X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Zakręcone ciężarówki ;)
Odpowiedz

Zakręcone ciężarówki ;)

Oceń ten wątek:
  • Skierka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hormony tarczycy w ciąży rządzą się swoimi prawami i ile lekarzy,tyle szkół. Jeden każe zabijać,inny nie. Tu nie ma złotego środka ;)

ciri22 lubi tę wiadomość

Nelly 10.2008, Nicol 05.2010,
    Marcel 01.2013, Kaya 09.2014 29tc [*]
    yuudhqvk9d8kvr2u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo ona ma 2 lekarzy. Jednego w rodzinnym miescie drugiego w wawie i obaj jej to samo powiedzieli i jakos ciaze jest i zdrowa wiec chyba najwazniejsze za duzo nie czytac i ufac sobie i swojemu lekarzowi albo miec dwoch zeby jeden potwierdzil diagnoze drugiego ;D

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja 3 miałam w dzień owulacji. Jutro idę robic znów badania to zrobię i tsh znowu:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poczekam co mi lekarz zaleci zrobic. Zastanawiam sie czy progesteron robic...

• Liskova Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja ufam i sobie i lekarzowi. Jak mi TSH skoczylo, to bardzo szybko to odczułam w samopoczuciu + na wadze, więc to zbijanie nie jest jednak bez przyczyny.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis impreza pozegnalna pracowa. Dla kolezanki ;D bedzie sie dzialo ;) bedzie zabawa ;) bede pila.... Ciekawe co dla siebie tam znajde ;p

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam dzis śliczne skarpeteczki ze świnką:) takie maciupkie a i tak nie najmaciupciejsze:)

ciri22 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Picja wrote:
    Kupiłam dzis śliczne skarpeteczki ze świnką:) takie maciupkie a i tak nie najmaciupciejsze:)
    Widzisz jak fajnie sie cieszyc przyszlyn dzieckiem :D mozna kupowac fajne rzeczy ;p

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nie, to dla znajomej:) dla mnie za szybko. Ale takie fajne malutkie:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo ale pomysl ze ty bedziesz takie kupowac dla siebie ;p

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znaczy dla malej albo malego ;p

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na bank dla niego. Będzie chlop:)

• Liskova Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cały czas czuję, że dziołszka, zobaczymy :)

• Liskova Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie :) Wszystko w porządku, zrobił nam 'wstępne' prenatalne :) Wstępne, bo dziec minimalnie za mały, ale wszystko i tak było widać :)

Za tydzień mam oficjalne prenatalne + test PAPPA.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nam troche opowiedz o tych badaniach bo ja zielona...

• Liskova Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    USG prenatalne robisz międz 11 a 14 tygodniem, ale do tego dziecko musi miec odpowiednie wymiary. Ja dziś jestem w 11t 0d (wg USG 11t 1d), ale dziecko ma 4,1 cm więc jest za małe. Powinno mieć 4,5cm do tych badań.

Dlatego mi zrobil jako 'wstępne', ale generalnie pomierzył co chciał.

Badanie prenatalne to po prostu USG, tylko takie dluższe i dokładniejsze.

Lekarz mierzy różne wymiary, przede wszystkim CRL (to na każdej wizycie) - długość od główki do pupy. Najważniejsze to przezierność karkową i widoczność kości nosowej. To pod kątem zespołu Downa. Bada też domykalność zastawki w serduszku, czy nie ma jakiejś fali zwrotnej. I ogólnie to badanie jest pod kątem wad serca i wielonarządowych wad dziecka.

Gdyby wyszły tu poważne wady, to możesz wtedy rozważać terminację ciąży.

Także u nas, mimo że dzieć był mniejszy, udało się wszystko obejrzeć i pomierzyć: przezierność karkowa w normie, kość nosowa widoczna, nie ma wad serduszka.

Jedynie co, to wyszła mała przepuklina na brzuszku, ale to normalne i wchłania się do końca 11 tygodnia, a ja dopiero zaczęłam, więc jeszcze ma tydzień żeby się wchłonąć.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tego co mi moja gin (podkreślam moja, żeby nie było niedomówień) mówiła, to prenatalne są płatne,chyba że po badaniu przezierności karkowej wyjdzie coś nie tak, jesteś po 35 roku życia, albo już wcześniej urodziłaś dziecko z wadą. Nawet mi kazała oświadczenie podpisać, że mnie poinformowała o tym. I powiedziała, że jak przezierność wyjdzie ok, to nie ma się czym martwić i nie trzeba ich robić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2015, 21:52

• Liskova Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namida, do wymienionych przez Ciebie powodów jest jeszcze opcja, że Ty lub Twoja rodzina bliska macie wady genetyczne i masz wskazania.

Ja mam wskazania, dlatego będę mieć pełne prenatalne + PAPPA + w 18 tc echokardiogram dzieciaczka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova no pewnie tak jest, ja się nie kwalifikuję na żadne (chyba, że po przezierności wyjdzie coś nie tak, ale mam wiarę, że będzie ok:)). Sama z siebie nie będę ich robić. Nie żeby szkoda mi było kasy, ale po prostu, jak moja gin stwierdzi, że niet to niet :D

• Skierka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova nie żebym się mądrzyła, ale tak dla jasności ;) Samo usg prenatalne, to mało by mówić o wadach dziecka. Jeśli przezierność karkowa wychodzi za wysoka, bądź lekarz ma obiekcje co do obecności kości nosowej, wówczas kieruje się kobietę na testy Pappa. Dopiero test Pappa w połączeniu z usg genetycznym podaje prawdopodobieństwa urodzenia dziecka chorego. To nie jest badanie diagnostyczne, a jedynie przesiewowe. Nie daje odpowiedzi tak, lub nie, a tylko i wyłącznie stosunek prawdopodobieństwa, który mówi, ile kobiet w podobnej grupie badanych urodziło dzieci chore. Jeśli po tych badaniach wychodzi,że jest duże prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka, to wówczas masz prawo zdecydować się na amniopunkcje, czyli badanie kariotypu dziecka po pobraniu wód płodowych. I dopiero wówczas, jeśli wynik wyjdzie nieprawidłowy jest możliwość terminacji ciąży. Jeżeli usg prenatalne i Pappa nie wykażą wysokiego prawdopodobieństwa, a na dalszym etapie usg wykaże jednak nieprawidłowości (np tak jak było u mnie), wówczas jest możliwość zbadania kariotypu w wyniku kardocentezy (pobranie krwi pępowinowej). Dodam,że te Pappa i genetyczne obliczają ryzyko wystąpienia nielicznej grupy wad. Badanie kariotypu jest badaniem, które wykluczy, lub potwierdzi wady chromosomalne, ale nie jest przydatne w przypadku wad rozwojowych.

U mnie za te badania nikt nie płaci. Ja robiłam w każdej ciąży, ale w tej mam wątpliwości, bo jak życie pokazało rzekomo dobry wynik (czyli małe prawdopodobieństwo) nie uchronił nas przed utratą dziecka :( Inna sprawa, o życie Kajuni walczyłam do końca, mimo że była tak mocno chora, więc dla mnie ten wynik nic nie wnosi.

Nelly 10.2008, Nicol 05.2010,
    Marcel 01.2013, Kaya 09.2014 29tc [*]
    yuudhqvk9d8kvr2u.png
‹‹ 18 19 20 21 22 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