X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam położną na NFZ i normalnie robi mi na wizycie ktg 🙂 Wtedy też dużo mi opowiada o szpitalu, porodzie itp. A w tym czasie mąż siedzi na krzesełku obok zapatrzony w tętno maluszka 🥰 😜

Mieliśmy dzisiaj grilla u nas w domu. Ja i pies padliśmy ze zmęczenia, a mąż pojechał do pracy. Bierze ciągle nadgodziny, bo mówi, że musi zarabiać na pampersy 😅

age.png
  • Papatkiiii Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam na grupie na fb , ze ktg do 40 tygodnia płatne około 40/50 zł i sie zdziwiłam właśnie ..
    Od 38 tc też czeka mnie ktg ze względu na cukrzycę . Mam zamiar rodzic w innym mieście i zastanawiam sie czy na ktg chodzic w swoim mieście , Żeby nie robić 200 km ..

Menina lubi tę wiadomość

👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
    👨 '93 wszystko ok 👍
    👱‍♀️ '13 naturalsik
    I stymulacja pazdziernik 2021
    💉 Gonal 150 , Mensinorm,Fostimon , Encorton .
    🥚 - 6 . Wszystkie zdegradowały , transfer sie nie odbył 😪
    II stymulacja grudzień 2021
    💉 Gonal 150 , Mensinorm, Fostimon, Encorton .
    🥚 10 zapłodnionych
    3 x 4AA❄️❄️❄️

18.02.22 transfer ❄️(Acard,Encorton,Utrogestan,Neoparin )

5dpt cień ⏸️6dpt beta5.75 prog. 14.79.8 dpt beta 6.84
    (inne labo) .Prog 11.10dpt 5.54 biochem:-(

21.04. transfer ❄️
    5dpt cień ⏸️
    Beta 5dpt 1.25
    Beta 6dpt 0.44

11.01.23 transfer 😍😍
    4dpt ⏸️
    5dpt beta 23,09 mIU/ml , progesteron 8,39 ng/ml.
    7dpt beta 72,25 mIU/ml , Progesteron 29,92 ng/ml
    12dpt beta 798,3 mIU/ml ,progesteron 12,27 ng/ml
    27dpt mamy ❤️

preg.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatkiiii wrote:
    Przeczytałam na grupie na fb , ze ktg do 40 tygodnia płatne około 40/50 zł i sie zdziwiłam właśnie ..
    Od 38 tc też czeka mnie ktg ze względu na cukrzycę . Mam zamiar rodzic w innym mieście i zastanawiam sie czy na ktg chodzic w swoim mieście , Żeby nie robić 200 km ..

Też będę rodzić w innym mieście 70km dalej. Na ktg chodzę do gabinetu położnej u mnie na miejscu. Ona też będzie przychodzić do małego po porodzie. Nie chcesz zapisać się do położnej teraz? Fajna opcja mieć jeszcze kogoś do opieki oprócz lekarza. Moja doktorka wyjechała na krótki urlop a mi wtedy zaczął odchodzić czop śluzowy, więc zadzwoniłam do położnej i mogłam spokojnie z nią o tym porozmawiać. A ona jeszcze na drugi dzień sama zadzwoniła i dopytywała jak się czuję i czy chcę przyjechać na zapis to wciśnie mnie w okienko 🙂

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna to super sprawa, popytaj wśród znajomych bo podobno są takie że zobaczysz ją raz po porodzie, podpiszesz listę i tyle ją widzieli 🤪 Mi zależało na takiej zaangażowanej i trafiłam po prostu na anioła. W ramach nfz przysługuje Ci bezpłatna edukacja przedporodowa- jak dla mnie, w 1 ciąży to jest MEGA. Mamy grupkę 6 dziewczyn, spotykamy się 1-2x w tygodniu i szczerze mówiąc wynoszę z tych zajęć duuuzo więcej niż że szkoły rodzenia za którą płaciliśmy 😅 Tematy podobne, ciąża, poród, opieka nad bobasem, laktacja, cięcie, stany nagłe itp. W tym tygodniu mam ostatnie zajęcia. Przy tych zajęciach mamy mierzone ciśnienie, tętno u maluszka i jak trzeba to ktg( jak lekarz zleci). Pytałam też o wizyty po porodzie, ile, jak to wygląda. Moja położna mówi że u niej norma to 6 wizyt ale jest zawsze pod telefonem i jak trzeba to przyjedzie i 10 razy 😁
    Teraz też normalnie mam do niej kontakt i jakby się coś działo to mogę pisać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2023, 09:17

