WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Sysia, gratulacje! Jestes mega, i nie przejmuj sie bezmyslnoscia innych. Zdrowia duzo dla Was i szybkiego dojscia do siebie, i blyskawicznego gojenia sie rany.
👩'76+👨'73
👩IO,niedoczynnosc tarczycy
👨02'20 Cukrzyca I,Asthenoteratozoospermia,Morfo0%
*Invimed Wroclaw
III IVF 14.05.21szpital-Cytotec
*Gyncentrum Katowice
IV-VIII IVF 10.21-11.22, ❄6x5.1.1
11.01.23 FET 1x5.1.1;2dpt 6.96;7dpt 64.87;9dpt 126.3;12dpt 428.9;16dpt 2172;23dpt 11801;27dpt 27835 i ❤️;34dpt 1,09cm;47dpt 9+3 2.64,❤️174;10+6 4.47;
15.03 I prenatalne👍,5,6cm❤️164,corka?;20.03 NiftyPro-zdrowa corka;;20+5 polowkowe 390g❤️152,👍;;30+4 USG3 trym 1560g❤️150;35+3 2663g👍🙏;
39+3 10:34 3510, 55cm 10pkt ❤️❤️❤️❤️❤️ -
nika647 wrote:Ja po kursie ciążowym u Kasi Bigos kupiłam sobie pakiet " rusz się zdrowo w pologu" i jestem zachwycona. Ćwiczenia na MDM, mięsień poprzeczny brzucha, w zasadzie nie tyle ćwiczenia co taka aktywacja. Ćwiczenia w lezeniu na plecy żeby je doprostowac po ciąży i nie krzywic się przy karmieniu. Trochę trudno mi znaleźć teraz czas ale te 15 min dziennie na kilka serii ćwiczeń znajduje. Naprawdę polecam, choć nie zastąpi to wizyty u fizjo a czasem od tego trzeba zaczac
Sysia, gratulacje!!! Jesteś super dzielna!
Dziewczyny, które wstawimy fotki, ale ślicznoty te Wasze córeczki 😍
Mam nadzieję dziewczyny, że szybko się zagoicie i wrócicie do normalności!
Ale też mam wrażenie, że myli się niektórym ochrona krocza z pozostawieniem pacjentki samej sobie. Czasem żeby chronić, lepiej jest zrobić nacięcie w bok na przykład. Tak mialam przy pierwszym porodzie, wiadomo, pozniej ta rana bolala, ale wszystko bylo pod kontrolą. Teraz chyba faktycznie położna robiła co mogła, myślę że gdybym na sam koniec nie obróciła się na plecy, byłoby bez szwanku, bo kilka razy mi mówiła, że wolałaby żebym parła w innej pozycji, ale wiadomo jak jest na końcówce, trochę traci się kontrolę na rzecz zmniejszenia bólu. Natomiast u mnie faktycznie rana jest mikro, w ogóle jej nie czuje, gdyby nie hemoroidy byłabym jak nowa.
Dziewczyny jak się ogarniacie z maluchami? Ja weekend dałam sobie na luz, chodzę w piżamie całe dnie i głównie karmię młodą (niech żyje nawał pokarmu) albo poświęcam czas starszej, robię w domu absolutne minimum, ale chyba pora wziąć się w garść, zwłaszcza że od wtorku wraca nam rutyna zerówkowa. Dobrze że mąż ma jeszcze trochę wolnego. Kiedy bobasy zaczną ogarniać różnice między dniem a nocą? Udało Wam się wprowadzić już jakąś rutynę?nika647, Nadziejka30 lubią tę wiadomość
-
Zbieram sie do szpitala wlasnie. Ciekawe, jak dlugo trza bedzie ciekac na wywolanie... Bo cisnie, ciagnie, ale nawet czop nie odszedl, ani kawaleczka.
nika647, Nadziejka30, ann2224, LILA_33, bebag, zosiasamosia lubią tę wiadomość
👩'76+👨'73
*Invimed Wroclaw
*Gyncentrum Katowice
11.01.23 FET 1x5.1.1;2dpt 6.96;7dpt 64.87;9dpt 126.3;12dpt 428.9;16dpt 2172;23dpt 11801;27dpt 27835 i ❤️;34dpt 1,09cm;47dpt 9+3 2.64,❤️174;10+6 4.47;
15.03 I prenatalne👍,5,6cm❤️164,corka?;20.03 NiftyPro-zdrowa corka;;20+5 polowkowe 390g❤️152,👍;;30+4 USG3 trym 1560g❤️150;35+3 2663g👍🙏;
Umka wrote:Zbieram sie do szpitala wlasnie. Ciekawe, jak dlugo trza bedzie ciekac na wywolanie... Bo cisnie, ciagnie, ale nawet czop nie odszedl, ani kawaleczka.
Umka lubi tę wiadomość
-
Umka wrote:Zbieram sie do szpitala wlasnie. Ciekawe, jak dlugo trza bedzie ciekac na wywolanie... Bo cisnie, ciagnie, ale nawet czop nie odszedl, ani kawaleczka.
