Niepękające pechęrzyki.
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny wiecie może jak to jest z niepękającymi pęcherzykami? Na początku roku byłam u gina i miała potwierdzoną owulację, potem przez kilka miesięcy nie sprawdzałam. W czerwcu na USG wyszło, że pęcherzyk nie pękł, w lipcowym cyklu brałam Clo plus zastrzyk. Okazało się, że pęcherzyk znów nie pękł i zrobił się torbiel. Jeszcze się nie wchłonął, więc w tym miesiącu nie ma stymulacji. Po jakim czasie można stwierdzić LUF? Czy skoro na początku roku na pewno była owulacja to można go wykluczyć? Dodam, ze wszystkie hormony badałam i są ok, więc to nie jest kwestia hormonalna.
-
Cześć, ja też mam problem z niepękającymi pęcherzykami
od prawie 2 lat staramy sie z Partnerem o ciąże. Wyniki nasienia - OK, u mnie wyniki hormonów pulciowtch tez, mam stwierdzona lekka niedoczynnosc tarczycy ale bez hashi i biorę letrox w dawcę 37.5. Miałam tez problemy z prolaktyna (nie brałam leków) ale ostatnie wyniki były juz w normie. Cykl mam regularny, w prawie każdym dochodzi do wzrostu pęcherzyka, endometrium ładne, wszystko super ale nie mam piku LH (w żadnym z cykli) i pęcherzyk nie pęka. Dostałam 2x ovitrelle na pęknięcie ale tez ciąży nie było wiec komórka nawet jak sie uwaolni to i tak nie jest zdolna do zapłodnienia 😕 czy jesteście w stanie cos mi poradzić? Moja ginekolog mowi ze juz tylko in vitro a ja nie chce sie zdecydować. Czy któraś z Was tez tak miała? Dodam ze byłam na akupunkturze (20 sesji) piłam zioła na płodność i tez nic 😕Kasia2602 lubi tę wiadomość
-
Mi od jakiegoś czasu pęcherzyki pękają... ostatnio pękły nawet bez zastrzyków, co zaowocowało ciążą, ale niestety poroniłam w 7 tyg. Zmieniłam lekarza i obecny lekarz przepisał mi pregnyl (2x) zamiast ovitrelle i zadziałało. W tym cyklu czekam na decyzję.. jutro mam monitoring... U mnie póki co zniknął problem z niepękającymi pęcherzykami, ale za to pojawił się problem ze zbyt cienkim endometrium (11 dc i niecałe 5,5mm), więc śmiało powiem, że ZAWSZE COŚ....
Może zapytaj się czy możesz zamienić ovitrelle na pregnyl, podobno są mocniejsze... może to zadziała... -
Tak, same.. ale to jakoś w tym roku zaczęły... Testy na owu nie robię.. Robiłam zeszłym roku wychodziły pozytywne ale do owulacji nie dochodziło.. Testy te pokazują wzrost hormonu LH, ale to niestety nie jest jednoznaczne z owulacją... A Ty masz potwierdzone prze monitoring, że pęcherzyk pękł po zastrzyku?
Bo jeżeli tak to w sumie nie ma co chyba zmieniać na pregnyl skoro to na Ciebie działa..
