WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Kiarka na zgage najlepsze urodzić z minuty na minutę ustępuje cała zgaga, dretwienie rąk no i wszelkie dolegliwości 😁
A tak na już to Rennie i lody wodne są dobre ale też pomagają na chwilę.
Ja dzisiaj chodzę po mieszkaniu i mnie krew zalewa taki syf mają że szok. Także zaczynam od sprzątania kuchni w miarę jak czas pozwoli.
Ciężko z rana ale pomału posprzątam mieszkanie. -
Tkpom wrote:Kiarka na zgage najlepsze urodzić z minuty na minutę ustępuje cała zgaga, dretwienie rąk no i wszelkie dolegliwości 😁
Ja dzisiaj chodzę po mieszkaniu i mnie krew zalewa taki syf mają że szok. Także zaczynam od sprzątania kuchni w miarę jak czas pozwoli.
Ciężko z rana ale pomału posprzątam mieszkanie.
Nie wygłupiaj się nawet. Jak jest dorosły chłop w domu i w miarę duże dzieci, nie maluchy kilkuletnie to niech się ogarną, Ty odpoczywaj!! Albo wezwijcie kogoś niech posprząta. -
Tkpom wrote:Kiarka na zgage najlepsze urodzić z minuty na minutę ustępuje cała zgaga, dretwienie rąk no i wszelkie dolegliwości 😁
Ciężko z rana ale pomału posprzątam mieszkanie.
Oszalala! Skorzystaj ze znajomości i wezwij kogoś żeby Ci ogarnąła Ty na fotel i na drzemeczkę
-
ann2224 wrote:Pytanie czy któraś z was kupowała strój dla taty na porodówkę jeśli tak to co polecacie ?
Mój bierze spodnie dresowe, tiszert i klapeksyważne żeby były spakowane czyste na zmianę bo zazwyczaj trzeba mieć na porodówkę
ann2224 lubi tę wiadomość
-
nika647 wrote:Muszka - ślicznie to wyszlo❤️
Lila - plan mamy taki że idę na dodatkowe USG do innego lekarza, jeśli maly będzie nadal mniejszy niż wg terminu to zrobię dodatkowe badania przepływów nawet jeśli lekarz stwierdzi że nie trzeba.
Udało mi się zapisać jeszcze na to USG na PZU, a mamy tylko do końca sierpnia.
Czekam na regał z Ikei żeby przerzucić zabawki z jednej komody u moich dzieci i zrobic miejsce dla małego na ubranka. Jutro ma przyjść. To będę już mogła w końcu poprac wszystko i poprasowac bo będzie gdzie schować do porodu.
Oczywiście lepiej sprawdzić niż martwić się i zastanawiać, mam jednak nadzieję że wszystko jest dobrze a mały to poprostu kruszynką będzie 😊 -
ann2224 wrote:Pytanie czy któraś z was kupowała strój dla taty na porodówkę jeśli tak to co polecacie ?
U nas w szpitalu chyba są dostępne, nie trzeba mieć swoichann2224 lubi tę wiadomość
-
No właśnie mój ma te nóżki krótsze o 2 tyg, główka większą o 3 dni, brzuszek o 3 dni mniejszy. Ale moje starsze też miały te nóżki krótsze od reszty ciała i u syna i nawet po porodzie było to widać, długie tułowia, wielkie głowy, krótkie nogi. Tylko ze nogi były w terminie a głowa i brzuch większe. Więc się tym tak nie przejmowałam.
-
nika647 wrote:Są chyba na allegro takie zestawy fartuch, czepek, maseczka i ochraniacze na kapcie.
U nas w szpitalu chyba są dostępne, nie trzeba mieć swoich
U mnie w szpitalu nie trzeba. Tatuś ma mieć jakieś rzeczy do przebrania, klapki pod prysznic, żeby ze mną chodzic pod prysznic i tyle.
