X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze to trzymamy kciuki za Was obyście jeszcze wytrzymały w 2paku :)

Zrobiłam sobie teraz przymoczek z microdacyn na tą ranę. I paprze mi się z prawej strony tylko u kawałek na srosku. Lewa całkiem spoko wygląda.
    Zwariować można. Nie dość że większość ciąży to była walka to teraz jeszcze z tą rana. Mi wysiada głowa i już mówiłam do męża że mam dość tego cierpienia

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi położna kazała się zaopatrzec w ranisilver spray, w razie CC lub cięcia krocza, octaniseptem podobno max 2xdziennie. Może warto jeszcze to spróbować :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2023, 21:02

age.png
  • Sulcia Przyjaciółka

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom - jeżeli jest ropa, pomimo przyjmowania antybiotyku, może to oznaczać, że antybiotyk na te bakterie nie działa. Zrobiłabym crp, które zawsze się podnosi po CC, ale zbyt wysokie oznacza zakażenie bakteriami. Z wynikiem na IP. Im szybciej na IP tym lepiej, na psikanie innymi preparatami jest już późno, ew niech lekarz podejmie decyzję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2023, 22:34

• zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka, tak przeglądam i czytam o ręcznym odwracaniu malucha po 37 tyg. i chyba się na to zdecyduje. Będę w poniedziałek dzwonić do Katowic na Łubinową. Bardzo polecamy szpital w moim rejonie. Bo tylko 50% tych zabiegów kończy się sukcesem. I jeśli miałoby być CC to właśnie brałabym ten szpital pod uwagę. A jak u Ciebie?

age.png

Starania o drugie serduszko
    11.2024-02.2025 przywracanie owulacji

27.03 -31dc owulka
    08.03 cień cienia
    09.03 beta 59, 60
    11.03 beta 204,70 (przyrost 245,8%)
    17.04 beta 1211,30 🥺🥺
    19.04 beta 1747...
    08.05 pierwsza wizyta
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2023, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom microdacyn zdecydowanie lepszy niż octenisept. No i szare mydło ze srebrem, znajoma położna mówiła, że można dostać w aptece bez recepty. No ale przede wszystkim czy miałaś robiony wymaz? Jeśli antybiotyk ogólny nie działa trzeba zastosować celowany. Czy masz jakieś inne objawy infekcji? Gorączka, zaczerwienienie i ból wokół rany, czy rana jest cieplejsza niż reszta ciała? Jeśli są takie objawy jedz na IP. Jeśli objawów nie ma to może wysięk z rany to taki naturalny wysięk skóry. Wtedy poleca się leżeć na brzuchu na czyms ciepłym żeby to szybciej się oczyszczało.

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2023, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiasamosia wrote:
    Kiarka, tak przeglądam i czytam o ręcznym odwracaniu malucha po 37 tyg. i chyba się na to zdecyduje. Będę w poniedziałek dzwonić do Katowic na Łubinową. Bardzo polecamy szpital w moim rejonie. Bo tylko 50% tych zabiegów kończy się sukcesem. I jeśli miałoby być CC to właśnie brałabym ten szpital pod uwagę. A jak u Ciebie?

Sama nie wiem. Z jednej strony chce, z drugiej się boję. Chyba poczekam na wizytę i zapytam moją doktorke co o tym sądzi. Przy mojej wrażliwej macicy pewnie poród byłby od razu po obrocie. A na razie skupiam się na tym by maluch jeszcze posiedział w brzuchu. Wczoraj bolało mnie podbrzusze bardziej niż zwykle, ciągnęło w dół bardzo i cały brzuch twardy i bolesny. Aż ledwo poszłam się wykąpać. 15 sierpnia mam odstawić wszystkie leki i jestem ciekawa co się wydarzy 🙃

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2023, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak miałam robiony wymas z tego i wyszły bakterie skórne tylko.
    Ten microdacyn w szpitalu widziałam jak mi robią dlatego kupiłam.
    Nie mam gorączki, nie mam bóli tzn no boli jak wstaje ale to jeszcze normalne wkoncu troszkę mnie pocięli. Nie mam wzgrubien ani nie jest ciepłe tzn troszkę ale to też takie miejsce ze u mnie brzuch zakrywa jak chodzę bo opadł mi strasznie. Ogólnie nic się nie dzieje prócz tej ropy. Jest trochę czerwone ale to pewnie zaparzone wczoraj dużo leżałam z brzuchem trzymanym do góry to zbladło.
    To jeszcze kupię te srebro wtedy a jutro będę dzwonić do położnej.

