Monitoring cyklu
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
W czwartek w 14 dc byłam na monitoringu, lekarz powiedział że mam pęcherzyk na lewym jajniku wielkości 2,34 cm, kazał się starać, tylko że wszystkie objawy owu miałam w około 6dc, szyjka nisko, śluz itd, piątek, sobota, niedziela robiłam testy owu były negatywne zdecydowanie, w piątek zrobiłam LH z krwi, wynik 7,82. A dziś rano na monitoringu lekarz mówi że była owulacja, wczoraj potwornie kłuły mnie jajniki - oba.... co myślicie ? A i wczoraj szyjka macicy też zeszła na dół, może nie całkiem ale była niżej niż we wczesniejsze dni, a śluz był bialy - mleczny ale wodnisty. Mam masywną endometrioze, jestem po dwóch laparoskopiach w tym roku .Endometrioza IV stopnia, LUF, laparo 04-2015 i 07-2015,
HSG w grudniu 2015 - oba drożne, histeroskopia - macica dwurożna, niedoczynność tarczycy, adenomioza.
AMH 1,98
06-2016 - I procedura in vitro nieudana bez mrozaków
13-09-2016 - II procedura, 29 trans. 2 zarodków , brak mrozaków
-
Hey, przyszłam do Was z październikowych rewolucji, niestety jedyna rewolucja w moim pierwszym cyklu starań było 7 dniowe spoznie @ co jest dla mnie nowością...
Podpowiedzcie proszę, jak liczyć nowy cykl. 1 dzień to 19. 10 i kiedy mogę spodziewać się owu, czy (prawdopodobnie) wystąpi normalnie ok 14 dnia czy może ulec przesunięciu w związku z opóźnieniem? Jak to u Was bywa? Dodam, że nie mierze temperatury i, że zawsze polegalam raczej na obserwacji.
Ogólnie cykle mam 29-30 dniowe i zastanawiam się na kiedy się wpisać na testowanie
Pozdrawiam i powodzenia!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 17:21
-
Hej, też jestem początkująca, w 13 dc miałam wizytę ginekologiczną i pęcherzyk 21 mm. Gin powiedziała, że owulacja będzie w 14 lub w 15 dc. Z tego co widzę na wykresie, i z testów owulacyjnych mam wrażenie, że owu pojawiła się w sobotę.
Natomiast OF widzę, że wyznacza mi na czwartek (niemożliwe bo wieczorem byłam u gina i miałam zobrazowany pęcherzyk). Co o tym sądzicie i czy dobrze rozszyfrowałam, że OF zaznacza przerywaną liną z powodu tego, że w 8 i 9 dc mierzyłam temperaturę o niewłaściwej porze?
27 października OF wyznaczył mi owu zgodnie z moimi podejrzeniami, więc w zasadzie post nieaktualnyWiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 16:33
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry
Mam pytanie - przy okazji wizyty w szpitalu miałam dziś USG i w 10dc stwierdzono pęcherzyk 27mm - lekarz powiedział, że to pęcherzyk przetrwały z poprzedniego cyklu i trzeba się go pozbyć, bo blokuje jajnik, a cykl możemy spisać na straty. Czy faktycznie nie ma szans? Cykle zazwyczaj mam ok.28-dniowe, w zeszłym przyjęłam iniekcję 10.000j Pregnylu. Szukam informacji, ponieważ moja lekarka prowadząca jest na urlopie i chwilowo mam problem ze skontaktowaniem się z nią -
gosia89 wrote:
A nie wiesz czy mozna to rozpuszczac w herbacie?
Gosiu, Inofolic zawiera kwas foliowy, a herbata ogranicza/uniemożliwia jego przyswajanie, więc to chyba nie jest najlepszy pomysł. Przy 50 saszetce będziesz już przyzwyczajona do smaku
Dziewczyny powiedzcie mi proszę jak to jest; który hormon (jego ilość itp) świadczy o tym, że owulacja się odbyła? Coś takiego kiedyś słyszałam, ale teraz nie jestem pewno co i jak...
Miałam w poniedziałek monitoring - to był 17 dc - powinno tuż być przed owulacją - tak było w dwóch poprzednich cyklach (testy owulacyjne mi to pokazywały), a było dużo malutkich pęcherzyków. Mam lekkie pcos. Dlatego przypisano mi Gonal F i we wtorek na kontrolę. Pobrano mi też krew na hormony. Dzisiaj babka zadzwoniła, że mam nie robić tych zastrzyków - miałam dziś zacząć. Czy to możliwe, że owulacja już była i tak pokazały wyniki krwi? Czy bardziej obstawiacie cykl bezowulacyjny.
Jak taki cykl wygląda na monitoringu? Pęcherzyki nie rosną, czy ich nie ma?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJeśli masz PCOS to znaczy , że masz zaburzona gospodarkę hormonalną i dlatego tworzą się drobne i niedojrzałe pęcherzyki, ale ovu nie ma bo pęcherzyki nie rosną i nie pękają. A z nich robią się torbiele albo cysty.
A robiłaś testy ovu? Teraz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2015, 18:26
-
nick nieaktualny
-
Meg, nie jest tak, za zagnieżdżanie odpowiada progesteron. progesteron odpowiada też za utrzymanie ciąży. Dlatego kobietom w ciąży nawet do trzeciego miesiąca podaje się sztuczny progesteron: Duphaston.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Progesteron
makota, badanie miałaś w drugiej fazie cyklu? wtedy bada się właśnie progesteron, ew. estradiol, żeby zobaczyć czy i jaka była ovu. czasami (chyba, nie jestem pewna) także prolaktynę. LH i FSH bada się na samym początku cyklu. wtedy wynik jest najbardziej miarodajny. wiesz, jakie hormony Ci badali, pod jakim kątem?
o ile wiem, po ovu proga bada się trzy razy co dwa dni (tak mi dzisiaj zaleciła endokrynolożka, żeby sprawdzić jakość owulacji). badanie mam zrobić w tym cyklu i wyniki pokazać za miesiąc. do tego, oczywiście, monitoring u gina (także, witam w klubie )
przy PCOS używanie testów ovu bywa dyskusyjne. mam policystyczny obraz prawego jajnika. Przy mocnym PCOS nie ma sensu używać testów LH. Mnie wyszły, ale te testy informują tylko o wyrzucie LH, a nie o tym, czy ovu faktycznie nastąpi (czyli mogłam nie mieć ovu albo mieć słabą).
mam nadzieję, że pomogłam, pozdrawiammakota lubi tę wiadomość
staramy się od września 2015
,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"