Położna mojemu mężowi proponowała koszule do kangurowania że łatwiej niż ściąganie t-shirt'ów, w razie CC.
W przypadku CC u mnie w szpitalu nie ma możliwości żeby mąż był przy mnie -
Jak tam dziś samopoczucie u Was ?
Ja to bym cały dzień spała, nie mam na nic siły 🤦🏻♀️ a brzuch dzisiaj cały dzień jak kamień, puszcze dopiero jak chwilę poleżę ale jak chodzę czy siedzę to aż boli -
Ospała byłam kilka dni, dziś jakby energii więcej, sprzątaliśmy u dzieciaków pokój ale brzuch też jak kamień. Tylko to u mnie dziś z przeciążenia, ciągłego schylania, kucania itd. zrobiłam sobie przed chwilą ćwiczenia na rozluźnienie dna miednicy bo wysikać się nie mogłam z tego napięcia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2023, 18:19
-
Poród powoli sie zbliża , ze względu na cukrzycę będą wywoływać naczytalam sie dużo złych opini o oxy ... Boje sie , ze przez bol nie będę mogła sie skupić na tym co najważniejsze .
Przeczytałam , ze mozna sie nie zgodzić na indukcję .. Ale co wtedy ?
A jakąś część wywoływanych porodów kończy sie cc ..
Cholera jasna nie wiem co robić i myśleć
Lepsze wywoływanie czy cc ? Jak myślicie ?👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
👨 '93 wszystko ok 👍
👱♀️ '13 naturalsik
I stymulacja pazdziernik 2021
💉 Gonal 150 , Mensinorm,Fostimon , Encorton .
🥚 - 6 . Wszystkie zdegradowały , transfer sie nie odbył 😪
II stymulacja grudzień 2021
💉 Gonal 150 , Mensinorm, Fostimon, Encorton .
🥚 10 zapłodnionych
3 x 4AA❄️❄️❄️
18.02.22 transfer ❄️(Acard,Encorton,Utrogestan,Neoparin )
5dpt cień ⏸️6dpt beta5.75 prog. 14.79.8 dpt beta 6.84
(inne labo) .Prog 11.10dpt 5.54 biochem:-(
21.04. transfer ❄️
5dpt cień ⏸️
Beta 5dpt 1.25
Beta 6dpt 0.44
11.01.23 transfer 😍😍
4dpt ⏸️
5dpt beta 23,09 mIU/ml , progesteron 8,39 ng/ml.
7dpt beta 72,25 mIU/ml , Progesteron 29,92 ng/ml
12dpt beta 798,3 mIU/ml ,progesteron 12,27 ng/ml
27dpt mamy ❤️
-
@Papatkiii
Wcześniej przed podaniem oxy chcieli założyć balonik, ale polała się krew z szyjki. Miałam wywoływany poród przez oxy. Nic się nie działo, żadnego postępu porodu, żadnych bóli, nic. Skurcze 100 co 2 minuty, kyorych praktycznie nie czułam. Położne mówiły, że przy takim zapisie ktg już powinnam z 5 razy urodzić. Niestety dziecku tętno spadało przez oxy, dlatego po odłączeniu oxy Ok 21:00, dalszych skurczach zapisanych na ktg i spadającym tętnie córki o 23:00 miałam CC.
Podsumowując, gdybym wtedy miała wybór od razu wolałabym CC. Poród wywoływali mi 38+6
U mnie dziś brzuch tez cały czas twardy…Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2023, 20:44
-
Papatkiiii wrote:Poród powoli sie zbliża , ze względu na cukrzycę będą wywoływać naczytalam sie dużo złych opini o oxy ... Boje sie , ze przez bol nie będę mogła sie skupić na tym co najważniejsze .
Lepsze wywoływanie czy cc ? Jak myślicie ?
