X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Umka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka wrote:
    Umka, Twój post daje trochę taki wydźwięk żeby zrezygnować całkiem z kaszy, ziemniaków, ryżu i chleba. Tak to mzoe robić cukrzyk typu I i II ale w cukrzycy ciążowej nie wolno z tego rezygnować. Ja do każdego posiłku (oprócz obiadu) dokladam pieczywo albo gotowane warzywa. Gdy szukałam kiedyś fajnych przepisów dla cukrzyków znalazłam forum gdzie dziewczyny odstawiły węgle całkiem i jadły tylko surowe warzywa, nabiał i orzechy. No i cukry świetne, a raz w miesiącu robiły badania moczu i tam zawsze ketony powyżej 150 😳
    Co do immunoglobuliny moim zdaniem nie ma czegoś takiego, że za szybko. Jak są wskazania to i w 6tc się podaje.

Kiarka, ja nie namawiam. A czemu nie wolno w ciazy rezygnowac z kaszy, ziemniakow, ryzu i chleba? Serio uwazasz, ze to jedyne dostepne zrodla weglowodanow? Absolutnie nie, to tylko bomby glikemiczne i tyle. Jest wiele rzeczy zawierajacych weglowodany ale majace niski albo przyzwoity indeks glikemiczny, i wlasnie o takie produkty chodzi. A kasze, pieczywo etc to nikt nie zabrania, tyle ze pozniej nie ma co sie dziwic ze i ketony, i cukier na czczo lub po posilkach leci, bo to sa skoki glukozy i pozniej mocne spadki bo trzustka nadrabia, taka sinusoida, a powinno byc jak najmniej tych skokow, na plasko to musi byc :) Rezygnacja z weglowodanow to totalna bzdura, kto to robi w ogole nie rozumie procesow metabolicznych, a co za tym idzie -szkodzi sobie. Tak samo jak rezygnacja z tluszczow zreszta ;)
    A i zeby nie prowokowac dalszej niepotrzebnej dyskusji, to kazdy moze na spokojnie w necie znalezc tabelki z indeksami glikemicznymi poszczegolnych produktow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2023, 14:26

age.png
    👩'76+👨'73
    👩IO,niedoczynnosc tarczycy
    👨02'20 Cukrzyca I,Asthenoteratozoospermia,Morfo0%
    *Invimed Wroclaw
    III IVF 14.05.21szpital-Cytotec
    *Gyncentrum Katowice
    IV-VIII IVF 10.21-11.22, ❄6x5.1.1
    11.01.23 FET 1x5.1.1;2dpt 6.96;7dpt 64.87;9dpt 126.3;12dpt 428.9;16dpt 2172;23dpt 11801;27dpt 27835 i ❤️;34dpt 1,09cm;47dpt 9+3 2.64,❤️174;10+6 4.47;
    15.03 I prenatalne👍,5,6cm❤️164,corka?;20.03 NiftyPro-zdrowa corka;;20+5 polowkowe 390g❤️152,👍;;30+4 USG3 trym 1560g❤️150;35+3 2663g👍🙏;
    39+3 10:34 3510, 55cm 10pkt ❤️❤️❤️❤️❤️
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak coś to zabieg usunięcia żylaków jest dość szybki i prosty, więc warto to zrobić i mieć po problemie. No może trochę obrzydliwie to wygląda po usunięciu, a noga na początku podziurawiona, ale pacjent i tak nic nie widzi a ja w pracy miałam to na codzień i się przyzwyczaiłam 😜

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umka wrote:
    Kiarka, ja nie namawiam. A czemu nie wolno w ciazy rezygnowac z kaszy, ziemniakow, ryzu i chleba? Serio uwazasz, ze to jedyne dostepne zrodla weglowodanow? Absolutnie nie, to tylko bomby glikemiczne i tyle. Jest wiele rzeczy zawierajacych weglowodany ale majace niski albo przyzwoity indeks glikemiczny, i wlasnie o takie produkty chodzi. A kasze, pieczywo etc to nikt nie zabrania, tyle ze pozniej nie ma co sie dziwic ze i ketony, i cukier na czczo lub po posilkach leci, bo to sa skoki glukozy i pozniej mocne spadki bo trzustka nadrabia, taka sinusoida, a powinno byc jak najmniej tych skokow, na plasko to musi byc :) Rezygnacja z weglowodanow to totalna bzdura, kto to robi w ogole nie rozumie procesow metabolicznych, a co za tym idzie -szkodzi sobie. Tak samo jak rezygnacja z tluszczow zreszta ;)
    To co proponujesz jeść żeby w codziennej diecie znalazło się chociaz 10WW?

age.png
  • Umka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka wrote:
    To co proponujesz jeść żeby w codziennej diecie znalazło się chociaz 10WW?

