X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Monitoring cyklu
Odpowiedz

Monitoring cyklu

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama28 wrote:
    hej.Mam pytanie 3 listopada 4 dni przed spodziewana miesiaczka dostalam krwawienia,plamienia ktore nie dalo mi spokoju poniewaz pomyslalam ze moglam zajsc w ciaze.Dzisiaj tj.9 listopada bylam u ginekolog ktora zrobila usg i stwierdzila ze jak na 6 dc cyklu mam zbyt duze ondometrium ktore odpowiada II fazie cyklu ale ciazy poki co nie widzi.Czy mozliwe ze to bardzo wczesna ciaza?
    Zrób betę i wszystko będzie jasne (ewentualnie jakis bardzo czuły test, choć nie ukrywam, że beta jest bardziej czuła). Ciąża jest możliwa (u mnie pęcherzyk było widać dopiero po 2 tyg od spodziewanego okresu. To plamienie/krwawienie mogło być skutkiem późnej owulacji, albo mogłaś mieć jakąś cystę/torbiel, która się oczyściła i stąd było krwawienie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2015, 11:52

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • mama28 Znajoma

Wysłany: 10 listopada 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny wczoraj po tym usg w domu wyleciala ze mnie jakby woda pytalam sie ginekolog czy to normalne po usg dopochwowym powiedziala ze nie ze nie powinno nic takiego byc.Co to moglo byc?Mialam to tylko raz a dzisiaj dalej boli podbrzusze

mama28
  • mama28 Znajoma

Wysłany: 10 listopada 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo się martwie bo nie wiem juz sama czy to byl skapy okres czy plamienie.Gienokolg tylko powiedziala ze moje usg wogole nie odpowiada 7 dc ze endometrium jest zbyt duze ze sa widoczne pecherzyki 10 mm i 9 mm.Fakt z partnerem sie nie zabezpieczamy stosujemy stosunek przerywany wiedzac czym to grozi:)

mama28
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama28 wrote:
    A dziewczyny wczoraj po tym usg w domu wyleciala ze mnie jakby woda pytalam sie ginekolog czy to normalne po usg dopochwowym powiedziala ze nie ze nie powinno nic takiego byc.Co to moglo byc?Mialam to tylko raz a dzisiaj dalej boli podbrzusze
    To mógł być żel do usg (on jest na bazie wody, choć normalnie jest dość gęsty), czasem jak jest za długo otwarty, albo po terminie to się robi bardziej wodnisty, albo śluz.

Ból może zwiastować @ lub ciążę albo jakaś infekcję (do tego ostatniego dochodzą inne objawy tj swędzenie, pieczenie, upławy itp). Zakładam również, ze jesteś świeżo po usg i lekarz nie stwierdził zadnych torbieli, które też moga wywoływać ból brzucha.

Ps. Zamierzasz zrobić test ciążowy albo pójść na betę?

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama28 wrote:
    Bardzo się martwie bo nie wiem juz sama czy to byl skapy okres czy plamienie.Gienokolg tylko powiedziala ze moje usg wogole nie odpowiada 7 dc ze endometrium jest zbyt duze ze sa widoczne pecherzyki 10 mm i 9 mm.Fakt z partnerem sie nie zabezpieczamy stosujemy stosunek przerywany wiedzac czym to grozi:)
    Jeśli endometrium się nie złuszczyło, to nie był to okres. Tego jestem pewna :) Pęcherzyki są dość małe (wiec albo już jestes po owulacji, albo będzie ona miała miejsce za kilka dni, a wtedy okres pojawi sie jeszcze później.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2015, 17:42

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • mama28 Znajoma

Wysłany: 10 listopada 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamierzam wykonac bete.Ostatnia normalna miesiaczke mialam 9 pazdziernika .Ta listopadowa powinnam dostac 6(piatek) a dostalam 3(wtorek) i nie byla tak intensywna.W czwartek praktycznie juz jej nie bylo.W poniedzialek przed badaniem zobaczylam brazowe plamki na bieiznie i tego dnia mialam usg.Zdzwilo mnie to ze Pani doktor powiedziala ze wedlug usg jest to druga faza cyklu a a przeciez to byl moj 7 dc.Do tego od tego niby konca okresu/krwawienia boli mnie podbrzusze czasem mdli..Dostalam skierowanie do endokrynologa poniewaz mam tez migruczolaka przysadki.Czyli jesli się nzluszczylo moze tez byc to oznaka ze zaszlam w ciaze?

