Druga faza czas start! Opowiadamy i wspieramy :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jestem przykładem, że 8dpo beta Test biały, beta 0,20 a dwa dni później już z popoludniowego moczu test wyszedł
Abcia to narazie wstrzymujesz sie z braniem olfenu? Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
Ola_staraczka ogólnie samo tsh jest zmienne I dziś jest ponad 2 a za kilka dni może być poniżej. Nie bez powodu bada się go z ft4 i ft3
Dominisia 🤞🤞🤞🤞 oby konsultacja przebiegła pomyślnie!
Marti trzymam kciuki za wizyte🤞daj znać! Ja nie wierzyłam w te zachcianki, bo z pierwsza corka tak nie miałam a teraz.... ciągle coś. Od kilku dni mam taką ochotę na leczo🙄 dziś będę gotować 🤪Dominisia35 lubi tę wiadomość
18.01.2021 cudowna 👶 18cs
Luty 2022- Projekt rodzeństwo
👩🦰 33
👩🦲41
Lipiec: ovitrelle + duphaston, progesteron 22,6 ❌
Sierpień: badanie nasienia morfologia 2%❌ prędkość ❌ ruch postępowy ❌ żywotność ✅
19.08.22
10dpo ⏸
11dpo beta 21
13dpo beta 93
15 dpo beta 336
Kropeczek ❤ -
Wstrzymuję się z braniem, choć w piątek wzięłam jedną tabletkę - bo oczywiście działałam szybciej niż przeczytałam ulotkę. Zobaczę co powie lekarz. Ogólnie chciałabym to zapalenie ścięgien zaleczyć, zanim zajdę w ciążę, bo niestety zapewne w ciąży dostaną jeszcze bardziej po czterech literach - bo to zapalenie ścięgien w stopie/kostce.
Co do zachcianek to ja i bez ciąży czasem mam takie ciągoty, że klękajcie narody
Aż strach pomyśleć co to będzie jak faktycznie w ciąży będę
Ja cały czas walczę z ilością jedzonych słodyczy, które kocham i uwielbiam. To okropne, ale uwielbiam sobie pochrupać jakieś przekąski słone, a zagryźć żelkiem.
EDIT: To mi lekarz powiedział Że jeśli się staram o ciążę to on może zaproponować w sumie paracetamol i odciążenie kostki. Zrobił na mnie dobre wrażenie, ale po tym tekście to mi witki opadły Zapytam w przyszłym tygodniu może tego ginekologa - androloga. Niech on się wypowieWiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 17:15
25cs - iui ❌
27cs - iui ❌
28cs - iui ❌
teraz: 29cs - ivf ✊ -
Dziewczyny jestem po wizycie!!!
Mam taki mętlik w głowie że ho ho, najważniejsze to dostałam ZIELONE ŚWIATŁO na starania, ale pod jednym warunkiem.... Muszę dołączyć do diety z niskim Ig, dietę bezglutenowa i bezlaktozowa... Nie obejdzie się tym razem bez dietetyka. Według lekarza i badań jestem obciążona genetycznie ta celiaklia i lepiej dmuchać na zimne. I tu największy szok uwaga, zalecił mi odstawić euthyrox 😮 po wysłuchaniu jak przebiegały moje 2 ostatnie cykle, biorąc euthyrox stwierdził żeby go odstawić, tarczyca radzi sobie bez niego i tu mam największy mętlik w głowie co robić, napisałam oczywiście do endo o tym co mi powiedział.
Z jednej strony cieszę się jak głupia na to zielone światło a z drugiej kolejne diety, to może być trudne (wiadomo pokusy) ale co gorsze boję się że jak wyłączę całkowicie gluten i laktozę a potem wrócę do,, normalności " to aktywuje tą moje predyspozycje do celiakli i faktycznie będę wtedy na nią chora 🤦♀️
Podsumowując radość miesza się z przerażeniem.
