X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiasamosia wrote:
    Mnie dziś stres dopadł. Ciągle płacze o byle pierdołe.
    Rano spakowałam torbę, złożyliśmy też dostawkę. Jedyny problem z dostawką to nie wiem jak ustawić babyse.

Wracam właśnie że szpitala, chrzestny leży w ciężkim stanie. Dostał dziś ostatnie namaszczenia. Chyba u mnie limit śmierci wyczerpany na najbliższe lata.

Przez to wszystko jakoś ta ciąża przebiega mi bez zastanowienia się. I tak jakoś na dobrą sprawę chyba do mnie nie dociera że to już.

Jutro rano do szpitala. Trzymajcie kciuki

Trzymam kciuki ❤️ wszystko będzie dobrze ❤️

age.png

👶🏼🔜 09.2025

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś strasznie słabo się czuje, ciśnienie prawidłowe, ale apetyt zerowy, przez co zamula mi żołądek bo jem tyle co nic, ale staram się częściej. Godzinę po obiedzie cukier mi spadł do dolnej granicy normy, aż się przestraszyłam... Mam nadzieję że to jednorazowy taki przypadek. Duszno u mnie w mieście dziś tak, że nic nie pomaga. Liczę na jakąś burzę w nocy żeby chociaż powietrze się oczyściło.

Zdecydowanie przeraża mnie wizja bycia w ciąży jeszcze tyle czasu w tych upałach 🙃

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Zosia czyli ustawiasz się druga w kolejce? Będzie piękna data 20.08 😊 No chyba że ktoś się wepcha tej nocy..
    Powodzenia jutro, czekamy na zdjęcia i relację 🥰
    Zosia chyba pisała wcześniej że CC najwcześniej w poniedziałek lub wtorek

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiasamosia trzymam kciuki za Was i napewno będzie dobrze i będziecie się za niedługo tulić jak ja z moim synkiem.

Współczuję jeśli chodzi o chrzestnego wiem co czujesz u mnie w tym roku już 4 pogrzeby się odbyły i to dość bliskich osób

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie do cięcia zostało max 10 dni, zależnie od tego kiedy w końcu ustalimy i jak z moimi wynikami i też mnie nachodzą głupie myśli 🤔
    Co jak nie ogarnę i nie będę umiała tego malucha nakarmic, przewinąć, nosić, jak nie będę wiedziała czemu płacze i czego chce 🙈 Nowa rzeczywistość na którą tak długo czekałam jest tak blisko a człowieka akurat teraz nachodzi strach że sobie nie poradzi, zawali, jeszcze strach przed tym jak się będzie czuć w połogu, te wszystkie emocje i samopoczucie o których tyle się mówi 😱 Niby człowiek się 9 miesięcy na to przygotowuje ale wcale nie czuje się w tym momencie kompetentną, aż mi tej małej żal że się wszystkiego musimy na niej nauczyć 😅😅 Powiedzcie że nie tylko ja tak mam 🤯

age.png

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    U mnie do cięcia zostało max 10 dni, zależnie od tego kiedy w końcu ustalimy i jak z moimi wynikami i też mnie nachodzą głupie myśli 🤔
    Co jak nie ogarnę i nie będę umiała tego malucha nakarmic, przewinąć, nosić, jak nie będę wiedziała czemu płacze i czego chce 🙈 Nowa rzeczywistość na którą tak długo czekałam jest tak blisko a człowieka akurat teraz nachodzi strach że sobie nie poradzi, zawali, jeszcze strach przed tym jak się będzie czuć w połogu, te wszystkie emocje i samopoczucie o których tyle się mówi 😱 Niby człowiek się 9 miesięcy na to przygotowuje ale wcale nie czuje się w tym momencie kompetentną, aż mi tej małej żal że się wszystkiego musimy na niej nauczyć 😅😅 Powiedzcie że nie tylko ja tak mam 🤯

Jak to mój się śmieje - pierwsze dziecko jest jak pierwszy naleśnik - do wyrzucenia 🤣

Będzie dobrze ☺️ ogarniemy te nasze dzieciaczki.

