WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Kiarka wrote:Mój Maluch też nie chce się odwrócić. Od zawsze byłam zwolenniczką porodu sn, bo pracuję przy cc i nie mogę na to patrzeć, a tu mały drań sobie tak siedzi na pupie i mnie dręczy 😅 Wcześniejsze kopniaki w pęcherz były po prostu męczące, teraz już tak nie kopie przez brak miejsca tylko się przeciąga i kilka razy dziennie wpycha mi nóżkę w pęcherz i to już jest duży ból. Wczoraj wracaliśmy z zakupów i poczułam taki ból aż zawyłam. Mąż miał niezłego stracha 😂
Kurcze te osoby odwiedzające w szpitalu to męczarnia. Ciągle słyszę od koleżanek, że to było najbardziej męczące jak przychodziły wszystkie ciotki do współlokatorek i najlepsze historie to jak wujek zamiast patrzeć na dziecko, do którego przyszedł to gapił się na cycki koleżanki, która chciała nakarmić. U nas w szpitalu jest możliwość leżenia na pojedynczej sali jeśli są takie wolne wystarczy powiedzieć. Ale zastanawiam się czy chce. No bo mąż nie będzie ze mną cały czas i co mam zrobić z małym jak pójdę siku? Boję się zostawić go samego 😅 Co myślicie? -
No najlepiej miec jakas fajna wspollokatorke, ale jak widac ciezko o to. Ja sobie z dziewczyna jednak pomagalismy, bo obie po cc i jedna drugiej pilnowala dziecka jak szlo sie kapac czy do wc.
Ja narxekalam ze mam malo ciuchow, a jak wszyscy sie rzucili to chyba zaczne sprzedawac. Wiadomo ze uzywane to i poprac i posprawdzac. Ciagle wozka nie mam he, ale ostatnio mam ciagle wyjazdy, pakowanie siebie i starszaka to juz udreka. Ale jeszcze jeden wykazd i juz siedze na tylku. I wtedy ogane wszystko. Najgorsze ze czeka nas wymiana okna na koniec sierpnia, wiec nawet nie mam jak sie poukladac ze wszystkim i chyba zrobie mini kacik w salonie, zeby chociaz byc spokojna zanim mi ogarna sypialnie.Niedoczynność tarczycy od 2014r.
Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
3cs
16.09.19 - pozytywny test:)
Maksymilian 👶 28.05.2020
Pozytywny test II 13.01.2023
[/
-
Zosia przykro mi z powodu babci
Ja miałam gbs właśnie wczoraj pobrany. No i mam jeszcze 3 wizyty w sierpniu+ osobno mam zrobić ktg po następnej wizycie. 🤪 nie wiem co tak dużo ale na ostatniej prostej będziemy z mężem spokojniejsi że wszystko jest z małą okej. Może przez moją cukrzycę bo lekarz mówił że pod koniec w cukrzycy może spaść wydolność łożyska czy coś takiego?
Foteczki miałam na razie tylko do podglądu, ale jak dostanę już wersję elektroniczną to coś wrzucę wam tu na parę godzin 🌻
Ja dzis zaczynam akcję wyparzanie- "pod nóż" idzie laktator, butelki, muszle na piersi, nakladki na brodawki itp
Powiedzcie mi jak to w szpitalu jest? Jakbym chciała nakarmić swoją butelką z wolnym przepływem to potem ją muszę wysterylizować.. czy zalanie wrzątkiem z czajnika jest okej czy to za mało? I trzeba to gotować? Czytałam jeszcze o woreczkach do mikrofali (tylko czy na oddziale będzie mikrofala 🤪)
To samo z częściami laktatora, przy takim maluchu to się chyba wyparza po każdym użyciu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2023, 08:20
-
Idealnie jest mieć sterylizator, ale przy córce nie miałam, wiec teraz tez nie kupię. Woreczków nie testowałam. Laktator i butelki wyparzałam we wrzątku. W domu w miseczce, w szpitalu w zlewie. Warto kupić specjalny płyn do mycia butelek, bo wtedy lepiej rozpuszcza pozostałości po mleku.