P. S dziękuję za trzymanie kciuków za tą wizytę i słowa otuchy, jesteście super ❤️Abcia, Andelulla, Ola_staraczka lubią tę wiadomość
-
Akurat wyeliminować gluten to nie taka trudna sprawa - sama to robiłam przez dłuższy czas i czułam się o niebo lepiej (wzdęcia). Laktozę pewnie trudniej, ale teraz są super zamienniki dla wegan więc też ogarniesz A niski indeks jak wyeliminujesz gluten to praktycznie sam wpadnie Co do pokus to pamiętaj, że teraz są produkty dla wegan czy dla ludzi z celiakią i tak naprawdę jest w czym wybierać. A dobry dietetyk pozwoli Ci wkomponować w dietę np. jakieś przekąski czy nawet słodycze (samemu można zrobić!)
Euthyrox skonsultowała bym z endokrynologiem. Jeśli oboje będą podobnego zdania to faktycznie może Twoja tarczyca sobie radzi i nie ma co jej na siłę pomagać.
I nie stresuj się tak kobieto!Dominisia35 lubi tę wiadomość
25cs - iui ❌
27cs - iui ❌
28cs - iui ❌
Dziewczyny, ja mam opowiem moja historie z tarczyca i tsh. Tez uważałam, ze tarczyca sobie musi radzić, że jak na usg jest wszystko git to na pewno ja tego durnego euthyroxu nie potrzebuje… i tak w sumie jak 8 lat temu miałam zdiagnozowany guz przysadki i niedoczynnosc to nie wiadomo było do końca co było pierwsze wiec oczywiście mądra ja sobie olałam branie małych dawek tego leku i teraz jak zaczęliśmy starania i zrobiłam usg to tarczyca już nie wyglada tak dobrze jak te 8 lat temu, ma oznaki niedoczynności i widać, ze jest niestety mniej wydolna i zmęczona… oprócz tego oczywiście byłam ospała, wiecznie zmęczona, ciagle wypadały mi włosy i myślałam, ze taka jestem remontem zmęczona i nic mi się nie chce 🥺 a jak zaczęłam brać euthyrox to tsh najpierw skoczyło mi z 2,6 do 3,8 i czulam sie fatalnie, a potem spadło do 2,1 i tak już zostało. Po dwóch miesiącach w końcu zaczęłam mieć więcej energii, lepiej spać, włosy przestały wypadać i witaminy lepiej sie wchłaniać (bo niedoczynnosc tarczycy ma wpływ na wchłanianie składników odżywczych z jelit). Nie mówię, że historia u każdego będzie taka sama ale chce tylko Wam zwrócić uwagę na to, ze skutki tego wszystkiego są bardziej długofalowe niż nam sie wydaje… u mnie było podejrzenie, ze od nieleczonej tarczycy w ogóle zrobił sie guz przysadki choć nie do końca można to ustalić… tak czy siak, jeśli jeden hormon źle działa na inne i występuje szereg różnych objawów, często bagatelizowanych to lepiej sie wziąć za leczenie niż bać „rozwalenia” sobie czegokolwiek, bo ja dokładnie myślałam tak samo i tym myśleniem tarczyce sobie rozwalilam tak, ze teraz biorę euthyrox 50, bo już 25 na mnie nie działa tak jak na początku… 🥺
Dominika, naprawdę nie ma co martwić sie na zapas, mnie w ciąży odrzuciło od wszystkiego w pierwszym trymestrze także jedzenie miałam bezglutenowe, bez laktozy i z niskim indeksem bez żadnego powodu 😂 dzięki temu cukier mi sie ładnie wyregulował na razie, bo przed ciąża miałam 87-88 a teraz mam 81-80 😅 a w ciąży to nawet jest zalecana dieta z niskim indeksem i bez glutenu, a mnóstwo jest tez na rynku produktów z wapniem, który potrzebny jest dziecku i bez laktozy także głowa do góry i będzie dobrze! A to ze masz gen tej choroby to wcale nie znaczy, ze musi Ci sie kiedykolwiek uaktywnić 😊 Cieszę sie ogromnie, ze możecie zacząć starania i będę bardzo mocno trzymać za Was kciuki! 😍
