X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Zaciążone z grupy Ruby z OF
Odpowiedz

Zaciążone z grupy Ruby z OF

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 05:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej witam się o nienornalnej porze ;) ale taka wichura, że spać się nie daje. Jadę do labu na pobranie, więc się bardzo powoli szykuję.

Wiola coreczka urodziła się malutka, więc mozer się wyziebiac. Mojego Młodego zabrali na 3 doby do cieplarki, bo też był drobnica chudzina. A teraz jest zimnolubny ;)

• cinnamon cookie Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Wiolu no to cudnie, że mała taka spokojna! :) i nie ma problemów z karmieniem, tylko pozazdrościć :) oby zdrowo rosła i wszystko było dobrze :*

Agatia faktycznie wstałaś o nieludzkiej porze ;) o tej to się jeszcze przewracam na drugi bok :P u mnie CC przez stan kręgosłupa, na rezonansie wyszły różne przepukliny, stwierdził też dysplazję biodra... :/

11 cykl - <3 :)
    f2wl20mmrxkgechr.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cinnamon cookie wrote:
    Dzień dobry :)

Wiolu no to cudnie, że mała taka spokojna! :) i nie ma problemów z karmieniem, tylko pozazdrościć :) oby zdrowo rosła i wszystko było dobrze :*

Agatia faktycznie wstałaś o nieludzkiej porze ;) o tej to się jeszcze przewracam na drugi bok :P u mnie CC przez stan kręgosłupa, na rezonansie wyszły różne przepukliny, stwierdził też dysplazję biodra... :/
    Ojoj współczuję problemów z kręgosłupem :/
    Jedyny plus, że mentalnie możesz się nastawić na cc.

W laboe poszło szybko, bo weszłam bez kolejki. O 7 pobierają, a 7.10 już byłam poza labem :)

Wysłany: 7 lipca 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Ojoj współczuję problemów z kręgosłupem :/
    Jedyny plus, że mentalnie możesz się nastawić na cc.

W laboe poszło szybko, bo weszłam bez kolejki. O 7 pobierają, a 7.10 już byłam poza labem :)
    Mam nadzieję, że nie będę miała większych problemów z tym kręgosłupem w ciąży... no zobaczymy.
    Dobrze, że tak szybko Ci poszło :)

f2wl20mmrxkgechr.png
  • Bratek Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruby - ojej, no to upierdliwie brzmi, faktycznie. Ale serio, może warto by było wprowadzić jakieś ćwiczenia na kręgosłup plus pilnować prawidłowej postawy (proste plecy, wciąganie brzucha) - bo w ciąży łatwo zacząć chodzić nieświadomie, jak kaczka.
    P.S. I co? Umyłaś okna? :P ;)

A laparotomia? Bo goopia baba, mająca już wszystko w d... (czytaj: lekarka, która 2 czy 3 tygodnie później miała przejść na emeryturę) twierdziła, że symuluję... aż doszło do zapalenia otrzewnej. Otwierali mnie, jak ledwo zipiałam. Okazało się, że to wyrostek, który się rozlał - chirurg mówił, że nigdy z nikogo tyle ropy nie ściągnął (a mocno siwy już był).
    Lipa, bo założyli mi bodajże 13 szwów, po których mam pięęęęęęęękną bliznę przez środek brzucha... a można było kulturnie ciachnąć za wczasu, z boczku... :(
    No i cud, że nie porobiły mi się zrosty na jajnikach itd., chociaż co do jelit pewności już takiej nie ma :(

Ejrene - jak wizyta????? :)
    P.S. Wiesz, ciężko, żeby USG było w stanie przewidzieć co do dnia, kiedy dziecko postanowi się ewakuować ;)))

Wiola, jak cudownie, że mała taka grzeczna!!!!! :)))) I że nie macie problemów z karmieniem :) Ochhh, zazdroszczę <3 :) (tak pozytywnie, rzecz jasna :) ).
    A marznąć Mała na pewno na razie będzie - przy takiej masie ciała tłuszczyku za wiele pewnie nie zgromadziło, a to on służy za izolację termiczną :)

cinnamon - mam nadzieję, że przy odpowiednim postępowaniu kręgosłup da u Ciebie radę :)
    Spójrz u mnie - zakładałam, że mój odmówi posłuszeństwa bardzo szybko - a tymczasem dokuczał bardzo w I trymestrze, a potem się (tfu tfu) uspokoił). Pewnie pod koniec znowu będzie dawał czadu, ale na razie nie jest źle - pomijając zaburzenia czucia na udzie :)
    P.S. Jeśli Ci to cokolwiek pomoże, mogę Ci napisać, co zaproponowali nam o spakowania na szkole rodzenia.

MATKA:
    1.dokumenty:
    - dowód osobisty
    grupa krwi (ORYGINALNY dokument - potem oddają)
    - karta przebiegu ciąży
    - zaśw. od lek.specj., jeśli są przeciwwskazania do porodu SN (czyli od ortopedy, okulisty itd.)
    - karty informacyjne, jeśli w międzyczasie w ciąży była hospitalizacja
    - wszelkie wyniki badań robionych w trakcie ciąży, USG etc.

2.inne:
    - kosmetyki, których używamy na co dzień i lubimy
    - mydło do pielęgnacji ran i otarć - jakieś neutralne, typu Biały Jeleń
    - T-shirt
    - ze 2 koszule do karmienia
    - ręczniki, papcie, szlafrok itd.
    - 2 paczki dużych podpasek położniczych
    + można wodę (do popijania małymi łykami podczas porodu) i kanapkę - bo jak się skończy rodzić wieczorem, to po 2 godzinach można coś zjeść, a bufet jest wtedy zamknięty ;)

OSOBA TOWARZYSZĄCA:
    - jedzenie, picie
    - buty na zmianę

DLA DZIECKA:
    - ubranka (szpital nie ma) - i tak: na czas adaptacji po porodzie, przez 6h, małe jest zawinięte w sterylną pieluchę i na łepetynkę wsadzają czapkę. Po 6h jest kąpiel, po której trzeba w coś ubrać - body/pajacyk plus skarpetki, czapka i rękawiczki. Potem zwykle czapkę i rękawiczki zdejmują - to jest tylko na sam początek, zanim się dziecko nie dostosuje do warunków zewnętrznych po siedzeniu w macicy, w której było cieplutko :)
    - kocyk
    - rożek
    - paczka jednorazowych pieluch
    - kosmetyki: płyn do kąpieli + coś do pośladków, typu Linomag lub Bephanten (nie Sudocrem, bo on jest do leczenia już powstałych zmian, a nie do zapobiegania) + oliwka (jak dziecko nie ma, natłuszczają parafiną) + można swój Octanisept, ale mają na oddziale, więc nie ma ciśnienia ;)

Ufffff, mam nadzieję, że coś pomogłam ;)

A ja wczoraj byłam u lekarki prowadzącej poza NFZ - od razu zrobiła USG z pomiarami, bo takiego nie mieliśmy już 1,5 miesiąca.
    Wszystko jest ok :) Potwierdziło się, że Młody trochę zwolnił początkowe szaleństwa i trzyma się bliżej 50 centyla. Wg niektórych wymiarów nadal wyprzedza termin porodu, wg obwodu brzuszka, który ponoć jest najbardziej miarodajny - lekko się spóźnia. Ale wiadomo, że to wszystko są tylko jakieś algorytmy, mające na celu oszacować/ocenić, a nie prawda objawiona.
    Waży w tej chwili 1430g i ogólnie szykuje się na to, że będzie całkiem normalnych rozmiarów ;)
    Powiedziałam pani dr, że ja tam się cieszę, bo jeśli by utrzymał to tempo wzrostu, to urodzi się z wagą ok 3,5kg i to jest fajne, bo ogólnie od jakiegoś czasu jest wysyp dzieci wielkich, jak klocki... A dziwnym trafem zazwyczaj te, które rodzą sprawnie (jak chociażby nasza Wiola ;) ) mają dzieci nieduże, bądź mieszczące się w średniej ;)
    Także jest ok :) A w dodatku ostatnio Młody rozrabia, jak pijany zając w kapuście :) Jest aktywny, reaktywny - więc jest dobrze :)

Ahaś, wczoraj byliśmy na szkole rodzenia - tym razem już z moim M.
    Pytam po zajęciach (było o porodzie akurat :P ):
    ja: I jak?
    M.: Spoko. Myślę, że dam radę! :-D

Mhmmmmm..... B-)
    No ale niech Mu będzie - fakt, że podczas zajęć stwierdził: "Hm, chyba będziesz miała sporo roboty podczas tego porodu" ;)))))

cinnamon cookie, Kjopa3 lubią tę wiadomość

W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratku gratuluję udanej wizyty :) Moja też ma brzuszek ciut mniejszy, reszta idealnie co do dnia z termiju OM. Lekarz przewiduje 3,5 kg, więc mam nadzieję, że nie będzie wagii za dużej lub za małej, jak u synka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 12:38

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratku dziękuję za listę, przyda się na pewno :) będzie wydruk i odhaczanie jak na liście :P dobrze, że wizyta przyniosła same dobre wieści :) proszę tak trzymać do końca ;) a reakcja męża świetna hahahah ;)

Bratek lubi tę wiadomość

f2wl20mmrxkgechr.png
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młody coś nie wybiera się na świat za szybko. Szyjka ponad 2 cm leciutko zaczyna się rozwierać, młody lekko na nią naciska głową. Jeśli nie urodzę do końca tygodnia to w poniedziałek na 7.30 na oddział i będą wywoływać. Lekarz nie che czekać tych 7 dni po terminie om tak jak się powinno bo dziecko duże i przytyło by kolejne 200 gram przez ten tydzień.