Wszystko co sie podoba o niskim IG, patrzec na sklad produktow - ile wegli w 100g, na przyklad ;) i dobierac do 100gr wegli (jezeli brac 1WW=10g wegli). Chociaz nie mozna tak uogolniac, ilosc potrzebnych wegli dziennie trzeba policzyc opierajac sie na wage etc. Ale nie o to chodzi w tej chwili, bo mozemy wglebic sie w dietologie, a mamy watek ciazowy ;) Serio, nie jest potrzebna taka dokladna matematyka i wyliczenia, to jest meczace i zbedne, poki nie ma sie cukrzycy typu I i nie wyliczasz ile wkluc insuliny.
    A dobijac sobie chlebem czy ziemniakami wegli tylko po to by zmiescic sie w 100g/dobe to troche nie tedy droga... To raczej droga do cukrzycy typu 2 i otylosci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2023, 14:49

age.png
    👩'76+👨'73
    *Invimed Wroclaw
    *Gyncentrum Katowice
    11.01.23 FET 1x5.1.1;2dpt 6.96;7dpt 64.87;9dpt 126.3;12dpt 428.9;16dpt 2172;23dpt 11801;27dpt 27835 i ❤️;34dpt 1,09cm;47dpt 9+3 2.64,❤️174;10+6 4.47;
    15.03 I prenatalne👍,5,6cm❤️164,corka?;20.03 NiftyPro-zdrowa corka;;20+5 polowkowe 390g❤️152,👍;;30+4 USG3 trym 1560g❤️150;35+3 2663g👍🙏;
  • Umka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam cos jeszcze odnosnie "klasycznej diety i zalecen" w cukrzycy ciazowej ( i nie tylko tej ciazowej), prosze nie rzucac we mnie niczym ciezkim :D
    To wyglada tak - jedzcie zdrowo - kasze, ciemne pieczywo etc... Tylko trzeba sie kluc insulina, no bo cukry po posilkach sa be, oj, spada za duzo? Ketony? No to trzeba bylo troche wiecej ziemniaczkow zjesc... Aaa, cukier przeciez rosnie, no zwiekszymy troche insuline. - Bledne kolo, nie uwazacie? ;)

age.png
    👩'76+👨'73
    *Invimed Wroclaw
    *Gyncentrum Katowice
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka a jak ty się czujesz? czy bóle ustały? daj znać co u Ciebie i maleństwa czy obyło się bez oddziału?

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    Muszka a jak ty się czujesz? czy bóle ustały? daj znać co u Ciebie i maleństwa czy obyło się bez oddziału?

Torba na oddział awaryjnie spakowana, od kilku dni leżę plackiem i jest chyba trochę lepiej bo dziś złapało mnie tylko raz, za to naprawdę mocno i już jedną nogą byłam na oddziale 😮‍💨 No ale od rana cisza wiec liczę że leki i leżenie coś dają... Mała wariuje czasami mi się wydaje że mi cały brzuch odgina na boki 😅 ehh wiec tak ani w 5 ani w 9 ani się całkiem nie uspakaja ani nie pogarsza żeby na oddział jechac. I tak sobie...trwamy 😏 Jeszcze mój prowadzący teraz ma urlop wiec jeśli coś mnie zacznie niepokoić to nie ma szans na wizytę, od razu musze się witać z odziałem 😮‍💨

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2023, 15:36

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Torba na oddział awaryjnie spakowana, od kilku dni leżę plackiem i jest chyba trochę lepiej bo dziś złapało mnie tylko raz, za to naprawdę mocno i już jedną nogą byłam na oddziale 😮‍💨 No ale od rana cisza wiec liczę że leki i leżenie coś dają... Mała wariuje czasami mi się wydaje że mi cały brzuch odgina na boki 😅 ehh wiec tak ani w 5 ani w 9 ani się całkiem nie uspakaja ani nie pogarsza żeby na oddział jechac. I tak sobie...trwamy 😏 Jeszcze mój prowadzący teraz ma urlop wiec jeśli coś mnie zacznie niepokoić to nie ma szans na wizytę, od razu musze się witać z odziałem 😮‍💨

to leż spokojnie i odpoczywaj a że mała bryka to chyba dobrze :D ja strasznie panikuję jak nie czuję ruchów... a jak ja zaczynam panikować to wkracza mąż i ją zaczepia i wtedy zaczyna się zabawa przez brzuch :D