mama28
  • mama28 Znajoma

Wysłany: 10 listopada 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę sie denerwuję bo nie wiem co jest grane:(zauwazyłam tez u siebie ogromne wzdecia czasami mam brzuch jakbym byla w 4 miesiacu ciazy:)Zawsze mialam sklonnosc do wzdec ale nie az takich tymbardziej ze az tak bardzo sie nie objadam:)Cieszyłabym sie jakby sie okazalo ze jestem w ciazy ale chyba w to nie wierze..

mama28
  • Vesper Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makota wrote:
    Vesper, taka dieta to chyba dość skomplikowane... Mogę Ci podać stronę, gdzie autorka długo eksperymentowała z bezglutenowymi wypiekami, chlebki, ciasta (nawet niektóre bez cukru), aż podobno osiągnęła efekt więcej niż dobry :) Jeszcze dziewczyny ze smakowitego chleba mają sporo bezglutenowych przepisów.

http://table-table.blogspot.de

http://www.jadlonomia.com/2015/02/bezglutenowe-burgery-z-batatow.html

jadlonomia ma sporo bezglutenowych przepisów, no i oczywiście brak składników pochodzenia zwierzęcego

może to Cię jakoś zainspiruje

Co do wysiłku fizycznego, to zauważyłam, że po siłowni, jakoś lepiej się czuję, nawet bardziej niż po przejażdżce rowerowej; także ze swojej strony polecam

powodzenia Vesper

Super, dziękuję, Makota, już sobie to spisałam i będę studiować ich pomysły :) dzięki wielkie :)

życzę Ci zdrowia i trzymam kciuki za badania! <3

staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

• Vesper Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na monitoringu, ale dramat jakiś - albo ze mną, albo z lekarzem, ale obstawiam to pierwsze, aż szkoda pisać :P
    poza tym, że kicha, to lekarz był tak niedelikatny, że ledwo siedzę :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2015, 18:33

staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama28 wrote:
    Zamierzam wykonac bete.Ostatnia normalna miesiaczke mialam 9 pazdziernika .Ta listopadowa powinnam dostac 6(piatek) a dostalam 3(wtorek) i nie byla tak intensywna.W czwartek praktycznie juz jej nie bylo.W poniedzialek przed badaniem zobaczylam brazowe plamki na bieiznie i tego dnia mialam usg.Zdzwilo mnie to ze Pani doktor powiedziala ze wedlug usg jest to druga faza cyklu a a przeciez to byl moj 7 dc.Do tego od tego niby konca okresu/krwawienia boli mnie podbrzusze czasem mdli..Dostalam skierowanie do endokrynologa poniewaz mam tez migruczolaka przysadki.Czyli jesli się nzluszczylo moze tez byc to oznaka ze zaszlam w ciaze?
    Hmmm no to trochę się skąplikowalo, bo przysadka jest ważnym gruczołem wydzielania wew., a mikrogruczolak może zaburzyć jej pracę, a nawet może produkować dodatkowe hormony. Co gorsze wiele tych hormonów bierze udział w rozrodzie, więc szanse na ciążę spadają (ale nie całkiem). Czy twój ginekolog wie o tym gruczolaku? Bo mogło dojść do sytuacji, w której hormony zablokowały ci cykl i może zajść potrzeba by go wywołać. Skoro wiesz o tym mikrogruczolaku, to pewnie miałaś oznaczany poziom hormonów "przysadkowych", czy z nimi było wszystko ok?

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:
    Byłam dziś na monitoringu, ale dramat jakiś - albo ze mną, albo z lekarzem, ale obstawiam to pierwsze, aż szkoda pisać :P
    Uwielbiam takich oszołomów...Mam nadzieję, ze się nie poddasz, choć jakbym po wizycie nie mogła usiąść, to już bym szukała innego lekarza

