Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    ja nie wiem o co chodzi z tym napinaniem.... czasami tylko mam wrażenie że mała się wypina i pół brzucha mam twardego i takiego hmmm jakbym tam miała kłodę i jest to wyczuwalne a druga połowa miękka jak za dużo poczłapię to mam taki napchany brzuch jakbym balon zjadła ale czy on się napina?
    Ja leżałam sporo w szpitalu z tym i położne tam mnie dużo wymacały. Te na początku nie wiedziałam jak to rozróżniać, bo przecież w brzuchu dzieje się wszystko, macica się napina, maluch wypina, jelita szaleją 🥴 Ale położne tłumaczyły mi to tak, że jak brzuch się napina, ale macica ma luz i ona poddaje się Twojej ręce, to jest dzidziuś, a jak jest taka naprężona, że dotkniesz i tam nic nie ruszysz to skurcz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2023, 18:34

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz też mnie w krzyżu coś łapie brzuch twardy i nasłuchuje czy jechać czy nie jechać. W normalniej ciąży bym poszła spać i czekała czy coś się rozkręci a tu nie wiem panikować nie panikować dla mnie to takie obciążenie psychiczne jest ze szok. Człowiek nie wie gdzie jest ta granicą i nikt nie potrafi jej ocenić w tym przypadku, lekarze nie umieją naprowadzić

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko ja tak miałam z córką a na ktg się nie pisały skurcze a były

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Tylko ja tak miałam z córką a na ktg się nie pisały skurcze a były
    A to ktg to trochę o kant d potłuc... Leżały że mną dwie dziewczyny do indukcji. U jednej o 18 godzinie pisały się skurcze jak fale Dunaju, a do rana szyjka nie drgnęła. U drugiej na ktg linia prosta brak skurczy cały czas, a na badaniu okazało się że ma już 4cm rozwarcia. I niech ktoś mi wytłumaczy jak to działa 🤦‍♀️

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka wrote:
    A to ktg to trochę o kant d potłuc... Leżały że mną dwie dziewczyny do indukcji. U jednej o 18 godzinie pisały się skurcze jak fale Dunaju, a do rana szyjka nie drgnęła. U drugiej na ktg linia prosta brak skurczy cały czas, a na badaniu okazało się że ma już 4cm rozwarcia. I niech ktoś mi wytłumaczy jak to działa 🤦‍♀️
    O to to, ja tak miałam, w ogóle mi się skurcze nie pisały ale ja je czułam. Położna mnie bada a tam 6 cm rozwarcia :D ale ja miałam takie skurcze od krzyża, podejrzewam że dlatego ktg ich nie wyłapywało :D

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebag wrote:
    O to to, ja tak miałam, w ogóle mi się skurcze nie pisały ale ja je czułam. Położna mnie bada a tam 6 cm rozwarcia :D ale ja miałam takie skurcze od krzyża, podejrzewam że dlatego ktg ich nie wyłapywało :D
    Ona też mówiła coś takiego, że najbardziej z pleców czuje. I weź tu się nie stresuj jak codziennie plecy bolą 😅

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka wrote:
    Ona też mówiła coś takiego, że najbardziej z pleców czuje. I weź tu się nie stresuj jak codziennie plecy bolą 😅
    To zupełnie inny ból niż kręgosłupa czy mięśni:D trudno się pomylić moim zdaniem :)
    Podziwiam Was dziewczyny które muszą leżeć. Ja dziś się oszczędzam od południa ze względu na nogę i już mnie nosi :| ale wiadomo, mus to mus, trzymajcie się dzielnie :)

Kiarka lubi tę wiadomość

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem właśnie na IP i po Ktg i zapisały się dwa delikatne a mnie od krzyża tak łupało ze aż oczy wyszły. Czekam na konsultacje teraz.

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, że pojechałaś. Lepiej mieć pod kontrolą. Dawaj znać co powiedzieli

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę do domu ale muszę czekać bo przyjechała jaks babka znajoma tej co rejestruje i ma skurcze w 39 tygodniu. Mam wrażenie że źle mnie zbadała bo zaczynałam z szyjka 36mm ostatnio miałam 34mm a teraz ma 45mm jakim cudem?
    Mały wazy 1500g i czekam na wypis

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2023, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    co do diety ja polecam zrobić sobie talerzyk (porcję) 50% to owoce )różnokolorowe i ich mniej niż warzyw) i warzywa; 25% to np ryby drób, rośliny strączkowe, orzechy ; 25% produkty pełno zbożowe i jak najmniej przetworzone pieczywo jest dozwolone i wiadomo szukać razowych i pełnoziarnistych (fajne są niektóre ziarniaki ale uważnie czytać skład) i nie żałujcie sobie grosza na chlebek.... wiadomo że w piekarni jest dużo lepszy niż w np stonce na regale....

