Cień cienia testu ciążowego.
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja to wgl mam problem dziewczyny. Zmienilam pracę w marcu tego roku bo już nie dawałam rady psychicznie. Mam umowę do listopada tego roku
Nie sądziłam, że w końcu uda się zajść na samym początku pracy 🙈 zapewne jak pójdę na l4 to zus się do mnie przyczepi -
Kiki1997 wrote:Ja to wgl mam problem dziewczyny. Zmienilam pracę w marcu tego roku bo już nie dawałam rady psychicznie. Mam umowę do listopada tego roku
Nie sądziłam, że w końcu uda się zajść na samym początku pracy 🙈 zapewne jak pójdę na l4 to zus się do mnie przyczepiWiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 12:56
Ona♀️:
-PCOS
-Cukrzyca typ 2
-Hiperandrogenizm
-💊Inofem, Ovulomed max, siofor 3x1000, kwas foliowy, miovelia nac, Wit. A, D, E, K, kwas Omega 3-6-9
-badania podstawowe w normie
On♂️:
-wszystkie badania w normie
Starania od 2 lat z przerwami po poronieniach oraz leczeniu, czekamy na⏸️ w 2023❤️ -
Agata98 wrote:Nie przyczepi się. Spokojnie. Moja ciocia zaszła też po zmianie pracy i miała l4 od początku i ZUS się nie czepiał. Pracodawca też nie zwłaszcza że powiedział że nie jest w stanie zapewnić jej stanowiska dostosowanego do kobiety ciężarnej. Także nie stresuj się. Lekarz jak ma powód do wystawienia zwolnienia to zrobi to, jeśli nie to po prostu odmówi i tyle ❤️
-
Kiki1997 wrote:Tak teraz czytam w internecie o takich przypadkach to bardzo dużo kobiet pisze , że zus bardzo często robi kontrolę i lepiej zbierać dowody na to, że faktycznie wykonywało się prace. Mam ogromnego stracha , że przyczepia się do mnie. Pracodawca i tak mi nie przedłuży umowy czy bym pracowała czy bym poszła na l4. Tak już się teraz zaczęłam tego obawiać że szok
Ja miałam zwolnienie i żadnej kontroli nie miałam ale mimo wszystko siedziałam w domu bo plamiłam zanim poroniłamWiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 13:42
Ona♀️:
-PCOS
-Cukrzyca typ 2
-Hiperandrogenizm
-💊Inofem, Ovulomed max, siofor 3x1000, kwas foliowy, miovelia nac, Wit. A, D, E, K, kwas Omega 3-6-9
On♂️:
Starania od 2 lat z przerwami po poronieniach oraz leczeniu, czekamy na⏸️ w 2023❤️ -
Agata98 wrote:Jeśli lekarz ma podstawy do wystawienia zwolnienia np.ciaza zagrożona poronieniem,plamienia w ciąży to nawet jeśli ZUS kontrolę zrobi to będzie to tylko formalność. Mają do tego prawo ale ty się bać nie musisz pod warunkiem że odpowiednio będziesz korzystać z tego zwolnienia czyli jak np ciąża zagrożona to wtedy l4 jest leżące więc będziesz musiała być w domu pod adresem wskazanym w zwolnieniu bo wtedy to rzeczywiście możesz mieć problemy
Ja miałam zwolnienie i żadnej kontroli nie miałam ale mimo wszystko siedziałam w domu bo plamiłam zanim poroniłam
Co do l4 - wiadmo , że ciaza to nie choroba ale jeśli np będę źle się czuła na późniejszym etapie np wymioty czy źle ogólnie źle się będę czuła to wtedy też lekarz moze wystawić l4 ? Pytam bo kompletnie nie ogarniam tematu 😁 -
Kiki1997 wrote:Mam nadzieję, że nie będę musiała udowadniać, że to nie było fikcyjne zatrudnienie.
Co do l4 - wiadmo , że ciaza to nie choroba ale jeśli np będę źle się czuła na późniejszym etapie np wymioty czy źle ogólnie źle się będę czuła to wtedy też lekarz moze wystawić l4 ? Pytam bo kompletnie nie ogarniam tematu 😁
To zależy od lekarza. Może wystawić zwolnienie na kilka dni aby samopoczucie się poprawiło,wtedy znowu kontrola i ewentualnie dalej l4 ale są też tacy którzy zwolnień nie wystawiają.
Jednak przy takich dolegliwościach typu wymioty,senność czy ogólnie złe samopoczucie to ja miałam wystawiane zwolnienie na kilka dni. Gdy była poprawa to sama już nie przedłużałam zwolnienia ale gdy miałam znowu potrzebę to brałam zwolnienie
No ale jeśli np pracujesz na magazynie i dźwigasz to l4 dostaniesz już do końca ciąży bez problemu. Moja bratowa pracuje na produkcji część do aut i ciężarówek i od razu dostała zwolnienie do końca ciąży a teraz siedzi na macierzyńskim. Pracodawca i znajomi z pracy czekają i problemu nie robili bo wiedzieli że nie są w stanie zapewnić jej pracy biurowej gdzie mogłaby pracować bez problemu
Także nie stresuj się na zapas ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 13:57
Ona♀️:
-PCOS
-Cukrzyca typ 2
-Hiperandrogenizm
On♂️:
Agata98 wrote:Takie zatrudnienie sprawdzają w przypadku gdzie np osoba zostaje zatrudniona u ojca czy matki w firmie także spokojnie 😁 jeśli nie masz powiązań rodzinnych to oni tego tak nie weryfikują
To zależy od lekarza. Może wystawić zwolnienie na kilka dni aby samopoczucie się poprawiło,wtedy znowu kontrola i ewentualnie dalej l4 ale są też tacy którzy zwolnień nie wystawiają.