Abcia, ja i bez ciąży tez mam czasem takie połączenia smakowe, ze każdego odrzuca 😂 a teraz jakos na razie cisza 🤣
Byłam u lekarza dziś ale wziął moje wyniki i te ryzyka prześle prawdopodobnie jutro, bo musi sobie to u siebie na komputerze wyklikać i napisze mi smsem co i jak wiec jeszcze przez chwilkę trzymajcie kciuki proszę! ❤️ I powiem Wam, ze byłam dziś na spacerze i tak teraz łupie mnie kręgosłup, ze nie mogę wstać z łóżka… ja sie zastanawiam co będzie jak będę miała większy brzuch… 😫
Slowmotion to Ci zazdroszczę, pozytywnie oczywiście, ze możesz w ogóle jeść 😄🥰 a i wizyta już coraz blizej! Chyba tydzień został? 13 września? Dobrze pamietam? 😄Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2022, 01:33
Dominisia35 lubi tę wiadomość
👱🏻♀️ 29 lat, starania od 06.2021
🔻hiperprolaktynemia z mikrogruczolakiem od 2014 roku
🔻niedoczynność tarczycy
🔻10 lat temu usunięcie torbieli jajnika
Wyniki (czerwiec 22):
PRL: 14 ng - na dostinexie
TSH: 2,6 IU/ml - (eutyrox 37,5mg)
Testosteron: 61ng/dl
Wyniki 3-5dc (marzec 22):
AMH: 3,25 ng/ml ✅
FSH: 5,12 mIU/ml ✅
LH: 5,05 mIU/ml ✅
DHEA-SO4: 326 ug/dl ✅
17OHprog: 1,68 ng/ml ✅
Estradiol: 31,90 pg/ml ✅
Wit D ✅ Ferrytyna ❌ Wapń ✅
01/22 prawdopodobnie cb
26.06 ⏸
27.06 - beta 175.26, prog 15,94ng
29.06 - beta 481.42 (175% przyrostu), prog 20ng
01.07 - beta 1145.57 (137% przyrostu), prog 15,66ng
05.07 - pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
14.07 - zarodek 6,5mm z widocznym biciem serduszka ❤️
26.07 - 1,87cm człowieka ❤️
30.08 - I prenatalne - 6,8cm kijanki
11.10 - połówkowe - 324g cudownej dziewczynki 💕💕💕
-
Hej, dziewczyny chciałam się Was dopytać o testy. Czy miałyście taką sytuację że po 5 minutach test pokazywał ledwo widoczna kreskę a po godzinie już wyraźną, słabą ale wyraźną?? Nie wiem czy mam się opierać na takich testach? Dziś 12dpo, w czwartek idę na betęAMH
09.2020 0,92
02.2021 0,87
KIR AA
MTHFR_1298A homo
PAI-1 homo
3 procedury, 5 transferów 2xblastocysta > cb
Transfer 30.08.2022r. 🎉
M 15.05.2023r. ❤️
Został ❄️ -
Hej hej dawno mnie nie było. Po poronieniu doszłam do siebie. Co więcej w niedzielę testy owu pokazały pik. Wczoraj dopadłam męża . Wiem że pewnie za późno i nic z tego ale fajnie było przynajmniej
Abcia, Dominisia35 lubią tę wiadomość
*starania od XI 2021
*maj 2022 beta 30
*15 sierpnia 2022 poronienie samoistne 17+3tc. (przyczyna nieznana)
*euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem -
Abcia wrote:Ja dziś 8dpo i test biały. Test powtórzę pewnie w piątek, żeby mieć 100% pewności, ale nie nastawiałam się na sukces. 🤷🏻♀️🤷🏻♀️
U mnie to samo...🙄🤷
Czekam już do bety 13/14 wrześniaWiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2022, 12:47
Mam obustronny niedosłuch (aparat+implant)🦻
06.2017 - synek 🧒 (udało się w 3 cyklu starań)
22.11 - ⏸ 🍀(7/8cykl)
23.11 - Beta - 403,9 mIU/ml✊
28.11 - II beta - 3478,00 mIU/ml✊(przyrost 130.3%)
02.12 - III beta - 9768,00 mIU/ml ✊(przyrost 67.6%)
06.12 - mamy pęcherzyk z ❤️
16.01 - I USG prenatalne🤞🙏🏻 pomiary w normie + Pappa - ryzyka chorób niskie, jedynie ryzyko preeklampsji i porodu przedwczesnego wysokie ➡️ Acard 150 mg💊na noc, 💙?
27.02 - (19+4) - ✅USG, 200g
28.02-06.03 - (19+5)🏥, USG, krwinkomocz i białko w moczu.