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umka wrote:
    Wszystko co sie podoba o niskim IG, patrzec na sklad produktow - ile wegli w 100g, na przyklad ;) i dobierac do 100gr wegli (jezeli brac 1WW=10g wegli). Chociaz nie mozna tak uogolniac, ilosc potrzebnych wegli dziennie trzeba policzyc opierajac sie na wage etc. Ale nie o to chodzi w tej chwili, bo mozemy wglebic sie w dietologie, a mamy watek ciazowy ;) Serio, nie jest potrzebna taka dokladna matematyka i wyliczenia, to jest meczace i zbedne, poki nie ma sie cukrzycy typu I i nie wyliczasz ile wkluc insuliny.
    A dobijac sobie chlebem czy ziemniakami wegli tylko po to by zmiescic sie w 100g/dobe to troche nie tedy droga... To raczej droga do cukrzycy typu 2 i otylosci.
    Dla mnie bardziej męczące byłoby unikanie pieczywa czy kaszy niż mniej więcej patrzenie ile zjem w ciągu dnia wegli. Tak to jem prawie normalnie jak bez cukrzycy. Przede wszystkim nie chudnę, a z tym miałam duży problem od początku ciąży. No i powiedzenie 'wszystko co się podoba o niskim ig' to żaden konkret i dalej nie wiem jak miałaby wyglądać moja dieta żebym nie wyglądała jak szkielet. Ale też nie uważam, że np gruba kasza ugotowana al dente ma wysokie ig i jest niewskazana. No i też nie jestem przeciwniczką insuliny. Jak trzeba to trzeba i koniec. Ale nie mam zamiaru się kłócić tu na forum i tak każda zrobi jak uważa 😜

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umka wrote:
    Dodam cos jeszcze odnosnie "klasycznej diety i zalecen" w cukrzycy ciazowej ( i nie tylko tej ciazowej), prosze nie rzucac we mnie niczym ciezkim :D
    To wyglada tak - jedzcie zdrowo - kasze, ciemne pieczywo etc... Tylko trzeba sie kluc insulina, no bo cukry po posilkach sa be, oj, spada za duzo? Ketony? No to trzeba bylo troche wiecej ziemniaczkow zjesc... Aaa, cukier przeciez rosnie, no zwiekszymy troche insuline. - Bledne kolo, nie uwazacie? ;)
    Moja babcia właśnie się męczyła z tą dieta cukrzycowa. Jak jadła zdrowo to zaraz te ketony jej się nie zgadzały jak zjadła coś co ketony wyciszało to znowu insuliny musiała więcej brać i tak przez ponad 10 lat.

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka to witam w klubie leżących. Najgorsze pierwsze 2 tygodnie potem to rutyną już. U mnie jutro minie 8 tygodni leżenia. Nigdy tyle nie leżałam a tu końca jeszcze nie widać

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Muszka to witam w klubie leżących. Najgorsze pierwsze 2 tygodnie potem to rutyną już. U mnie jutro minie 8 tygodni leżenia. Nigdy tyle nie leżałam a tu końca jeszcze nie widać

Dzwoniłam dziś do lekarza, jeszcze nie poszedł na urlop chyba bo wystawił mi kolejną receptę 😮‍💨 a jak się do czwartku nie poprawi to mam się zgłosić do szpitala. Bo znów mi brzuch stwardniał po południu.. jak schyliłam się po głupi ręcznik. Chyba naprawdę muszę leżeć jak kłoda.... Najgorsze że to moja pierwsza ciąża i nie mam pojęcia ile takich stwardnień, w moim przypadku bolesnych jest normą a kiedy bić na alarm... całe szczęście że szyjka się trzyma 🫣 Ale mega to dla mnie i dla męża stresujące. A Ty miałaś iść końcem czerwca już do szpitala, czy coś się zmieniło?

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te twardnienia brzucha to koszmar jeśli chodzi o psychikę. Ja wstaje rano i nie wiem jaki będzie dzień i co się wydarzy. Czasem jest dzień że napina się tylko delikatnie i rzadko, a czasem przez cały dzień każdy najmniejszy ruch powoduje, że robi się twardy 😔 Ja już chwilę leżę i mam tylko tyle do powoedzenia: netflix, HBO, Disney 😜

age.png
  • KasiaAnna Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2023, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebag wrote:
    Dodam że żylaki w ciąży mogą pojawić się też w okolicach sromu. Na nogach często oprócz widocznych żył, widać i czuć zgrubienie. Jeśli chodzi o wyroby uciskowe to akurat dobry pomysł, ale trzeba się najpierw skonsultować z chirurgiem naczyniowym lub flebologiem bo żeby ich noszenie miało sens trzeba dobrać typ (rajstopy/pończochy/podkolanówki), rozmiar i klasę ucisku. Takie randomowe, kupione w Rossmann nie spełnią swojej funkcji. Ja codziennie noszę dzielnie pończochy, nie jest to łatwe, zwlaszcza w upały, ale żylaki wieczorem są mniej widoczne, nogi nie bolą i nie puchną. Do tego robię zastrzyki z heparyny i smaruję żylaki liotonem, ale to pokłosie zakrzepicy. Na pewno warto skonsultować się z lekarzem i po porodzie coś z tym zrobić, ja po pierwszym zaniedbałam sprawę i żałuję.

