WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
ann2224 wrote:Ja po wizycie szyjka się skróciła i rozwarcie zaczęło się robić miałam rację z tym czopem. Mały niecałe 3 kilo. Wprowadzona znowu luteina na 3 dni i leżenie
-
GrubAsia wrote:He dziewczyny! Ja z terminem na październik, ale mam do Was pytanie 😄 16.09 mamy wesele i do tej pory chciałam iść - to bedize 36+1, w poprzedniej ciąży czułam się świetnie w tym tyg. ale ostatnio zaczyna mi troszeczkę dokuczać kręgosłup i brzuch mam większy. Moje pytanie która z Was , bo jesteście juz na końcówce, poszła by teraz potańcować na weselu 😁?
GrubAsia lubi tę wiadomość
-
GrubAsia wrote:He dziewczyny! Ja z terminem na październik, ale mam do Was pytanie 😄 16.09 mamy wesele i do tej pory chciałam iść - to bedize 36+1, w poprzedniej ciąży czułam się świetnie w tym tyg. ale ostatnio zaczyna mi troszeczkę dokuczać kręgosłup i brzuch mam większy. Moje pytanie która z Was , bo jesteście juz na końcówce, poszła by teraz potańcować na weselu 😁?
GrubAsia lubi tę wiadomość
-
Ja wczoraj miałam od rana do wieczora skurcze, nawet w nocy mnie trochę budziły. Oczywiście totalnie nieregularne i dość krótkie, ale czeste. Teraz brzuch twardy i zdecydowanie się obniżył. Stąd też pewnie mój nawrót apetytu. W czwartek dowiem się jak szyjka, jak dalej będzie 3cm to przestawiam się na myślenie o ciąży przenoszonej i jadę na dwutygodniowe wakacje do Turcji 🤪😉
-
ale jeszcze nie jestem na etapie 36tc i lubię wesela i tańczyć
ale jeśli masz komfort żeby sobie dzień przed weselem zrobić luz i odpocząć to myślę że na spokojnie
Ooo, ann2224, czyli ustawiasz się pierwsza po Tkpom w kolejce do porodu? Trzymam kciuki żeby poszło po Twojej myśli, teraz odpoczywaj ile możesz żeby nabrać sił
Ja mam chyba coraz więcej skurczy przepowiadających, o ile dobrze interpretuje te spięcia i twardnienia brzucha. Nie są bolesne, trwają krótko ale są odczuwalneWiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2023, 09:49
GrubAsia, ann2224 lubią tę wiadomość
-
ann2224 wrote:Ja po wizycie szyjka się skróciła i rozwarcie zaczęło się robić miałam rację z tym czopem. Mały niecałe 3 kilo. Wprowadzona znowu luteina na 3 dni i leżenie
O kurcze, ale maluszek się pcha na świat 😀 ale na spokojnie 3 dni odpoczywajcie a potem już może wychodzić, trzymam kciuki żeby jeszcze chwilę poczekał 😊ann2224 lubi tę wiadomość
-
Kurcze a ja od wczoraj mam brzuch jak kamień, nie pomogło nawet leżenie czy zmiana pozycji, ani kąpiel zastanawiam się czy brać nospe
-
Muszka1 - mam dziś ta wizytę, na 12:45, już przebieram nogami. Mam nadzieję że ten mój dziamdziak trochę urósł 😀
Lila33 - ja już nie biorę nospy, trochę się mecze, ale myślę że musimy się już przyzwyczajać do tych boli, żeby jakoś przetrwać ten poród. -
Ja dzisiaj też masakryczna noc, ból w podbrzuszu, brzuch jak kamień... ale lekarz mówił żeby nospy nie brać absolutnie wiec nie biorę 🙄 Mam wrażenie że mała była jakoś dziwnie ułożona bo cały prawy bok brzucha mi wygięło i czułam chyba jej plecki? Albo pośladki? Jej chyba też było źle bo bardzo się kręciła..
Nika to trzymamy kciuki 😊nika647 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny wydaje mi się, że był poruszany tutaj ten temat rozejścia spojenia łonowego ale nie mogę znaleźć. Podejrzewam, że właśnie dopadła mnie ta dolegliwość. Trudności w obracaniu się z boku na bok, ciężko wstaje mi się z łóżka, bóle przy zakładaniu spodni. Umówiłam się na poniedziałek do ortopedy ale nie wiem czy ortopedzi się zajmują takimi problemami czy trzeba udać się do innego specjalisty? Mój ginekolog jest obecnie na urlopie. Zaczął mi też trochę odchodzic czop a to dopiero 34+4. Tydzień temu jak pierwszy raz kawałek odpadł poleciałam do swojego lekarza i faktycznie to czop ale szyjka 3,5 cm. Stresuje się żeby nie urodzić przed powrotem swojego doktora tym bardziej, że próbuje też załatwić sobie u psychiatry zaświadczenie do cc. To mój drugi poród. Pierwszy był tydzień po terminie wywoływany,brak postępu w 2 okresie porodu. Skończył się vacum, wyciskaniem przez lekarza przedramieniem dziecka, a ja skończyłam z pęknięciem 3 stopnia i traumą.