U mnie sprawdził się tez podgrzewacz do butelek. Na początku do podgrzania odciągniętego zamrożonego mleka, potem przy rozszerzaniu diety.
Wczoraj miałam robiony doppler tętnic macicznych (przepływy) a przy okazji gin wyszacowal wagę małego przy porodzie. Wyszło ponad 4 kg 🙈 -
Sulcia wrote:Idealnie jest mieć sterylizator, ale przy córce nie miałam, wiec teraz tez nie kupię. Woreczków nie testowałam. Laktator i butelki wyparzałam we wrzątku. W domu w miseczce, w szpitalu w zlewie. Warto kupić specjalny płyn do mycia butelek, bo wtedy lepiej rozpuszcza pozostałości po mleku.
U mnie sprawdził się tez podgrzewacz do butelek. Na początku do podgrzania odciągniętego zamrożonego mleka, potem przy rozszerzaniu diety.
Wczoraj miałam robiony doppler tętnic macicznych (przepływy) a przy okazji gin wyszacowal wagę małego przy porodzie. Wyszło ponad 4 kg 🙈
Póki nie wiem czy karmienie z butelki i laktator będą doraźne czy raczej na stałe to żadnych bajerów typu podgrzewacz, sterylizator nie kupowałam na zaś. Chyba że się okaże że nie idzie rzeczywiście karmienie piersią i potrzebujemy to dokupię.
Czyli w szpitalu po prostu zalewalas wrzątkiem na parę minut i było okej ? Trochę mnie brzydzi szpitalny zlew, najwyżej mąż dostarczy jakąś miseczkę ...
A wy co ile macie w sierpniu wizyty zaplanowane? Bo zastanawiam się czy tylko ja mam tak dużo, bo łącznie z wczorajszą aż 4 🤯 -
No to chyba jednak nie zdecyduje się na pojedyncza sale, łazienka jest na korytarzu niby obok ale jednak trzeba wyjść. No i właśnie trzeba też iść do lodówki, mikrofali aitp. A u nas też dzieciaczki z sali tylko położne mogą wywozić.
Muszka1 no dużo tych wizyt masz 😜 Moja doktorka idzie na urlop więc wizyte mam dopiero 18 sierpnia. A położna jeszcze tydzień na urlopie więc też teraz bez spotkań 🙈 -
Do wyparzania rzeczywiście warto sobie wziąć jakąś miseczkę żeby to chwilę w tym wrzątku potrzymac. Nawet jak dają osobiste zestawy do laktatora szpitalnego to każą sobie samemu myć i wyparzac.
Ja mam w sierpniu dwie wizyty 10.08 i 24.08 i pewnie od ostatniej wizyty co tydzień ktg do terminu. Tylko mój lekarz już mi zapowiedział że znowu jedzie na wakacje w terminie mojego porodu i mam już ktg robić w szpitalu jeśli nic się wcześniej nie zacznie. Więc pewnie tylko jedno zrobię w przychodni a potem juz szpital. I tu mam obawy że mnie będą chcieli zostawić jak już będę w terminie bo oni lubują się w wywoływaniu porodów... -
Czy może któraś z Was ma problem z kręgosłupem i jest po konsultacji z ortopeda i ma podobny problem jak mój .
Dyskopatia lędźwiowa + rwa ( dodatkowo zaczyna bolec spojenie lonowe ) ... Zaczyna sie odzywać kręgosłup bol jak cholera ... 😪😪
Po rozmowie z koleżanką zaczęłam sie obawiać jak dam rade urodzić naturalnie jak mnie już tak boli kręgosłup ..obawiam się , ze nie będę mogła skupić sie na porodzie naturalnie ..
Nie chciałabym cc bo to poważna operacja , ale życie i zdrowie dzidziusia najwazniejsze .
A przy pierwszym porodzie nie było lekko a córka była owinięta pępowina ...
👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
👨 '93 wszystko ok 👍
👱♀️ '13 naturalsik
I stymulacja pazdziernik 2021
💉 Gonal 150 , Mensinorm,Fostimon , Encorton .
