X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Zafasolkowane z grupy Starania o maluszka OF
Odpowiedz

Zafasolkowane z grupy Starania o maluszka OF

Oceń ten wątek:
  • Nats Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szuflada skąd u Ciebie tyle czarnych myśli? Daj spokój i proszę nie stresować Groszka!
    A gdzie Almita? Miała zdać relację z wizyty u Gina. Może zapomniała o nas...

3500 g 54 cm <3
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nats wrote:
    A gdzie Almita? Miała zdać relację z wizyty u Gina. Może zapomniała o nas...

Allmita wczoraj pisała że napisze dopiero dziś..;) ktoś tu nie doczytał..:P

wszystko ok..:) zdj niestety nie mam-bo to było na nfz-oni tam chyba nie szastaja tak zdjęciami..;) za tydzień będe u ginki prywatnie to pewnie dostane bez proszenia..;) słyszałam serduszko, widziałam brzdąca i to mi wystarczy..narazie..:) zresztą nie zależało mi aż tak bardzo na zdj jak na badaniach-w sensie skierowaniu.... a dostałam ich nawet więcej niz oczekiwałam, bo dostałam też na bad prenatalne na nfz...także mocno zaoszczędze, o ile moja ginka prywatna nie bedzie kręcic nosem że nie u niej...:)

więc generalnie super-uspokoiłam się, dziś byłam na bad krwi i z tego powodu jestem nieziemsko nie wyspana...nie wiem jak dzis nie padne a niestety cały dzień w pracy....

Kim87, Nats, foxylady, Sylwia91 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szuflada-to Twoje pierwsze dziecko, więc ryzyko tego konfliktu praktycznie nie ma!!
    wieksze ryzyko jest w przypadku każdej następnej ciąży, a i tak teraz są takie leki że hoho..
    wszystko bedzie ok-bedziesz po prostu pod większa uwaga lekarza i tyle..:)

foxylady lubi tę wiadomość

• Nats Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita wrote:
    Allmita wczoraj pisała że napisze dopiero dziś..;) ktoś tu nie doczytał..:P

wszystko ok..:) zdj niestety nie mam-bo to było na nfz-oni tam chyba nie szastaja tak zdjęciami..;) za tydzień będe u ginki prywatnie to pewnie dostane bez proszenia..;) słyszałam serduszko, widziałam brzdąca i to mi wystarczy..narazie..:) zresztą nie zależało mi aż tak bardzo na zdj jak na badaniach-w sensie skierowaniu.... a dostałam ich nawet więcej niz oczekiwałam, bo dostałam też na bad prenatalne na nfz...także mocno zaoszczędze, o ile moja ginka prywatna nie bedzie kręcic nosem że nie u niej...:)

więc generalnie super-uspokoiłam się, dziś byłam na bad krwi i z tego powodu jestem nieziemsko nie wyspana...nie wiem jak dzis nie padne a niestety cały dzień w pracy....
    Wybacz kochana :) to przez hormony pewnie :P
    Cieszę się, ze wszystko w porzadku!
    Fajnie, ze Ci się udało z tymi badaniami. Mój prywatny gin nie miał nic przeciwko jak zapytałam czy mogę zrobić badania na NFZ,ale różni sa lekarze.
    Ja mam w piątek wizytę i ciekawe na co mi da skierowanie, bo lista od prywatnego Gina baardzo długa :)

Allmita lubi tę wiadomość

3500 g 54 cm <3
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nats wrote:
    Wybacz kochana :)

Ja mam w piątek wizytę i ciekawe na co mi da skierowanie, bo lista od prywatnego Gina baardzo długa :)

ja i tak musiałam jeszcze wykupic różyczkę,hiv i kiłe...bo tego lekarz na nfz mi nie zaznaczył-a było na liście mojej ginki-zapłaciłam za to 115 zł cos....nie chce wiedzieć ile bym zapłaciła za te wszystkie płatne...

• Nats Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita wrote:
    ja i tak musiałam jeszcze wykupic różyczkę,hiv i kiłe...bo tego lekarz na nfz mi nie zaznaczył-a było na liście mojej ginki-zapłaciłam za to 115 zł cos....nie chce wiedzieć ile bym zapłaciła za te wszystkie płatne...
    Hiv na liście tez na pewno mam. Muszę się zorientować jeszcze, bo podobno nie w każdym laboratorium robią, ale to zobaczymy. Dobrze, ze w przyszłym tygodniu mam wtorek i środę wolne to będę miała czas, żeby iść krew upuscic. :D

3500 g 54 cm <3
  • szuflada Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wybaczcie mi za moje chwilowe czarnowidztwo i zły humor. Już się ogarnełam i wierzę, że wszystko będzie super :)

Allmita, Sylwia91, Duśka;) lubią tę wiadomość

Pierwszy cykl starań o drugiego maluszka!
  • Anula1986 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heloł laski!

