WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Pamiętam dietę cukrzycowa w szpitalach, dziewczyny w pokoju dostawały, w obu szpitalach w jakich byłam dramat, 3 posiłki - 3 niezidentyfikowane breję. Normalna dieta była lepsza.
-
U mnie w szpitalu hitem w diecie cukrzycowej codziennie był chleb ciemny barwiony karmelem xd raz mi zabrakło mojego i byłam zmuszona zjeść ten, cukier 167. A tam przychodzą też dziewczyny do konsultacji diabetologicznej i jak jeszcze nie wiedzą jak jeść i jedzą to szpitalne to potem wychodzą na start z cukrzycą z 10j insuliny 🙄
-
Muszka1 wrote:Witam się z oddziału 😪 Na wieczór złapały mnie spięcia jeden za drugim, jeden za drugim i tak non stop że pojechaliśmy 😪 Szyjka na 2 cm... w piątek bylo 2,8 i strasznie mnie to martwi 😪 do tego jestem tak głodna że chyba odlecę...
Trzymaj się ❤️ wszystko będzie dobrze! ❤️ -
Dobrze dziękuję chociaż brzuch twardy jest.
No i martwi mnie ze złe zmierzyła ta szyjkę bo nie mogła mi urosnąć skoro wcześniej się skróciła delikatnie a to ważne bo na niej leżą te naczynia.
Muszka w zdrowej ciąży też bym się nie martwiła o długość w mojej się martwię bo każde skrócenie nawet o 1mm to ryzyko pęknięcia naczyń.
Ale oczywiście usłyszałam że jak to się będzie powtarzać tzn twardnienie to mam przyjechać znowu i że za tydzień i tak się widzimy już na oddziale. Uprzedziła mnie też że będę ciekawym okazem dla studentów więc pewnie często usg będę miała robione z doplerami.
Fajna położna była pyta się jak chce leżeć pod Ktg żeby było mi wygodnie bo to aż 40 minut ja patrzę na nią i mówię :nie robi mi to różnicy i tak leżę od 8 tygodni już. Się zdziwiła i pyta Pani naprawdę leży? Ja mówię że tak bo takie zalecenia mam a ona ze to niesamowite bo kobiety rzadko stosują się do zaleceń i robią co chca a potem płaczą jak przyjeżdżają. -
Kiarka wrote:U mnie w szpitalu hitem w diecie cukrzycowej codziennie był chleb ciemny barwiony karmelem xd raz mi zabrakło mojego i byłam zmuszona zjeść ten, cukier 167. A tam przychodzą też dziewczyny do konsultacji diabetologicznej i jak jeszcze nie wiedzą jak jeść i jedzą to szpitalne to potem wychodzą na start z cukrzycą z 10j insuliny 🙄
Te pieczywo diabetic czy jakoś tak kupowaliśmy babci mojej i też cukier kosmos po nim był -
Tkpom może właśnie dlatego źle zmierzyła szyjkę bo te naczynia tam leżały? Będzie dobrze wszystkie jesteśmy dobrej myśli
a ja właśnie szukam basenu albo pompy do basenu bo jeszcze jeden dzień i zdechnę... basen jakiś tam mam kupiony z myślą o kaczkach ale chyba kaczki się go nie doczekają i dzisiaj go rozłożę sobie tylko muszę pompę dokupić
-
Muszka1 wrote:Witam się z oddziału 😪 Na wieczór złapały mnie spięcia jeden za drugim, jeden za drugim i tak non stop że pojechaliśmy 😪 Szyjka na 2 cm... w piątek bylo 2,8 i strasznie mnie to martwi 😪 do tego jestem tak głodna że chyba odlecę...
Dobrze że pojechałaś do tego szpitala. Trzymajcie się tam dzielnie 🍀
Mam nadzieję że szyjka już nie będzie się skracać -
Ja tez miewam twardnienia brzucha, przynajmniej kilka na dzień, ale narazie nie są bolesne, czuje tylko taki ucisk i jak dotkne to brzuch jest jak kamień. Za tydzień w poniedziałek wizyta to zobaczymy jak tam moja szyjka się trzyma
-
Bardzo Wam współczuję tych twardnień. Ja, odpukać, ich nie mam, ale za to jestem co chwila zmęczona. Właśnie też wylądowałam w łóżku i idę się zdrzemnąć bo wieczorem jeszcze kino z Młodą i wiem, że bez drzemki zwyczajnie nie dam rady. Oby tylko w czwartek nie okazało się, że to przez glukozę, bo mam krzywą w planach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2023, 11:25
-
Moje twardnienie nie bolą tylko co jakiś czas jakby skurcz szedl ale wkurza to bo ja się denerwuje o naczynia. W innej sytuacji bym łyknęła tabletek dodatkowa i poszła się przespać a tu muszę pilnować. Odrazu wkładkę zakładam żeby widzieć nawet najmniejsza krople krwi.
-
Tkpom wrote:Moja mama pracowała w piekarni kilka lat temu to mówiła że wszystkie te chleby ciemne są barwione i już naprawdę trzeba trafić aby chleb nie był barwiony karmelem ale wtedy jego cena to kosmos jest. Czyli kupując w większości piekarni chlebek wybieramy ten ciemny najdroższy bo wtedy zapewne nie jest barwiony.