🥚 - 6 . Wszystkie zdegradowały , transfer sie nie odbył 😪
II stymulacja grudzień 2021
💉 Gonal 150 , Mensinorm, Fostimon, Encorton .
🥚 10 zapłodnionych
3 x 4AA❄️❄️❄️
18.02.22 transfer ❄️(Acard,Encorton,Utrogestan,Neoparin )
5dpt cień ⏸️6dpt beta5.75 prog. 14.79.8 dpt beta 6.84
(inne labo) .Prog 11.10dpt 5.54 biochem:-(
21.04. transfer ❄️
5dpt cień ⏸️
Beta 5dpt 1.25
Beta 6dpt 0.44
11.01.23 transfer 😍😍
4dpt ⏸️
5dpt beta 23,09 mIU/ml , progesteron 8,39 ng/ml.
7dpt beta 72,25 mIU/ml , Progesteron 29,92 ng/ml
12dpt beta 798,3 mIU/ml ,progesteron 12,27 ng/ml
27dpt mamy ❤️
-
Ja bym brała jedynkę bez zastanowienia
poprzednio leżałam na sali z dziewczyną która wysnuła teorię że jej dziecko ma żółtaczkę przez to że moja córka została zaszczepiona (ona odmówiła szczepień), nie pytajcie jak do tego doszła, bo myślę że ona sama nie wiedziała
no i cały czas gadała przez telefon, nawet w nocy
dlatego jedynkę bym brała bez zastanowienia.
Zosiasamosia przykro mi z powodu babci
Ja mam wizytę jutro, w poniedziałek muszę już zadzwonić do położnej i się z nią umówić w sprawie indywidualnej opieki podczas porodu.
Sulcia, miałaś jakieś wskazania do Dopplera tętnic macicy? Mi ostatnio lekarka na rutynowym usg ciąży powiedziała że mam żylaki w miednicy, też bym chętnie sprawidziła w jakim są stanie przed porodem, mam nadzieję że dzięki tej nieszczęsnej heparynie nie mam przynajmniej zakrzepów. W poniedziałek idę skontrolować nogi do flebologa to podpytam o tętnice macicy. Czytałam że zylaki tych okolic mogą objawiać się bólem bioder i w okolicy miednicy właśnie, a mi to teraz w nocy baaaardzooo doskwiera.
Ja w sumie nie miałam jakiegoś wielkiego oczyszczania organizmu przed pierwszym porodem, ot poszłam do toalety ze dwa razy, ale w życiu bym tego nie wzięła za symptom nadchodzącego porodu
Tkpom, oby jutro Was wypuścili! Trzymam kciuki
Spuromix, mam nadzieję że wytrzymasz jeszcze trochę. Często masz wizyty w związku z tymi sączącymi się wodami?
Ja do szpitala nie biorę nawet laktatora, naiwnie wierzę że będzie jak za pierwszym razem i urodzę małego ssakajeśli nie to mąż podrzuci co trzeba
nie mam pojęcia jak wyglądają odwiedziny w szpitalu w którym chcę rodzić, nie wiem jakie tam są sale i w ogóle niewiele wiem
ale jak już umówię się z położną to dopytam o wszystko
-
Papatkiiii wrote:Czy może któraś z Was ma problem z kręgosłupem i jest po konsultacji z ortopeda i ma podobny problem jak mój .
Dyskopatia lędźwiowa + rwa ( dodatkowo zaczyna bolec spojenie lonowe ) ... Zaczyna sie odzywać kręgosłup bol jak cholera ... 😪😪
Po rozmowie z koleżanką zaczęłam sie obawiać jak dam rade urodzić naturalnie jak mnie już tak boli kręgosłup ..obawiam się , ze nie będę mogła skupić sie na porodzie naturalnie ..
Nie chciałabym cc bo to poważna operacja , ale życie i zdrowie dzidziusia najwazniejsze .
A przy pierwszym porodzie nie było lekko a córka była owinięta pępowina ...
