Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Druga faza czas start! Opowiadamy i wspieramy :)
Odpowiedz

Druga faza czas start! Opowiadamy i wspieramy :)

Oceń ten wątek:
  • IlonaQ Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milixx wrote:
    Udało mi się jutro zapisać prywatnie do ginekologa na monitoring. Nie mały to koszt ale chyba warto zobaczyć czy wszystko jest okey. Powiem Wam, że trochę się stresuje i boje się tam iść.
    Sowella to jutro razem się dowiemy co w trawi piszczy🍀

Milixx, a ile kosztuje taki monitoring? Ile jest wizyt? I czy on daje cos więcej niż potwierdzenie owulacji?

Starania od Września 2018❤️‍🩹
  • Wjedzma Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2022, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IlonaQ wrote:
    Hej, slyszalam, ze na lepszy sluz warto też jesc kisiel, wiec jem :)

U mnie już po owu, wiec wchodzę w czas oczekiwania.

Mam taką zagwozdkę, jeśli komórka jajowa po owulacji zyje 24 godziny, to czemu w internecie pisza, że płodne są aż 3 dni po owulacji?

Wydaje mi się, że to dlatego, że bez monitoringu ciężko być pewnym kiedy dokładnie ta owulacja była, więc zakłada się taki "margines błędu" .

Milixx to normalne, że się stresujesz. Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok!

Maciejka🌸 uuu no to korzystajcie z nieobecności dzieci i działajcie ile się da! :D

Ja też życzę wszystkim oczekującym na owu owocnych starań w tym cyklu 💪

Milixx, Maciejka🌸 lubią tę wiadomość

age.png
  • IlonaQ Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2022, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta100 wrote:
    Mnie też to zawsze zastanawiało i mnie gin wyjaśnił ze tak naprawdę to wynika z tego że wszyscy bazują na testach owu. A tam od piku jest zaznaczone ze wystąpi w ciągu 24-36 godz. Inaczej jest z monitoringiem. Tylko on naprawdę jest w stanie potwierdzić czy owu była czy nie. Test tylko sugeruje pik spowodowany wzrostem hormonu LH, owulacji nie gwarantuje.

Ja akurat nie robie testów owu, tylko bazuje na creigtonie gdzie są różne oznaczenia sluzu, a w tym cyklu mierze tez temp zeby sprawdzić jak to się jedno z drugim łączy.

Za tydzień mam wizytę u naszego naprotechnologa, więc zapytam o to.

Starania od Września 2018❤️‍🩹
  • Sowella Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2022, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A słuchajcie jak to jest - bo przed owulacją temp spada, i potem w dzień owu jest dalej niska i skok jest dopiero po owulacji czy już przed owulacją zaczyna rosnąć z powrotem ?

Bo właśnie dziś mi skoczyło z 36.18 na 36.38 i mam zagwozdke. Bo w pon na monitoringu mi położna mówiła, że dobrze że temp spada tzn że się organizm przygotowuje do owu i działają estrogeny.

On i Ona: 33 lata
    2017: upragnione szczęście <3
    07.2019: start starań o rodzeństwo
    01.20: 6tydz.👼
    09.20: cb
    11.20: cb, bhcg 20
    05.21: 4/5tydz, bhcg 57->108->198 👼
    06.21: 4/5tydz, bhcg 1330->1191->1081 👼
    09.21: cb bhcg 12->25->29
    9.05.22: cień cienia (9dpo), 3.06.22 6t5d i ❤️, 9.06.22 7t4d CRL=1.3cm i ❤️, 19.06.22 💔 👼😭

29.08.23 nasz cud i spełnienie marzenia ❤️ 👧

👨‍👩‍👧‍👦

Kariotyp żeński ❌
    Ana4 Zespół Sjoergena❌
    Brak 3 KIR impl
    Krzywa gluk. 101/149/100❌
    Krzywa insu. 9.6/156/81❌leki, dieta, ruch 💪

Morfologia: 3%, Ruchliwość: 43% ❌
    Nietolerancja glukozy ❌ dieta, ruch💪
  • Sowella Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2022, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IlonaQ wrote:
    Milixx, a ile kosztuje taki monitoring? Ile jest wizyt? I czy on daje cos więcej niż potwierdzenie owulacji?
    Ceny są przeróżne zależnie od lekarza ;) Wg moich obserwacji zwykle pierwsza wizyta kosztuje od 150-250, a potem następne 100-200 zł. Zwykle są to 3 wizyty (zależy na ile zna się swój cykl i kiedy ta owu może wystąpić). ale mogą się i zdarzyć 4 wizyty.

