poziom LH a testy owulacyjne
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
A na pewno te wszystkie testy były pozytywne? Tzn aby uznać test za pozytywny to druga kreska musi być przynajmniej tak mocna jak kontrolna bądź ciemniejsza.
nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
U mnie testy owulacyjne mniej więcej zbiegły się z owu, które też w tym czasie potwierdziło usg.
Kupowałam testy droższe apteczne, nie te z allegro.
Stosowałam je przez dwa miesiące, a teraz jestem w 6 tygodniu ciąży, więc coś w tych testach jest, chyba jednak
Mama najcudowniejszych skarbów
-
nick nieaktualnyJa robię testy (z apteki) od kilku miesięcy i max 3 wychodzą pozytywne. Z tym że zawsze też mam ból jajników, więc w sumie wiem mniej więcej kiedy jest ovu i testy to potwierdzają.
Testy wskazują że ovu może wystąpić do 36h od pierwszego pozytywnego - jeśli wcześniejsze były negatywne. na początku sama musiałam się przekonać jak działa, teraz tylko potwierdzam.
W sumie i tak u mnie to nie mam sensu, no ale jeszcze zostały, to wykorzystam. -
Matylda36 wrote:W instrukcji testów LH jest napisane, że pod uwagę bierze się tylko pierwszy pozytywny test.
Acha, w moich nie było instrukcji (kupiłam na allegro), było tylko jak intrpretować wyniki (chodzi mi o kolory kresek).
Ale w sumie dzisiaj też zrobiłam i znów wynik pozytywny i mimo wszystko wydaje mi się to dość dziwne, że skoro jest wysoki poziom LH który jest widoczny na testach to mimo wszystko po owulacji powinien opaść a nie wykazywać przez kolejnych kilka dni, w związku z czym nie wiadomo do tej pory kiedy dokładnie nastąpiła owulacja (ale liczę 2/3 dzień o pierwszego pozytywnego wyniku).
Czyli jakbyście zerknęły na mój wykresik, to rozumiem że w dniach w których współżyłam mam szanse na zajście? -
Odnośnie testów to wszystko sie tutaj zgadza, tylko, że one nie wskazują że owulacja "właśnie" ma miejsce, tylko że "może" wystąpić w ok 24-36 h , to trzeba brac pod uwagę... jeśli test jest pozytywny czyli obie kreski sa takie same lub testowa jest mocniejsza i grubsza od kontrolnej to test jest pozytywny... Reasumując pozytywny test może być, a owu nie musi wystąpić, jedynie MOŻE

Odnośnie tego ile testów może wyjść pozytywnych ? na pewno kwestia indywidualna, przeciez owulacja nie występuje w stałym dniu cyklu , kwestia też odpowiedniej interpretacji , ale nawet na testach allegrowych u mnie jeden był bardzo pozytywny tzn. kreska testowa grubsza i mocniejsza od testowej, w następnym dniu już obie takie same, czyli można uznac za pozytywny, ale jak juz bylo wspomniane , za pozytywny uznajemy pierwszy test
Poziom LH zanika stopniowo tak samo jak i wzrasta , stąd możliwośc że pozytywny wynik utrzyma się przez 2-3 dni ale nie wiecej ... w sumie nie miałam cienia wątpliwości w analizie swoich testów , ale pomocna jest galeria testów owulacyjnych
vanessa, Lilith lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam jak myślicie czy poziom LH z krwi jest bardziej wiarygodny ? Z testów mi nic nigdy nie wychodzi a jak zrobiłam z krwi w 12 dc to wyszło 65 miu/ml. (niby w normie na fazie owulacji ). Czyli że owulacja w tym dniu nastąpi czy w następnym? czy ten wynik nic nie mówi ciekawego
? Lekarz mi nic nie powiedział konkretnego.
aknis lubi tę wiadomość
-
Malena, wydaje mi się, że bardziej wiarygodne byłoby robienie takiego testu z krwi przez kilka dni z rzędu, bo wtedy mogłabyś zaobserwować pik LH - ale wiadomo, że to niestety większe koszty
a taki pojedynczy wynik odniesiony do norm to chyba tylko orientacyjną informację daje. Ale w sumie tak tylko głośno myślę, może się mylę.
dodinka lubi tę wiadomość
-
Ja pierwszy raz w tym cyklu robilam testy.
Robilam od 6 dc bo chcialam ustalic czy owu moze wystapic u mnie wczesniej niz zakladam (i tak tez prawdopodobnie bylo)
Wyszly mi tylko dwa pozytywne (w 12 i 13 dc) wiec mysle ze daly wiarygodny obraz
A czy efekty staran beda zobaczymy na poczatku przyszlego mies
Dodam ze testy kupowalam na ebay'u
Gagarek lubi tę wiadomość

-
hej dziewczyny, a u mnie zupełnie odwrotna sytuacja, jak spojrzycie na mój wykres to zobaczycie że mam ciągle negatywne