Ja mam dyskopatię wielopoziomowa, ubytki kości w kręgach, rodziłam dwa razy sn bo wtedy nawet nie widziałam że z tym moim kręgosłupem jest aż tak źle. Ale mam mocno wzmocnione plecy regularnymi ćwiczeniami, nawet w ciąży staram się cały czas radzić z bolem ćwiczeniami plus wizyty u fizjo. Ale ostatni raz byłam dwa miesiące temu więc mam w miarę spokój. Moja neurolog po drugim moim porodzie, ta która mnie w końcu zdiagnozowała stwierdziła że jest po wrazeniem że rodziłam naturalnie, ona pacjentkom z takimi schorzeniami daje zaświadczenie do CC . Bo nie jest w stanie nikomu dać gwarancji że coś się z tymi plecami nie wydarzy. Ale sama dyskopatia nie jest jakimś silnym wskazaniem. Ból pleców może być dramatycznie silny nawet i bez dyskopatii, trzeba ćwiczyć lub przynajmniej chodzić regularnie do fizjo. Jeszcze masz czas żeby z tego wyjść. Ja teraz też mam zamiar rodzic snWiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2023, 12:15
-
Sulcia - też dołączam do pytania o Dopplera. Czy to się wykonuje rutynowo na wizycie?, bo mój lekarz nic nie mówił ostatnio. A mnie niepokoi trochę waga mojego małego i czy te przepływy napewno są ok. W poprzednich ciążach dzieci były duże więc mnie to tak nie zastanawiało.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2023, 12:26
-
nika647 wrote:Ja mam dyskopatię wielopoziomowa, ubytki kości w kręgach, rodziłam dwa razy sn bo wtedy nawet nie widziałam że z tym moim kręgosłupem jest aż tak źle. Ale mam mocno wzmocnione plecy regularnymi ćwiczeniami, nawet w ciąży staram się cały czas radzić z bolem ćwiczeniami plus wizyty u fizjo. Ale ostatni raz byłam dwa miesiące temu więc mam w miarę spokój. Moja neurolog po drugim moim porodzie, ta która mnie w końcu zdiagnozowała stwierdziła że jest po wrazeniem że rodziłam naturalnie, ona pacjentkom z takimi schorzeniami daje zaświadczenie do CC . Bo nie jest w stanie nikomu dać gwarancji że coś się z tymi plecami nie wydarzy. Ale sama dyskopatia nie jest jakimś silnym wskazaniem. Ból pleców może być dramatycznie silny nawet i bez dyskopatii, trzeba ćwiczyć lub przynajmniej chodzić regularnie do fizjo. Jeszcze masz czas żeby z tego wyjść. Ja teraz też mam zamiar rodzic sn
Umówiona jestem do ortopedy , zobaczy badania i oceni .👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
👨 '93 wszystko ok 👍
👱♀️ '13 naturalsik
🥚 10 zapłodnionych
3 x 4AA❄️❄️❄️
21.04. transfer ❄️
5dpt cień ⏸️
Beta 5dpt 1.25
Beta 6dpt 0.44
11.01.23 transfer 😍😍
4dpt ⏸️
27dpt mamy ❤️
-
Wychodzimy do domku!!!! Ale się cieszę wkoncu wyściskam starsze dzieciaki.
Na oddziałach są tak zwane kuchnie i tam jest mikrofala. Jak jeździłam z fundacji z paczkami to na Pomorzu większość ma na oddziale takie pomieszczenia właśnie po to aby można było wyparzyć laktator czy butelkę.
Jeśli któraś z Pomorza zamierza rodzic w UCK możecie pytać śmiało. 23 dni tu byłamniezapominajk_aa, Kiarka, ann2224, bebag, Umka, Muszka1, nika647, Kaśik, Nadziejka30, Anetaaa7, LILA_33 lubią tę wiadomość
-
Tkpom wrote:Wychodzimy do domku!!!! Ale się cieszę wkoncu wyściskam starsze dzieciaki.
Na oddziałach są tak zwane kuchnie i tam jest mikrofala. Jak jeździłam z fundacji z paczkami to na Pomorzu większość ma na oddziale takie pomieszczenia właśnie po to aby można było wyparzyć laktator czy butelkę.
