Wybór imienia
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nam się podobają imiona które nie mają zdrobnień - w sensie w codziennym użyciu są takie same jak w formie oficjalnej bo sami takie mamy. Widzę też po moim dziecku, że ciężko mu ogarnąć, że np Zbyszek to Zbigniew, Olek - Aleksander, Gabi/Gabrysia to Gabriela, Gosia - Małgorzata itd... drugą sprawą dla nas ważną jest żeby imię pasowało do typowo polskiego nazwiska i dobrze by było jakby w swojej prostocie i popularności nie było jednak zbyt popularne
nasz pierworodny to Marek. Dla córki po 1 ciąży zostało nam Łucja. Jeśli będzie córka - sprawa jasna, jeśli syn - będzie problem... typów brak, fakt, że jeszcze o tym nie myślimy intensywnie ale łatwo nie będzie...
natomiast też uważam, że nie powinno się krytykować wyboru imienia innych osób - każdy jest inny, lubi co innego, inaczej niż my myśli itd... nawet jeśli ktoś wymyśli cudaczne i mega dziwne imię to jest tylko i wyłącznie sprawa jego i jego rodziny jeśli takie imię mi się nie podoba to nie dam go mojemu dziecku i tyleWiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 08:18
HANA, Miriam, Bergo, Gosiaczek, muminka83 lubią tę wiadomość
Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
nick nieaktualnyAdam nie... Znam kilku małych Adamów i nie życzyłam nikomu takich dzieci...
Jak dla mnie jeśli ci pasuje Olek, Olo, to ja bym była za Aleksandrem
P.S. Zresztą po takim przedstawieniu imion to chyba najbardziej ci Aleksander pasuje, bo tylko to imię zdrobniłaś na wiele sposobówWiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 08:30
-
nick nieaktualny
-
Francuska25 wrote:czesc;)
No a u nas tez problem. Jak bedzie dziewczynka to albo Emilie albo Sandra.
Jak chlopiec to Olivier albo David;)
Chce by bylo tak samo prawie po polsku jak i po francusku .
A Alexander ma na imie moj synus;) I nie mowimy Olek tylko Alex.
Ja też nie mogę się zdecydować... na tapecie jest Oliwier lub Dawid
hihi
Mąż chce Dawida, ja Olisiamuminka83 lubi tę wiadomość
-
Bergo, może zamknijcie już listę, bo tak naprawdę wszystkie imiona były dobre a im więcej opcji, tym trudniej będzie wybrać. My bardzo szybko podjęliśmy decyzję i podchodzimy do tematu tak, że synek ma już na imię Antoni i koniec. W ogóle już się nie zastanawiamy, czy jest jakaś lepsza opcja.
-
U nas po pół roku naszego chodzenia już było postanowione, że jak weźmiemy razem ślub to będziemy zaraz starac sie o dzidzię i jak będzie dziewczynka to będzie Zuzanna. A tak sie stało, że wszystko jakoś tak sie złożyło jak zaplanowaliśmy 5 latek temu i czekamy teraz na małą księzniczkę Imię w całej rodzinie strasznie sie podoba gdyby nawet byśmy sie spotkali z jakims sprzeciwem czy wysmianiem to mamy to głęboko gdzies. Krzywdy dziecku moim zdaniem nie robimy, poniewaz dla mnie każde zdrobnienie tego imienia a nawet samo Zuzanna brzmi pięknie:)
pinsleepe lubi tę wiadomość
Kasieńka89 -
nick nieaktualnyznam Eliaszów, Prometeuszów, Sary, Arielów itd. jak dobry i miły człowiek, to imię będzie akceptowalne,ale nadawanie imion z obcej zupełnie kultury, bywa przykre dla dziecka w szkole (na złośliwości kolegów rady nie ma); mi koleżanka zwróciła uwagę, by głoski z nazwiska były obecne w imieniu, bo dobrze wtedy brzmi całość.
Kocur lubi tę wiadomość
-
U nas imie dla dziewczynki bylo wybrane 3 lata temu bedzie Maja, a dokladniej Maya albo Maia (mieszkamy w uk i nie zamierzamy wracac a nie chcemy zeby wymawiano imie jako Madża), na chlopca tez szybko zdecydowalismy gdyby sie okazalo ze plec meska zamieszkuje brzuszek, mial byc Tomasz
-
Witam przyszłe mamusie
Widzę, że niektóre z was jeszcze nie maja typów, więc dorzucę coś od siebie
Moj prawie 6 miesięczny synek ma na imię Rysiu Wśród moich typów był jeszcze Staś, Franio a dla potencjalnej dziewczynki Dobrusia, Danusia lub Marysia.
Wśród lutowych i marcowych forumowych dzieciaczków 2014 są m.in. Jaś, Darek, Alex, Dawid, Ala, Maja ... -
weronika86 wrote:dla dziewczynki Goldi lub Sarah ( mieszkamy w anglii na stale i mamy angielskie nazwiska) dla chlopca Ari lub Uri ( Ariel, Uriel), bardzo chcemy imie zydowskie.
weronika86 lubi tę wiadomość