X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Monitoring cyklu
Odpowiedz

Monitoring cyklu

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2015, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha te wykresy :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2015, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój o dziwo pokazuje prawdę chyba pierwszy raz jestem zaskoczona ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 października 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trudno coś stwierdzić, zwłaszcza, że byłaś na wizycie i lekarz potwierdził obecność pęcherzyka. Jeśli śluz Ci zniknął to najprawdopodobniej byłaś już po ovu a pęcherzyk widoczny na usg mógł pozostać. Czasem zdarza się, że nie pękają.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia89 byłaś na kolejnej wizycie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meg0809 nie bylam gin kazala czekac albo na ciaze albo na @ i potem przyjsc. dzis 30dc

Meg0809 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2015, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia89 wrote:
    Meg0809 nie bylam gin kazala czekac albo na ciaze albo na @ i potem przyjsc. dzis 30dc
    No to będę trzymać kciuki, żeby się udało :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam nowy cykl :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie martw się gosia89 na pewno w końcu zaskoczy. Nie załamuj się i nie nakręcaj. Wiem, że to ciężko ale nic innego nie pozostaje jak czekać cierpliwie.

• gwiazdeczka88 Ekspertka

Wysłany: 26 października 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czwartek w 14 dc byłam na monitoringu, lekarz powiedział że mam pęcherzyk na lewym jajniku wielkości 2,34 cm, kazał się starać, tylko że wszystkie objawy owu miałam w około 6dc, szyjka nisko, śluz itd, piątek, sobota, niedziela robiłam testy owu były negatywne zdecydowanie, w piątek zrobiłam LH z krwi, wynik 7,82. A dziś rano na monitoringu lekarz mówi że była owulacja, wczoraj potwornie kłuły mnie jajniki - oba.... co myślicie ? A i wczoraj szyjka macicy też zeszła na dół, może nie całkiem ale była niżej niż we wczesniejsze dni, a śluz był bialy - mleczny ale wodnisty. Mam masywną endometrioze, jestem po dwóch laparoskopiach w tym roku .

Endometrioza IV stopnia, LUF, laparo 04-2015 i 07-2015,
    HSG w grudniu 2015 - oba drożne, histeroskopia - macica dwurożna, niedoczynność tarczycy, adenomioza.
    AMH 1,98
    06-2016 - I procedura in vitro nieudana bez mrozaków :-(
    13-09-2016 - II procedura, 29 trans. 2 zarodków :-(, brak mrozaków
  • MiMK Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey, przyszłam do Was z październikowych rewolucji, niestety jedyna rewolucja w moim pierwszym cyklu starań było 7 dniowe spoznie @ co jest dla mnie nowością...

Podpowiedzcie proszę, jak liczyć nowy cykl. 1 dzień to 19. 10 i kiedy mogę spodziewać się owu, czy (prawdopodobnie) wystąpi normalnie ok 14 dnia czy może ulec przesunięciu w związku z opóźnieniem? Jak to u Was bywa? Dodam, że nie mierze temperatury i, że zawsze polegalam raczej na obserwacji.
    Ogólnie cykle mam 29-30 dniowe i zastanawiam się na kiedy się wpisać na testowanie :)
    Pozdrawiam i powodzenia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 17:21

MiMK

5djy43r8q08hakby.png

Już nie możemy się doczekać !
  • powerglide Koleżanka

Wysłany: 26 października 2015, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, też jestem początkująca, w 13 dc miałam wizytę ginekologiczną i pęcherzyk 21 mm. Gin powiedziała, że owulacja będzie w 14 lub w 15 dc. Z tego co widzę na wykresie, i z testów owulacyjnych mam wrażenie, że owu pojawiła się w sobotę.
    Natomiast OF widzę, że wyznacza mi na czwartek (niemożliwe bo wieczorem byłam u gina i miałam zobrazowany pęcherzyk). Co o tym sądzicie i czy dobrze rozszyfrowałam, że OF zaznacza przerywaną liną z powodu tego, że w 8 i 9 dc mierzyłam temperaturę o niewłaściwej porze?

27 października OF wyznaczył mi owu zgodnie z moimi podejrzeniami, więc w zasadzie post nieaktualny ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 16:33

uhFcp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny co tu taka cisza gdzie się podziałyście?