20.03 - (21+4) II USG, 430g dziewczynki 🧚♀️🌸
22.05 - (30+4) - III USG, 1750g 🌸
19.06 - (34+4) - ✅, 2800g 🌸
29.06 - (36+0) - ✅, 3300g 🌸
05.07 - (37+0) - 🏥, 3500g KTG, monitoring cukrów itp.
17.07 - (38+4) - 🌸 Laura, 53 cm, 3750g🌸
-
Andellula, Abcia, Ewiw trzymam kciuki 🤞 póki nie ma małpy wszystko jest w grze 😍
-
Dominisia35 wrote:Andellula, Abcia, Ewiw trzymam kciuki 🤞 póki nie ma małpy wszystko jest w grze 😍*starania od XI 2021
*maj 2022 beta 30
*euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem -
Witam! Czytam Wasze wypowiedzi i powiem szczerze, że wiele z Was bardzo mi pomogło!
Ogólnie jestem nowa na tym forum, ale stwierdziłam, że napiszę. Z partnerem nie staramy się o dzidziusia, chociaż wiem, że jak przyjdzie co do czego, to będę szczęśliwą mamą. Okres mam dostać za dwa dni, jednak intuicja mi podpowiada, że go nie będzie Wczoraj zrobiłam pink test i pokazał bladziutką kreskę. Stwierdziłam, że poczekam do czwartku. Jak znowu będzie taka sytuacja i okresu nie będzie, to w piątek lecę na betę
Przed okresem mam zawsze szyjkę macicy nisko i ogólnie jest susza. Teraz mam bardzo dużo śluzu, takiego jak kisiel. Dzisiaj nie byłam w stanie nawet sprawdzić, jaka jest szyjka macicy, bo było tyle śluzu
Miałyście coś takiego?
Oczywiście trzymam za Was mocno kciuki!!
Mam nadzieję, że odnajdę się na tym forum, bo wiem, że już się tu znacie -
PsiaMama wrote:Witam! Czytam Wasze wypowiedzi i powiem szczerze, że wiele z Was bardzo mi pomogło!
Ogólnie jestem nowa na tym forum, ale stwierdziłam, że napiszę. Z partnerem nie staramy się o dzidziusia, chociaż wiem, że jak przyjdzie co do czego, to będę szczęśliwą mamą. Okres mam dostać za dwa dni, jednak intuicja mi podpowiada, że go nie będzie Wczoraj zrobiłam pink test i pokazał bladziutką kreskę. Stwierdziłam, że poczekam do czwartku. Jak znowu będzie taka sytuacja i okresu nie będzie, to w piątek lecę na betę
Przed okresem mam zawsze szyjkę macicy nisko i ogólnie jest susza. Teraz mam bardzo dużo śluzu, takiego jak kisiel. Dzisiaj nie byłam w stanie nawet sprawdzić, jaka jest szyjka macicy, bo było tyle śluzu
Miałyście coś takiego?
Oczywiście trzymam za Was mocno kciuki!!
Mam nadzieję, że odnajdę się na tym forum, bo wiem, że już się tu znacie
Cześć ☺️! Ja w obu ciążach miałam odwrotnie, w drugiej fazie zawsze pełno śluzu, a w cyklach ciążowych susza straszna i szyjka wysoko zamknięta. Nie ma się co tym sugerować, każdy ma inaczej. W takim razie trzymam kciuki za betę 🤞 -
Moje staraczki kochane, mam pytanie odnośnie dupka i luteiny. Lekarz mi przepisał te leki i zapisał że mam brać 2 dni po uzyskanym pozytywnym teście owulacyjnym i brać przez 14 dni. Przyznam że te leki to dla mnie nowość i nie mam bladego pojęcia o nich 🤷♀️ czy któraś z was brała oba leki jednocześnie? Lub czy jak będę brała sam dupek bez luteiny to coś nie stanie? I czy jak pojawi się pozytywny teścik ciążowy w cyklu w którym zacznę stosować te leki to czy mam kontynuować ich przyjmowanie?