-
Boże, współczuję przeżyć!!! Rozejscie na pewno może sprawdzić fizjo (taki który posiada usg) ale fizjo nie da zaświadczenia do CC, ortopeda już jak najbardziej. Ja też mam takie bóle przy przekręcaniu ale wydaje mi się że mnie już ogólnie wszystko boli, po prostu... Pytanie czy ginekolog na wizycie może to zbadać czy tylko ortopeda, muszę zapytać bo mam w sobotę akurat wizytę.
-
Dzięki dziewczyny, w takim razie nie biorę tej nospy, będę lezeć I jakoś to przemęczę
faktycznie zaraz 37 tydzień to macica trenuje
nika647 kciuki za usg ✊✊nika647 lubi tę wiadomość
-
Ginekolodzy czasem nie chcą oceniać rozejścia, bo to jednak część kostna miednicy - myślę że ortopeda jak najbardziej będzie umiał to ocenić , byleby miał możliwość zrobienia na wizycie USG, żeby już nie tracić czasu. Ale tak jak już pisałam parę razy, rozejście spojenia to bardzo rzadka sprawa, w zasadzie uniemożliwia chodzenie. Ból nawet bardzo silny może być po prostu przeciążeniem miednicy, dna i spojenia, więzadeł wokol niego. Leżenie na boku niestety powoduje nierownierne obciążenie i ten ból nasila. Ja w poprzedniej ciąży ryczlam przy wstawaniu z tego bólu, a potem jeszcze po porodzie bolało że 3 miesiące. Rozejscia nie było. W tej zaczęłam z tym pracować u fizjo już w 20 tym tyg żeby nie doprowadzić do takiego stanu jak poprzednio.
-
Magda603 - a co do czopa to myślę że warto jeszcze skonsultować u innego ginekologa czy szyjka się nie skraca nadmiernie. Jeśli masz gdzieś możliwość prywatnie, albo po prostu podjechać na IP do szpitala. Wtedy do 37 tyg dostałbyś jeszcze luteinę, która pomoże donosić dzidziusia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2023, 11:03
-
Kojarzę Cię z wątku Mamy Luty 2021! Wtedy miałam inny nick chyba „Hannah coś tam” (zgubiłam hasło 😂). Dalej jesteś na FB? Gratuluję drugiego bobo! Widać idziemy podobnie 😜
Ja jednak nie zdecydowałabym się na wesele. W poprzedniej ciąży (zimą) czułam się zdecydowanie lepiej, a teraz jednak jest gorzej. Może to pogoda, a może 2,5latka w domu dająca w kość 😉 Nie ma kiedy odpocząć 😉
Wracając do wesela, to jednak zbyt męcząca impreza jak na 9 mc 😜 Do tego dość droga 😜 a przy drugim bobo choć mniejsze wydatki, to jednak są nieuniknione 😜GrubAsia lubi tę wiadomość
-
Po wizycie, waga 2810, więc wychodzi dokładnie 36+0. Lekarz starał się nie naciągać tych wymiarow, więc może maly trochę podgonil. Zobaczymy jak za dwa dni u mojego lekarza. Ale sprawdziliśmy łożysko i naczynia i mówi że jest ok. Żadnych oznak starzenia, mały rośnie. Dla mnie najważniejsze że nie zleciał poniżej tego 25 centyla, a wręcz wychodzi większy.
LILA_33, bebag, niezapominajk_aa, Muszka1, Kiarka, Nadziejka30, zosiasamosia, Umka lubią tę wiadomość
-
nika647 wrote:Po wizycie, waga 2810, więc wychodzi dokładnie 36+0. Lekarz starał się nie naciągać tych wymiarow, więc może maly trochę podgonil. Zobaczymy jak za dwa dni u mojego lekarza. Ale sprawdziliśmy łożysko i naczynia i mówi że jest ok. Żadnych oznak starzenia, mały rośnie. Dla mnie najważniejsze że nie zleciał poniżej tego 25 centyla, a wręcz wychodzi większy.
-
nika647 wrote:Po wizycie, waga 2810, więc wychodzi dokładnie 36+0. Lekarz starał się nie naciągać tych wymiarow, więc może maly trochę podgonil. Zobaczymy jak za dwa dni u mojego lekarza. Ale sprawdziliśmy łożysko i naczynia i mówi że jest ok. Żadnych oznak starzenia, mały rośnie. Dla mnie najważniejsze że nie zleciał poniżej tego 25 centyla, a wręcz wychodzi większy.
Super, cieszę się że wszystko jest dobrze 🥰nika647 lubi tę wiadomość
-
ann2224 wrote:U nas waga podobna nie kierowała bym się zbytnio tymi wszystkimi pomiarami mi w 2 ciąży od 32 tygodnia mówili że mały na koło 3 kilo 4 tygodnie byłam w szpitalu urodził się w 37 tygodniu i miał 3200