• Girl25 Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Detektor owu często się myli. Słuchaj lekarza

powerglide lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
  • Bratek Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Mam pytanie - przy okazji wizyty w szpitalu miałam dziś USG i w 10dc stwierdzono pęcherzyk 27mm - lekarz powiedział, że to pęcherzyk przetrwały z poprzedniego cyklu i trzeba się go pozbyć, bo blokuje jajnik, a cykl możemy spisać na straty. Czy faktycznie nie ma szans? Cykle zazwyczaj mam ok.28-dniowe, w zeszłym przyjęłam iniekcję 10.000j Pregnylu. Szukam informacji, ponieważ moja lekarka prowadząca jest na urlopie i chwilowo mam problem ze skontaktowaniem się z nią :(

W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • makota Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia89 wrote:

A nie wiesz czy mozna to rozpuszczac w herbacie?

Gosiu, Inofolic zawiera kwas foliowy, a herbata ogranicza/uniemożliwia jego przyswajanie, więc to chyba nie jest najlepszy pomysł. Przy 50 saszetce będziesz już przyzwyczajona do smaku ;)

Dziewczyny powiedzcie mi proszę jak to jest; który hormon (jego ilość itp) świadczy o tym, że owulacja się odbyła? Coś takiego kiedyś słyszałam, ale teraz nie jestem pewno co i jak...

Miałam w poniedziałek monitoring - to był 17 dc - powinno tuż być przed owulacją - tak było w dwóch poprzednich cyklach (testy owulacyjne mi to pokazywały), a było dużo malutkich pęcherzyków. Mam lekkie pcos. Dlatego przypisano mi Gonal F i we wtorek na kontrolę. Pobrano mi też krew na hormony. Dzisiaj babka zadzwoniła, że mam nie robić tych zastrzyków - miałam dziś zacząć. Czy to możliwe, że owulacja już była i tak pokazały wyniki krwi? Czy bardziej obstawiacie cykl bezowulacyjny.

Jak taki cykl wygląda na monitoringu? Pęcherzyki nie rosną, czy ich nie ma?

relgwn15uyzm1mjb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy cyklu bezowulacyjnym pęcherzyka nie ma w ogóle. Zdarzają się takie cykle zdrowa kobieta ma od 8 do 14 ovu w ciągu roku, także może się zdarzyć.

• makota Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tak, ale przy pco chyba zawsze są jakieś pęcherzyki, nie ma opcji żeby nie było - dobrze mówię, czy herezję prawię? Uświadomcie mnie dziewczyny. Meg, mój opis pasuje Ci na bezowulacyjny, czy jak?

relgwn15uyzm1mjb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli masz PCOS to znaczy , że masz zaburzona gospodarkę hormonalną i dlatego tworzą się drobne i niedojrzałe pęcherzyki, ale ovu nie ma bo pęcherzyki nie rosną i nie pękają. A z nich robią się torbiele albo cysty.
    A robiłaś testy ovu? Teraz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2015, 18:26

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hormony odpowiedzialne za ovu i zagnieżdzaniu to FSH I LH

• Vesper Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meg, nie jest tak, za zagnieżdżanie odpowiada progesteron. progesteron odpowiada też za utrzymanie ciąży. Dlatego kobietom w ciąży nawet do trzeciego miesiąca podaje się sztuczny progesteron: Duphaston.
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Progesteron

makota, badanie miałaś w drugiej fazie cyklu? wtedy bada się właśnie progesteron, ew. estradiol, żeby zobaczyć czy i jaka była ovu. czasami (chyba, nie jestem pewna) także prolaktynę. LH i FSH bada się na samym początku cyklu. wtedy wynik jest najbardziej miarodajny. wiesz, jakie hormony Ci badali, pod jakim kątem?
    o ile wiem, po ovu proga bada się trzy razy co dwa dni (tak mi dzisiaj zaleciła endokrynolożka, żeby sprawdzić jakość owulacji). badanie mam zrobić w tym cyklu i wyniki pokazać za miesiąc. do tego, oczywiście, monitoring u gina (także, witam w klubie ;))

przy PCOS używanie testów ovu bywa dyskusyjne. mam policystyczny obraz prawego jajnika. Przy mocnym PCOS nie ma sensu używać testów LH. Mnie wyszły, ale te testy informują tylko o wyrzucie LH, a nie o tym, czy ovu faktycznie nastąpi (czyli mogłam nie mieć ovu albo mieć słabą).

mam nadzieję, że pomogłam, pozdrawiam :)

makota lubi tę wiadomość

staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

‹‹ 1088 1089 1090 1091 1092 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