Tak, wiem, że takie rzeczy jak rajstopy uciskowe trzeba dobrać a nie kupować samemu w ciemno. Ja się za to zabiorę pewnie dopiero po ciąży bo nie wyobrażam sobie ich nosić w ciąży, do tego jeszcze w upały 🫠 także tym bardziej podziwiam, że je teraz nosisz. U mnie żylaki to rodzinna przypadłość, w sumienie dziecka pamiętam, że różni lekarze mi je prorokowali patrząc na moje nogi. Najgorsze jest to, że w dalszej perspektywie kojarzę, że np. ciocia miewała ich zapalenia 🫤

• nika647 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Dzwoniłam dziś do lekarza, jeszcze nie poszedł na urlop chyba bo wystawił mi kolejną receptę 😮‍💨 a jak się do czwartku nie poprawi to mam się zgłosić do szpitala. Bo znów mi brzuch stwardniał po południu.. jak schyliłam się po głupi ręcznik. Chyba naprawdę muszę leżeć jak kłoda.... Najgorsze że to moja pierwsza ciąża i nie mam pojęcia ile takich stwardnień, w moim przypadku bolesnych jest normą a kiedy bić na alarm... całe szczęście że szyjka się trzyma 🫣 Ale mega to dla mnie i dla męża stresujące. A Ty miałaś iść końcem czerwca już do szpitala, czy coś się zmieniło?
    Sorki, miałam zacytować a nie polubić. Te twardnienia nie powinny być bolesne, takich niebolesnych, chwilowych może być dużo, ale jeśli już przekraczają twój próg bólu to trzeba to kontrolować. Lepiej pojechać niepotrzebnie na IP niż za późno. W każdym razie w takim przypadku postępowanie polega na progesteronu w i lekach rozkurczowych.
    Ja od wczoraj też mam więcej twardnien i czasem bolesnych ale jak boli to kilka sekund tylko. Z tego co pamiętam to w poprzedniej ciąży było na tym etapie już dużo gorzej. Albo ja już jestem jakaś mniej wrażliwa. Czasem się boje ze sama przez to coś przeocze. Na razie wiem że napewno muszę trochę odsapnac bo dużo tutaj chodzimy. Jak w pokoju próbuje się położyc na chwilę to zaraz dzieci po mnie skaczą, tzn obok mnie ale tylko dostaje kopniaki w brzuszek. Wakacje z dziećmi🙈

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaAnna wrote:
    Tak, wiem, że takie rzeczy jak rajstopy uciskowe trzeba dobrać a nie kupować samemu w ciemno. Ja się za to zabiorę pewnie dopiero po ciąży bo nie wyobrażam sobie ich nosić w ciąży, do tego jeszcze w upały 🫠 także tym bardziej podziwiam, że je teraz nosisz. U mnie żylaki to rodzinna przypadłość, w sumienie dziecka pamiętam, że różni lekarze mi je prorokowali patrząc na moje nogi. Najgorsze jest to, że w dalszej perspektywie kojarzę, że np. ciocia miewała ich zapalenia 🫤
    Bo to jest właśnie stan polskiej służby zdrowia. Ja też mam żylaki od dawna i też jestem obciążona genetycznie tą przypadłością. Jak byłam na 1 albo 2 roku studiów to poszłam do lekarza pierwszego kontaktu z tym. Lekarka obejrzała mi nogi i zawrykowowala że "ohohoho, taki mały to nie żylak, jak urodzisz dzieci to zobaczysz co to żylaki" i mnie odesłała do domu. No więc ja nie drążyłam. W pierwszej ciąży żylaki miałam już duże ale ponieważ nic się z nimi nie działo to też temat został zepchnięty a mi wszyscy tłumaczyli żeby tematem zająć się jak już urodzę tyle dzieci ile chcę, no a teraz już na początku dostałam zakrzepicy (na szczęście żyły powierzchownej) i poszłam w końcu do dobrej flebolog, która wyjaśniła mi co i jak. Do tego okazało się że mam też żylaki w miednicy. Dlatego noszę te pończochy bo ja mam po prostu wpisane to jako jeden ze sposobów leczenia, mam w nich też rodzić i nosić w połogu, a około pół roku po porodzie idę na konsultację i zamierzam pozbyć się tego cholerstwa, bo nie dość że to szpetne to jeszcze okazuje się że nie ma żartów z taką zakrzepicą np. bo żylak wcale nie musi być duży żeby zrobił się przy nim zakrzep. Masakra no, winię siebie że to zaniedbałam, a z drugiej strony żaden lekarz nigdy nie ostrzegł mnie jakie mogą być konsekwencje takich niby nie wielkich żylaków :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2023, 17:49

