poziom LH a testy owulacyjne
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
A na pewno te wszystkie testy były pozytywne? Tzn aby uznać test za pozytywny to druga kreska musi być przynajmniej tak mocna jak kontrolna bądź ciemniejsza.
Martuś86, PrimaSort lubią tę wiadomość
Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
U mnie testy owulacyjne mniej więcej zbiegły się z owu, które też w tym czasie potwierdziło usg.
Kupowałam testy droższe apteczne, nie te z allegro.
Stosowałam je przez dwa miesiące, a teraz jestem w 6 tygodniu ciąży, więc coś w tych testach jest, chyba jednakMama najcudowniejszych skarbów -
nick nieaktualnyJa robię testy (z apteki) od kilku miesięcy i max 3 wychodzą pozytywne. Z tym że zawsze też mam ból jajników, więc w sumie wiem mniej więcej kiedy jest ovu i testy to potwierdzają.
Testy wskazują że ovu może wystąpić do 36h od pierwszego pozytywnego - jeśli wcześniejsze były negatywne. na początku sama musiałam się przekonać jak działa, teraz tylko potwierdzam.
W sumie i tak u mnie to nie mam sensu, no ale jeszcze zostały, to wykorzystam. -
Matylda36 wrote:W instrukcji testów LH jest napisane, że pod uwagę bierze się tylko pierwszy pozytywny test.
Acha, w moich nie było instrukcji (kupiłam na allegro), było tylko jak intrpretować wyniki (chodzi mi o kolory kresek).
Ale w sumie dzisiaj też zrobiłam i znów wynik pozytywny i mimo wszystko wydaje mi się to dość dziwne, że skoro jest wysoki poziom LH który jest widoczny na testach to mimo wszystko po owulacji powinien opaść a nie wykazywać przez kolejnych kilka dni, w związku z czym nie wiadomo do tej pory kiedy dokładnie nastąpiła owulacja (ale liczę 2/3 dzień o pierwszego pozytywnego wyniku).
Czyli jakbyście zerknęły na mój wykresik, to rozumiem że w dniach w których współżyłam mam szanse na zajście? -
Odnośnie testów to wszystko sie tutaj zgadza, tylko, że one nie wskazują że owulacja "właśnie" ma miejsce, tylko że "może" wystąpić w ok 24-36 h , to trzeba brac pod uwagę... jeśli test jest pozytywny czyli obie kreski sa takie same lub testowa jest mocniejsza i grubsza od kontrolnej to test jest pozytywny... Reasumując pozytywny test może być, a owu nie musi wystąpić, jedynie MOŻE
Odnośnie tego ile testów może wyjść pozytywnych ? na pewno kwestia indywidualna, przeciez owulacja nie występuje w stałym dniu cyklu , kwestia też odpowiedniej interpretacji , ale nawet na testach allegrowych u mnie jeden był bardzo pozytywny tzn. kreska testowa grubsza i mocniejsza od testowej, w następnym dniu już obie takie same, czyli można uznac za pozytywny, ale jak juz bylo wspomniane , za pozytywny uznajemy pierwszy test Poziom LH zanika stopniowo tak samo jak i wzrasta , stąd możliwośc że pozytywny wynik utrzyma się przez 2-3 dni ale nie wiecej ... w sumie nie miałam cienia wątpliwości w analizie swoich testów , ale pomocna jest galeria testów owulacyjnychvanessa, Lilith lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam jak myślicie czy poziom LH z krwi jest bardziej wiarygodny ? Z testów mi nic nigdy nie wychodzi a jak zrobiłam z krwi w 12 dc to wyszło 65 miu/ml. (niby w normie na fazie owulacji ). Czyli że owulacja w tym dniu nastąpi czy w następnym? czy ten wynik nic nie mówi ciekawego ? Lekarz mi nic nie powiedział konkretnego.
aknis lubi tę wiadomość
-
Malena, wydaje mi się, że bardziej wiarygodne byłoby robienie takiego testu z krwi przez kilka dni z rzędu, bo wtedy mogłabyś zaobserwować pik LH - ale wiadomo, że to niestety większe koszty a taki pojedynczy wynik odniesiony do norm to chyba tylko orientacyjną informację daje. Ale w sumie tak tylko głośno myślę, może się mylę.
dodinka lubi tę wiadomość
-
Ja pierwszy raz w tym cyklu robilam testy.
Robilam od 6 dc bo chcialam ustalic czy owu moze wystapic u mnie wczesniej niz zakladam (i tak tez prawdopodobnie bylo)
Wyszly mi tylko dwa pozytywne (w 12 i 13 dc) wiec mysle ze daly wiarygodny obraz
A czy efekty staran beda zobaczymy na poczatku przyszlego mies
Dodam ze testy kupowalam na ebay'uGagarek lubi tę wiadomość
-
hej dziewczyny, a u mnie zupełnie odwrotna sytuacja, jak spojrzycie na mój wykres to zobaczycie że mam ciągle negatywne