Pamiętaj też, że uwolnienie komórki to jedno a zapłodnienie to drugie. Uwolniona komórka jajowa może być dojrzałą, super jakości a ciąży z tego nie być.. taka natura... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hej Dziewczyny,
Chcialam sie was poradzic - do tej pory nie mialam problemow z owulacja mimo ze obrazowo mam podejrzewane ale niestwierdzone pcos. Zawsze w okolicach owulacji czuje charakterystyczne klucie, w kilku cyklach mierzylam temperature lub progesteron, mam tez zawsze od dnia owulacji bol piersi az do miesiaczki wiec raczej owuuluje regularnie. W zeszlym cyklu mialam ciaze biochemiczna, w poprzedni czwartek bylam na usg pecherzyk dominujacy 14mm i gin powiedziala ze do 3 dni powinnam dostac owulacje (co idealnie wpisywalo sie w moje wyliczenia). Natomiast mamy juz wtorek a ja zadnych objawow owu, temp niska, sluzu plodnego tez za bardzo nie widac. I teraz nie wiem...myslicie ze jest jeszcze szansa w tym cyklu na owulacje czy sprawa stracona? -
Wlasnie nie robie, ale z tego co wiem to testy tez nie potwierdzaja tego czy pecherzyk pekl jeszcze mysle ze mozs cos sie przesunelo przez to poronienie z poczatkiem cyklu ale nie wiem czy moglo az tak skoro kilka dni temu byl widoczny dominujacy pecherzyk😞
-
Testy mogą pomoc ustalić czy dojdzie do owulacji. Jeśli był pęcherzyk dominujący i nie miałaś wcześniej problemów z tym ze nie pęka to jest duża szansa ze tym razem tez pękł i komórka sie uwolniła. Usg po dniu w którym powinna być owu pokaże czy do niej doszło. Podobno tez można badać z krwi poziom progesteronu tydzień po owu i to tez potwierdzi czy była czy nie
-
Youstyna wrote:Testy mogą pomoc ustalić czy dojdzie do owulacji. Jeśli był pęcherzyk dominujący i nie miałaś wcześniej problemów z tym ze nie pęka to jest duża szansa ze tym razem tez pękł i komórka sie uwolniła. Usg po dniu w którym powinna być owu pokaże czy do niej doszło. Podobno tez można badać z krwi poziom progesteronu tydzień po owu i to tez potwierdzi czy była czy nie
W pełni się zgadzam . Progesteton najlepiej zrobić 7 dni po spodziewane owulacji. Na Usg widać czy pęcherzyk pękł, jeżeli tak będzie widać po endometiurm. Tak mi tłumaczył ginekolog2011 stan przdrzucawkowy i HELLP
36 tydzień 1,5kg szczęścia
2019 paźdzernik pozytywny test
2019 listopad poronienie zatrzymane
od lutego 2020 ponowne starania
podejrzenie niedomogi lutealnej
trochę zawyżona prolaktyna
wyniki z lutego
FSH 7,2
LH 7,2
TSH 1,8
progesteron w 22 dniu cyklu 18ng/ml
Pregna start, wiesiołek + sroka do owulacji, magnez+b6, żelazo
-
Hej! W 13 dc byłam na wizycie i był pęcherzyk 15mm, pozytywny test owulacyjny wyszedł mi w 15 dc. Tydzień później czyli w 20 dc miałam kolejne usg i okazało się że zrobiła się z pęcherzyka torbiel 5cm. Dostałam skierowanie na progesteron (Lekarz powiedział że napewno będzie niski przy torbieli bo do owulacji nie doszło).
W 23 dc zrobiłam proga i wynik mam 14,6 ng/ml
Normy 1,8 - 24 ng/ml.
Co o tym sądzicie? Bo ja już zgłupiałam.. Lekarz mówi jedno a wynik drugie 🤷♀️22 lata
08.2018 - początek starań
27.09.2019 - ⏸️
Poronienie w 5 tygodniu..
05.10.2019 - zabieg łyżeczkowania 😞
01.2020 - wznowienie starań ❤️
06.2020 - HSG
Prawy jajowód niedrożny.
Lewy jajowód znacznie zwężony, udało się delikatnie udrożnić.
07.2020 - Start stymulacją Aromkiem 1x1
14.08.20 - ⏸️ (24cs)
14.08.20 - Beta 400
17.08.20 - Beta 1661
19.08.20 - Beta 3389
▪️ Neoparin
▪️ Duphaston
▪️ Femibion 1
28.08.20 -?
,, Rozgość się kruszynko... 🙏"
-
Hej. Mi również nie pękaly pęcherzyki. Były dość duże jak na 8cykl . Tak jakbym była juz dawno po owulacji.
Dostałam Duphaston i od 3cykl -7cykl. Brałam Clo.
Po tabl. wyrosły mi 4 pęcherzyki. Dwa dominujące. Dostałam zastrzyk na pęknięcie w 10cyklu.
Pękły dwa pęcherzyki.
Czekam w tej chwili na cud. Jeszcze testu nie robiłam.
Planowana miesiączka pod koniec lipca.
Staramy sie juz ponad 2lata .
2015r córeczka
Od 2018-2020r staramy się o drugie dziecko.
Był zrobiony zabieg na drożność jajowodów. Jest wszystko dobrze. Były i są drożne. Biorę
Lek Bromergon.
Pierwsze próby z Duphaston i
Clostypegyt . -
Dziewczyny, czy przetrwały pęcherzyk może mieć wpływ na hormon LH? z USG wiem, że nie pękł (14 dc pęcherzyk 18 mm endo 22mm, 20 dc 23mm nierówny, ponoć zaczął się wchłaniać), a od 15dc mam pozytywne, mocno wybarwione testy owu (czyli 9 dni po pierwszym piku). Co się dzieje?