Na pierwszej wizcie lekarz robi pełne badanie gin + usg i wywiad, a potem na kolejnych zwykle jest tylko usg i krótka rozmowa (można zapytać jak są jakieś wątpliwości). ALe to też się może różnić w zależności od lekarza :)

9.05.22: cień cienia (9dpo), 3.06.22 6t5d i ❤️, 9.06.22 7t4d CRL=1.3cm i ❤️, 19.06.22 💔 👼😭

👨‍👩‍👧‍👦

Kariotyp żeński ❌
    Ana4 Zespół Sjoergena❌
    Brak 3 KIR impl

• Milixx Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2022, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IlonaQ wrote:

W moim mieście to koszt 350 zł. Ile wizyt będę miała - nie wiem 🤷🏻‍♀️. Przypuszczam, że pewnie 4 wizyty będą. To mój pierwszy monitoring w całej karierze staraczki więc na ostatnie pytanie Ci nie odpowiem.

age.png

13.12.22➡ Alicja już z nami 🧡

Córka 2017 (8cs)👧🏼
    Syn 2019 (1cs)👦🏼
    11.2021 - (5tc) cb💔
    Córka 2022 (7cs)👶🏼
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2022, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sowella wrote:
    A słuchajcie jak to jest - bo przed owulacją temp spada, i potem w dzień owu jest dalej niska i skok jest dopiero po owulacji czy już przed owulacją zaczyna rosnąć z powrotem ?

Bo właśnie dziś mi skoczyło z 36.18 na 36.38 i mam zagwozdke. Bo w pon na monitoringu mi położna mówiła, że dobrze że temp spada tzn że się organizm przygotowuje do owu i działają estrogeny.
    Ja mam już mnóstwo obserwowanych cykli za sobą i szczerze to nadal nie wiem. Jedyne co mogę powiedzieć to to, że te książkowe temperatury, wykresy i objawy zdarzają się rzadko. W pierwszą ciążę zaszłam podczas infekcji, temperatura przed owulacja wcale nie poszła w dół, miałam dwa skoki przed, byłam pewna że kolejny cykl stracony, a mam z tej owulacji córkę, gdzie wcześniej zdarzały się naprawdę super wykresy, piękne skoki i wysokie temperatury i okres na koniec. Każda też chyba ma inaczej ja jeśli mam i siebie obstawiać to z tego co widzę, to dzień owulacji to u mnie dzień z wyższą już temperatura, ale jak jest nie mam pojęcia

Sowella lubi tę wiadomość

• Sowella Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owulacja gra ze mna w kotka i myszke ;) dzis 14dc a pecherzyk dopiero 16mm. I znow na jajniku, gdzie lubi mi sie robic torbiel krwotoczna po owu :( takze nie wiem czy cos bedzie z tego cyklu.. nastepny monit w poniedziałek.

👨‍👩‍👧‍👦

Kariotyp żeński ❌
    Ana4 Zespół Sjoergena❌
    Brak 3 KIR impl

• Milixx Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sowella trzymam kciuki, żeby jednak Twoja owulacja przyszła i nie zawiodła Cię tym razem ✊🏼✊🏼

age.png

13.12.22➡ Alicja już z nami 🧡

Córka 2017 (8cs)👧🏼
    Syn 2019 (1cs)👦🏼
    11.2021 - (5tc) cb💔
    Córka 2022 (7cs)👶🏼
  • Wjedzma Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sowella oby tym razem Cię nie zawiódł i była piękna książkowa owulacja! Trzymamy kciuki do poniedziałku :)

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2022, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sowella wrote:
    Owulacja gra ze mna w kotka i myszke ;) dzis 14dc a pecherzyk dopiero 16mm. I znow na jajniku, gdzie lubi mi sie robic torbiel krwotoczna po owu :( takze nie wiem czy cos bedzie z tego cyklu.. nastepny monit w poniedziałek.