No na oxy bardziej boli. A wywoływanie często kończy się cc, bo nie ma postępu porodu. No i właśnie co wtedy jeśli się nie zgodzisz? A z jakiegoś powodu jednak ciąże przy cukrzycy należy rozwiązać wcześniej. Jakbym miała wybór to wolałabym wywoływanie. Pracuje przy operacjach i szczerze jestem przerażona, że to mnie czeka 😵 -
Ja też mam cukrzycę i insulinę i jak na razie lekarz nie mówił nic o wywoływaniu raczej o tym że liczy że samo się zacznie jak w poprzednich ciążach. Wczoraj odstawiłam luteinę i acard bo takie były jego wytyczne. W poniedziałek wizyta to będzie 36+5. Mówił że dłużej mam nie brać nic na podtrzymanie właśnie potok żeby nie musieć wywoływać porodu.
-
Kiarka wrote:No na oxy bardziej boli. A wywoływanie często kończy się cc, bo nie ma postępu porodu. No i właśnie co wtedy jeśli się nie zgodzisz? A z jakiegoś powodu jednak ciąże przy cukrzycy należy rozwiązać wcześniej. Jakbym miała wybór to wolałabym wywoływanie. Pracuje przy operacjach i szczerze jestem przerażona, że to mnie czeka 😵
Cc to bardzo poważna operacja i podziwiam kobiety , Które płacą za to , zeby mieć cesarkę bo tak łatwiej .. Pierwszy miałam naturalny , nacięcie krocza ale po porodzie funkcjonowalam
A biedne po cc muszą leżeć👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
👨 '93 wszystko ok 👍
👱♀️ '13 naturalsik
🥚 10 zapłodnionych
3 x 4AA❄️❄️❄️
21.04. transfer ❄️
5dpt cień ⏸️
Beta 5dpt 1.25
Beta 6dpt 0.44
11.01.23 transfer 😍😍
4dpt ⏸️
27dpt mamy ❤️
-
Papatkiiii wrote:Poród powoli sie zbliża , ze względu na cukrzycę będą wywoływać naczytalam sie dużo złych opini o oxy ... Boje sie , ze przez bol nie będę mogła sie skupić na tym co najważniejsze .
Lepsze wywoływanie czy cc ? Jak myślicie ?
U mnie jesli poród nie zacznie się sam to w 38+3 mam mieć CC. Za dużo się nasłuchalam o tych wywoływaniach i ich skuteczności i jak potem poród wyglada gdy nic nie jest gotowe i rozwiera się na siłę .. ale nadal mam nadzieję że klusia wyjdzie sama przed 38+3)
-
Muszka1 wrote:U mnie jesli poród nie zacznie się sam to w 38+3 mam mieć CC. Za dużo się nasłuchalam o tych wywoływaniach i ich skuteczności i jak potem poród wyglada gdy nic nie jest gotowe i rozwiera się na siłę .. ale nadal mam nadzieję że klusia wyjdzie sama przed 38+3
)
No własnie jest dużo negatywnych opinii na temat wywoływania , chce wybrać najlepiej i najbezpieczniej dla dzidziusia . .👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
👨 '93 wszystko ok 👍
👱♀️ '13 naturalsik
🥚 10 zapłodnionych
3 x 4AA❄️❄️❄️
21.04. transfer ❄️
5dpt cień ⏸️
Beta 5dpt 1.25
Beta 6dpt 0.44
11.01.23 transfer 😍😍
4dpt ⏸️
27dpt mamy ❤️
-
Warto porozmawiać z lekarzem na ten temat jak on to widzi, wiadomo że jeśli zacznie się coś dziać to szybko Cię wezmą na cięcie, ale wolałabym nie przeżyć chwili że dziecku spada tętno. Jeszcze podobno wywołanie po terminie to zupełnie inna bajka, po 41 tygodniu. A takie przed może iść dużo gorzej ... chociaż wcale nie ma reguły i na pewno wiele dzieci się tak rodzi. Sama mialam ten sam dylemat, na razie na spokojnie sobie czekam, może nastąpi naturalny rozwój akcji 😅