WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2023, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej, co do badań 3 trymestru to w sumie też mam tak, że co wizytę jest wszystko dokładnie mierzone i sprawdzane więc pewnie i jutro tak będzie, także o to jestem spokojna. I też strasznie ciekawa jak duża już jest ta moja kruszyna ☺️ Ja ostatnio wrzuciłam wszystko do prania, wyprasowałam i zapakowałam w pojemniki i przez parę dni jeszcze będzie czekało w pokrowcach aż złożymy komodę. Już się nie mogę doczekać tego układania 😁 może i szybko, ale w sumie korzystałam z braku upałów, bo stać przy żelazku nie było łatwo 😅 zdecydowanie to był ostatni raz kiedy coś jej prasowałam 🤣 poza tym, niedługo jedziemy na parę dni urlopu, a do tego czasu chciałabym mieć ogarniętą większość.

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2023, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W droższe biustonosze do karmienia lepiej inwestować już po nawale pokarmowym. jak się laktacja ustabilizuje. Przy pierwszym dziecku może to trwać nawet że 3 miesiące. I w tym czasie zmejnia się zarówno obwód pod biustem ( schodzi ciążowy brzuch) i szaleje obwód biustu. Ja kupiłam sobie w esotiq dwie sztuki i w jeden się jeszcze mieszczę, drugi już za ciasny pod biustem. Pewnie wrócę do niego już po porodzie i po nawale

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2023, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    W droższe biustonosze do karmienia lepiej inwestować już po nawale pokarmowym. jak się laktacja ustabilizuje. Przy pierwszym dziecku może to trwać nawet że 3 miesiące. I w tym czasie zmejnia się zarówno obwód pod biustem ( schodzi ciążowy brzuch) i szaleje obwód biustu. Ja kupiłam sobie w esotiq dwie sztuki i w jeden się jeszcze mieszczę, drugi już za ciasny pod biustem. Pewnie wrócę do niego już po porodzie i po nawale

Też racja... to pewnie dokupię jeszcze 2 z bonprix, już przed samym porodem 😅 Szkoda kupować drogie jak przyjdzie zaraz zmiana i albo będą ciasne albo za luźne 😅 albo w ogóle karmienie nie wypali, bo i tak bywa

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2023, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj ryczę mam już wszystkiego dość.
    Przyszedł wózek i fotelik i o ile fotelik jest ok to wózek cała gondola połamana 😭😭😭😭 reklamacja oczywiście złożona ale 30 dni na rozpatrzenie plus 30 dni na zwrot pieniędzy o ile uwzględnia reklamację. I zostaje bez wózka bo nie mam żeby znowu wywalic ponad w tys na wózek.

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Przyszedł wózek i fotelik i o ile fotelik jest ok to wózek cała gondola połamana 😭😭😭😭 reklamacja oczywiście złożona ale 30 dni na rozpatrzenie plus 30 dni na zwrot pieniędzy o ile uwzględnia reklamację. I zostaje bez wózka bo nie mam żeby znowu wywalic ponad w tys na wózek.

O kurcze, znowu taki numer? A kupowałas w sklepie czy od osoby prywatnej?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2023, 18:43

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2023, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od osoby prywatnej ale w stanie idealnym bo używali tylko miesiąc

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2023, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko! Tkpom jaka przykra sprawa....mam nadziejs,że szybko rozpatrzą reklamację i Kaśka zaraz zwrócą 🤞🥺

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2023, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:

Nie mówiłaś czasem że masz cybexa w domu już kupionego? To nie przejmuj się, dzidziusiowi jeden wystarczy i kolor też mu jest obojętny, to tylko my kobiety zwracamy uwagę na takie szczegóły 😊 Kasę na pewno zwrócą także jak masz ten jeden to spokojnie poczekaj ewentualnie jakieś fajne kolorowe dodatki mu dokup bo pisałaś że Ci się kolor nie podoba.
    Ale wiem jak to jest, jak ma się już dużo na głowie stresów to każda rzecz potrafi doprowadzić do płaczu i nerwów..

age.png
  • Karola1688 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2023, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej czy któraś z was miała do czynienia z laktatorem muszlowy ? Może macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?

preg.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2023, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Nie mówiłaś czasem że masz cybexa w domu już kupionego? To nie przejmuj się, dzidziusiowi jeden wystarczy i kolor też mu jest obojętny, to tylko my kobiety zwracamy uwagę na takie szczegóły 😊 Kasę na pewno zwrócą także jak masz ten jeden to spokojnie poczekaj ewentualnie jakieś fajne kolorowe dodatki mu dokup bo pisałaś że Ci się kolor nie podoba.
    Ale wiem jak to jest, jak ma się już dużo na głowie stresów to każda rzecz potrafi doprowadzić do płaczu i nerwów..
    No właśnie nic dodatkami nie zrobię bo ten cybex jest hmm napackany. Gondole wystawiłam na sprzedaż i jest nawet chętny miała zostać sama spacerówka.
    Ja poprostu nie wierzę w to co się stalo
    Z ta gondola. Stelaż idealny a gondola cała połamana. Najgorsze ze musze czekać tyle czasu na zwrot.

