X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klima i obiad do wyboru?! To jak na wakacjach! 😜 I kiedy Tkpom masz planowane rozwiązanie? Wiadomo juz coś?

U mnie Maluch obrócony pupką, także też już doktorka mi zapowiedziała, że ma coraz mniejsze szanse na obrót i może być cięcie. A ja bardzo się nastawiałam na sn. Zobaczymy co mały akrobata zrobi 🙃

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na usg i będą podejmować jakieś decyzje. Najlepsze jest to że każdy na oddziale wie z czym jestem, jak się nazywam itd. Dzisiaj lekarka na obchodzie wchodzi i recytuje reszcie cała moja historie ja oczy wielkie a ona ze pamięta mnie z IP i nawet ma zachowane zdjęcie z usg z naczyniami w prywatnej kartotece (oczywiście bez danych) i mówi że będzie uczyć na nim studentów.
    Mąż się śmieje ze bilety za oglądanie będzie sprzedawał.

Powiem szczerze że UCK ma warunki jak w prywatnym szpitalu tu nawet łazienka jest w pokoju i korzystamy tylko we dwie. Są też sale pojedyncze ale ja nie chciałam bo bym z nudów chyba umarła. Każda ma swoje ktg przy łóżku, swoje pasy które dostaje na wejściu. Łóżka nowoczesne. Oprócz swojego stolika masz też szafę! No nie ma na co narzekać tak naprawdę bo nawet bezpłatne WiFi zapewniają

Muszka1, bebag, Kiarka, Umka, nika647, LILA_33, Katia89, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom cudownie, przynajmniej do porodu poleżysz w komforcie, dla mnie pobyt w szpitalu to była udręka, jedzenie porażka (zupełnie nie dostosowane dla cukrzyków i w większości niejadalne) No I gorąc ... łazienkę też miałyśmy na sali, to chociaż tyle :) ale raz na obchodzie niedzielnym gdzie nie było ordynatora tylko inni lekrze pielęgniarka pomyliła karty i czyta przy mnie ze jestem szykowana do 4CC 😒a ja leżę z gołym brzuchem do badania i nikt się nie zastanowił ze nie mam żadnych blizn na brzuchu, dopiero mówię przepraszam ale chyba pomyłka bo ja pierworódka 😆
    Ordynator za to też mega ogarniał kto, co, naprawdę starszy facet ale głowa na karku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2023, 10:02

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi, też wolę być przygotowana 😊 komoda będzie w przyszłym tygodniu, także zacznę pranie i prasowanie 🥰

Tkpom to super ze szpital I warunki są dobre, przynajmniej przez te ostatnie tygodnie będziesz miała komfortowe warunki i stałą opiekę. Niezmiennie trzymam mocno kciuki za Was i czekam na wieści ✊

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby moje dziecko jeszcze współpracowało z lekarzami to było by cudownie. Nie chcę współpracować na usg ehhh.... Zapowiada się mały urwis.

Badał mnie jakiś wyższy rangą lekarz i już mu się nie podobają te naczynia a mały jeszcze dodatkowo je przyciska głową.
    Mam mieć powtórzone usg jak mały się ogarnie trochę bo chcą go wymierzyć obejrzeć płucka i serduszko

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom tak się cieszę że jesteś już pod dobrą opieką... teraz to już będzie z górki :)

Wy tu planujecie wakacje a ja się zastanawiam czy zdążę wszystko ogarnąć do 2 sierpnia.... po ostatniej wizycie zegarek ciążowy jakby mega przyspieszył tym bardziej że jest duże prawdopodobieństwo że nie donoszę do terminu... jak szyjka nie przyhamuje to 2 idę na oddział "rodzić "

Boję się jak diabli.... Ja nie wiem co to się porobiło....