a tu macie przykładową tabelkęz indeksem ig
    https://mamaginekolog.pl/wp-content/uploads/2022/10/indeks_glikemiczny_poprawione.jpg

aaaa i pijcie dużoooooo wody bardzo dużo.... mi lekarz zalecił picie o 1 litr więcej wody

Mi pomaga woda z cytryną obniżyć cukier 😅

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z oddziału 😪 Na wieczór złapały mnie spięcia jeden za drugim, jeden za drugim i tak non stop że pojechaliśmy 😪 Szyjka na 2 cm... w piątek bylo 2,8 i strasznie mnie to martwi 😪 do tego jestem tak głodna że chyba odlecę...

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze Muszka trzymaj się ja wczoraj prawie też wylądowałam ale u mnie na milion procent źle zmierzyła szyjkę i dlatego mnie to uratowało.

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z takimi długościami szyjki spałabym spokojnie... ale 2 cm...

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Witam się z oddziału 😪 Na wieczór złapały mnie spięcia jeden za drugim, jeden za drugim i tak non stop że pojechaliśmy 😪 Szyjka na 2 cm... w piątek bylo 2,8 i strasznie mnie to martwi 😪 do tego jestem tak głodna że chyba odlecę...
    Trzymaj się dzielnie ❤️ Podali Ci magnez czy od razu działają mocniej?
    No w szpitalu najgorzej u mnie też było rano z głodem, do wizyty nie wolno nic jeść, a jak potem robili jakieś badania to śniadanie dopiero po 9 🙄 I mimo że miałam większość swojego jedzenia, bo po szpitalnym cukry kosmos, to i tak schudłam tam 1,5kg. To musisz pilnować żeby jeść późno i mam nadzieję, że w Twoim szpitalu jedzenie będzie lepsze 🙃

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Dobrze że pojechałaś. Może być jakiś mały błąd pomiarowy ale ewidentnie się skraca. Mam nadzieję że wdrożą jakieś leki które zadziałaja i to się ustabilizuje u Ciebie. Trzymaj się❤️

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka kciuki zaciśnięte.
    Dobrze, że pojechałaś. Przynajmniej Cię zbadają i na pewno uspokoją że wszystko jest dobrze.

Ja dziś wstawałam o 1 w nocy siusiu, to też miałam brzuch twardy jak kamień ale bez żadnego bólu. Potem zasnęłam i rano już normalnie.

age.png

♀️'89♂️'86

Starania o drugie serduszko
    11.2024-02.2025 przywracanie owulacji

04.2025 6TC💔

04.09.2025 ⏸️
    11.09 beta 508
    13.09 beta 1265
    15.09 beta 2575
    19.09 beta 10463

23.09 CRL 4mm FHR 113/min

preg.png
  • Kaśik Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka trzymaj się dzielnie i daj znać, co tam Ci poradzili

2018 - początek starań
    2020- start klinika
    2021 - IUI 💚 -> 💔 7tc. /2021 - IUI ❌/2021 - IUI ❌ /2021 -IUI ❌
    2021 - start InVitro
    2022 - transfer 💚 --> 11tc.💔 (trisomia 22)
    2022- transfer 🍀 --> 💚
    2023- 💙 3540g., 53cm💙
    age.png

2024/2025- start kolejne starania - efekt -> genetycznie niepoprawne zarodki - kończymy starania :(
    2025.10 - Niespodzianka!
    2025.11 - Prenatalne i bad. genetyczne OK - dziewczynka💝

preg.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktg nie wykazuje żeby były to skurcze porodowe, dostałam rozkurczowe, duże ilości kroplówek z magnezem i potasem, leki na anemię... Wzięli dużo badań, zrobili wymazy i prawdopodobnie będę mieć za parę dni zakładany pessar na szyjkę.
    Kiarka tu to samo. Obchód był przed 9, dopiero potem śniadanie, mnie już aż ćmilo z głodu. Pewnie dostanę tylko 3 posiłki więc mąż mnie musi zaopatrzec w jakieś zdrowe przekąski czy coś.. żebym miała co skubnąć między głównymi posiłkami i właśnie koło tej 22, bo kolacja jest tu bardzo wcześnie:(

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka trzymaj się dzielnie i dawaj znać co i jak....

Tkpom jest wszystko ok? jak się teraz czujesz? 1500 to już nie taki maluszek :) jeszcze mu u ciebie dobrze

tak jak opisujecie te napięcia to ja mam ich baaaaardzo mało i takich chwilowych bez bólu,
    strasznie źle śpię ostatnio ;/

age.png
‹‹ 243 244 245 246 247 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