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    Przyszły ostatnie rzeczy dla małej więc wyprawka dopięta na ostatni guzik 😊 torby spakowane zostanie spakować rzeczy używane cały czas rzeczy na wyjście tez już przygotowane w foteliku 😉 w sumie dobrze że dzisiaj dopięłam już wszystko bo nie wiem czy w nocy nie pojadę na IP.... wody zaczęły się sączy troszkę mocniej albo to mi już palma bije... brzuch dosyć mocno się napina i boli i chyba mam skurcze już takie mocniejsze niż przepowiadające... teraz leżę i zobaczymy co się wydarzy...

Kiarka a patrzyłaś na naturalne metody obrotu? Żeby np ciepłym jeździć do dołu brzucha itd? Może to coś pomoże? Na pewno nie zaszkodzi spróbować :)

Tkpom za często źle i jak się bardzo czyści i pociera to też źle
    Już nie pamiętam nazwy ale była taka fajna pianka na rany poszukam tego

To był raniseptol tylko nie wiem na ile możesz go stosować

Spuromix I jak tam sytuacja u Was ?

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2023, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na szczęście spokój... widocznie organizm się przygotowywuje do tego porodu. Odpuściło dopiero ok 4 rano wg się nie wyspałam mała wierzgała kopała i się cisła robiła się spokojna tylko na chwilę jak tata z nią opowiadał od 4 poszła spać więc ja też mogłam zasnąć i oczywiście od 7 powtórka z rozrywki 😳 ja nie wiem skąd ona ma tyle siły żeby tak napierdzielać w tym brzuchu... mam nadzieję że po porodzie choć troszkę się uspokoi bo jak jej aktywność zostanie na takim poziomie to będziemy mieć przejebane 🤪
    I tak oto ciągnę do tego 16.08 niech doktorka da mi zielone światło że mała może już wyjść i wtedy już będę nawet na głowie stawać żeby urodzić jak gdzieś napiszą że to pomaga przyspieszyć poród 🤣😂
    I jeszcze sobie sutek zadrapałam do krwi jak w nocy po ciemku do kibelka szłam 😮‍💨🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2023, 11:27

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2023, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    U nas na szczęście spokój... widocznie organizm się przygotowywuje do tego porodu. Odpuściło dopiero ok 4 rano wg się nie wyspałam mała wierzgała kopała i się cisła robiła się spokojna tylko na chwilę jak tata z nią opowiadał od 4 poszła spać więc ja też mogłam zasnąć i oczywiście od 7 powtórka z rozrywki 😳 ja nie wiem skąd ona ma tyle siły żeby tak napierdzielać w tym brzuchu... mam nadzieję że po porodzie choć troszkę się uspokoi bo jak jej aktywność zostanie na takim poziomie to będziemy mieć przejebane 🤪
    I tak oto ciągnę do tego 16.08 niech doktorka da mi zielone światło że mała może już wyjść i wtedy już będę nawet na głowie stawać żeby urodzić jak gdzieś napiszą że to pomaga przyspieszyć poród 🤣😂
    I jeszcze sobie sutek zadrapałam do krwi jak w nocy po ciemku do kibelka szłam 😮‍💨🫣
    W takim razie zapraszamy Córę od 16.08 na drugą stronę brzucha hihi😄
    Oj...to bardzo mocno się zadrapalas...Mam nadzieję,że szybko się zagoi🤞🥺

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2023, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja popralam i poprasowalam w końcu ubranka. Komoda zapełniona. Co wieczór fala skurczy przepowiadających, doszłam do wniosku że ja chyba rzeczywiście przegapie ten poród🙈 kładę się o 21 bo już padam na pysk, ale zasypiam 1-2 w nocy bo albo mały wierzga, albo te skurcze i do tego siku co 15 min. Jestem już też zmęczona ta ciąża, ale jeszcze tydzien i bedzie donoszony, a to był przecież priorytet. W tym tyg mam dwie wizyty z USG.
    Spokojnej niedzieli😀

Nadziejka30, LILA_33, Umka lubią tę wiadomość

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Papatkiiii Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2023, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z moimi kadrami ciężko sie dogadać ...
    Korydnatorka co miesiąc inna ...
    Powiedzcie mi jak to jest po urodzeniu sie dzieciątka .. Skladmy jakiś ogólny wniosek o urlop macierzyński ? I jak z dopisaniem do ubezpieczenia ?
    ( dodam , ze siedziba mojej firmy jest w innym mieście okolo 250 km i nie mam możliwości tam podjechac )

A jeszcze niestety umowa kończy się w grudniu , na pewno mi jej nie przedłuża i co wtedy przechodzi się na zus ?

👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
    👨 '93 wszystko ok 👍
    👱‍♀️ '13 naturalsik
    I stymulacja pazdziernik 2021
    💉 Gonal 150 , Mensinorm,Fostimon , Encorton .
    🥚 - 6 . Wszystkie zdegradowały , transfer sie nie odbył 😪
    II stymulacja grudzień 2021
    💉 Gonal 150 , Mensinorm, Fostimon, Encorton .
    🥚 10 zapłodnionych
    3 x 4AA❄️❄️❄️

18.02.22 transfer ❄️(Acard,Encorton,Utrogestan,Neoparin )

5dpt cień ⏸️6dpt beta5.75 prog. 14.79.8 dpt beta 6.84
    (inne labo) .Prog 11.10dpt 5.54 biochem:-(

21.04. transfer ❄️
    5dpt cień ⏸️
    Beta 5dpt 1.25
    Beta 6dpt 0.44

11.01.23 transfer 😍😍
    4dpt ⏸️
    5dpt beta 23,09 mIU/ml , progesteron 8,39 ng/ml.
    7dpt beta 72,25 mIU/ml , Progesteron 29,92 ng/ml
    12dpt beta 798,3 mIU/ml ,progesteron 12,27 ng/ml
    27dpt mamy ❤️

preg.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2023, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatkiiii wrote:
    Z moimi kadrami ciężko sie dogadać ...
    Korydnatorka co miesiąc inna ...
    Powiedzcie mi jak to jest po urodzeniu sie dzieciątka .. Skladmy jakiś ogólny wniosek o urlop macierzyński ? I jak z dopisaniem do ubezpieczenia ?
    ( dodam , ze siedziba mojej firmy jest w innym mieście okolo 250 km i nie mam możliwości tam podjechac )

A jeszcze niestety umowa kończy się w grudniu , na pewno mi jej nie przedłuża i co wtedy przechodzi się na zus ?
    Sklada się wniosek do pracodawcy o urlop macierzyński i rodzicielski. Wnioski są na stronie ZUS. Najlepiej podejsc do ZUS żeby pomogli wypelnic.
    https://www.mjakmama24.pl/prawo-i-finanse/prawo-pracy/koniec-umowy-o-prace-a-ciaza-i-urlop-macierzynski-aa-wjT6-ZqSX-CBsc.html#gdy-umowa-na-czas-okreslony-konczy-sie-w-czasie-urlopu-macierzynskiego-lub-rodzicielskiego

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2023, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Tak miałam robiony wymas z tego i wyszły bakterie skórne tylko.
    Ten microdacyn w szpitalu widziałam jak mi robią dlatego kupiłam.
    Nie mam gorączki, nie mam bóli tzn no boli jak wstaje ale to jeszcze normalne wkoncu troszkę mnie pocięli. Nie mam wzgrubien ani nie jest ciepłe tzn troszkę ale to też takie miejsce ze u mnie brzuch zakrywa jak chodzę bo opadł mi strasznie. Ogólnie nic się nie dzieje prócz tej ropy. Jest trochę czerwone ale to pewnie zaparzone wczoraj dużo leżałam z brzuchem trzymanym do góry to zbladło.
    To jeszcze kupię te srebro wtedy a jutro będę dzwonić do położnej.

No położna na pewno coś więcej doradzi w tej sprawie. Ja za bardzo na ranach się nie znam, tyle co na studiach było. W pracy przemywam ranę, robię opatrunek i tyle widziałam pacjenta na oczy 😜

Uhh ale się dziś męczę. Podbrzusze często boli, brzuch napina się co chwilę. Nie mam siły na nic.

A i zaczęłam mówić mężowi o tym obrocie zewnętrznym. No i jak usłyszał, że jest jakieś minimalne ryzyko spadku tętna czy odklejenia łożyska, to powiedział, że nie chce słyszeć o jakimś wyciskaniu małego 🙈

age.png
  • Karola1688 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2023, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka wrote:
    No położna na pewno coś więcej doradzi w tej sprawie. Ja za bardzo na ranach się nie znam, tyle co na studiach było. W pracy przemywam ranę, robię opatrunek i tyle widziałam pacjenta na oczy 😜

Uhh ale się dziś męczę. Podbrzusze często boli, brzuch napina się co chwilę. Nie mam siły na nic.