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    Tkpom tak się cieszę że jesteś już pod dobrą opieką... teraz to już będzie z górki :)

Wy tu planujecie wakacje a ja się zastanawiam czy zdążę wszystko ogarnąć do 2 sierpnia.... po ostatniej wizycie zegarek ciążowy jakby mega przyspieszył tym bardziej że jest duże prawdopodobieństwo że nie donoszę do terminu... jak szyjka nie przyhamuje to 2 idę na oddział "rodzić "

2 ?? Sierpnia???
    Ile masz teraz tą szyjkę?

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po tym opisie Tkpom aż się zastanawiam czy nie zrobić sobie wakacji w Gdańsku na ostatnią chwilę🤪
    Wczoraj z dziećmi przeglądaliśmy atlas polskich miast dla dzieci i byli zachwyceni trójmiejskimi atrakcjami. Musimy ich zabrać kiedyś. Sama spędzałam wakacje w Gdańsku co lato u babci, bo kiedyś mieszkała w Oliwie.
    Jak chcecie się trochę powzruszac to polecam dwie krótkometrażowki na Disney : Bao Bao i Wzloty, oglądaliśmy ostatnio z córką i ryczlam jak głupia. Ale warto❤️

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:

Jeju weź nie mów tak, przyhamuje. Też mam problemy z szyjką i mega się boję, ale mam ciągle nadzieję, że zobaczymy się z małym dopiero pod koniec sierpnia. Ale zaczęłam poganiać trochę męża, żeby szybciej ogarniał komodę i łóżeczko, bo on to chyba wszystko chce na wrzesień zostawić 🥴

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok 2cm ale tutaj bardziej chodzi o szybkość skracania

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niby też liczę na później niż wcześniej ale chyba jednak trzeba spiąć poślady żeby w razie w już było gotowe bo jak mąż mi zostanie z tym sam po porodzie to nic nie ogarnie on nawet nie wie co to pajac XD

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix - raczej nie tyle rodzic co na "podtrzymanie". I może być tak że polezysz do terminu😄
    Mi jakoś w ciągu 6 tyg skróciła.sie w poprzedniej ciąży z 35 do 15mm ale na tych 15 się zatrzymała i nie skracała bardziej min. Do 36 tyg. Później już nikt się ta szyjka nie przejmował i jej nie mierzył bo ciąża donoszona a ja pomimo znacznego już też rozwarcia donosilam do 40+4

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom, wow! Brzmi jak urlop ;) a tak na poważnie, to super że już jesteś pod opieką, dawaj znać co tam uradzą na temat terminu :)

Ja jutro idę do mojej pani doktor, mam nadzieję że dostanę zielone światło na urlop :) ja już bym najchętniej została w domu, ale moja córka bardzo bardzo czeka na wakacje nad morzem. 4 dni w Gdańsku też mamy zaplanowane - kocham Trójmiasto, przynajmniej raz w roku odwiedzamy :) wracam z urlopu 4.08 i wtedy biorę się za pranie i prasowanie, postanowione :D

Dziewczyny, z tą skracającą się szyjką to naprawdę na spokojnie, to że się skraca nie znaczy jeszcze że będziecie od razu rodzić. Co najwyżej potrzymają Was trochę na oddziale, żeby Was "uziemić" i przymusić do leżenia :) raczej lekarze będą robić wszystko, żebyscie donosily ciążę chociaż do 36 tygodnia.

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix a czy na pessar już jest za późno? Mam nadzieję że leżysz i odpoczywasz a nie gonisz jak wściekła po domu !! Jakieś objawy masz? Bóle, spinania, twardnienia brzucha?
    My wczoraj zakonczyliśmy szkole rodzenia i to był HIT. Były zajęcia praktyczne i mąż lepiej sobie radził w dosłownie każdej kategorii 😅 Kąpiel bobasa- on trzymał dobrze, ja źle. Ubieranie- on ubrał ekspresowo a ja jak się okazało i body I pampersa tyłem na przód tej biednej lalce 🤣 wróciliśmy do domu i się śmiejemy ze stacja przewijania należy do niego 🤣 mama będzie stacją karmienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2023, 12:28