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • mama28 Znajoma

Wysłany: 10 listopada 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest moja nowa ginekolog do ktorej poszlam prywatnie.Wczesniej robilam prolaktyne ale bralam tabletki i byla w porzadku wiec to chyba nie jest gruczolak ktory wydziela jakis hormon jest chyba nieczynny,ale dlatego ta ginekolog dala mi skierowanie do endokrynologa zeby mi wszystkie badania porobil w tym kierunku

mama28
  • mama28 Znajoma

Wysłany: 10 listopada 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mialam żadnych innych badan hormonalnych bo nie moglam trafic na normalnego lekarza .!7 listopada mam prywatna wizyte u endokrynologa ktory zleci mi wszystkie badania.Wedlug poprzedniej endokrynologktora zlecila badanie na prolaktyne podczas brania tabletek skoro nie jest podwyzszna to znaczy ze gruczolak nic nie wydziela i nie jest aktywny,a takiego sie nie leczy tylko obserwuje.

mama28
  • mama28 Znajoma

Wysłany: 10 listopada 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem cala ta moja sytuacja jest pogmatwana.Najgorsze jest to ze jestem mloda,jedno dziecko juz mam ale wiadomo ze chcialabym miec jeszcze drugie.Fajnie ze sa tu takie oaoby ktore doradza,dziekuje:)

mama28
  • mama28 Znajoma

Wysłany: 10 listopada 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam pojecia od czego mam taki duzy brzuch.Zjadlam jednego nalesnika a brzuch mam taki ze nie widze swoich narzadow rodnych z gory:/nie wiem czy to moze przez to ze to mogl nie byc okres i mi sie woda zatrzymala w organizmie.Nigdy takiego brzucha nie mialam.Cala ta sprawa jest strasznie skomplikowana:(

mama28
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama28 wrote:
    Wiem cala ta moja sytuacja jest pogmatwana.Najgorsze jest to ze jestem mloda,jedno dziecko juz mam ale wiadomo ze chcialabym miec jeszcze drugie.Fajnie ze sa tu takie oaoby ktore doradza,dziekuje:)
    Spokojnie, moja prolaktyna też nie była idealna ;). Myślałam, że skoro wykryli ci gruczolaka, to normy masz w tysiącach przekroczoną. Skoro nie jest tak źle, to pewnie ci się uda (albo juz się udało ;)). W sumie fajnie, że w końcu ci ktoś zlecił badania (zwłaszcza jeśli chcesz się starać o kolejne dziecko). Mi kiedyś lekarka zasugerowała, że czasem zbicie tsh (a miałam w górnej granicy normy) może obniżyć prolaktynę, więc są jakoś bardziej ze sobą powiazane, niż się na pierwszy rzut oka wydaje. Tylko jeśli podejmiecie decyzję, że chcecie sie starać o dziecko, to mów o tym otwarcie ginekologowi i endokrynologowi (bo czasem wyniki mieszczą się w normach, ale mogą być niewystarczające do starań). Jakoś tak matka natura stworzyła ten świat, że pierwszym objawem niekorzystnych zmian w organizmie/otoczeniu są problemy z płodnościa :(

mama28 lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu przyczyn może być też przynajmniej kilka. Jeśli się pytasz, to pewnie ci się to często nie zdarza (szczęściaro ja tak mam przed każdym okresem :). Także stawiam, że to wynik zaburzeń hormonalnych

Drugim powodem może być dieta np. niewłaściwe połączenia grup składników w posiłkach (np. soki owocowe są szybko trawione, a mięso już nie. Jak się te dwa składniki skonsumuje w tym samym czasie, mogą się pojawić zaburzenia trawienne i gazy) , alergie/nietolerancje pokarmowe, candydoza, zaburzona flora jelitowa

To te najbardziej banalne przypadki. A u siebie stwierdzam zastój wody w organizmie gdy widzę, że jak na chwilę zsunnę obrączkę lub pierscionek, to mam po nich ślad (takie wgniecenie).

mama28 lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • mama28 Znajoma

Wysłany: 10 listopada 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wtedy mialam prolaktyne w normie ale bralam wtedy tabletki.Teraz zrobie wszystkie badania:)Zastanawia mnie tylko czemu mmoje endometrium sie nie zluszczylo i nie odpowiada tej fazie cyklu co powinno:)

mama28
  • mama28 Znajoma

Wysłany: 10 listopada 2015, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Kinga za wsparcie i dobre rady:):)

mama28
  • makota Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:

Vesper, chyba czas zmienić lekarza...przykro mi - takie sytuacje nie nastrajają pozytywnie. Też mnie to kiedyś spotkało - tylko dla odmiany to była lekarzem była kobieta ...

relgwn15uyzm1mjb.png
‹‹ 1091 1092 1093 1094 1095 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