Jednak przy takich dolegliwościach typu wymioty,senność czy ogólnie złe samopoczucie to ja miałam wystawiane zwolnienie na kilka dni. Gdy była poprawa to sama już nie przedłużałam zwolnienia ale gdy miałam znowu potrzebę to brałam zwolnienie
No ale jeśli np pracujesz na magazynie i dźwigasz to l4 dostaniesz już do końca ciąży bez problemu. Moja bratowa pracuje na produkcji część do aut i ciężarówek i od razu dostała zwolnienie do końca ciąży a teraz siedzi na macierzyńskim. Pracodawca i znajomi z pracy czekają i problemu nie robili bo wiedzieli że nie są w stanie zapewnić jej pracy biurowej gdzie mogłaby pracować bez problemu
Także nie stresuj się na zapas ❤️ -
Kiki1997 wrote:Ja mam właśnie pracę biurowa. Dzisiaj ledwo siedzę bo tak źle się czuję. Boję się, że jeśli już powiadomię pracodawcę o ciazy to będą źle na mnie patrzeć. Nie sądziłam, że uda się " tak szybko" w nowej pracy. Czasami żałuję, że odeszłam z poprzedniej pracy ale tak nie dawałam już rady psychicznie. Cóż, zobacze co będzie dalej . Jak to wszystko będzie się rozwijało. Jak pomyślę o kontroli z zusu to aż mnie skręca. Tym bardziej że mam umowę do listopada tego roku. Przedłuża mi do dnia porodu i tyle. No ale wiedziałam na co się spisze.
Oczywiście mają prawo później już nie przedłużyć ci umowy ale może być tak że będą zadowoleni i dadzą dalszą umowę 🥰
A z resztą jeśli lekarz da ci l4 bo będą podstawy do jego wystawienia to z pracodawcą możesz porozmawiać o możliwości pracy zdalnej skoro masz pracę biurową. Powinno to wtedy przejść ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 14:08
Ona♀️:
-PCOS
-Cukrzyca typ 2
-Hiperandrogenizm
On♂️:
Agata98 wrote:Udało się bo w końcu stres ci odszedł bo zmieniłaś pracę. A teraz się nie martw. Nie pracujesz tam tydzień więc nie powiedzą ci też ze specjalnie zaszłaś w ciążę ☺️ z resztą zatrudniając młode osoby zwłaszcza kobiety to pracodawcy liczą się z tym że prędzej czy później taka kobieta w ciążę zajdzie ❤️ jeśli wykonujesz dobrze pracę,oni są z ciebie zadowoleni to nie będą się czepiać
Oczywiście mają prawo później już nie przedłużyć ci umowy ale może być tak że będą zadowoleni i dadzą dalszą umowę 🥰
A z resztą jeśli lekarz da ci l4 bo będą podstawy do jego wystawienia to z pracodawcą możesz porozmawiać o możliwości pracy zdalnej skoro masz pracę biurową. Powinno to wtedy przejść ❤️ -
Kiki1997 wrote:No niby też racja . Bardziej obawiam się właśnie zusu. Nawet jeśli w przyszłości dostanę l4 to będę miała obawy żeby udać się do rodziców na kawę czy gdziekolwiek żeby wyjść. Bo wiadomo , że zus przychodzi nagle i nie informują 🙈
Nie stresuj się na zapas ❤️ w ciąży to nie służyOna♀️:
-PCOS
-Cukrzyca typ 2
-Hiperandrogenizm
On♂️:
Agata98 wrote:Nie no spokojnie. Nie daj się też tak zwariować 😁 masz prawo wyjść do sklepu,do lekarza czy nawet do kogoś z rodziny. Lekarz z resztą ci powie czy jakieś aktywności czy wyjścia będą wskazane czy nie. Jeśli nie będzie przeciwskazań to spokojnie.
Nie stresuj się na zapas ❤️ w ciąży to nie służy -
Kiki1997 wrote:Próbuje się nie stresować ale patrząc na nasz kochany zus to się nie da 😆 ale mimo wszystko nie będę sobie głowy tym zawracać za bardzo , dziękuję ❤️
Pomyśl o tym że dzidzia tam sobie już powoli rośnie i czeka cię pięknych 9 miesięcy ❤️Kiki1997 lubi tę wiadomość
Ona♀️:
-PCOS
-Cukrzyca typ 2
-Hiperandrogenizm
On♂️:
Agata98 wrote:Póki co nie myśl o tym🥰
Pomyśl o tym że dzidzia tam sobie już powoli rośnie i czeka cię pięknych 9 miesięcy ❤️Joan31, Agata98, Aga.f, Pimpuś lubią tę wiadomość
-
Kiki1997 wrote:Beta 246 szkoda , że nie moglam zrobić przyrostu po 48h ale według kalkulatora bety przyrost prawie 200% ❤️
Kiki1997 lubi tę wiadomość
♂️35
potwierdzona azoospermia
♀️37
09.01.2023 wyciągnięcie spirali Mirena
03.2023 cb
03.04.2023 anemia mikrocytarna, pęknięcie cysty na lewym jajniku, treść cysty rozlała się na jelito powodując stan zapalny jelita.
13.04.2023 jajnik wygojony, została tylko blizna
08.2023 kolejna cb -
Kiki1997 wrote:Beta 246 szkoda , że nie moglam zrobić przyrostu po 48h ale według kalkulatora bety przyrost prawie 200% ❤️
Kiki1997 lubi tę wiadomość
Ona♀️:
-PCOS
-Cukrzyca typ 2
-Hiperandrogenizm
On♂️:
Starania od 2 lat z przerwami po poronieniach oraz leczeniu, czekamy na⏸️ w 2023❤️