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do diety ja polecam zrobić sobie talerzyk (porcję) 50% to owoce )różnokolorowe i ich mniej niż warzyw) i warzywa; 25% to np ryby drób, rośliny strączkowe, orzechy ; 25% produkty pełno zbożowe i jak najmniej przetworzone pieczywo jest dozwolone i wiadomo szukać razowych i pełnoziarnistych (fajne są niektóre ziarniaki ale uważnie czytać skład) i nie żałujcie sobie grosza na chlebek.... wiadomo że w piekarni jest dużo lepszy niż w np stonce na regale....

a tu macie przykładową tabelkęz indeksem ig
    https://mamaginekolog.pl/wp-content/uploads/2022/10/indeks_glikemiczny_poprawione.jpg

aaaa i pijcie dużoooooo wody bardzo dużo.... mi lekarz zalecił picie o 1 litr więcej wody

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2023, 17:53

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Sorki, miałam zacytować a nie polubić. Te twardnienia nie powinny być bolesne, takich niebolesnych, chwilowych może być dużo, ale jeśli już przekraczają twój próg bólu to trzeba to kontrolować. Lepiej pojechać niepotrzebnie na IP niż za późno. W każdym razie w takim przypadku postępowanie polega na progesteronu w i lekach rozkurczowych.
    Ja od wczoraj też mam więcej twardnien i czasem bolesnych ale jak boli to kilka sekund tylko. Z tego co pamiętam to w poprzedniej ciąży było na tym etapie już dużo gorzej. Albo ja już jestem jakaś mniej wrażliwa. Czasem się boje ze sama przez to coś przeocze. Na razie wiem że napewno muszę trochę odsapnac bo dużo tutaj chodzimy. Jak w pokoju próbuje się położyc na chwilę to zaraz dzieci po mnie skaczą, tzn obok mnie ale tylko dostaje kopniaki w brzuszek. Wakacje z dziećmi🙈
    nika647,jak jesteś teraz bardziej aktywna to i ten brzuch może się częściej spinać, ale to zapewne wiesz ;) ja ostatnio łaziłam jak głupia i chyba sobie coś nadwyrezylam w stopie, teraz mnie boli i jestem zmuszona żeby trochę zluzować i odpocząć. Ja mam spięcia brzucha kilka razy dziennie ale to nie jest bolesne, jedynie nieprzyjemne, ale nie ma nic wspólnego ze skurczami porodowymi.
    Też mam czasem takie wrażenie że za mało na siebie uważam i że coś może przegapię, ale z drugiej strony jak faktycznie coś się działo i mnie niepokoiło to jednak szybko to wyłapałam więc pozostaje mi wierzyć w intuicję ;)

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie wiem o co chodzi z tym napinaniem.... czasami tylko mam wrażenie że mała się wypina i pół brzucha mam twardego i takiego hmmm jakbym tam miała kłodę i jest to wyczuwalne a druga połowa miękka jak za dużo poczłapię to mam taki napchany brzuch jakbym balon zjadła ale czy on się napina?

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Ja Ci powiem ze ja leżę i wstaje już naprawdę tylko do WC a są dni że mam twardy brzuch jak kamień. Biorę już 3 tabletki Progesterone i 2 nospy i siedzę i myślę jechać nie jechać. Nie wiem kiedy jest ta granicą bo tak szczerze to ja powinnam jechać 2 razy dziennie takie mam spięcia.
    Mam termin wstępny na 27 czerwca żeby się położyć to będzie 32 tydzień. Mają dzwonić jak będzie miejsce. Strasznie się boję tego leżenia tam. W domu to jeszcze myśli zajmuje a tam to już tak się nie da.

Ja po każdym prysznicu i co 3 dzień robię kąpiel w wannie to mam wrażenie że to już czas jechać i tam dać się pokroić odrazu ale łykam nospe dodatkowa leżę i przechodzi po godzinie.

age.png
‹‹ 242 243 244 245 246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