Owulacja byla czy nie?
-
WIADOMOŚĆ
-
kapturnica wrote:moze byc drobnica na usg...ale na 1sze podejscie to spoko...potem pasujesprawdzac jak przyrastaja pecherzyki...wiec 7dzien moze byc..przy okazji bedziesz wiedziec rowniez co z endometrium czy przyrasta wlasciwie...
Mam jeszcze wolny termin do lekarza na piątek, wtedy będę w 9 dniu cyklu. Czy będzie to właściwszy termin na pierwszy monitoring? Na poprzednich USG miałam widoczną drobnotorbielowatość. Trochę obawiam się, że w 7 dniu nie będzie w tym wszystkim widać dominującego pęcherzyka. Co sądzisz?
-
isabelle wrote:Mam jeszcze wolny termin do lekarza na piątek, wtedy będę w 9 dniu cyklu. Czy będzie to właściwszy termin na pierwszy monitoring? Na poprzednich USG miałam widoczną drobnotorbielowatość. Trochę obawiam się, że w 7 dniu nie będzie w tym wszystkim widać dominującego pęcherzyka. Co sądzisz?
Jesli twoje cykle sa dlugie to jak masz mozliwosc idz w 9tym... -
Hej dziewczyny, czy któraś z Was mogłaby zerknąć na mój wykres? Bo ja już głupieję czy owulacja była czy nie... dodam,że wielkich skoków temp.nigdy nie miałam i dlatego obstawiam 14/15dc,a rano to nawet myślałam, że owu nie było ale to przez to,że spodziewałam się jakiegoś wielkiego skoku. Będę wdzięczna jeśli zerkniecie.
-
Kochane, możecie looknąć na mój wykres? Od wcześniejszych 6 temp temperatura jest wyższa, ale w jednym dniu nie o 0,2, a o 0,1. Poza tym we wcześniejszym wykresie skok temp był bardzo wyraźny po owu, a teraz po 6 dniach niższych temperatur wrócił do stanu po @. Dlaczego? Była owu, pęcherzyk pękł? W 18 dniu wszystkie objawy wskazują na owu, temperatura, szczyt sluzu i straszny ból nad ranem w dole brzucha. Co on oznaczał? Dziękuje za odp. To mój 2 cykl i dalej jestem w polu:( a moze cykl był bezowulacyjny?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2014, 11:29
Kasiczorek -
Kasiczorek wrote:Kochane, możecie looknąć na mój wykres? Od wcześniejszych 6 temp temperatura jest wyższa, ale w jednym dniu nie o 0,2, a o 0,1. Poza tym we wcześniejszym wykresie skok temp był bardzo wyraźny po owu, a teraz po 6 dniach niższych temperatur wrócił do stanu po @. Dlaczego? Była owu, pęcherzyk pękł? W 18 dniu wszystkie objawy wskazują na owu, temperatura, szczyt sluzu i straszny ból nad ranem w dole brzucha. Co on oznaczał? Dziękuje za odp. To mój 2 cykl i dalej jestem w polu:(
Skok nie musi być o 0,2 wystarczy że pierwsza wyższa temp. leżo o 0,05 st nad linią podstawową. To 0,2 st to bardziej wyznacznik kiedy zaczyna sie okres niepłodności po owulacyjnej. -
Vanesso, bardzo dziękuje Ci za szybką odpowiedz:* Pewnie będziesz przewracała oczyma gdy bd mnie czytała bo czuję się sama jak młotek, ale... Za cholerę nie mam pojęcia skąd wiesz, ze linia podst. przechodzi właśnie przez tę temp i ... Co to jest FI? Aż sie spociłam bezczelnie na skutek własnego umiarkowania umysłowego w tej dziedzinie;) Czy da sie stwierdzić czy pęcherzyk pękł i czy obstawiasz owulację na ten dzień? Jestem poirytowana tym, ze temp. po domniemanej owu wróciła do punktu wyjścia, a czy nie powinna znacząco podskoczyć? Przepraszam za tyle pytań naraz- MĘCZYBUŁA;)
:*
P.s. " wczesny skok" - why?
