Wybór imienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Typowo polskie nazwisko, ładne, kończące się na ski/ska. 9 literFeliceGatto wrote:Bergo, a nazwisko macie miękkie czy twarde? I drugie pytanie, długie czy raczej krótkie?
Do nazwiska sobie dobierzcie
A z Twojej listy najbardziej podoba mi się Daniel i Staś -
nick nieaktualny
-
Bergo wrote:Typowo polskie nazwisko, ładne, kończące się na ski/ska. 9 liter
U nas tak samo, a nawet dłużejjuż pisałam wcześniej. Pierworodny to Piotr Wiśniewski. Do typowo polskiego nazwiska pasuje typowo polskie imię, na szczęście i długie i krótkie. Kwestia tylko tego, że przy długim i podpis jest solidny
Ojciec pierworodnego miał siostrę Małgosie i Małgorzata Wiśniewska w dokumentach to było wyzwanie
choć po wyjściu za mąż nazwisko ma jeszcze dłuższe, więc za wiele się nie zmieniło
Teraz nasza córka będzie miała krótkie i miękkie nazwisko, dlatego imię wybraliśmy długie i w miarę mocne (właśnie Małgorzata).
http://szogunowmatka.blogspot.com/ -
Dziewczyny, czy macie w otoczeniu jakieś małe Helenki? Bo to imię do tej pory nie było popularne, a wczoraj w szpitalu położne mówiły mi, że wiele się ostatnio rodzi. Nie chciałabym, by było tak jak z moim imieniem Magdalena, moja mama sobie je ulubiła od zawsze, a nagle okazało się, że jest nas 5 w klasie..
-
Magda, jak ja byłam mała, to też wyobrażałam sobie, że córkę nazwę Zuzia albo Zosia, bo naokoło mojego rocznika nie było. A teraz od kilku lat oba imiona królują. Ja nie jestem pewna swojego wyboru imienia, choć uważam, że jest piękne. Dlatego tak wypytuję.
-
No my też teraz będziemy mieli Stasia. Najpierw myślałam, że fajne, bo mało popularne, nie znałam żadnego małego Stasia, ale teraz jak słyszę to co rusz rodzi się jakiś Staś, też mi ten fakt nie za bardzo się podoba, więc Cię rozumiem. Ale już to imię tak do niego "przywarło", że ani myślę zmieniać.
FeliceGatto, Bergo lubią tę wiadomość
-
Makcza wrote:Dziewczyny, czy macie w otoczeniu jakieś małe Helenki? Bo to imię do tej pory nie było popularne, a wczoraj w szpitalu położne mówiły mi, że wiele się ostatnio rodzi. Nie chciałabym, by było tak jak z moim imieniem Magdalena, moja mama sobie je ulubiła od zawsze, a nagle okazało się, że jest nas 5 w klasie..
-
nick nieaktualny
-
W moim otoczeniu a pracuje z dziećmi Żłobkowymi (placówka na 100 dzieci)nie spotkałam jeszcze Helenki, ale może to zależy od regionu. Mieszkam w Sosnowcu.Franuś 19.08.2014 👦🏻
Edytka 29.08.2017👧🏼
Przemuś 27.10.2021 👶
Aniołki: 15/16.10.2013💔, 14.09.2016 💔👼 -
Makcza wrote:Dziewczyny, czy macie w otoczeniu jakieś małe Helenki? Bo to imię do tej pory nie było popularne, a wczoraj w szpitalu położne mówiły mi, że wiele się ostatnio rodzi. Nie chciałabym, by było tak jak z moim imieniem Magdalena, moja mama sobie je ulubiła od zawsze, a nagle okazało się, że jest nas 5 w klasie..
Helenka jest niżej w rankingu popularności niż Lenka, ale zdrobnienie to samo:)
Ja znam parę tych ostatnich właśnie, rozpiętość wiekowa od 4-1,5 roku, ale moim zdaniem niczym się nie przejmuj. Choćby i Twoja dziecina miała być milionową Helenką, to co z tego? ja jestem milionową Agnieszką i jakoś nie płakałam po nocachniunia, NataliaK lubią tę wiadomość
Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości. -
Ja znam 3 Helenki, w wieku 1-4, wszystkie z jednego placu zabaw, ale na kazda rodzice wolaja zdrobniale inaczej i nie ma problemu 'jednej z wielu'
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2014, 14:09
-