-
Dominisia35 wrote:Moje staraczki kochane, mam pytanie odnośnie dupka i luteiny. Lekarz mi przepisał te leki i zapisał że mam brać 2 dni po uzyskanym pozytywnym teście owulacyjnym i brać przez 14 dni. Przyznam że te leki to dla mnie nowość i nie mam bladego pojęcia o nich 🤷♀️ czy któraś z was brała oba leki jednocześnie? Lub czy jak będę brała sam dupek bez luteiny to coś nie stanie? I czy jak pojawi się pozytywny teścik ciążowy w cyklu w którym zacznę stosować te leki to czy mam kontynuować ich przyjmowanie?
Skoro lekarz zapisał Ci dwa na raz, to ja bym nie zastanawiała się czy brać jeden. A jeśli chodzi o odstawienie po pozytywnym teście to powinien Ci lekarz podpowiedzieć Żadna z nas nie jest lekarzem i nie może Ci dawać takich rad - zadzwoń najlepiej do lekarza i się upewnij25cs - iui ❌
27cs - iui ❌
28cs - iui ❌
Eeeeh dziewczyny, moje serce dzisiaj znowu rozpadło się na milion kawałków. Postanowiłam dziś się zatestowac i jak się domyślacie - piękna jedna kreska. Mam dziś 11dpo. Poszłam na bete też dzisiaj dla pewności, bo jednak przyjmuje progesteron, który muszę odstawić w przypadku negatywnego wyniku. 💔💔
Źle mi dziś okropnie, dodatkowo w pracy mam wysyp ciąż, ciągle dowiaduje się o kimś nowym, dzisiaj też usłyszałam, że tylko ja chyba jeszcze nie jestem w ciąży 💔😭Starania od 05.2021
On: wszystkie badania w normie
Ona:
Brak naturalnego cyklu po odstawieniu ah.
1x cs CLO ✖️ owu
3x cs AROMEK ✅ owu, ✖️
10.2022 - ponowny brak owu, przerwa w staraniach, badania hormonalne
Ft3, ft4, TSH - w normie
Anty-TPO - 255,98 (norma do 5)
USG tarczycy - obraz prawidłowy
Brak pomysłu na diagnozę 😔💔
Wznowienie starań prawdopodobnie w 2023
8.12 > naturalny cud ⏸
12.12 > 1231 b-HCG
14.12 > 3134 b-HCG
19.12 > 14803 b-HCG
23.12 > pierwsze USG 🙏🙏 -
Ola_staraczka - tule mocno, wiem jakie to bolesne mieć w okół siebie wysyp ciąż, ja w tamtym tygodniu dowiedziałam się o 3 w rodzinie i u znajomych, serce ściska kiedy innym się udaje a tobie nie 💔 może jeszcze za wcześnie na test ciążowy? A beta okaże się pozytywna? Może jeszcze nic straconego, jeżeli faktycznie okaże się negatywna to życzę Ci aby następny cykl był właśnie tym szczęśliwym i może to marne pocieszenie, ale następny cykl będę testować z tobą 😘 jeszcze raz tule
Abcia - wiem, wiem napisałam do lekarza, ale jakoś tak korciło mnie zapytać o wasze doświadczenia i informacje o tych lekach 🙈Ola_staraczka lubi tę wiadomość
-
Dzięki Dominika, czekam na te betę jak na zbawienie, chociaż swoje już wypłakałam. Oby tak było jak mówisz!Starania od 05.2021
On: wszystkie badania w normie
Ona:
Brak naturalnego cyklu po odstawieniu ah.