Dzisiaj miałam badania prenatalne, a i krew na test pappa mi wzięli ;)
    Lekarz powiedział, ze wszystko jest dobrze, młody ślicznie się rozwija. Nie mamy o co się martwić. Wg badań etc, ryzyko wystąpienia Zespołu Downa w Naszym przypadku jest 1 na kilka tysięcy, lekarz powiedział, ze to jest bardzo dobry wynik :) Moje kochanie urosło w przeciągu kilku dni ok. 1 cm :) Ogólnie wszystko jest git z czego się ogromnie cieszę! :)
    W ogóle badał mnie wybitny specjalista od badań prenatalnych, założyciel kliniki, nieziemsko certyfikowany, uczony za granicą itd. ;)

WaldhauzerM, Allmita, Kim87, Nats, foxylady lubią tę wiadomość

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula1986 wrote:
    Heloł laski!

Dzisiaj miałam badania prenatalne, a i krew na test pappa mi wzięli ;)

Anula musiałas byc jakos na czczo do tego testu czy nie? mam za niecałe 3 tyg bad prenatalne i sie własnie zastanawiam....ale to na nfz więc tam pewnie tylko usg będzie...

• Anula1986 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita wrote:
    Anula musiałas byc jakos na czczo do tego testu czy nie? mam za niecałe 3 tyg bad prenatalne i sie własnie zastanawiam....ale to na nfz więc tam pewnie tylko usg będzie...
    Kochana, nie musisz być na czczo :) Jeżeli lekarz dał Ci skierowanie na badania prenatalne to na recepcji powinny Ci babeczki powiedzieć, że również na NFZ badanie pappa masz za free. Pielęgniarka pobierze Ci krew i do 2 tygodni da znać co tam wyszło. ;) poczym idziesz do gabinetu na badanie usg ;)

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula1986 wrote:
    Kochana, nie musisz być na czczo :) Jeżeli lekarz dał Ci skierowanie na badania prenatalne to na recepcji powinny Ci babeczki powiedzieć, że również na NFZ badanie pappa masz za free. Pielęgniarka pobierze Ci krew i do 2 tygodni da znać co tam wyszło. ;) poczym idziesz do gabinetu na badanie usg ;)

hmmm no zobaczymy, bede tam jakos za tydzień to sie dopytam....szczerze mówiąc to nawet nie wiedziałam że pobieraja tam krew...

• Allmita Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to sie dokładnie nazywa test pappa? żebym wiedziała o co pytać....on wykrywa jakieś prawdopodobieństwo wad czy cos w tym sensie?

• Anula1986 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita wrote:
    to sie dokładnie nazywa test pappa? żebym wiedziała o co pytać....on wykrywa jakieś prawdopodobieństwo wad czy cos w tym sensie?
    Dokładnie piszemy PAPP-A:)

Test PAPP-A jest wykonywany pomiędzy 10 a 14 tygodniem ciąży jako badanie przesiewowe głównie w kierunku zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau u płodu. Składa się z oceny biochemicznych parametrów krwi matki i parametrów ultrasonograficznych płodu. Test PAPP-A jest odpowiedni dla pacjentek w każdym wieku, ponieważ około 70% dzieci z Zespołem Downa rodzą kobiety przed 35 rokiem życia. W Wielkiej Brytanii i wielu innych krajach europejskich test PAPP-A stanowi standard opieki dla każdej ciężarnej. Na podstawie jego wyniku wyodrębniona zostaje grupa kobiet ciężarnych, u których ryzyko zespołu Downa u płodu jest podwyższone, i tym kobietom proponowany jest test diagnostyczny - np. amniopunkcja, w wyniku której można rozpoznać chorobę płodu, lub ją wykluczyć. Kilkanaście lat temu, kiedy nie było takich badań, jak test PAPP-A amniopunkcję proponowano wszystkim kobietom, u których ryzyko wystąpienia zespołu Downa u płodu było podwyższone ze względu na ich wiek - zazwyczaj powyżej 35 roku życia. W chwili obecnej po wykonaniu testu PAPP-A u większości kobiet "starszych" okazuje się, że ryzyko choroby płodu jest na tyle niskie, że nie uzasadnia wykonania amniopunkcji. U kobiet poniżej 35 roku życia test umożliwia wykrycie płodów chorych, co dawniej było niemożliwe, ponieważ z założenia ryzyko choroby płodu był u nich zbyt niskie, aby proponować im niosący ryzyko zabieg amniopunkcji. Reasumując, obecnie decyzji o wykonaniu amniopunkcji, lub jej zaniechaniu nie musimy opierać jedynie na wieku kobiety ciężarnej - dzięki testowi PAPP-A można wykryć większość (około 90%) płodów chorych u kobiet bez uchwytnych objawów ryzyka choroby płodu i uniknąć amniopunkcji u wielu kobiet, dla których dawniej była ona jedynym źródłem informacji o stanie zdrowia płodu. Aktualnie test PAPP-A jest badaniem o najwyższej czułości wykrywania zespołu Downa. (czułość testu oznacza procent wykrytych płodów chorych - ogólna czułość testu PAPP-A wynosi ok. 90% - to znaczy, że wykrywanych jest 9 na 10 płodów chorych. Dla porównania ogólna czułość testu potrójnego wynosi ok. 60%).