Umka lubi tę wiadomość
I procedura
11.'22
1. Transfer nieudany ❌️
01.'23
2. Transfer ❄️ udany🩷
01.10. córeczka 3700g 61cm💗
II procedura
09.'24
❄️
10.'24
Transfer -Cb
III procedura
11.'24
❄️❄️
12.'24
7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
28dpt mamy serduszko -
Bebag - super sprawa z tą fizjo po porodzie, domyślam się że to dla niej taka promocja, ale to jest zawsze korzyść dla kobiet, bo nie każda ma świadomość tego co się z ciałem dzieje w ciąży i po. I jak zapobiegać pewnym niekorzystnym zmianom, np rozejściu mięśnia prostego. Ja np po pierwszym porodzie miałam ladny brzuch dość szybko bo w ciąży pilnowałam zasad wstawania i kładzenia się przez bok ale już wstając z dzieckiem na rękach "do przodu" czyli robiąc dziennie kilkadziesiąt " brzuszków" spowodowałam że potem długo odstawał pod pępkiem. Teraz po trzeciej ciąży jestem chyba w najlepszej formie właśnie że względu na największą świadomość.
-
Dziewczyny gratulacje ❤ przepiękne te Wasze dzieci 🥰
Umka trzymam kciuki aby to wszystko sprawnie poszło 🤞
Trzymam kciuki za dalsze porody ✊✊
Przepraszam że mało mnie tu jest, ale malutka pochłania cały mój czas 🥰 u nas troszkę kryzys w karmieniumała albo nie umie złapać piersi albo zalewa ją mlekiem, mimo że staram sie odciągnąć trochę mleka przed karmieniem to tego pokarmu jest tak dużo ze ona sobie nie radzi, w nocy karmie butelką. Nie wiem co zrobić czy próbować i walczyć dalej czy przejść na kpi. Eh
Umka lubi tę wiadomość
-
LILA_33 wrote:Przepraszam że mało mnie tu jest, ale malutka pochłania cały mój czas 🥰 u nas troszkę kryzys w karmieniu
mała albo nie umie złapać piersi albo zalewa ją mlekiem, mimo że staram sie odciągnąć trochę mleka przed karmieniem to tego pokarmu jest tak dużo ze ona sobie nie radzi, w nocy karmie butelką. Nie wiem co zrobić czy próbować i walczyć dalej czy przejść na kpi. Eh
Umka, kciuki zacisniete! Będzie dobrzeUmka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, dziękuję za dodanie otuchy. Będzie jednak CC, bo wiek 46, a za 3 miesiące już 47, 8 IVF, kupa poronień i ta laseroterapia co ledwie miesiąc wczoraj minął. Więc na jutro się szykuje, jak nic się nie zmieni. Mała z USG ma koło 3kg, za 3 tyg z ostatniej wizyty prawie nie przybrała, więc być może łożysko już niewydolne, co też idzie jako punkt na CC. A myślałam że będzie inaczej. Jednak dla dobra córeczki będzie właśnie tak.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2023, 13:40
👩'76+👨'73
*Invimed Wroclaw
*Gyncentrum Katowice
Umka wrote:Dziewczyny, dziękuję za dodanie otuchy. Będzie jednak CC, bo wiek 46, a za 3 miesiące już 47, 8 IVF, kupa poronień i ta laseroterapia co ledwie miesiąc wczoraj minął. Więc na jutro się szykuje, jak nic się nie zmieni. Mała z USG ma koło 3kg, za 3 tyg z ostatniej wizyty prawie nie przybrała, więc być może łożysko już niewydolne, co też idzie jako punkt na CC. A myślałam że będzie inaczej. Jednak dla dobra córeczki będzie właśnie tak.
Najważniejsze żeby była już z Tobą, szczególnie po takiej historii 💔 Lekarze na pewno wybrali drogę najbezpieczniejszą dla was obu. Czyli jutro wasz wielki dzień? ❤️Umka lubi tę wiadomość
-
Umka wrote:Dziewczyny, dziękuję za dodanie otuchy. Będzie jednak CC, bo wiek 46, a za 3 miesiące już 47, 8 IVF, kupa poronień i ta laseroterapia co ledwie miesiąc wczoraj minął. Więc na jutro się szykuje, jak nic się nie zmieni. Mała z USG ma koło 3kg, za 3 tyg z ostatniej wizyty prawie nie przybrała, więc być może łożysko już niewydolne, co też idzie jako punkt na CC. A myślałam że będzie inaczej. Jednak dla dobra córeczki będzie właśnie tak.
Umka lubi tę wiadomość
-
Muszka, taaak ✊😀💕
Nika, dziękuję ❤️
👩'76+👨'73
*Invimed Wroclaw
*Gyncentrum Katowice
Nadziejka30 - a ty kiedy się szykujesz do szpitala?