Trzymamy kciuki Sowella ✊ Niech ta owu bedzie Twoja 😊 Ja na razie czekam na zakończenie 🐒 I na nowo będę "czekać" na te dni. Testy owu czekają. Na razie pije zioła ojca sroki. Ja z ta owu tez do końca nie wiem. U mnie jak jest skok to dopiero na maksa widoczne testy owu, a niby skok juz jest po owu. A z testów wynika ze po skoku LH owu w ciągu 24-36h ma być 😔😪 Zwariować można

• Sowella Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny ! :*

Tedka

Jak się czujesz? Odezwij się co u Ciebie, jak będziesz na siłach :*

👨‍👩‍👧‍👦

Kariotyp żeński ❌
    Ana4 Zespół Sjoergena❌
    Brak 3 KIR impl

• Kirra Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ja dziś lub jutro powinnam dostać 🐒 narazie się nie zapowiada, ale wczorajszy test negatywy więc już czekam cierpliwie na tą małpę...

🧡 🧡 🧡
    On: podstawowe badania w normie

Ona:

TSH 1,4✅
    Ft3, Ft4 ✅
    E2 ✅
    FSH ✅
    Lh✅
    Progesteron✅
    Prolaktyna💊 Dostinex
    Testosteron✅
    DHEA-S✅
    Cytologia, USG ✅
    Owu✅
    Krzywa cukrowa ✅
    DHEA-S ✅
    AMH ✅

sono HSG - oba jajowody drożne ✅
  • Tedka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sowella wrote:
    Dzięki dziewczyny ! :*

Tedka

Jak się czujesz? Odezwij się co u Ciebie, jak będziesz na siłach :*

Dzięki za pamięć o mnie :)*

Wlasnie weszłam na forum żeby sie z Wami przywitać po tej przerwie nieszczęsnej mojej. Przepraszam Was, ale niestety nie mam za dużo siły żeby odkopać kilka stron mojej nieobecności. Powiem tylko tak: tym które miały dwie krechy - gratuluje ❤️ Tym które są w drugiej fazie - czekam na info o testach i wspieram w oczekiwaniu na wieści z testów 😘 a tym które przed owu i w trakcie! Do boju! :)
    Ja w szpitalu w niedziele dostałam okresu - dzisiaj 5dc. Zaczęłam pic zioła sroki po powrocie do domu, no i w tym miesiącu nie ide na IUI. Maz kategorycznie zabronił jakichkolwiek hormonalnych tabletek zastrzyków itd. Mam odpocząć. Obawiam sie ze ten progesteron który brałam trochę jednak nabroił zamiast pomoc… widać jak sie nie ma niedoborów to nie powinien lekarz profilaktycznie zlecać na zaś. Ale to tylko przelało czarę, tak czy siak zle by ze mną było i pojechalabym na oddział. Nie ważne ;) wracam do żywych i w tym cyklu naturalne starania :)

Bardzo Was serdecznie tule i postaram sie wkręcić na nowo w nasza dyskusje ;) buziaki wielkie!

Sowella, Felinka94, Milixx, Abcia, Majusia91, Maciejka🌸 lubią tę wiadomość

Starania z pomocą medyczną od 2018 roku.
    Były IUI, była stymulacja, były monitoringi, były leki, zioła, była naprotechnologia... Ciąży na koncie BRAK.

👩Żona:
    Hashimoto, Endometrioza II stopnia (usunięte ogniska podczas laparoskopii), Wysoka prolaktyna.

Leki:
    Letrox. Dostinex.

Suplementy:
    Kwas foliowy, Witamina D, Witamina B3, B12, Omega 3,6,9, MioInozytol.

🧑Mąż:
    Ogólnie zdrowy. Obniżona żywotność plemników. Pozostałe parametry bardzo dobre.

Suplementy:
    Koenzym Q10, Omega 3, Selen, Witamina D, Witamina B12, L-arginina.
  • Sowella Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tedka, cieszę się, że jesteś z nami i że już jesteś w domu. Odpoczywaj i kciuki za kolejny cykl!

Tedka lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👧‍👦

Kariotyp żeński ❌
    Ana4 Zespół Sjoergena❌
    Brak 3 KIR impl

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2022, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tedka wrote:
    Dzięki za pamięć o mnie :)*