age.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech tyle sie napisalami zniknęło 🙄
    W skrócie:
    Tkpom wyrazy współczucia

Co do wózka to jak wyżej, nie stresuj się. Zostaw starą gondolę. Teraz już musisz odpuścić z nerwami o rzeczach mało istotnych. To na pewno nie pomoże w Twoim przypadku. Wiem że czasem się nakręcamy za bardzo żeby wszystko było idealne i jak idzie coś nie po naszej myśli to świat się wali...

Wczoraj przesiedziałam pół dnia na allegro. Mam nadzieję że kupiłam już wszystko z higieny noworodka i rzeczy dla mnie do porodu. Za wszystkie pierdoły, waciki, podkłady i inne kosztujące po 5-15 zł zapłaciłam łącznie ponad 1000 zł. To jest masakra.

Zostały mi jeszcze do kupienia jakiś otulacz do fotelika, pieluszki tetrowe i muslinowe, i najważniejsze fotelik.

Wczoraj przyszło łóżeczko dostawne. Miało być Chicco używane ale znalazłam promke na nowe z kinderkraft i takie kupiłam za 400.

Pampersy, czy kupujecie jedynki? Czy też paczkę tych 0? Od 0-3kg?

age.png

Starania o drugie serduszko
    11.2024-02.2025 przywracanie owulacji

27.03 -31dc owulka
    08.03 cień cienia
    09.03 beta 59, 60
    11.03 beta 204,70 (przyrost 245,8%)
    17.04 beta 1211,30 🥺🥺
    19.04 beta 1747...
    08.05 pierwsza wizyta
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pampersy raczej rozmiar 1, dla wczesniakow mają w szpitalach, zanim się wyjdzie do domu to zawsze się zdąży dokupić nawet online te 0.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam usg 3 trymestru, wszystko jest w porządku. Maluch ponoć bedzie duży, ma już prawie 2 kg i wg pomiarów jest 3 tygodnie do przodu. TP też wypada już na 24 sierpnia zamiast na 7 września. Za miesiąc znów spotykam się z ordynator i juz ustalamy datę zgłoszenia się na CC.bedziemy robić na koniec sierpnia jeśli wcześniej się nic nie zacznie . Jejku, to już tak niedługo

niezapominajk_aa, nika647, bebag, LILA_33, Umka, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam 1 paczkę 0 bo jest duża promka teraz w rossmanie, ale to nie jest jakaś megapaka. A u nas prognozują małą dzidzie poniżej 3 kg więc wolę mieć. Co do reszty- kupujecie już takie "hurtowe" ilości pampersów na allegro? Typu te megapaki? Czy czekacie co wam się sprawdzi? Bo nie wiem czy mój pomysł że kupię 1x pampersr1, 1 raz Dada złote r.1 i będę "testowac" ma w ogóle sens?? Czy lepiej być już obstawionym po brzegi w te pampersy jak się dzidzius urodzi?
    Ja zakupy robię na stronie apteki Gemini, polecam, dobre ceny. Nie mogę się namyslic Czy (i jaki) inhalator kupować, termometr Dodałam bezdotykowy microlife, trochę najpotrzebniejszych rzeczy ale jeszcze bez laktatora czy butelek i już prawie 1000 zł.. a wcale nie ilości hurtowe kupuje 🫣

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O i drugie pytanie- jak zależy nam żeby rozkręcić laktacje ale tego mleka jeszcze nie ma to wiadomo że dzidziusia trzeba dokarmic butelką - jaką polecacie z wolnym przepływem? I jakie mleko mieć w domu w zapasie? Najtańsze bebiko?

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Ja kupiłam 1 paczkę 0 bo jest duża promka teraz w rossmanie, ale to nie jest jakaś megapaka. A u nas prognozują małą dzidzie poniżej 3 kg więc wolę mieć. Co do reszty- kupujecie już takie "hurtowe" ilości pampersów na allegro? Typu te megapaki? Czy czekacie co wam się sprawdzi? Bo nie wiem czy mój pomysł że kupię 1x pampersr1, 1 raz Dada złote r.1 i będę "testowac" ma w ogóle sens?? Czy lepiej być już obstawionym po brzegi w te pampersy jak się dzidzius urodzi?
    Ja zakupy robię na stronie apteki Gemini, polecam, dobre ceny. Nie mogę się namyslic Czy (i jaki) inhalator kupować, termometr Dodałam bezdotykowy microlife, trochę najpotrzebniejszych rzeczy ale jeszcze bez laktatora czy butelek i już prawie 1000 zł.. a wcale nie ilości hurtowe kupuje 🫣

Ja też kupiłam po 1 paczce z pampers, dady i lupilu i zamierzam najpierw sprawdzić. Nie wiem na ile ma to sens, ale tak spróbuję 😅 dopiero później zamówię hurtowe ilości.

Jeny to ja nie wiem jak to zrobiłam ale mi koszyk w Gemini wychodzi za niecałe 600 zł. Oprócz butelek, bo będę zamawiać ze strony Phillipsa bezpośrednio.

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja w koszyku mam 1480zl I dalej dokładam... dziękuję za przypomnienie o termometrze I inhalatorze bo zapomniałam...

Ja teraz mam nałóg kupowania wielopielo bliźniaki bym w tym zapampersiła więc ja kupuję małą paczke jednorazówek do szpitala mąż się już za głowę łapie jak widzi ile jeszcze tego w koszyku jest I cały czas powtarza a myślałem że mamy już wszystko a mamy tylko ciuszki XD pranie szpitalno wyprawkowe w razie w już zrobione dzisiaj wieczorem spakuję już torbę niech sobie leży a zaraz wskoczę w basen ;) mała uwielbia pływać świruje jak tylko dupsko zamoczę :P bardziej niż po czekoladzie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2023, 11:42

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuje pampersy od rozmiaru 1, ale tak jak pisałam, spodziewam się sporego bobasa. I moim zdaniem nie ma co robić zapqsow, tylko właśnie sprawdzić co nam pasuje i wtedy ewentualnie kupić większe ilości ale też bez szaleństw bo naprawdę z tych pierwszych rozmiarów to dziecko szybko wyrasta :)
    Inhalator to nie wiem czy od razu potrzebny, ja kupiłam dopiero jak młoda poszła do żłoba ;) termometry microlife są bardzo w porządku :)
    Na butelkach się nie znam ale to chyba smoczek ma kluczowe znaczenie, żeby był ten wolny przepływ. Natomiast laktację można rozkręcić bez dokarmiania. Nie ma co robić zapasów mm, bo w razie potrzeby podania, maja w szpitalu. A jak będzie potrzebne w domu to zawsze można dokupić.

Ja dziś kupiłam wózek :) używany ale w świetnym stanie i dobrej cenie, jestem super zadowolona :) także pierwsza rzecz dla bobasa jest :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2023, 13:28

Umka lubi tę wiadomość

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja walczę z babka o zwrot kasy niech ona walczy z kurierem. Nie będę czekać 60 dni na kasę.
    Moja mama wczoraj jak zobaczyła mnie taka zaryczana to stwierdziła że ona kupi wózek tylko żebym już się nie denerwowała i nie płakała. U mnie kumulacja z kilku tygodni a ten wózek to już przeważył szale poprostu. Mąż z córką w szpitalu był w nocy bo od 3 dni ja boli brzuch i nikt nie wie dlaczego ale przebadali ja i też nic nie wyszło a dziecko dalej z bólu wyje. Szukam jakiegoś prywatnego lekarza bo ja nie moge już patrzeć na to jak cierpi a i ona się męczy. Mąż też zalatany bo załatwia wszytsko przed jutrzejszym pogrzebem a rodzinka jego ciągle coś chce a to tu jechać a to tu jechać a ja już szału dostaje. Syf w domu, ich rzeczy porozrzucane ze przewrócić się idzie. Ja już padnięta bo muszę usługiwać kawka cherbatka, ogarnąć troszkę kuchnie kibel itd.

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi smoczkami o wolnym przepływie to ponoć z każdego jednak leci o wiele szybciej niż z piersi więc gwarancji że dziecko nie odrzuci piersi nikt nie da.
    Ja miałam Avent, smoczki od 0 ale użyłam chyba pierwszy raz dopiero koło 2 miesiąca jak miałam spadek pokarmu bo kilka dni później wrocil mi okres🙈
    Na rozkręcenie laktacji - słód jęczmienny - można kupić gotowe saszetki, można kupić słoiczek z melasą że słodu, np forma horizon robiła. Jest pyszny można dodać do kawki, mleczka, do owsianki, dwie łyżeczki na dzień. Naprawdę działa, ma udowodniona skuteczność. Z kolei uważać trzeba na herbatki z koprem włoskim bo jest ponoc toksyczny dla dzieci. A co do dokarmiania mlekiem mm to są takie kubeczki malutkie, kieliszki z wywiniętym brzegiem, np medela, polecane ponoć przez cdl żeby właśnie nie podawać przez butelkę. Ale więcej, jedno dziecko zaakceptuje karmienie mieszane inne nie. Nie ma reguły i nie mamy na to wpływu. Grunt to się tym nie stresować bo to nie pomoże, a co ma być to będzie.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
‹‹ 264 265 266 267 268 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