P.s. 2. FI- Faza1:DWiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2014, 11:50
Kasiczorek -
Ja pierdykam, wprowadziłam Cię w błąd! Szczyt sluzu, ostry ból brzucha, wzrost tempki, przypadły na 16 dc, nie na 18 wybacz:(
Wiec skok był w czasie. Mogłabyś zobaczyć resztę pytań? Zresztą, to nie jest 1 raz kiedy mi pomagasz na forum Dobra Duszo:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2014, 11:56
Kasiczorek -
Kasiczorek wrote:Ja pierdykam, wprowadziłam Cię w błąd! Szczyt sluzu, ostry ból brzucha, wzrost tempki, przypadły na 16 dc, nie na 18 wybacz:(
Wiec skok był w czasie. Mogłabyś zobaczyć resztę pytań? Zresztą, to nie jest 1 raz kiedy mi pomagasz na forum Dobra Duszo:)
No jeżeli szczyt był 16 dc to FL ( druga faza cyklu lutealna z wyższymi temp) rozpoczyna się u Ciebie w takim przypadku 16dc i też był wczesny skok bo w dzień szczytu śluzu.
Linia podstawowa przebiega przez najwyższy punkt 6 niższych temp. sprzed skoku.
Zapraszam do moich porad pamiętnikowych (na niebieskim tle) tam zamieściłam podstawowe info na temat interpretacji cyklu. Tam tez jest przykład wczesnego skoku wbrew pozorom to nie jest trudne
Polecam zapoznać sie z zasadami NPR żeby wiedzieć o co chodzi i nie dać sie wprowadzać w błąd przez OF lub osoby ucząc się interpretacji wg. OF. -
Kasiczorek wrote:Dziękuję za odzew i... Za cierpliwość Czyli linia podstawowa przebiega u mnie przez 36,4, tak? Faktycznie nie takie trudne:)
-
kapturnica wrote:no nawet w 9dniu moze nie byc widac dominujacego pecherzyka , gdyz wszystko zalezy jak dlugie masz wlasne cykle....drobnotorbielowatosc moze nasuwac pcos....to by tlumaczylo bardzo dlugie cykle
Jesli twoje cykle sa dlugie to jak masz mozliwosc idz w 9tym...
Byłam u gina, ale powiedział, żebym na USG przyszła w poniedziałek, bo dzisiaj raczej nic nie będzie widać. Odebrałam wyniki prolaktyny dzisiaj, jestem poniżej normy i lekarz powiedział, że spokojnie mogę brać pół tabletki norprolacu i powinno już utrzymywać się na idealnym poziomie. No i mam wyluzować...kapturnica lubi tę wiadomość
-
Dzisiaj masz wyraźny skok a testy owulacyjne nie potwierdzają owulacji tylko wykrywają hormon LH który wzrasta przed owulacją a to że ten hormon wzrasta nie znaczy że do owulacji dojdzie.
-
hej. Nie wiem może już tutaj było takie pytanie ale zapytam bo ponoć kto pyta ten nie błądzi zatem w sb byłam na usg i dominujący pęcherzyk miał 19mm lekarz mówił, że owulacja będzie na dniach i mamy się starać (wzmożone starania)w sb, ndz, pn i poprawić we wt wczoraj temp. spadła mi do 36,5C myślałam, że to na owulację bo to 15dc ale dziś 16dc i temperatura taka jak wczoraj... a to chyba jest tak, że po owulacji odbija już się pogubiłam a strasznie się stresuję, że jadąc dziś na usg żeby zobaczyć czy pęcherzyk pękł usłyszę, że NIE to jest nasz 1cs po 3 mce przerwie związanej z poronieniem. Dodam też że biorę CLO 2x1 tabl (tak jak w szczęśliwym cyklu:)) ogólnie jest to nasz XXI cs :0 i już czasem nie mam się sił ale mam nadzieję, że usłyszę dziś dobrą wiadomość z góry dziękuję za odpowiedź i życzę owocnej wiosny