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:

Ja też tak mam 🙈 te emocje takie mieszane z jednej strony nie mogę się już doczekać, a z drugiej też towarzyszy mi strach i obawy jak to będzie, dodatkowo dochodzi stres z porodem, zazdroszczę Wam jedynie że przy CC że wiecie kiedy to nastąpi, to te mnie stresuje też że w sumie nie wiem kiedy się tego spodziewać 🙈

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dopada stres w momencie jak zaczynam oglądać filmiki albo ktoś opowiada o porodzie. Tak jak wcześniej pisałam, ciekawość jaka malutka jest, jest zdecydowanie większa i przeważa nad wszystkim co mnie czeka w związku z porodem. Bardziej stresuje mnie późniejszy czas, wizyty rodziny, przyjaciół, te patrzenie na ręce, ocenianie jak sobie radzimy, wszelkie złote rady o które nie będziemy prosić, karmienie piersią i połóg. Ale staram się nie nakręcać, już nie mamy wyjścia, musimy sobie poradzić, więc wolę myśleć pozytywnie, że mimo że będzie ciężko to sobie poradzimy 🙂

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zanim wyjdziecie że szpitala z bobasami będziecie już największymi fachurami od własnych dzieci. Ja też pierwszego dnia bałam się przewinąć i przebrać syna, wolałam jak robił to mąż. Ale jak pojechał do domu to już musiałam ogarnąć sama.
    Pamiętam że kupiłam body kopertowe żeby było łatwiej zakładać ale w szpitalu takich nie mieli i zanim wyszłam to już umiałam zakładać takie przez głowę ekspresowo i te kopertowe później tak mnie wkurzały że szok🤪
    Pamiętajcie tylko żeby dawać tym chłopom jak najwięcej robić przy dzieciach i jeśli im nie idzie tak jak wam to na to po prostu nie patrzeć. Nie krytykować😂 w końcu się nauczą a wy nie będziecie że wszystkim same. Bo wiecie my i tak mamy przy tych dzieciach więcej roboty, to my zostajemy na macierzyńskim, my karmimy , dziecko szybciej się przy nas uspokaja. Ale jak tylko mąż wraca z pracy to dziecko na ręce tatusia i niech z nim sobie je obiad😀 a wy kawa albo drzemka, albo zakupy, choćby w Biedronce🤪
    A co do strachu przed porodem to ja sobie podczytuje lipcówki i sierpniowki i widzę że niezależnie od rodzaju porodu i tego jak był długi czy trudny To większość totalnie na tych porodach się nie skupia i są szczęśliwe że to już za nimi i dzieci zdrowe.

Muszka1, LILA_33, bebag, Katia89, Kiarka, Sulcia, niezapominajk_aa, Praskovia, Nadziejka30, Umka lubią tę wiadomość

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika647, 100% prawda. U mnie np. mąż kąpał córkę od początku, ale nie tak że on kąpał a ja stałam nad nim i patrzyłam czy dobrze, tylko ja w tym czasie jadłam ciastka albo robiłam sobie maseczkę 🙈 a później te kąpiele się tak fajnie wydłużały i coraz więcej czasu dla siebie miałam😊
    Ja jeszcze dodam że trzeba dać sobie przestrzeń na emocje połogowe, każdy to inaczej przechodzi i to normalne, że raz się kocha dziecko najbardziej na świecie a innym razem ma się myśli że jest się najgorszą matką na świecie i ma się ochotę wyjść u nie wracać. Polecam ten tekst:
    https://mataja.pl/2017/07/dlaczego-ignorujemy-to-co-najwazniejsze-w-dyskusji-o-wracaniu-do-formy-po-porodzie/
    A i serio, warto odpuścić utrzymywanie błysku w domu i gotowanie dwudaniowych obiadów. Kanapki na obiad są spoko, gotowe pierogi też, a i od hot doga z żaby nikt nie zginął. Rad innych posłuchać i albo powiedzieć "wow, dzięki, nie wiedziałam o tym!", albo jednym uchem wpuścić, drugim wypuścić i dodać że więcej takich rad nie potrzebujesz - jak ktoś się obrazi to nie wasz problem 🙂
    Dzieci po porodzie potrzebują do szczęścia rodziców, tulenia, najeść się i mieć czystą pieluchę - jestem pewna że każda z nas im to zapewni 😊

nika647, Katia89, Kiarka, LILA_33, niezapominajk_aa, Nadziejka30, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XD mój mąż ma na to wyjaśnienie podobne troszkę do naleśnika ale on znowu mówi "jak my nie zrobimy tego dobrze to przynajmniej mała szybciej się usamodzielni" i w sumie może ma rację:D a u mnie dzisiaj mega duży dramat w kostkach to ja mam że 3l wody balony jak talala i chyba brzuszek jeszcze bardziej opadł w dół bo widzę stopy a ich przez pewien czas nie widziałam... dretwieja mi ręce i zdycham.... Od 3 dni robię generalne porządki to mąż jak widzi co robię to idzie z domu bo trafia go jak mnie widzi na drabinie... ale jest na tip top więc po porodzie będzie dużo łatwiej zapanować nad artystycznym nieładem 🤣
    Psiaki teraz mają mega szkołę bo w łóżeczku są pluszaki których nie mogą zjeść 😂 ich kombinacje jak je ukraść są po prostu komiczne :D

niezapominajk_aa, nika647, nika647 lubią tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wróciłam ze szpitala do domku, co za ulga 😊 Od razu psychicznie troche lżej ... Chociaż czuć już tykający nad nami zegar 🤯

bebag, LILA_33, nika647, zosiasamosia, Katia89, Kaśik, ann2224, Nadziejka30, Umka lubią tę wiadomość

age.png

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    XD mój mąż ma na to wyjaśnienie podobne troszkę do naleśnika ale on znowu mówi "jak my nie zrobimy tego dobrze to przynajmniej mała szybciej się usamodzielni" i w sumie może ma rację:D a u mnie dzisiaj mega duży dramat w kostkach to ja mam że 3l wody balony jak talala i chyba brzuszek jeszcze bardziej opadł w dół bo widzę stopy a ich przez pewien czas nie widziałam... dretwieja mi ręce i zdycham.... Od 3 dni robię generalne porządki to mąż jak widzi co robię to idzie z domu bo trafia go jak mnie widzi na drabinie... ale jest na tip top więc po porodzie będzie dużo łatwiej zapanować nad artystycznym nieładem 🤣
    Psiaki teraz mają mega szkołę bo w łóżeczku są pluszaki których nie mogą zjeść 😂 ich kombinacje jak je ukraść są po prostu komiczne :D

O to też dobre 🤣 przyznaje mu rację 😅😅
    My generalne porządki też mamy za sobą 😀

age.png

👶🏼🔜 09.2025

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiasamosia - jak tam? 🙂

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

Nie uwierzycie 😁

Przyjęli mnie dziś na oddziale. Lekarz wypełnił że 20 stron, wydrukował. Podpisałam wszystkie zgody na cesarki, cięcia, znieczulenia itd. Po czym wziąl mnie na badanie. Najpierw fotel. Szyjka zamknięta, wszystko ok.

Potem USG. Lekarz do mnie z tekstem "Ale tu jest główka" no i tak się zaczęło. Ja ze szczęścia się poryczałam. Położna się ucieszyła. A doktorek obrażony że stracił tyle czasu na wypisywaniu wszystkiego, zaczął mnie straszyć, że to jeszcze nic nie znaczy, że jeszcze się może znowu obrócić miednicowo.

Mówię mu żeby nie krakał. I w związku z tym czy mogę iść do domu. Ale niestety zostawił mnie na obserwacji do jutra. Jeśli będzie spokojnie to jutro lub wtorek mnie wypiszą.

Dziewczyny tak się cieszę 🤗🤗🤗🤗

Najlepsza wiadomość z ostatnich dni 🥰🥰🥰

I ogłaszam wszem i wobec, zwalniam miejsce w kolejce. Poczekam na chłodniejsze dni

niezapominajk_aa, nika647, LILA_33, bebag, Muszka1, Sulcia, Kaśik, Kania_czubajka, ann2224, Papatkiiii, Nadziejka30, Kiarka, Umka lubią tę wiadomość

age.png

Starania o drugie serduszko
    11.2024-02.2025 przywracanie owulacji

27.03 -31dc owulka
    08.03 cień cienia
    09.03 beta 59, 60
    11.03 beta 204,70 (przyrost 245,8%)
    17.04 beta 1211,30 🥺🥺
    19.04 beta 1747...
    08.05 pierwsza wizyta
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OMG! Zosia - ale historia! Trzymam kciuki żeby już tak dziecko zostało!❤️❤️❤️

zosiasamosia lubi tę wiadomość

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiasamosia wrote:
    Hej dziewczyny!