Wlasnie weszłam na forum żeby sie z Wami przywitać po tej przerwie nieszczęsnej mojej. Przepraszam Was, ale niestety nie mam za dużo siły żeby odkopać kilka stron mojej nieobecności. Powiem tylko tak: tym które miały dwie krechy - gratuluje ❤️ Tym które są w drugiej fazie - czekam na info o testach i wspieram w oczekiwaniu na wieści z testów 😘 a tym które przed owu i w trakcie! Do boju! :)
    Ja w szpitalu w niedziele dostałam okresu - dzisiaj 5dc. Zaczęłam pic zioła sroki po powrocie do domu, no i w tym miesiącu nie ide na IUI. Maz kategorycznie zabronił jakichkolwiek hormonalnych tabletek zastrzyków itd. Mam odpocząć. Obawiam sie ze ten progesteron który brałam trochę jednak nabroił zamiast pomoc… widać jak sie nie ma niedoborów to nie powinien lekarz profilaktycznie zlecać na zaś. Ale to tylko przelało czarę, tak czy siak zle by ze mną było i pojechalabym na oddział. Nie ważne ;) wracam do żywych i w tym cyklu naturalne starania :)

Bardzo Was serdecznie tule i postaram sie wkręcić na nowo w nasza dyskusje ;) buziaki wielkie!

Cieszymy się że jesteś z nami 😊 Mocno ściskam wracaj do pełni sił 😉 Długo już pijesz te zioła czy pierwszy cykl? Ja dopiero zaczynam i nie wiem czego się spodziewać po nich. Bo niby owu jest - potwierdzają ja monitoringi i cykl jest w miarę regularny a ciąży brak. Badania tez ok. Więc juz nie wiem czego się trzymać. Może ziółka pomogą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2022, 16:05

• Wjedzma Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tedka cieszę się, że napisałaś <3 wracaj do zdrowia, to jest najważniejsze. Powodzenia w tym cyklu <3

Kurcze a ja się zastanawiam czy nie przeoczyłam owu, bo testy mi jaśnieją zamiast ciemnieć 🤦‍♀️ niby dopiero 13 dc ale miewałam już bardzo krótkie cykle. W każdym razie nawet jakby owu była w 10-11 dc to seksy były przed, więc może coś z tego będzie. Testuje dalej, zobaczymy 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2022, 16:56

Tedka lubi tę wiadomość

age.png
  • Pokolorowanaa Koleżanka

Wysłany: 20 stycznia 2022, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie chyba cykl stracony
    Po owulacji
    Wysypało mnie strasznie
    Ciągle chodzę i płacze o byle pierdołe
    Do @ jeszcze tydzień...

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2022, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokolorowanaa wrote:
    A u mnie chyba cykl stracony
    Po owulacji
    Wysypało mnie strasznie
    Ciągle chodzę i płacze o byle pierdołe
    Do @ jeszcze tydzień...

Póki jej nie ma jest nadzieja ✊

• Tedka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta100 wrote:
    Cieszymy się że jesteś z nami 😊 Mocno ściskam wracaj do pełni sił 😉 Długo już pijesz te zioła czy pierwszy cykl? Ja dopiero zaczynam i nie wiem czego się spodziewać po nich. Bo niby owu jest - potwierdzają ja monitoringi i cykl jest w miarę regularny a ciąży brak. Badania tez ok. Więc juz nie wiem czego się trzymać. Może ziółka pomogą.

Piłam tylko 1 cykl ale tylko do owu. W tym cyklu, drugim, zamierzam pic cały czas :) i również w kolejnym. W poprzednim miałam dzięki nim dwa pecherzyki, jednak nic sie nie udało z nich zmajstrować. No coz, czasami jest tak ze żadne cuda nie pomogą, ale trzeba wierzyć i działać :) na pewno pomogą, ustabilizują, wesprą hormony naturalnie. Jest jeszcze pytanie jakie są Twoje problemy i czy zioła są w stanie na nie odpowiedzieć :) ale… chyba jest w nich nadzieja, skoro wiele dziewczyn poleca i pomaga im zajść :) powodzenia!

Starania z pomocą medyczną od 2018 roku.
    Były IUI, była stymulacja, były monitoringi, były leki, zioła, była naprotechnologia... Ciąży na koncie BRAK.

👩Żona:
    Hashimoto, Endometrioza II stopnia (usunięte ogniska podczas laparoskopii), Wysoka prolaktyna.

Leki:
    Letrox. Dostinex.

Suplementy:
    Kwas foliowy, Witamina D, Witamina B3, B12, Omega 3,6,9, MioInozytol.

🧑Mąż:
    Ogólnie zdrowy. Obniżona żywotność plemników. Pozostałe parametry bardzo dobre.

Suplementy:
    Koenzym Q10, Omega 3, Selen, Witamina D, Witamina B12, L-arginina.
‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