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    boję się tego testu jak cholera...;) kuźwa cała ciąża to co chwile strach..;)
    ja tez czytałam że luteina i duphaston mogą fałszywie zawyżać wyniki tego testu...nie wiem ile w tym prawdy, ale ja od początku ciaży jestem na luteinie.....

ech no co się troche uspokoiłam to czeka mnie kolejny stres..;)

• foxylady Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula ja idę na to badanie odpłatnie, bo otrzymałam informację że że NFZ refunduje te badania kobietom powyżej 35 roku życia lub jeśli w poprzedniej ciąży wystąpiły aberracje chromosomalne u płodu. Na NFZ mam tylko usg - bez badania krwii.. Ty dostałaś skierowanie na krew i USG na NFZ?

Nikoludek <3
    27.12.2016 r., 4180g
  • Anula1986 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    foxylady wrote:
    Anula ja idę na to badanie odpłatnie, bo otrzymałam informację że że NFZ refunduje te badania kobietom powyżej 35 roku życia lub jeśli w poprzedniej ciąży wystąpiły aberracje chromosomalne u płodu. Na NFZ mam tylko usg - bez badania krwii.. Ty dostałaś skierowanie na krew i USG na NFZ?

Mój ginekolog dał mi skierowanie na badanie prenatalne, po czym po przyjeździe do kliniki okazało się, że w pakiecie był test PAPP-A i beta hcg. Za nic nie płaciłam :)

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • Anula1986 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita wrote:
    boję się tego testu jak cholera...;) kuźwa cała ciąża to co chwile strach..;)
    ja tez czytałam że luteina i duphaston mogą fałszywie zawyżać wyniki tego testu...nie wiem ile w tym prawdy, ale ja od początku ciaży jestem na luteinie.....

ech no co się troche uspokoiłam to czeka mnie kolejny stres..;)

Ja też się bałam, a w sumie wciąż boję... Teraz czekam na wyniki, ale słyszałam, ze ten cały test PAPP-A to tylko statystyki, i to że nawet wyjdzie źle nie świadczy o tym, że w rzeczywistości tak będzie. Ponoć nie jednemu wykryli Zespół Downa, a potem okazało się, ze dziecko jest zdrowe! Dlatego trzeba se wziąć na to wszystko przymiarkę ;) Przynajmniej jeśli chodzi o PAPP-A.

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • foxylady Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula1986 wrote:
    Mój ginekolog dał mi skierowanie na badanie prenatalne, po czym po przyjeździe do kliniki okazało się, że w pakiecie był test PAPP-A i beta hcg. Za nic nie płaciłam :)

chyba masz fajnego lekarza, albo mój robi mnie w kuku.. trochę pogubiona jestem w tych ciążowych tematach..

Nikoludek <3
    27.12.2016 r., 4180g
  • Anula1986 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    foxylady wrote:
    chyba masz fajnego lekarza, albo mój robi mnie w kuku.. trochę pogubiona jestem w tych ciążowych tematach..

Kochana, na ten moment złego słowa nie dam sobie powiedzieć na mojego lekarza. W życiu nie miałam tak kompetentnego doktorka ;) Gościu jest konkretny, pomocny, uśmiechnięty i rzetelny :) Mimo młodego wieku ma spore doświadczenie :) Najczęściej chodzę do niego prywatnie, a i bywa, że na NFZ uda mi się do niego dostać ;) bądź do Szpitala jak ma dyżur. ;) Swoją drogą w przyszłym tygodniu się z nim widzę, bo muszę mu dostarczyć dokumenty z dzisiejszych badań prenatalnych.

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dajcie spokój z tym strachem kochane! Ja już na półmetku ciąży, testu nie miałam, tylko zwykłe ush genetyczne, a dzidziuś rośnie zdrowo i prawidłowo przybiera na wadze. Trzeba wierzyć i zaufać trochę Bogu, że jak już się udało to musi być dobrze :) ja się tylko trochę martwię jak wpłynęła na dziecko ta okropna wizyta u dentysty, ale też wierzę że nic maleństwu się nie stało :) trzymajcie dzisiaj za nas kciuki, mamy wizytę o 16:15 :)

foxylady, Duśka;) lubią tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