Cynamonku jak wybierzesz szpital w którym będziesz rodzić to najlepiej tam przedzwonić i zapytać co wymagają, bo w każdym inaczej. W mim np. Dla dziecka mam mieć tylko chusteczki nawilżane, ewentualnie paczkę pampersów i maść do tyłka- tu polecają położne i zakupiłam linomag zielony. Ubranka dają swoje, więc muszę wziąć tylko na wyjście.

Dokumenty to do tych co Bratek napisała to raczej wszędzie trzeba obowiązkowo orginał GBS(pobierają pod koniec ciąży bo jest miesiąc ważny), HBS- tu w niektórych przypadksch można mieć wpisane w kartę ciąży jedynie. I u mnie trzeba mieć też wypełniony plan porodu.

cinnamon cookie lubi tę wiadomość

atdc15nmjt4tk663.png
  • Bratek Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, Dziewczyny :)

Pani dr powiedziała jeszcze, że łożysko nadal ok, klasa I/II. Są drobne zwapnienia, ale na tym etapie ciąży nie jest to nic martwiącego.
    Ahaś, ostatnio czuję dół brzucha... i już chyba wiem, dlaczego ;) Podobno Junior ułozył się już głową w dół w taki sposób, że raczej nie powinien więcej zmieniać pozycji (wcześniej się kręcił) - nie pamiętam, jak to dokładnie tłumaczyła, ale pokazywała, że już dość mocno napiera na szyjkę i wg niej raczej nie będzie już zmieniał pozycji (przy czym szyjka ma nadal 4-4,5cm i wszystko z nią ok).

Ahaś - i na te cholerne bóle dostałam receptę na No-spę w zastrzykach. Podobno można ją w ciąży brać spokojnie nawet 3x dziennie. Tylko zobaczę, jak to wyjdzie - sam zastrzyk nie był zły, choć słyszałam o nim legendy :P
    Ale za to dziś obudziłam się z bólem połowy pośladka... Jak się będę kłuć 3xdz., to nie będę mieć na czym siedzieć..... ;)))))

cinnamon, jakby co, jak najbardziej to jest tak, że trzeba zapytać w DANYM szpitalu, czego oczekują. Wybierasz się na szkołę rodzenia?
    Ja napisałam to, czego wymagają tam, gdzie będę rodzić. Ale w innych miejscach może być inaczej :)
    Co do dokumentów - dlatego nam powiedzieli, żeby mieć WSZYSTKIE możliwe badania, które się robiło w ciąży (wiadomo, że posiewy dopiero przed nami) i mieć to wszystko w ORYGINALE :)
    U nas plan jak najbardziej - o ile się go ma. Z zastrzeżeniem, że nie jest on świętością.
    Ogólnie dość często podkreślają, że dla nich priorytetem jest to, by po 9 miesiącach dźwigania dzieciaczka zakończyć wszystko porodem, w wyniku którego urodzi się ZDROWE dziecko. Więc różne rzeczy biorą pod uwagę... ale uprzedzają, że priorytetem jest dla nich dziecko. Można się zgodzić, można się kłócić... no ale tak tu jest i już.

agatia - no to może chociaż łatwiej obie urodzimy? :) Chyba, że Ty też cc?

Ejrene, a ile młody już waży? :)
    Powiedz, żeby się nie wygłupiał, bo matkę rozsadzi ;)
    Nie chcesz okien umyć? ;))))))))))

P.S. Słuchajcie, to, co się dzieje z moją głową od kilku dni, to jest jakaś katastrofa.... Zabijcie mnie... B-)
    Wata mózgowa goni watę...
    Wczoraj pobiłam rekord... Wrzuciłam rano skarpetki do prania... Tak mi się wydawało... ;]
    Okazało się później, że nie do prania, tylko do klozetu.... Turururuuuuruuuu.... B-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 19:43

W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratku na pewno dokładniej go zmierzą w poniedziałek i moją miednce też mam nadzieję ale według lekarza 4 kg już ma jak nie więcej. W kartę mi wpisał że przyjęcie na oddział 11.07 i wagę 4000-4200. Będę próbować sn jak nie pójdzie to zrobią CC

atdc15nmjt4tk663.png

Wysłany: 7 lipca 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ejrene czyli finisz w poniedziałek MAX! ;)) I'm so excited!!! :D dzieje się u nas :)))

Ejrene lubi tę wiadomość

f2wl20mmrxkgechr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejjjjj,

Ja dzisiaj wzięłam wolne, ale pochłonął mnie remont na całego. Jesteśmy już na ostatniej prostej ;)

Ejrene jest kawał byczka:) no bardzo dobrze, że nie będą czekać kolejnego tygodnia, mnie ten ostatni właśnie po terminowy tydzień dał najbardziej w dupsko :P

Bratku skandal...przecież mogłaś się przekręcić jak rozlany był, masakra, lekarka powinna dostać w łeb.