Te pieczywo diabetic czy jakoś tak kupowaliśmy babci mojej i też cukier kosmos po nim był
Kurcze dużo z nas ma te twardnienia brzucha. I niby teraz już mogą pojawiać się jakieś skurcze, ale wiadomo nie za częste, nieregularne i nie bolesne. Ale jak ja odczuwam takie skurcze od 17tc to jak mam wiedzieć czy te teraz to normalne czy może ich tyle być czy nie i trzeba szybciej reagować 🤦♀️ Najbardziej boję się tego, że coś przegapię i pojadę za późno... -
Zawsze lekarze na IP mówią że jestem bardzo spokojna jak na moją sytuację. Ale z drugiej strony co mi da panikowaniem? Skoczy mi ciśnienie i jeszcze przez to mnie pokroją szybciej. A dwa co ma być to będzie panikować zacznę jak już coś się będzie działo.
-
Kiarka wrote:Tak to pieczywo niby zdrowe niby ciemne a potrafi być ładnie napakowane cukrem i innym świństwem. Ja znalazłam dla siebie idealny chleb, ale długo szukaliśmy i teraz mąż jeździ raz w tygodniu 20km tylko po niego 😜
Kurcze dużo z nas ma te twardnienia brzucha. I niby teraz już mogą pojawiać się jakieś skurcze, ale wiadomo nie za częste, nieregularne i nie bolesne. Ale jak ja odczuwam takie skurcze od 17tc to jak mam wiedzieć czy te teraz to normalne czy może ich tyle być czy nie i trzeba szybciej reagować 🤦♀️ Najbardziej boję się tego, że coś przegapię i pojadę za późno... -
O mały wazy jednak 1590g a nie 1500 bo na zdjęciach usg to znalazłam. Na wypisie też znalazłam że konsultowała mój przypadek z kimś telefonicznie a tego mi nie powiedziała. Ja sobie przygotowałam papiery co do przyjęcia będą mi potrzebne do jednej koperty bo wczoraj np wolała odemnie pierwsze usg które było robione także taka podpowiedź żeby mieć na wierzchu bo moga wołać do porodu. Termin mam wpisany na 19 sierpnia porodu według pierwszego usg czyli znowu 3 dni szybciej niż jest to ustalone.
-
Zawsze jak jedziecie na izbę i później do porodu trzeba mieć na wierzchu ostatnie usg z pomiarami dziecka, ostatnie wyniki morfologii, moczu i tych badań typu toxo, HIV, hcv grupa krwi i odczyn combsa itd, później gbs jak już będzie zrobiony.trzeba pilnować porządku w dokumentach. O pierwszym USG nie słyszałam, no ale może w zależności od przypadku.
Ja głupia nie zabrałam w ogole tych badań, tylko sama kartę na wakacje ... mocz i morfologię mam wpisane ale parametrów USG nie.
No ale mam nadzieję że nic się nie wydarzy.
Wczoraj miałam te twardnienia i takie trochę pieczenie w dole brzucha, ale przez noc odpoczęłam i przeszło. Myślę że przeciazylam się po prostu. Dziś miałam leżeć plackiem na plaży, jest pogoda ale dzieci zazyczyly sobie jazdę kolejka wąskotorowa i jedziemy🙂
-
nika647 wrote:Zawsze jak jedziecie na izbę i później do porodu trzeba mieć na wierzchu ostatnie usg z pomiarami dziecka, ostatnie wyniki morfologii, moczu i tych badań typu toxo, HIV, hcv grupa krwi i odczyn combsa itd, później gbs jak już będzie zrobiony.trzeba pilnować porządku w dokumentach. O pierwszym USG nie słyszałam, no ale może w zależności od przypadku.
Ja głupia nie zabrałam w ogole tych badań, tylko sama kartę na wakacje ... mocz i morfologię mam wpisane ale parametrów USG nie.
No ale mam nadzieję że nic się nie wydarzy.
Wczoraj miałam te twardnienia i takie trochę pieczenie w dole brzucha, ale przez noc odpoczęłam i przeszło. Myślę że przeciazylam się po prostu. Dziś miałam leżeć plackiem na plaży, jest pogoda ale dzieci zazyczyly sobie jazdę kolejka wąskotorowa i jedziemy🙂 -
Ja pierwszy raz się spotkałam z tym że chcą pierwsze usg ale po przeanalizowaniu tam faktycznie jest najdokładniejszy termin porodu wyznaczony bo potem to już każde dziecko w swoim tępię rośnie.
Ja kupiłam ten segregator od mamy ginekolog i mam poukładane wszystko osobna oparta na aktualne wyniki potem. Posegregowane stare wyniki osobna koperta na badania do porodu itd także dzisiaj przerzuciłam sobie to pierwsze usg do badań do porodu. Otwieram wyciągam jedna kopertę i wszystko jest. A jak coś muszę znalesc to szybko idzie to ogarnąć -
Ja zrobiłam swój segregator, najpierw mam tam kartę ciąży, zaraz za tym grupę krwi, później 1 badania właśnie te HIV I knne i dalej kolejne badania, później prenatalne połówkowe i wypisy z każdej wizyty 😊 i każda strona podpisana w segregatorku, panie były wczoraj pod wrażeniem. Aczkolwiek i tak interesowała je tylko karta ciąży i grupa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2023, 14:06