Bebag - co do rutyny to u mnie pewnie jeszcze za wcześnie, ale mały odpukac jak dotąd w nocy śpi. Służy mu napewno cisza i ciemność. Ewidentnie kolejny wysokowrazliwiec mi rośnie🙈 bo nie lubi hałasu i mocnego światła, ale w dzień też dużo śpi, ma ze dwie pory aktywności, czasem zwiazane z robieniem wielkiej kupy albo kilku naraz🤪 i dalej w kime. Tylko trudniej w dzień go uspac. Zobaczymy co będzie dalej.
Moje maluchy cały czas lekko podchorowane i ja razem z nimi. Dziś musiałam się położyć na godzinkę i nawet nie wiem kiedy zasnęłam. Jakąś osłabiona jestem, a niby śpię w nocy i nie powinnam być niewyspana. A oczy mam podkrążone masakrycznie.
Dziewczyny jak u was kikuty pępkowe, odpadły już? Po jakim czasie? Bo u nas dziś dwa tygodnie a kikut dalej jest i mam wrażenie że słabo się goi. Jakoś tak mu dziwnie zawiązali że to co się ma wysuszyć jest schowane mocno i nie wysycha jak trzeba. Dwa razy dziennie psikam octeniseptem i osuszamy patyczkiem. Może jest jakaś lepsza metoda?
I jeszcze pytanie o odchody połogowe: U mnie nadal takie troche krwawienie, a wydaje mi się że powinno już zmieniać kolor🤷 nie wiem czy to rana po lozysku czy tylko mi się wydaje że tam nadal żywa krew. Jak to u Was wyglądalo?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2023, 15:58
bebag lubi tę wiadomość
-
Umka powodzenia ❤️
Czy są tu jakieś mamy, które karmią tylko mm? Ja do tej pory karmiłam pół na pół z moim, ale niestety nie utrzymałam laktacji i pokarmu mam coraz mniej. Mam pytanie co ile wasze dzieciaczki jedzą w nocy? Wiem, że na piersi to może być inaczej, ale w sumie też możecie napisać. Z jednej strony chętnie dłużej bym pospała i chciałabym żeby Maluch w nocy rzadziej jadł, a z drugiej strony mam straszne wyrzuty sumienia jak przerwa trwa zbyt długo i mam wrażenie, że głodzę dziecko 😛Umka lubi tę wiadomość
-
Trzymam kciuki ❤️Umka lubi tę wiadomość
-
nika647 wrote:Nadziejka30 - a ty kiedy się szykujesz do szpitala?
Bebag - co do rutyny to u mnie pewnie jeszcze za wcześnie, ale mały odpukac jak dotąd w nocy śpi. Służy mu napewno cisza i ciemność. Ewidentnie kolejny wysokowrazliwiec mi rośnie🙈 bo nie lubi hałasu i mocnego światła, ale w dzień też dużo śpi, ma ze dwie pory aktywności, czasem zwiazane z robieniem wielkiej kupy albo kilku naraz🤪 i dalej w kime. Tylko trudniej w dzień go uspac. Zobaczymy co będzie dalej.
Moje maluchy cały czas lekko podchorowane i ja razem z nimi. Dziś musiałam się położyć na godzinkę i nawet nie wiem kiedy zasnęłam. Jakąś osłabiona jestem, a niby śpię w nocy i nie powinnam być niewyspana. A oczy mam podkrążone masakrycznie.
Dziewczyny jak u was kikuty pępkowe, odpadły już? Po jakim czasie? Bo u nas dziś dwa tygodnie a kikut dalej jest i mam wrażenie że słabo się goi. Jakoś tak mu dziwnie zawiązali że to co się ma wysuszyć jest schowane mocno i nie wysycha jak trzeba. Dwa razy dziennie psikam octeniseptem i osuszamy patyczkiem. Może jest jakaś lepsza metoda?
I jeszcze pytanie o odchody połogowe: U mnie nadal takie troche krwawienie, a wydaje mi się że powinno już zmieniać kolor🤷 nie wiem czy to rana po lozysku czy tylko mi się wydaje że tam nadal żywa krew. Jak to u Was wyglądalo?
Mojej kikut odpadł już w piątek, czyli w sumie po 8 dniach po porodzie.
Co do odchodów to ja mam taką "miesiączkę" nadal.
-
Kiarka wrote:Umka powodzenia ❤️
Czy są tu jakieś mamy, które karmią tylko mm? Ja do tej pory karmiłam pół na pół z moim, ale niestety nie utrzymałam laktacji i pokarmu mam coraz mniej. Mam pytanie co ile wasze dzieciaczki jedzą w nocy? Wiem, że na piersi to może być inaczej, ale w sumie też możecie napisać. Z jednej strony chętnie dłużej bym pospała i chciałabym żeby Maluch w nocy rzadziej jadł, a z drugiej strony mam straszne wyrzuty sumienia jak przerwa trwa zbyt długo i mam wrażenie, że głodzę dziecko 😛
Ją karmię tylko mm, ale u nas się jeszcze nie uregulowało i i porcje i godziny są różne 🙃