Jeśli któraś z Pomorza zamierza rodzic w UCK możecie pytać śmiało. 23 dni tu byłam
Super! 😁 -
Dopplera miałam robionego na usg do badań prenatalnych, a wizyta nie była w ramach cyklicznych wizyt. Też się zdziwiłam, ale może dlatego, że już swoje lata mam 😉 oceniał przepływy po obu stronach plus stopień zużycia łożyska, zrobił ogólną anatomię dziecka z tętnem plus ilość płynu owodniowego.
W każdym pokoju szpitalnym był zlew. Kładłam swój talerzyk i lałam wrzątek. Teraz tak sobie myślę, że może poszukam składaną silikonową miseczkę i będzie wygodniej 🙂
W Rossmannie odebrałam pampersy, oliwkę i kolorowankę 🙂
A i dziewczyny polecam wam zabrać żel pod prysznic (mydło itp.) z pompką - zdecydowanie wygodniejszy, niż wyciskany, zwłaszcza po CC, kiedy druga ręka musisz się czegoś przytrzymać.
@Papatkiii - rozejście spojenia łonowego jest wskazaniem do CC. Koniecznie porozmawiaj o tym z ginem.
W sierpniu mam łącznie 2 wizyty - aktualnie została jedna. -
Składana silikonowa miseczka, to jest pomysł 10/10! 🥰 Gdzie można taką kupić stacjonarnie? W tym już się nie będę bała wyparzyć butelki
Tpkom a Ty jak się czujesz? Rana już w porządku? Na pewno masz mega satysfakcję po tym co przeszliście w ciąży że idziecie bezpiecznie do domutak z ciekawości, jaki rozmiar ubranek nosi Twój Synek?
-
Tkpom wrote:Wychodzimy do domku!!!! Ale się cieszę wkoncu wyściskam starsze dzieciaki.
Jeśli któraś z Pomorza zamierza rodzic w UCK możecie pytać śmiało. 23 dni tu byłam
A jak blizna po cc??🥺💖I procedura
11.'22
1. Transfer nieudany ❌️
01.'23
2. Transfer ❄️ udany🩷
01.10. córeczka 3700g 61cm💗
II procedura
09.'24
❄️
10.'24
Transfer -Cb
III procedura
11.'24
❄️❄️
12.'24
7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
28dpt mamy serduszko -
Muszka1 wrote:Składana silikonowa miseczka, to jest pomysł 10/10! 🥰 Gdzie można taką kupić stacjonarnie? W tym już się nie będę bała wyparzyć butelki
Tpkom a Ty jak się czujesz? Rana już w porządku? Na pewno masz mega satysfakcję po tym co przeszliście w ciąży że idziecie bezpiecznie do domutak z ciekawości, jaki rozmiar ubranek nosi Twój Synek?
Kurcze, też myślałam,by nie brać laktatora do szpitala i najwyżej Mąż dowiezie 😄i marzy mi się,że w szpitalu soedze te "2 doby",ale życie pisze za nas samo scenariusze 😬😊I procedura
11.'22
1. Transfer nieudany ❌️
01.'23
2. Transfer ❄️ udany🩷
01.10. córeczka 3700g 61cm💗
II procedura
09.'24
❄️
10.'24
Transfer -Cb
III procedura
11.'24
❄️❄️
12.'24
7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
28dpt mamy serduszko -
Sulcia porozmawiam z ginem bo objawy wskazują na to właśnie , a bol jest okropny👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
👨 '93 wszystko ok 👍
👱♀️ '13 naturalsik
🥚 10 zapłodnionych
3 x 4AA❄️❄️❄️
21.04. transfer ❄️
5dpt cień ⏸️
Beta 5dpt 1.25
Beta 6dpt 0.44
11.01.23 transfer 😍😍
4dpt ⏸️
27dpt mamy ❤️
-
Ortopeda może zrobic USG tego spojenia żeby zobaczyć czy jest rozejscie. Ale taki ból to niekoniecznie rozejście, może być przeciążenie więzadeł przy spojeniu i to też boli jak cholera. Ja miałam już takie bóle w 20 tyg ale wystarczyła praca z fizjo i potem masaże w domu.