Nadziejka30 lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja przez te moje treningi, książki o aktywnych porodach tak bardzo wykręciłam sobie poród aktywny, bez wywoływania, w pozycjach wertykalnych... Ćwiczę te pozycje, oddychanie i czuje że jak znowu będą chcieli mi wciskać oksytocynę i leżenie pod ktg to odezwie się moja awanturnicza natura🤪 no ale różnie może byc, staram się jednak pamiętać że nie mam na wszystko wplywu

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Spuromix - raczej nie tyle rodzic co na "podtrzymanie". I może być tak że polezysz do terminu😄
    Mi jakoś w ciągu 6 tyg skróciła.sie w poprzedniej ciąży z 35 do 15mm ale na tych 15 się zatrzymała i nie skracała bardziej min. Do 36 tyg. Później już nikt się ta szyjka nie przejmował i jej nie mierzył bo ciąża donoszona a ja pomimo znacznego już też rozwarcia donosilam do 40+4
    Oo to rzeczywiście, z tą szyjką to nigdy nie wiadomo jak bedzie postępować....

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nic nie wiadomo... moja gin prowadząca nie bardzo jest za passarem bo podobno ciężko później o naturalną akcję porodową i zazwyczaj jest poród wywoływany albo z komplikacjami nie wiem nie doświadczyłam no ale zaufam jej w końcuswoje doswiadczenie juz ma i nie jeden poródodebrałatam gdzie planujęrodzić... Z dodatkowych objawów to skurcze i twardnienia, na ktg tez już sie kilka skurczy zapisało ostatnio ale podobno wszystko w normie... dostałam magnez ale np mam nie brać nic rozkurczowego...

No chcę dociągnąć do tego minimum 35tc a później niech się dzieje co chce :P

Czy leżę tak leżę już się przeniosłam na podłogę bo łóżko mam niewygodne mam z 20 poduszek z rogówki w obstawie i dalej mi niewygodnie... nawet jak bym chciała uciec na krótki spacer to mąż by mnie chyba pasami do ziemi przypiął... więc wyjścia nie mam....

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro wybieram się do diabetolog, prywatnie mi odwołali wizytę, nigdzie w okolicy nie ma w najbliższym czasie terminów prywatnie więc jestem zmuszona wrócić do tej co wciska każdemu insulinę, no ale mam nadzieję że w miarę ogarnęłam i jednak unikne. Chociaż jak czytam tkpom to w sumie ten Gdańsk nie brzmi źle, może jednak sama poproszę o insulinę żeby tam wylądować 🤣🤣

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po usg wszystko ok chociaż mały naciskać zaczyna na te naczynia i już mam stracha że pękną. Wazy 2280g i to na tyle zobaczymy co wieczorem powiedzą na obchodzie

age.png
  • KasiaAnna Ekspertka

Wysłany: 13 lipca 2023, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wybór menu w szpitalu?! Pierwsze słyszę! Prawie jak na wakacjach i do tego pełna obsługa 😁

U mnie Niemąż już mentalnie się przygotował na zamawianie jedzenia z jakiejś aplikacji. Twardo twierdzi, że będzie wychodził przed szpital po odbiór i nęcił zapachem wszystkie położne to będzie lepsza opieka 😆

Wyczytałam jakiś czas temu, że zarówno na pępek, jak i na ranę po cc, teraz najlepiej stosować Microdacyn. Nie wiem jak z tym srebrem koloidalnym, ale chętnie bym się dowiedziała bo nie raz wykorzystywałam je przy chorobach.

U mnie dziś znowu towarzystwo zostawiło mnie samą na kilka godzin, także takie wyjazdy wakacyjne to ja lubię 😎 i po cichu zaczynam płakać, że już za tydzień do Polski…

‹‹ 275 276 277 278 279 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