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam fajna położna nie szwedami się po domu tylko przyjeżdża jak jest to konieczne. Miałam ja też przy starszych dzieciakach. Do rany też dzisiaj ma przyjść zajrzeć. Ona sama powiedziała że może chodzić jak powinna ale czy nie wolę żeby to było na telefon ze wtedy kiedy potrzebuje to wpadnie. Fajna opcja i dla mnie i dla niej

age.png
  • Sulcia Przyjaciółka

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam termin CC na 24.08 🙈 Szyjka króciutka, ale jeszcze trzyma. Dobrze byłoby wytrzymać jeszcze tydzień 🙈

ann2224, LILA_33, bebag, Katia89, Kiarka, Kaśik, Umka, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

• niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też mam taką fajną, że jest pod telefonem i tak samo ustaliłyśmy późniejsze wizyty patronażowe. A dodatkowo mieszka blok obok także w ogóle fajnie mieć ją tak blisko 😅

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sulcia wrote:
    Mam termin CC na 24.08 🙈 Szyjka króciutka, ale jeszcze trzyma. Dobrze byłoby wytrzymać jeszcze tydzień 🙈

O kurcze. W takim razie trzymam kciuki, żebyś dotrzymała jak najdłużej ☺️

Sulcia lubi tę wiadomość

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sulcia wrote:

I tego Wam zazdroszczę w CC że wiecie kiedy 😀

A co do położnej, ja też mam super, była z nami od pierwszego dziecka. Co tydzień wizyta, przez 6 tyg. Byłam u niej w szkole rodzenia w 1 ciąży. Świetna babka, całe moje miasto chyba prowadziła 🙈 bo co kogoś nowego spotkam to mówi o niej. A pozostałe położne z przychodni to raz przyjada i a wpisują że były 6 razy. Nawet jak się nic nie dzieje to ważne żeby raz w tyg te przyrosty wagi sprawdzić chociażby.

Sulcia lubi tę wiadomość

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze odnośnie położnej i lekarza na nzf to czy planujecie jakieś podziękowanie za prowadzenie ciąży? Jakiś upominek, czekoladki, alko czy coś? Bo nie wiem czy to w dobrym guście czy nie bardzo... Położnej patronazowej robiłam paczuszkę i wreczalam fotę dzieci, ale lekarzowi z przychodni ani razu... Może po 3 dziecku czas najwyższy?🙈😀 I dla położnych z przychodni od ginekologa tez. Jakie jest Wasze zdanie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2023, 13:40

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sulcia wrote:

Jejusiu to już nie długo 🥰 trzymam kciuki żeby szyjka wytrzymala ✊

Sulcia lubi tę wiadomość

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sulcia wrote:

Trzymam kciuki żebyś wytrzymała, oszczędzaj się !😊 ja jestem tydzień po Tobie 😁

Sulcia, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie obczaiłam sprawy z położną... w sumie nawet nie wiem jak by to miało wyglądać.... u nas to chyba po porodzie idzie się do ośrodka zdrowia i tam się umawia z położna na wizyty? Zielona jestem w tym temacie....

No i zaczął mi odchodzić czop... powiedzcie mi jeszcze czy bóle miesiączkowe liczyć czy są regularne? Od wczoraj czuję takie mega parcie miesiączkowe i jakby się mi dwójkę chciało kijowe uczucie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2023, 15:00

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    Ja jeszcze nie obczaiłam sprawy z położną... w sumie nawet nie wiem jak by to miało wyglądać.... u nas to chyba po porodzie idzie się do ośrodka zdrowia i tam się umawia z położna na wizyty? Zielona jestem w tym temacie....

No i zaczął mi odchodzić czop... powiedzcie mi jeszcze czy bóle miesiączkowe liczyć czy są regularne? Od wczoraj czuję takie mega parcie miesiączkowe i jakby się mi dwójkę chciało kijowe uczucie...
    Bóle miesiączkowe to jeszcze nie skurcze takie stricte porodowe, ale może się od takich zaczynać. I one mogą rozwierać szyjkę. Uczucie parcia jeśli masz od wczoraj to raczej kwestia ucisku dziecka. Bo skurcze parte to już końcówka porodu więc to napewno nie to. Spróbuj się jakoś zrelaksować, prysznic, jakieś oddychanie, może się uspokoi. Jakbyś czuła taki ucisk z góry brzucha, taki spychajacy w dół to wtedy już licz co ile. Nie wiem jak daleko masz do szpitala w razie czego.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:

Kochana żeby Cię wypisali ze szpitala musisz podać dane położnej która ma nad Tobą opiekę i która przychodnia! Bo szpital przy twoim wypisie dzwoni do poloznej ze wyszlas. A do wybranej przychodni wysylaja karte szczepien malucha.Nie wypuszczą cie bez tego.Także koniecznie załatw to już, żeby w szpitalu nie dzwonić po położnych 😅 Warto się rozpatrzeć za taką która naprawdę do Ciebie przyjedzie i tego dzidziusia i Ciebie obejrzy, wcale nie musi byc z tej przychodni gdzie zapisujesz dziecko. Ja zapisuje do innej przychodni a położną mam z innej i jest okej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2023, 15:35

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Kochana żeby Cię wypisali ze szpitala musisz podać dane położnej która ma nad Tobą opiekę i która przychodnia! Bo szpital przy twoim wypisie dzwoni do poloznej ze wyszlas. A do wybranej przychodni wysylaja karte szczepien malucha.Nie wypuszczą cie bez tego.Także koniecznie załatw to już, żeby w szpitalu nie dzwonić po położnych 😅 Warto się rozpatrzeć za taką która naprawdę do Ciebie przyjedzie i tego dzidziusia i Ciebie obejrzy, wcale nie musi byc z tej przychodni gdzie zapisujesz dziecko. Ja zapisuje do innej przychodni a położną mam z innej i jest okej.
    Ja w szpitalu nie podawałam położnej tylko przychodnie do której zapisze dziecko. PoloNa chyba nie była w ogole obowiązkowa jeszcze te 3 lata temu. Moze coś się zmieniło

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie ciągnięcia w dół i ścisk też miewam ale mniej i nieregularnie a te bóle miesiączkowe mocno się nasiliły i zrobiły się nieznośne... do szpitala mam między 20/30min w zależności od pory dnia...
    W sumie to jak się zapisywałam do ośrodka to wypełniałam jakieś deklaracje o położnej, pielęgniarce i lekarzu no ale tak czy siak dowiem się co i jak... Z tego co wiem to jest to obowiązkowe teraz jeżeli się nie zgodzimy na wizytę to mogą to zgłosić opiece społecznej....

Muszka1 lubi tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Ja w szpitalu nie podawałam położnej tylko przychodnie do której zapisze dziecko. PoloNa chyba nie była w ogole obowiązkowa jeszcze te 3 lata temu. Moze coś się zmieniło

Teraz jest obowiązkowa z tego co czytam, przy wypisie musisz podać nazwisko imię i numer telefonu 😁 Z kilku źródeł słyszałam że jak ktoś nie miał umówionej to musiał że szpitala dzwonić umawiać opiekę.

Spuromix podobno tak jak się nie zgodzisz na opieke położnej i chyba na badania przesiewowe to zgłaszają to opiece.. no ale z drugiej strony jak ktoś się nie zgadza na badania przesiewowe to potencjalnie w przypadku wystapienia ktorejs choroby metabolicznej skazuje swoje dziecko na uposledzenie więc ma to słuszność ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2023, 16:51

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie zapytają o położna którą będzie sprawować patronaż nad dzieckiem oraz przychodnie do której będzie dziecko chodzić.

A ja po wizycie położnej i rana się zaczęła goić na tyle aby ściągnąć szwy wkoncu. Jeszcze mam mieć te opatrunki ze srebra żeby to całkiem zagoic. Ale jest nadzieja.

A druga wiadomość to mam za dobry pokarm 😂 mały wazy 2780g

bebag, nika647, ann2224, Kiarka, niezapominajk_aa, Katia89, Umka, Muszka1, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O patrzcie! Nawet nie wiedziałam. No chyba że w szpitalu zakładali że polozna będzie z przychodni. Albo pytali a ja nie pamiętam. Ale u szwagierki w ogóle nie była położna po porodzie a do Przychodni należą tej samej co my🤷

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
‹‹ 320 321 322 323 324 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