A i zaczęłam mówić mężowi o tym obrocie zewnętrznym. No i jak usłyszał, że jest jakieś minimalne ryzyko spadku tętna czy odklejenia łożyska, to powiedział, że nie chce słyszeć o jakimś wyciskaniu małego 🙈
    Mój maluch tez obrócony miednicowy jeszcze mam nadzieje ze się obróci ale na zewnętrzne obracanie bym się nie zdecydowala jak dla mnie za duże ryzyko już wole cc wiem ze potem będzie trudniej dojść do siebie ale maluch najważniejszy 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2023, 17:47

preg.png
  • KasiaAnna Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 01:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę mnie nie było ale u nas dzieje się tyle, że prawie codziennie padam zamęczona. Jak za długi pochodzę to twardnieje mi brzuch, jak nie mam możliwości poleżeć tak ze 2-3 razy dziennie, to padam dosłownie na pysk. Na dodatek od jutra Niemąż w szpitalu na swoich badaniach aż do piątku. 16 raz na dobę pobieranie krwi, ale ponoć z wenflonu.

U mnie powoli wszystko gotowe do porodu, oprócz mojej głowy. Nadal drugie dziecko to dla mnie abstrakcja, imię nie wybrane. Jeszcze przeprowadzka na koniec miesiąca 🙄 Postanowiłam, że ciuszki zacznę prac już w tym tygodniu bo potem się nie ogarnę.

W piątek wizyta, we wtorek okulista i neurolog. Mam nadzieję, że bez problemu ogarną mi cc bo, w przeciwieństwie do Was, ja sobie sn nie wyobrażam. Już pomijam przeciwskazania, ale ja na bank mam faktyczną tokofobię, a nie taką kupioną u psychiatry.

• Kiarka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1688 wrote:
    Mój maluch tez obrócony miednicowy jeszcze mam nadzieje ze się obróci ale na zewnętrzne obracanie bym się nie zdecydowala jak dla mnie za duże ryzyko już wole cc wiem ze potem będzie trudniej dojść do siebie ale maluch najważniejszy 😉

Ano właśnie jakieś to ryzyko zawsze tam jest... Też mam ciągle nadzieję, że maluch sam się obróci.

Wczoraj u nas byli goście, nie miałam jak odpocząć w ciągu dnia i wieczorem już naprawdę ledwo się ruszałam... Nie wiem czy to oznaki, że poród już coraz bliżej, coraz ciężej się chodzi i bóle się nasilają.

KasiaAnna jeśli masz tokofobie to nie ma co gadać o porodzie naturalnym. To nie byłoby dobre ani dla Ciebie ani dla maluszka. Najgorzej jak ktoś mówi, że cc lepsze, bo się nie namęczysz 😅 Chociaż też są takie co śmigają po cięciu i trzeba się nastawić, że u nas też tak będzie 😄

age.png
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Powiem Wam że ta końcówka ciąży jest bardzo ciężka i męcząca. Z córką nie czułam się tak źle i słabo. Nie mam na nic siły, mecze się szybko, a tu jeszcze 4 latka na pokladzie 🙈do tego dochodzą dziwne bóle brzucha, takie w dole i po bokach. Nie wiem czy to jakieś skurcze czy po prostu już brzuszek ciężki, z córką w pierwszej ciąży nie miałam tak a później było cc wiec tak jakby pierwszy raz czuje takie rzeczy . Każda ciąża jest inna :)
    Jutro mam wizytę u ordynator I mamy ustalać datę cesarki. Ostatnio mowila ze bedzie pod koniec miesiaca .Stres już jest coraz większy , już bym chciała mieć to wszystko za sobą i tulić maluszka 🥰

Jak tam Wasze samopoczucie ?

age.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem tak negatywnie nastawiona do CC, że jakoś nie mogę tego brać pod uwagę. Też mam jeszcze nadzieję, że się mała odwróci, chociaż patrząc na statystyki nie wygląda to obiecująco.

No i przede wszystkim bardzo chciałabym zajść w kolejną ciążę do roku, a CC zniweluje te plany. Także jestem załamana.

age.png

Starania o drugie serduszko
    11.2024-02.2025 przywracanie owulacji

27.03 -31dc owulka
    08.03 cień cienia
    09.03 beta 59, 60
    11.03 beta 204,70 (przyrost 245,8%)
    17.04 beta 1211,30 🥺🥺
    19.04 beta 1747...
    08.05 pierwsza wizyta
  • Karola1688 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie czuje się najlepiej brzuch twardnieje coraz mocniej i częściej pojawiają się pojedyncze skurcze 😔 chciałabym wytrzymać jeszcze dwa tygodnie. No i te ruchy dzidziusia mnie stresują czasem dużo się rusza a czasem muszę czekać i czekać i nie wiem czy już panikować 🤔

preg.png
‹‹ 306 307 308 309 310 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