Wiolka bardzo się cieszę z pozytywnych wieści, niech tak dalej będzie, czekamy na zdjęcie maluszka, jesli nie tu to na fb tam mamy zupełnie tajną grupę :)

A my sypialnia już na gotowo, pokój przyszłego bobka już prawie prawie, tylko lampę jutr zawiesić , a potem wiadomo łóżeczko i gadżety dziecięce ;)
    Jutro czekan nas wielkie sprzątanie, bo jeszcze kurzu w całym mieszkaniu neistety ....
    Ale muszę wam powiedzieć, że m jest wielki, zrobił tę szafę w zabudowie długa na 3m i do sufitu prawie 2,60 wyszło super, składał wszystko osobno, każdą deseczkę, drzwi to samo i powiem wam, że zrobił to jak szkolony stolarz, materiały kosztowały nas 1600 zł, a stolarz taką nam wycenił na 3500 także opłacało się bardzo. Mimo nerwów bo to nasza pierwsza samodzielna szafa jesteśmy mega zadowoleni :)
    Mam takie byle jakie zdjęcie ale pokażę:

http://pokazywarka.pl/c1vtve/ Zdjęcia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 21:42

cinnamon cookie, Ejrene lubią tę wiadomość

Wysłany: 7 lipca 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruby no szafa cacy! :) mniej niż połowa ceny więc elegancko :) dobrze, że zajrzałaś bo na OF już do tablicy Cię wzywałam ;)

Ruby lubi tę wiadomość

f2wl20mmrxkgechr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cinnamon cookie wrote:
    Ruby no szafa cacy! :) mniej niż połowa ceny więc elegancko :) dobrze, że zajrzałaś bo na OF już do tablicy Cię wzywałam ;)

dzięki cynamon, właśnie czytałam i pisałam:)

A jak u was idzie?na jak długo przewidujecie remont? w ogóle co robicie dokładnie oprócz sypialni jeśli dobrze kojarzę?

• agatia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratku ja cc :)
    Klozet rządzi :)

Ejrena zatem w pn witamy bobasa :)

Ruby no elegancka szafa :)

Ruby lubi tę wiadomość

• Ejrene Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę Wam zdawać relację w poniedziałek ;) chyba że wcześniej się namyśli ale coś mi się wydaje że nie.

Ruby szafa bardzo fajnie wyszła:) fajnie że już się uporaliście :)

Ruby lubi tę wiadomość

atdc15nmjt4tk663.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No powiem Wam że ja miałam na porodówce toaletę z prysznicem. Z 2-3 h leżałam a potem pozwolili mi wstać i pójść pod prysznic. Skorzystałam z toalety ale przy partych wiem, że była niespodzianka. Jak się prze to nic nie czuć a u nas lewatywy nie robili.

U nas w tamtym roku małolatka urodziła w tym dniu jaki miała termin wyznaczony od lekarza. Czasem się sprawdza ;-)

Wiola super,że do domku i mała przebadana. Z monitorem oddechu to niby fajnie ale mnie ostrzegali, że dziecko się przesunie i może narobić stracha bo będzie piszczeć.

Bratku <3 :-D :-D

Agatia fajnie Cię widzieć :-)

Ejrene kciuki zaciśnięte żeby zaczęło się samo.

agatia, Bratek lubią tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a propo monitora to ja już mam zamówiony, bo musiałam punkty z pracy wykorzystać i zamówiłam właśnie monitor oddechu w czeskiej aptece ;)

• agatia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 01:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i nie mogę spać :/
    Wiola ja mam monitor do łóżeczka angel care z niania (bez kamerki). Stary model, ale przy synku byłam zadowolona na.
    Dostałam też od taty mały minitor przypinany do pieluszki, ale to bubel ;)

Kjopa Ciebie również miło widzieć :-D

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Ja zamówiłam taki: Baby monitor BM-02 Nanny co taki mieli w aptece w CZ i opinie u nich ma pozytywne, nie sprawdzałam czy jest dostępny w PL i jakie ma opinie.

‹‹ 82 83 84 85 86 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