbym miała zemdleć, albo okres dostać. Nie umiem tego opisać a ten łazi i mnie wkurza. -
niezapominajk_aa wrote:Wyłapałam kolejne promki, więc daje cynk może akurat którejś się przyda 😅 biedronka od jutra 1+1 na pieluchy jednorazowe, Lidl od środy ta sama promka 😅
Apropo, pytanie zwłaszcza do mam które przerobiły już pampersy - polecacie jakieś konkretne? I w jakiej ilości na początek? Czy jest sens kupić np. z 3 różnych firm i sprawdzać po kolei? Dużo mam na fb chwali złote dady, lupilu i pampers premium care, macie o nich jakieś zdanie? Albo właśnie jakieś innej marki? 😅
Ja też się zastanawiam nad pampers albo te złote dada, ale jeszcze nie zdecydowałam. Co do ilości to tez chętnie się dowiem ile paczek takich tych pampersow 1 kupić na początek? -
Ja tak do roku używałam pampersów, najlepiej się u nas sprawdzały. Wymiennie te premium care i zwykłe. Później jeszcze Dady, też różnie, raz fioletowe raz złote do wycierania pupy też używałam zwykłej wody i takich dużych płatków kosmetycznych, chusteczki nawilżane tylko na jakichś wyjściach. Też bym kupiła na początek jedną paczkę i sprawdziła jak się użytkuje, na początku bobas szybko wyrasta z tych rozmiarów 0 czy tam 1 więc bez sensu żeby zostać z zapasami
-
Muszka1 wrote:Kiarka to ja Cię dziś jeszcze wywołam do tablicy. Dziś pojawiły mi się ketony w moczu. Co teraz? 😐 to dlatego że zrobiłam za dużą przerwę między posiłkami? Za to cukier na czczo wreszcie fajny 😅 jak to pogodzić?
Lepiej mieć cukier większy niż ketony. Na cukier jest insulina, a na ketony nie ma lekarstwa i po prostu trzeba więcej i częściej jeść 😜. Pojedyncze pojawianie się ketonów nie zaszkodzi dziecku tak samo jak pojedyncze wyskoki cukru. Trzeba pilnować by nie było tego codziennie. -
U nas zupełnie nie ma pomysłu co do imienia. Mam listę chyba ponad 20 imion a i tak nic z tego nie wynika. Śmiejemy się, że będziemy się kłócić pod urzędem 😅 Przy pierwszej córce zupełnie nie miałam tego problemu.
Ja przy pierwszej córce kupiłam Papmersy ale na wejście okazały się za duże bo Młoda była, i jest, drobna. Internet polecił Happy i one królowały u nas przez pierwsze miesiące a dopiero potem Pampers. Także teraz nie nastawiam się zbytnio na zbyt duże zakupy pieluchowe bo też wiem, że wiele dzieci ma uczulenie na poszczególne firmy a nie mam zamiaru utopić kasy w posłuchach -
Rozmiar 1 miałam do szpitala i na chwilę później, chyba łącznie 3-4 paczki ( małe). Potem już 2. Teraz kupię że dwie paczki i potem ewentualnie dokupie w zależności od wagi dziecka. Myśmy używali tych zwykłych dady, bo wydawały mi się wieksze. Tzn rozmiar 1 jest chyba tylko w tych premium, czyli to złote opakowanie, czy bialo- złote. A potem juz zielone. Ale u moich dzieci mogłam używać każdych.
Wyedytowalam bo to był jednak rozmiar 1 (2-5kg). O jest dla wczesniakowWiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2023, 16:46