1x cs CLO ✖️ owu
3x cs AROMEK ✅ owu, ✖️
10.2022 - ponowny brak owu, przerwa w staraniach, badania hormonalne
Ft3, ft4, TSH - w normie
Anty-TPO - 255,98 (norma do 5)
USG tarczycy - obraz prawidłowy
Brak pomysłu na diagnozę 😔💔
Wznowienie starań prawdopodobnie w 2023
8.12 > naturalny cud ⏸
12.12 > 1231 b-HCG
14.12 > 3134 b-HCG
19.12 > 14803 b-HCG
23.12 > pierwsze USG 🙏🙏 -
Dominisia, ja bym nie brała dupka czy luteiny bez monitoringu, mój lekarz się upierał zawsze, ze duphaston ostatecznie mogę brać jak bardzo chce (oprócz niskiego progra nigdy nie miałam żadnych objawów niedomogi) ale on się upiera, ze dopiero jak na monitoringu będzie pęknięty pęcherzyk. Oba te leki blokują owulacje wiec jeśli pęcherzyk nie pęknie (a dwa dni po piku ma teście to baaaaardzo mało, na forum były przypadki dziewczyn, ze owulacja była nawet po 3 dniach, a czasem mimo piku za pierwszym razem pęcherzyk nie pęka) to jest pewne, ze w danym miesiącu sobie te owulke zablokujesz… wiem, ze ja restrykcyjnie do tego podchodzę ale dużo dziewczyn na forum miało takie przypadki i mój lekarz tez był na to zawsze wyczulony, zwłaszcza, ze można sobie tym namieszać w cyklach 😊 trochę tez się zastanawiam czemu przepisał Ci dwa tak naprawdę takie same preparaty, bo zazwyczaj je się stosuje zamiennie ale tu już może lekarz miał jakis wyższy cel 😊 Jednak z tą luteiną bez monitu to jak dla mnie trochę nieodpowiedzialnie…
Ola… przykro mi strasznie, że Beta negatywna ale poki jeszcze okresu nie ma to zawsze piłka w grze, a musisz też jakos psychicznie się odstresować, bo niestety ja wiem po sobie (każdy miesiąc koszmarnie przeżywałam czas przed okresem), ze można sobie zajechać psychikę i starania będą tylko stresem, a to na pewno nie pomoże Wam zajść… także może spróbuj odciągnąć złe myśli? Może jakieś spacery, jakas spokojna muzyka, albo ulubiony serial? Ja wiem, ze to może głupio brzmi ale nam się udało w momencie w którym w tej drugiej części cyklu miałam kompletnie wywalone, bo byłam pewna, ze i tak nie będziemy mogli mieć dzieci jeszcze przez długi czas, o ile w ogóle… także ściskam Cię mocno i śle pozytywną energię - nie załamuj się, nie poddawaj, zobaczysz, ze jeszcze się uda ❤️❤️❤️ Co do wysypu ciąż to miałam tak samo… u mnie wszystkie koleżanki zaszły w ciąże wcześniej niż ja, ba! One juz w większości maja po dwójkę dzieci! … a jak się dowiedziałam, ze koleżanka, która zaczęła się starać w tym samym miesiącu co my i po 3 miesiącach już zaszła to się posypałam… ryczałam wtedy jak bóbr pod gabinetem lekarskim jakie to cholernie niesprawiedliwe (bo to się u naszego ginekologa stało) także znam to okropne uczucie 🥺Dominisia35 lubi tę wiadomość
👱🏻♀️ 29 lat, starania od 06.2021
🔻hiperprolaktynemia z mikrogruczolakiem od 2014 roku
🔻niedoczynność tarczycy
🔻10 lat temu usunięcie torbieli jajnika
Wyniki (czerwiec 22):
PRL: 14 ng - na dostinexie
TSH: 2,6 IU/ml - (eutyrox 37,5mg)
Testosteron: 61ng/dl
Wyniki 3-5dc (marzec 22):
AMH: 3,25 ng/ml ✅
FSH: 5,12 mIU/ml ✅
LH: 5,05 mIU/ml ✅
DHEA-SO4: 326 ug/dl ✅
17OHprog: 1,68 ng/ml ✅
Estradiol: 31,90 pg/ml ✅
Wit D ✅ Ferrytyna ❌ Wapń ✅
01/22 prawdopodobnie cb
26.06 ⏸
27.06 - beta 175.26, prog 15,94ng
29.06 - beta 481.42 (175% przyrostu), prog 20ng
01.07 - beta 1145.57 (137% przyrostu), prog 15,66ng
05.07 - pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
14.07 - zarodek 6,5mm z widocznym biciem serduszka ❤️
26.07 - 1,87cm człowieka ❤️
30.08 - I prenatalne - 6,8cm kijanki
11.10 - połówkowe - 324g cudownej dziewczynki 💕💕💕
-
Hej kobietki. Idę dziś kontrolnie do gina pewnie da badania... Trzymajcie kciuki bo USG pewnie będzie i obejrzy . Oby się tam nic nie dzialo*starania od XI 2021
*maj 2022 beta 30
*euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem