WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam nadzieję że te moje bóle oznaczają choćby jakieś zmiany w szyjce, jakieś skracanie. Czopa jeszcze nie zauważyłam więc raczej się nie rozwiera... A ponoć u wieloródek skraca się i rozwiera jednoczesnie🤷 to chyba nie mam się czego spodziewać.
Dziś jak robiłam masaż kanałów oksytocyny to czułam mocniejsze spinanie się brzucha, delikatnie bolesne. Więc może rzeczywiście to działa tylko chyba jednocześnie trzeba spokoju, wyciszenia, a u mnie to chyba przy moich małych potworkach niemożliwe🤪 sam masaż na twarzy mnie mega zrelaksował, w dodatku użyłam olejku z geranium wymieszanego z arganowym i to też działa wyciszająco, ale zaraz potem wparowała do sypialni moja córcia, za nią syn i skacząc po łóżku uderzyli mnie w głowę 🤦😂
W czwartek mam wizytę i zapytam czy mogę już ruszyć z cięższym orężem naturalnego wywoływania porodu🤪
W sobotę mam urodziny córci i w sumie wolałabym żeby w tym.tygodniu jednak nic się nie zaczęło, bo nie zdążyłam pewnie wrócić z małym do domu. -
Te na twarzy mam w płatnym kursie od Kasi bigos i nie mam jak tu tego wkleić, bo to filmik. Ale postaram się opisać poniżej.
Tu jest trochę :
https://kobietainatura.pl/bez-kategorii/akupresura-podczas-porodu-zmniejszenie-bolu-i-przyspieszenie-akcji-porodowej/
Nad kostkami i na dloniach
Akupresura – punkty na łydkach (cztery palce nad wewnętrznymi kostkami obu nóg, stymulacja przez 30-60 sekund, przerwa 1-2 minuty), na dłoni (między kciukiem a placem wskazującym) lub na szczytach ramion. Punkty stymulujemy od 38 tygodnia ciąży.
Na twarzy: trzeba usiskac palcami wskazującymi skórę pod kościami policzkowymi w kierunku od nosa do ucha. Obie strony jednocześnie. Albo rozmasowywac, rozcierać
Drugi punkt jest pomiędzy brwiami - wystarczy ucisk
I jeszcze pod obojczykami też rozcieranie w kierunku od mostka na zawnatrz
Dobrze do tego używać olejków eterycznych rozpuszczonych w jakimś oleju bazowym. Takich o działaniu wyciszającym, ale można też szalwiowego - on ponoć wzmaga skurczeSpuromix lubi tę wiadomość
-
No i zapomnialabym - najmocniejszy efekt daje drażnienie brodawek. Kręcenie, wyciąganie, przez dwie minuty i odpoczynek 20 min. U mnie w poprzedniej ciąży było tak że po 1 min już szedł skurcz, ale ostatecznie się nie rozkręcalo.
Teraz jeszcze się z tym wstrzymuje, bo mój lekarz to tak od 39 tyg sugerował😀Spuromix, Nadziejka30 lubią tę wiadomość
-
Jak opisujecie swoje czekanie aż coś się zacznie to cieszę się że mam już to za sobą.
Ja już po bólu prawie normalnie funkcjonuje nie licząc tej rany oczywiście. Ale nie boli już, mogę spać na boku wkoncu.
Spuromix ja mam płaska poduszeczke więc małemu nic nie będzie a dodatkowo jako Jaśka używam kurę z la millou która małemu zabieram jak leży. Wieczorem nastaje spokój bo się ochładza wkoncu.
Chcieliśmy gdzieś jechać na domki ale ja z ta rana kicha żeby jechać. Najwyżej odbijemy to sobie we wrześniu bądź październiku jak się zagoje
-
No dziewczyny widzę że u nas końcówka sierpnia naprawdę gorąca i nie tylko przez pogodę 🌞 Straszą nas te dzieci ale jeszcze żadne samo nie wyskoczyło 😁
Ja mam we środę wizytę i jestem bardzo ciekawa jak się sprawy mają - takie intensywne wymioty podobno mogą nasilać skurcze, przyspieszać rozwieranie szyjki - i tu już sama nie wiem czy rozwieranie/skracanie szyjki daje jakieś objawy ale mnie ciągle podkłuwa w pochwie,a to ciągnie i już mam wizję że chodzę z rozwarciem 😅 W szpitalu rozwarcie zbadali mi tylko 1go dnia przy przyjęciu i wtedy wszystko było wtedy zamknięte 😅
A Spuromix brzuch Ci się obniżył? I wam pozostałe dziewczyny?
Co do ubranek na wypis tak naprawdę i tak mąż będzie po was jechał to przywiezie coś adekwatnego co położne zalecą) Ja spakowałam polspioszki, body z długim, kaftanik, czapeczkę i kocyk 😊 jak będzie ciepło to może same polspioszki i body wystarczą (i czapka).
Co do września tkpom to sprawdzałam pierwsze prognozy - chyba nam się poszczęści, bo wrzesień ma być ciepły. Może coś jeszcze użyjemy z pierwszych spacerków w przyjemnym jesiennym słoneczkuMyślę że i na urlop pogoda się nada - i ludzi też bedzie mniej
-
Ponoc u pierworódek obniża się te 2 tyg przed porodem tak jak pisze karola1688 ale u wieloródek już może na kilka godzin przed😀 ja mam niżej i tak go czuję bo muszę siedzieć szeroko ale to chyba tylko dziecko przeciąża macicę a nie że się wstawia do kanału.
-
Mi tez się sporo obniżył brzuszek już jakiś tydzień, dwa temu.
Ja już po wizycie, mała ma się dobrze ma juz 3300 ❤ no i lekarz powiedział że szyjka z rozwarciem na 1 palec, także jednak dzieje się 😀 jestem bardzo ciekawa kiedy to się zacznie 🙈Muszka1, nika647, bebag, Nadziejka30, niezapominajk_aa, Kiarka, Kiarka, Umka lubią tę wiadomość
-
Okej, czyli zakładam że to rzeczywiście widać gołym okiem 😁 to mi się chyba jeszcze nie obniżył w takim razie 😅
Mojej znajomej w 1 ciąży się tak nagle obniżył w 35 tygodniu, na drugi dzień pojechała rodzic 🤯
Więc codziennie się oglądam w lustrze czy obniżył się czy nie 😅 i w majtach czopa szukam ale też go nie ma absolutnie u mnie 😅 -
Ja w ogóle nie jestem gotowa, żeby rodzić i serio chciałabym, żeby dziecko wyczekało w brzuchu do terminu, no maks tydzień wcześniej się urodziło. Także trochę mnie przeraża, że zaczyna się już na naszym wrześniowym wątku coś dziać, dobrze że póki co tylko jakieś symptomy a nie rozpakowywania
Ale przynajmniej mam już gotową większość rzeczy, zostało mi ogarnąć jakieś drobiazgi, ostatnie prania zrobić i spakować walizkę -
Lili, Ann ładnie wasze maluszki już ważą ♥️♥️
Nika, dzięki za tipy masażowe, już zrobiłam screeny,przydadzą się na później 😄LILA_33 lubi tę wiadomość
I procedura
11.'22
1. Transfer nieudany ❌️
01.'23
2. Transfer ❄️ udany🩷
01.10. córeczka 3700g 61cm💗
II procedura
09.'24
❄️
10.'24
Transfer -Cb
III procedura
11.'24
❄️❄️
12.'24
7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
28dpt mamy serduszko -
Muszka1 wrote:Okej, czyli zakładam że to rzeczywiście widać gołym okiem 😁 to mi się chyba jeszcze nie obniżył w takim razie 😅
Mojej znajomej w 1 ciąży się tak nagle obniżył w 35 tygodniu, na drugi dzień pojechała rodzic 🤯
Więc codziennie się oglądam w lustrze czy obniżył się czy nie 😅 i w majtach czopa szukam ale też go nie ma absolutnie u mnie 😅
Mam to samo 🤣 z tym że u mnie jakiś czas temu kawałek czopa wyleciał jeśli dobrze to ogarniam 😅
A brzuch mi się wydaje że wygląda jak wyglądał, trochę się zsunął, nawet chyba pisałam że położna mi powiedziała że się obniżył, ale wszystkie kobiety w otoczeniu mi mówią że nie. Więc już nie wiem kogo słuchać 🙃