Nie uwierzycie 😁

Przyjęli mnie dziś na oddziale. Lekarz wypełnił że 20 stron, wydrukował. Podpisałam wszystkie zgody na cesarki, cięcia, znieczulenia itd. Po czym wziąl mnie na badanie. Najpierw fotel. Szyjka zamknięta, wszystko ok.

Potem USG. Lekarz do mnie z tekstem "Ale tu jest główka" no i tak się zaczęło. Ja ze szczęścia się poryczałam. Położna się ucieszyła. A doktorek obrażony że stracił tyle czasu na wypisywaniu wszystkiego, zaczął mnie straszyć, że to jeszcze nic nie znaczy, że jeszcze się może znowu obrócić miednicowo.

Mówię mu żeby nie krakał. I w związku z tym czy mogę iść do domu. Ale niestety zostawił mnie na obserwacji do jutra. Jeśli będzie spokojnie to jutro lub wtorek mnie wypiszą.

Dziewczyny tak się cieszę 🤗🤗🤗🤗

Najlepsza wiadomość z ostatnich dni 🥰🥰🥰

I ogłaszam wszem i wobec, zwalniam miejsce w kolejce. Poczekam na chłodniejsze dni

Ale niespodzianka 😄😄 posłuchała mamusi 😅 oby została sobie główką w dół ✊✊

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • Kaśik Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia! To jest HIT!

To teraz zaciskamy kciuki, żeby już tak zostało 😊

202308311770.png

2018 - początek starań
    2020- start klinika; histerolaparoskopia
    2021 - IUI 💚 -> 💔 7tc. /2021 - IUI ❌/2021 - IUI ❌ /2021 -IUI ❌
    2021 - start procedura --> 1x 4.1.1 i 6 komórek
    2022 - transfer 💚 --> 11tc.💔 (trisomia 22)
    2022- zapładniamy pozostałe komórki --> 1x 4.1.1. --> przebadany zarodek --> transfer 🍀
    7 dpt 💚JEST DRUGA KRESKA!
    7+1 - bijące serduszko
    9+1 - 2,44cm Bobo
    13+0 - prenatalne - 6,5 cm zdrowego Bobo - Synuś 💙
    20+2 - połówkowe - 364g 💙
    29+2 - prenatalne - 1420 💙
    31.08 - 💙H . 💙 13:22, 3540g., 53cm💙
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś dalej główka w dół. Czekam na wypis i idę do domu.

🥰
    Jak u Was dziewczyny? W szpitalu idzie zdechnąć z gorąca...

Muszka jak się czujesz? Kiarka u ciebie bez zmiany pozycja?

nika647, niezapominajk_aa, bebag, LILA_33, Kaśik, Umka lubią tę wiadomość

age.png

Starania o drugie serduszko
    11.2024-02.2025 przywracanie owulacji

27.03 -31dc owulka
    08.03 cień cienia
    09.03 beta 59, 60
    11.03 beta 204,70 (przyrost 245,8%)
    17.04 beta 1211,30 🥺🥺
    19.04 beta 1747...
    08.05 pierwsza wizyta
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam sobie w Rossmanie taki spray chłodzący do nóg z mamasdream. Fajny, daje ulge. Pewnie przy bardzo opuchniętych nogach nie pomoze, moje jeszcze tak bardzo nie.puchna ale wczoraj miałam takie uczucie gorąca od stóp aż do łydek.
    W nocy miałam bóle miesiączkowe, przez myśl mi przeszło że może coś się zaczyna ale się wyciszyło. Więc ja się raczej w kolejkę nie wciskam🤪

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
‹‹ 331 332 333 334 335 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